Onweer zonder geluid

Afgelopen 24 uur kregen we voor de Belgische kust buien met onweer. Ook tijdens de nachtperiode bleef er onweer op de buien zitten. Het zeewater is ongeveer een 15 graden en we hebben koude bovenluchten met op 500 hPa -30 graden. Dit grote verschil in temperatuur houdt de buien actief. Iets wat typisch is voor deze periode van het jaar. Het fenomeen onweer zonder geluid wordt vandaag besproken.

Onweer zonder geluid?

Bliksem is van ver te zien. We zitten momenteel met een aanvoer van polaire lucht (zuivere lucht). Wanneer het dus donker is, zien we de bliksem van de buien en dit dan vooral in de wolken. De voorbij nacht hebben verschillende mensen die een eind van de kust wonen richting het binnenland melding gemaakt van een oplichtende hemel, dit heet weerlicht.

Men spreekt van weerlicht wanneer men een oplichtende hemel waarneemt zonder een donderslag te horen. In gunstige omstandigheden kan het onweer worden waargenomen van enkele tientallen kilometers tot wel 200 km ver of meer. Om een voorbeeld te geven, mensen die in Gent wonen kunnen dus onweer op de Noordzee zien.

  • Ben jij een echte onweerliefhebber? Dan is een stormglas een cool hebbeding om in de woonkamer te halen (aff.)

bliksem zonder donder

Ook in de zomer kan men tijdens de nachtperiode weerlicht waarnemen van onweders die vanaf Frankrijk onze kant opkomen of onweders die wegtrekken en in Nederland hangen. In de zomerperiode speelt ook de wolkenhoogte van het onweer mee. Het spreekt voor zich dat je onweders met een tophoogte van 15 km verder zal kunnen waarnemen dan een tophoogte van 9 km.

Ikzelf woon in Hamme (Oost – Vlaanderen) en enkele jaren gelden trok een onweer vanuit Henegouwen, richting Oost-Vlaanderen om vervolgens naar Zuid-Holland te trekken. Het onweer trok om 19 uur over Hamme en om 22:30 uur zag ik tot mijn verbazing nog bliksem. Na het checken van de radar zag ik dat het onweer net ten noorden van Rotterdam was en een tophoogte van 16 km had. In vogelvlucht een afstand van iets meer dan 100 km. Wie dus weerlicht ziet moet niet, of niet meteen, vrezen voor onweer boven zijn hoofd.