3 juni 2022 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Het is juni en dat betekent dat de meteorologische zomer is begonnen. De zeeën in de tropische delen van het noordelijk halfrond zijn al goed opgewarmd en dat betekent dat er weer een basis is voor de vorming van tropische stormen en orkanen. In het noordoostelijke deel van de Stille Oceaan is inmiddels orkaan Agatha ontstaan, de eerste orkaan van 2022. Welke impact heeft Agatha op de omliggende gebieden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het orkaanseizoen op de noordoostelijke Stille Oceaan begint op 15 mei

In vergelijking met het Atlantisch orkaanseizoen begint het orkaanseizoen in het noordoostelijke deel van de Stille Oceaan eerder. De start is namelijk op 15 mei, een halve maand eerder dus. Tropische stormen hebben hier meer kans om zich al in de tweede helft van mei te vormen, simpelweg omdat het zeewater hier warmer is.

Dit jaar kwam het ook al in mei tot een eerste storm. De tropische depressie ontstond uit een lagedrukgebied honderden kilometers ten zuiden van Mexico. Het systeem bewoog eerst naar het noordwesten. Het zeewater was zeer warm met temperaturen van bijna 30°C. Bovendien was er nauwelijks windschering in de atmosfeer, wat de ontwikkeling van tropische stormen en orkanen ten gunste komt.

Daardoor ontstond er op 28 mei de eerste tropische depressie van het seizoen. Na 6 uur was de depressie al uitgegroeid tot tropische storm, en werd de naam Agatha gegeven. Hierna bewoog deze langzaam verder naar het noordwesten. Op 29 mei was Agatha een orkaan geworden van de eerste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Daarmee was dit ook de eerste orkaan van 2022.

Krachtigste landfall in mei in Mexico ooit

Vanwege de hoge ocean heat content van het zeewater rond de locatie van Agatha en een nog verder afnemende windschering, kon ze rapid intensification ondergaan. 9 uur nadat Agatha een orkaan was geworden, bereikte ze haar piek in de windsnelheid. Die was opgelopen tot 175 km/u. Bijna was Agatha daarmee een majeure orkaan (categorie 3 of hoger). Niet lang hierna boog ze af richting het noordoosten, waardoor Mexico in zicht kwam.

Op maandag 30 mei ging orkaan Agatha aan land in de Mexicaanse staat Oaxaca met een windsnelheid van 165 km/u. Nog nooit eerder werd er in de maand mei zo’n sterke orkaan waargenomen die Mexico trof. Dit wordt sinds 1949 bijgehouden.

Terugkeer op de Atlantische Oceaan?

Orkaan Agatha doofde boven het Mexicaanse vasteland snel uit. In dit deel van Mexico is het landschap erg bergachtig. Dit zorgt ervoor dat orkanen snel uitdoven, maar tegelijkertijd wordt er tegen de berghellingen ook extra veel regen losgelaten. Dat kan leiden tot overstromingen en modderstromen. Al zeker 9 mensen zijn op deze manier om het leven gekomen door orkaan Agatha.

De restanten van Agatha trokken verder richting het oosten en zijn begin juni terechtgekomen in het zeegebied tussen Mexico en Cuba. De atmosferische omstandigheden lijken gunstig voor een herontwikkeling van het systeem. Het National Hurricane Center schat de kans op 90% dat de restanten van Agatha opnieuw transformeren tot een tropische depressie. In combinatie met een verplaatsing richting het noordoosten leidt dit waarschijnlijk tot veel neerslag in onder meer Cuba, Florida en op de Bahama’s. De kans dat er opnieuw een orkaan ontstaat is klein, aangezien het zeewater hier met 28°C aanzienlijk koeler is dan in de Stille Oceaan. Ook is er te veel windschering in de hogere luchtlagen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken