24 januari 2023 - 3 min. lezen
35 reacties 35

Wie herinnert zicht nog de spekgladde wegen in december 2022? Een neerslagzone maakte toen een einde aan een week schaatsplezier in de Benelux en dat ging gepaard met hevige ijzel. Vooral in het westen van België werden alle wegen voor enkele uren bijzonder glad met talrijke ongevallen tot gevolg. Een vergelijkbare situatie lijkt op komst in de nacht van woensdag op donderdag. Vanuit het noordwesten nadert dan een nieuwe neerslagzone die het wel eens erg gevaarlijk kan maken op de weg.

Negatieve temperaturen

Wanneer we kijken naar de hoogtekaarten van de weermodellen, dan zien we een breed bolwerk van hogedruk zich uitstrekken vanaf de Azoren tot over de Britse Eilanden. De Benelux bevindt zich vaak ten zuiden van dit hogedrukgebied waardoor we ons in een zwakke noordelijke tot noordoostelijke luchtstroming bevinden. Omdat de lucht van origine vrij fris is, kan het bij opklaringen in de nacht gemakkelijk tot negatieve temperaturen komen. Overdag blijft de dagelijkse gang dan weer beperkt door de vele wolken.

We herkennen veel hogedruk in de buurt van de Benelux rond de periode van 24 januari 2023. In het Middellands Zeegebied bevindt zich een lagedrukgebied met lokaal noodweer.

Onder beschermende vleugels van zo’n hogedrukgebied kan het in de nacht flink afkoelen. Vooral als er zich opklaringen kunnen manifesteren zal de temperatuur kelderen. Wanneer we kijken naar de minima op woensdagochtend of donderdagochtend, dan zien we veelal temperaturen onder het vriespunt.

Woensdagochtend daalt het kwik op veel plaatsen richting lichte tot matige vrieskou. Dat is iets kouder dan voorbijgaande dagen. Dit is belangrijk voor eventuele kansen op ijzel in de nacht naar donderdag.
Donderdagochtend schommelt het kwik over het westen van de Benelux tussen 0 en 6°C terwijl het over het oosten van de Benelux nog vriest. In de Ardennen wordt er sneeuw verwacht.

IJzel in de nacht naar donderdag

IJzel is een gevaarlijk weerfenomeen. Het ontstaat wanneer vloeibare neerslag valt op een bevroren ondergrond. Het verhaal van hierboven is dus essentieel in de aanloop naar de kansen op ijzel. Als het komende nachten extra veel kan afkoelen, dan stijgt de kans op ijzel richting donderdagochtend.

De grootste kansen op ijzel situeren zich momenteel over het centrum en oosten van de Benelux. De westelijke gebieden komen al snel onder invloed van zachtere lucht waardoor de kans op gladde toestanden iets kleiner is. We sluiten het echter niet uit.

Het Duits weermodel ICON komt woensdagavond met de regenzone opzetten vanaf het noordwesten. De eerste neerslag kan ook over het westen tijdelijk ijzel veroorzaken.
In de nacht naar donderdagochtend transformeert de neerslagzone in een sneeuwzone voor de Ardennen. Er kan lokaal opnieuw 2-5 cm verse sneeuw vallen. Elders valt regen met kans op ijzel.

Waarschuwing voor gladde wegen

Er wordt op basis van de weermodellen gekozen voor een brede level 2 waarschuwing. Bij sneeuwval matigen we namelijk snel onze snelheid in het verkeer terwijl dat bij ijzel niet altijd het geval is. In de hoger gelegen gebieden van Nederland en België (boven 400m) kan het tijdelijk sneeuwen. De sneeuw zal ook blijven liggen waardoor er bijkomende gladheid kan ontstaan. Het is de verwachting dat de winterse omstandigheden in de Ardennen nog enkele dagen zullen aanhouden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken