10 mei 2021 - 3 min. lezen
101 reacties 101

Afgelopen zondag kwam het vooral over de westelijke delen van de Benelux tot stevige (onweers)buien. Plaatselijk ging dit gepaard met randverschijnselen en viel er veel regen of hagel en waren er stevige windstoten. Op dinsdag wordt de atmosfeer opnieuw onstabieler en kunnen er in de loop van de dag stevige buien ontstaan. We bespreken hieronder kort de situatie en analyseren waar en wanneer de buien te verwachten zijn aan de hand van enkele typische parameters voor het voorspellen van onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie

Morgen komen we terecht in een zogenaamd zadelgebied. Dit is een gebied tussen drukgebieden in waar er maar weinig stroming zit. Een lagedrukgebied bevindt zich echter niet zo ver van ons af en zorgt vooral voor vrij koude bovenluchten. Bovendien wordt ook vochtigere lucht aangevoerd in de grenslaag. Samen met de dagelijkse gang, die ervoor zorgt dat de convectietemperatuur wordt bereikt, zal de atmosfeer opnieuw onstabiel worden en vergroot de kans op (onweers)buien. MUCAPE loopt daarbij op de meeste plaatsen op richting 500-1000 J/kg of misschien plaatselijk iets meer.

Morgen is er opnieuw kans op onweer.

Bovendien nadert in de loop van de dag een uit het zuidwesten een zwakke vore, die de buien wat kan gaan helpen door middel van oppervlakteconvergentie. Hierbij stroomt lucht samen en wordt als het ware gedwongen om te stijgen. Deze stijgende lucht vergemakkelijkt het ontstaan van buien.

Convergentie aan de oppervlakte zal het ontstaan van buien vergemakkelijken.

Kans op stevige (onweers)buien

In de loop van de dag morgen ontstaan er dan ook verspreid in de Benelux opnieuw (onweers)buien. Aandachtspunt is vooral de neerslaghoeveelheid, omdat de buien door de trage stroming maar traag vooruit trekken. Op sommige plaatsen zijn dan ook hoeveelheden tot meer dan 20 mm mogelijk. De PW (precipitable water) ligt dan ook rond zo’n 18 tot 25 mm. Bovendien liggen de akkers nog braak dus nabij hellend terrein kan dit ook resulteren in erosie en eventuele modderstromen!

Plaatselijk kunnen grote neerslaghoeveelheden ontstaan door de trage treksnelheid van de buien.

Plaatselijk kunnen de buien ook gepaard gaan met hagel, al lijkt de grootte hiervan wel beperkt te blijven. We verwachten over het algemeen geen hagel groter dan 1 cm. Bovendien kunnen de buien ook gepaard gaan met wat windstoten. Aangezien de wind eerder zwak is en DCAPE relatief laag (het profiel is verzadigd), zal dit waarschijnlijk gelinkt zijn aan “precipitation loading” (i.e. het meesleuren van wind naar beneden door hevige regenval). Op sommige plaatsen kan dit windstoten tot 60 of 70 km/h opleveren.

Er is kans op hagel kleiner dan 1 cm.
Er is kans op windstoten tot 60 of 70 km/h bij de buien.

Door de beperkte stroming en bijgevolg lage hoeveelheid windschering (veelal beneden 20 kts) zal het dominante type onweer dan ook “single cells” zijn. Dit is eerder het type bui dat lokaal uitregent en dan uiteindelijk weer vanzelf uitsterft. Het is de verwachting dat deze buien na zonsondergang stilaan opnieuw zullen verdwijnen door de dagelijkse gang. Al bij al toch een situatie om in de gaten te houden met plaatselijke overlast!

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken