31 mei 2016 - 3 min. lezen 1 reacties

Op maandag werd het westen van België alsook het zuiden van Nederland getrakteerd op een oud complex aan onweersbuien (MCS) uit het oosten. Doordat de systemen verbonden waren aan een lagedrukgebied kregen bepaalde regio’s constant nieuwe onweders over zich heen. Een atypische situatie voor de Benelux. Woensdag belooft opnieuw onweerachtig te worden. Deze keer liggen het zuidoosten van Nederland, het noordoosten van België in de zone met focus op wateroverlast. Een onweerachtige start van de meteorologische zomer dus!

waarschuwingskaart 1 juni 2016

Onstabiliteit neemt toe op woensdag

De weersverwachting voor woensdag wordt door zowat alle weermodellen goed opgepikt. Zo verwachten ze reeds vanaf de voormiddag enkele buien uit het noordoosten. Brongebied is opnieuw Duitsland waar de dagelijkse opwarming zal zorgen voor onweders die met een zuidelijke luchtcirculatie richting België en Nederland worden getransporteerd. Er werd dan ook gekozen voor een level 2 waarschuwing in de betrokken regio.

Gevaar ligt hem vooral in de lage treksnelheid van buien waardoor ze grote neerslaghoeveelheden kunnen produceren in relatief weinig tijd. Gelijkaardig scenario met wat zich dus op maandag heeft afgespeeld in de Benelux. Of het zo’n vaart zal lopen met neerslaghoeveelheden tussen 50 en 100 mm is niet met zekerheid te zeggen, de kans is volgens ons iets kleiner. Natuurlijk, met onweersbuien en Ostgewitter weet je nooit.

Onweerachtig op woensdag

Reeds vanaf de ochtend wordt er over het noorden van Nederland warme lucht aangevoerd van over Duitsland. Samen met opklaringen worden de temperaturen al snel boven de 20°C geduwd. Na de middag klimt het kwik verder richting 25°C wat de latente onstabiliteit in de vorm van Surface Based Cape doet stijgen naar waardes tussen 1500 en 2000 joule/kg. Dit is ruim voldoende om onweer van stevige aard te genereren boven de lijn van Amsterdam (Nederland) – Munster (Duitsland).

Het is de verwachting dat de onweersbuien zich iets zuidelijker zullen positioneren met vooral focus op de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Ook de Belgische provincies Limburg en Luik worden in de meeste weermodellen meegenomen in de onweerachtige setting.

  • Wat betekenen parameters zoals CAPE precies?
temperatuur woensdagnamiddag 1 juni 2016
Onweersbuien ontstaan op het grensvlak van warme en koelere luchtmassa’s. Vermoedelijk de meest intensieve exemplaren dichtbij de kern van het lagedrukgebied boven Duitsland. Bepaalde gebieden van Nederland en België moeten daarom opletten voor pittige en indraaiende onweersbuien met wateroverlast. (WetterOnline)
neerslaghoeveelheid woensdag 1 juni 2016
Weermodel WRF berekent de kletsnatte episode in de loop van de namiddag. Vooral het oosten van de Benelux moet opletten voor significante neerslaghoeveelheden tussen 20 en 40 mm. Waar meerdere onweders passeren is er kans op wateroverlast.

Hoge PW-waardes!

Weermodellen hebben het vaak moeilijk met onweders en hun neerslaghoeveelheden. Daarom kijken meteorologen vaak naar de PW-waarde (precipitable water). Dat is een goede indicatie van de hoeveelheid water die naar omlaag komt. Bij vochtige omstandigheden, veel latente onstabiliteit en lage treksnelheden moet deze waarde serieus worden genomen. In onweerachtige episodes met onweer uit het zuidwesten is een PW-waarde ook handig, maar dan trekt het onweer vaak sneller over België en Nederland.

pw woensdagavond
We zien de hoeveelheid water tijdens onweersbuien ook uitzwaaien richting het westen van de Benelux. Echter, niet veel weermodellen berekenen onweders over deze regio. Het zal dus weer een typische situatie worden voor nowcasten.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen