14 april 2015 - 5 min. lezen 8 reacties

De temperaturen zijn in stijgende lijn en dat merkten we vandaag, maar vooral ook morgen wanneer we de kaap van 25 graden gaan overschrijden! Heerlijk als je het mij vraagt, maar zoals het de Benelux betaamt, gaat het allemaal wel wat snel… En dan weten we uit ervaring hoe zoiets eindigt: met het nodige licht- en klankspel natuurlijk! In dit artikel stellen we ons de vraag: gaat het onweerseizoen 2015 donderdag van start?

Om volledig voorbereid te kunnen starten is het handig om het volgende overzicht eens door te nemen. In de wondere wolkenwereld lichten wij alle wolkensoorten toe. Handig: cumulonimbus, heerser onder de wolken?

wolk cumulus congestus
Donderdag moeten we uitkijken voor deze cumuli. Deze cumulus congestus wolken kunnen uitgroeien tot een groter geheel, namelijk de cumulonimbus.

Nieuwe onweersituatie in 2015

Op een aantal zeldzame dagen na is het in 2015 nog bijzonder rustig geweest aangaande onweer. Donderdag echter geeft de eerste betere kansen op een (lokaal) onweer, voornamelijk ‘heat based’, wat niet minder wil zeggen dan: warmte-onweer.

Moeilijk te voorspellen en dus ook moeilijk om te vinden als stormjager, gezien het lokale karakter van de onweders. Op de ene plaats kan het gerust droog blijven terwijl de andere plaats dan weer de volle laag krijgt. Buienradar en bliksemdetectie in het oog houden is de beste oplossing om te weten of het bij jou zal rommelen. Verwacht echter geen extreme dingen.

De buien zullen het nog relatief kalm aandoen. Ik verwacht enkel gevaar voor een blikseminslag (wat logischerwijze bij elk onweer kan).

Onzekere aanloop naar het onweer

Ik heb de afgelopen dagen voor jullie de weerkaarten nauwlettend in de gaten gehouden en moet toegeven dat het bijzonder moeilijk was om er een lijn in te zien. De ene dag was er geen vuiltje aan de lucht en zou het al snel frisser worden (waardoor het onweer vooral voor Frankrijk zou zijn), de andere keer zouden wij dan weer bij de ‘gelukkigen’ zijn.

Volgens de meest recente run van het Amerikaans weermodel GFS zou het nu ineens nog tot 23 graden worden op donderdag! Geen wonder dat er dan onweer van komt, bij het naderen van een koufront. Na de passage van dit front zou het dan gevoelig frisser worden (13 graden op vrijdag, dus een verschil van 10 graden met donderdag!!)

Echter net vanwege die zeer moeilijke en wisselvallige weerkaarten, zou het zelfs mogelijks kunnen dat er uiteindelijk helemaal geen onweer van komt. Het is nu eenmaal april met zijn grillen, zowat de moeilijkste maand van het jaar om het weer te voorspellen. Net daarom het vraagteken in deze titel. Merk dus op dat dit artikel geen vaste voorspelling is, maar eerder een beschrijving van de beste uitkomst voor de liefhebbers van onweer.

Matige CAPE, weinig wind

Wat vertellen de weerkaarten ons nu concreet? Als we afgaan op de laatste gegevens, ziet het voor de stormjagers er nog zo slecht niet uit! Zoals daarnet vermeld kan het donderdag nog goed opwarmen en halen we opnieuw 23 graden of meer. Bij nadering van een front neemt de CAPE toe tot waarden van 600-700 J/kg en haalt de LI (Lifted Index) een negatieve waarde van -3. Best aardige waarden voor april!

Probleem is echter de luchtstroming: deze is zwak en zo kan het onweer niet tot organisatie komen. Daardoor lijkt de meest plausibele uitkomst die van wat wij ‘pulse storms‘ noemen. Dit zijn buien die snel groeien, maar ook snel terug verzwakken, alvorens eventueel daarna opnieuw aan kracht te winnen. Vandaar het woord ‘pulse’, het gaat namelijk in stoten.

Deze buien zijn zeer lokaal, en aangezien er relatief weinig beweging in de atmosfeer is, zullen deze buien ook traag bewegen. Als stormjager is het een kwestie op het goeie moment op de juiste plaats te zijn. Voor de gewone mens thuis is het dan weer vrij gemakkelijk, zie je een grote wolk recht de hemel inschieten, weet dan dat er mogelijk kort onweer kan van komen.

cape 16 april
De cape van GFS 06z run (hierboven afgebeeld) bracht hoop, die van 12z alweer veel minder…

Onweerseizoen 2015

Concreet verwacht ik dat donderdag zal starten zoals woensdag: met veel zon, snel stijgende temperaturen en dus aangenaam weer om buiten te vertoeven. In de namiddag zullen de stapelwolken echter al snel overheersen en kan er na de middag (zo vanaf 15u) een lokale bui vallen, al dan niet met donder en bliksem erbij.

Grote gevaren zijn hierbij niet verbonden, maar je ervan bewust zijn dat er lokaal onweer kan zijn, is al heel wat! De kans op onweer is groter voor Wallonië dan voor Vlaanderen. We voorzien jullie onder deze weersverwachting en op onze socials van updates wanneer nodig.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen