Orkaan Joaquin op weg naar regio New York?
Terwijl wij een fijne nazomer beleven maken ze zich aan de overkant van de Atlantische Oceaan op voor zeer onstuimig weer. 320 kilometer ten oosten van de Bahama’s heeft zich een tropische storm ontwikkeld die snel aan kracht wint. Momenteel is de storm uitgegroeid tot een orkaan van categorie 3. Met rukwinden van 165 kilometer per uur is de kans op schade, door omgevallen bomen en elektriciteitspalen, groot. Het National Hurricane Center in Miami heeft voor de Bahama’s al een orkaan waarschuwing uitgevaardigd.
- Extra weetjes over het weer en natuur: NoodweerBenelux
Orkaan Joaquin richting oostkust?
Veel computermodellen suggereren dat Joaquin z’n zinnen heeft gezet op de oostkust van de Verenigde Staten. De orkaan zou er dit weekend aan land kunnen komen. Momenteel is het echter nog iets te vroeg om te zeggen waar de storm precies zal toeslaan. Het kan nog alle kanten uit. De orkaan zal in de komende 24 uur langzaam maar zeker aan kracht winnen in z’n tocht naar het zuid-zuidwesten. Het is niet geheel ondenkbaar dat het systeem zich gaat ontwikkelen tot een major hurricane.
- Volg de orkaan Joaquin live via wind en luchtdruk!
Wat er dan gebeurt zal afhangen van de doorgroeimogelijkheden van de orkaan. Heeft Joaquin nog genoeg warm zeewater om te versterken? De meeste computermodellen suggereren dat de storm oprukt naar het dichtbevolkte noord-noordwesten. Dat is richting Carolina en New York City. Dit doet enorm terugdenken aan orkaan Sandy, die in 2012 enorme schade aanrichtte in Manhattan. Veel Amerikanen zullen dus op hun hoede zijn voor Joaquin.
Terwijl het Europese weermodel de orkaan over zee laat razen, berekent het GFS model de orkaan veel dichter bij de oostkust en neemt ook New York en Philadelphia mee.
Lagedrukgebied veroorzaakt veel regen
Een zeer zorgwekkend aspect van orkaan Joaquin is de hevige regenval. Er worden vanaf donderdag neerslaghoeveelheden van 250 mm voorspeld langs de oostkust van de VS. Amerikaanse weerdiensten spreken van ‘potentieel historische’ regenval. Ook omdat er golven van meer dan 12 meter zitten aan te komen moeten steden langs de oostkust hun voorzorgen nemen want de orkaan gaat sowieso (zware) overstromingen veroorzaken.
Het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) legt de nadruk op de onvoorspelbaarheid van het systeem, doch moeten mensen aan de Oostkust rekening houden met significante neerslaghoeveelheden en voorbereid zijn op grootschalige wateroverlast.
Bronnen: Mashable, Wunderground