14 augustus 2020 - 5 min. lezen
76 reacties 76

We zijn nog maar net bekomen van de stevige onweersbuien op donderdag of vandaag moeten we opnieuw rekening houden met enkele forse regen- en onweersbuien. De kans hierop ligt verspreid in de Benelux, maar er is wel een voorkeursregio. Benieuwd welke regio’s aan de beurt zijn voor de onweerskansen van vandaag?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

  • Gisteren kwam het ook al tot hagel tot 2 cm in Tienen!

Hitte is grotendeels verdreven

Met de onweersbuien van gisterenavond is de grootste hitte verdwenen uit de Benelux. Het ziet er niet naar uit dat we vandaag of de komende dagen nog 35 graden zullen halen. Ook tropische waarden worden zelfs moeilijk. Vandaag schommelt het kwik tussen 22 en 30 graden, maar dat heeft niet zoveel invloed op de onweersbuien. De onweerskans blijft vandaag immers aanwezig!

  • Ben jij ook een weerliefhebber in hart en nieren? Dan moet je dit stormglas in huis halen. Dankzij de kristallen zie je een weersverandering naderen. En het ziet er ook nog ‘fancy’ uit ook 😀

Configuratie op de weerkaarten

Eigenlijk kunnen we hetzelfde uitgangspunt nemen als de onweerskansen van gisteren. Het thermisch laagje, met bijbehorende vore, ligt nog steeds boven onze contreien. De onweerskansen situeren zich vandaag vooral op de vore. Dat is ook de plaats waar de lucht wordt gedwongen te stijgen en zo makkelijker onweersbuien kan doen ontstaan.

  • Wil je zelf ook het weer kunnen voorspellen en begrijpen? Dan helpen we je graag op weg met dit handig boek! 📖
De vore ligt rond 15:00 over de Benelux. (Weeronline)

Er is nog steeds zeer weinig stroming in de atmosfeer en dit heeft ervoor gezorgd dat we ons nog steeds in de vochtige, warme lucht zitten. Vooral als we hogerop kijken in de atmosfeer is dit goed te zien. Het beschikbare vocht in de atmosfeer loopt nog steeds op tot boven 40 mm. Dat wil zeggen dat als een bui volledig uitregent op een plaats, er meer dan 40 mm regen kan vallen. Een aardige hoeveelheid dus!

  • Registreer de hoeveelheid regen geheel automatisch met je eigen digitaal weerstation. Extra pluspunt, dit toestel heeft ook verbinding met internet en een applicatie! 🌧️
Zeer veel vocht in de atmosfeer!

Onweerskansen vrijdag 14 augustus

Zoals hierboven besproken hebben we een trigger, vore, die de buien in de loop van de namiddag moet laten ontstaan. Elders gaat het wat moeilijker, maar kleinschalige fenomenen zoals orografie of outflow boundaries kunnen ook daar onweersbuien triggeren. Het ziet er wel naar uit dat dit iets makkelijk gaat dan de afgelopen dagen omdat de inversie, die de buien tegenwerkte, veel minder aanwezig is. Dat is ook zichtbaar op de soundings.

Alle signalen staan dus op groen om onweer te genereren, maar wat tonen de weermodellen precies?

Wat tonen de weermodellen?

Ten eerste dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat de weermodellen de laatste dagen zeer slecht de convectieve situaties te pakken hebben. De locatie en timing kunnen we dus niet letterlijk overnemen uit de weermodellen. Het ideale concept om te nowcasten en de radarbeelden goed op te volgen!

De meest recente output van het zeer hoge resolutiemodel Arome, van de Franse weerdienst, laat in de loop van de namiddag de convectie opleven in de buurt van de vore.

Convectie leeft op in Arome.

Op hetzelfde tijdstip laat Harmonie, het weermodel van de Nederlandse collega’s, in diezelfde zone de onweersbuien groeien. Ook hier is dus de vore verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de buien.

Ook Harmonie toont duidelijk de convectie op de vore

We coveren natuurlijk de onweerskansen en buien vandaag. Dit wil zeggen dat we deze namiddag dan ook goed de satellietbeelden en radarbeelden opvolgen en voldoende updates voorzien over het onweer, hier in de reacties en ook op onze sociale media!

  • Zelf aan nowcasten doen met de satellietbeelden? Klik dan hier.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Aangezien de Benelux nog steeds in de vochtige, warme lucht ligt, zijn de CAPE-waardes opnieuw hoog. Deze variëren in de Benelux tussen 1000 en 2000 J/kg. Lokaal zelfs nog iets meer, waarbij de hoogste waardes vooral in Nederland voorkomen. Schering is beperkt tot slechts 10-15 kts, wat ons opnieuw onweersbuien van het type “pulse” geeft. Deze buien hebben een trage treksnelheid en kunnen veel water lossen, stevige rukwinden genereren (downburst) en ook hagel tot 2 cm mogelijk maken.

Waarschuwingskaart

We zien ons dan ook genoodzaakt om voor de onweerskans van vandaag reeds een level 1 uit te vaardigen voor lokaal felle onweersbuien met alles erop en eraan. Op basis van de satellietbeelden en radarbeelden kan er in de loop van de dag beslist worden om een deel van level 1 te upgraden naar een level 2. Dit zal natuurlijk via alle kanalen gecommuniceerd worden! Houd het veilig vandaag indien het tot onweer komt in jouw regio!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

3 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen