26 mei 2018 - 5 min. lezen 1259 reacties

Exact 9 jaar na de stevige onweersbuien die vanuit Frankrijk over de Benelux trokken, lijkt het op zondag 27 mei 2018 opnieuw prijs te zullen worden. De temperatuur schiet in de voormiddag de hoogte in en dat resulteert in de namiddag voor een sterk onstabiele atmosfeer. Meerdere weermodellen verwachten onweersbuien die ontstaan boven het noorden van Frankrijk en de Benelux. Hagel, stevige windstoten en mogelijk ook wateroverlast behoren tot de opties.

Configuratie op de weerkaarten

Deze sterk onstabiele atmosfeer boven de Benelux hebben we te danken aan een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Via een zwakke, doch onstabiele luchtcirculatie wordt de opbouw van de troposfeer dermate instabiel. Zondagvoormiddag hebben we op veel plaatsen in de Benelux opklaringen te pakken die, mede dankzij de hoge temperatuur op 1500 meter, resulteert in een forse klim van de 2m-temperatuur. Het zou ons niet verbazen als we kort na de middag hier en daar al de tropische grens van 30°C overschrijden.

situatie op de GFS weerkaart
Het Amerikaans weermodel GFS schetst een onstabiele weersituatie voor zondag. Aan de voorzijde van een lagedrukgebied ontstaat veel CAPE dat gunstig is voor onweersbuien.
tropische temperaturen op zondag
Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent zondag op meerdere plaatsen ruim 25°C. De convectie-temperatuur ligt op 28°C vooraleer de buien kunnen ontstaan en er voldoende trigger is.

Lokaal veel regen op korte tijd

Afgelopen dagen kon vooral België al kennismaken met stevige onweersbuien die soms een maandhoeveelheid aan neerslag veroorzaakten. Dat was ondermeer het geval in het West-Vlaamse Aalter (NWBNLX op VRT) waar in amper anderhalf uur zo’n 80 mm aan regen viel. Modderstromen en ondergelopen tunnels waren uiteraard een logisch gevolg.

Deze randverschijnselen zijn opnieuw mogelijk op zondag 27 mei doordat de buien gebruik kunnen maken van heel wat energie en ze niet al te snel van punt X naar Y trekken. Op 700 hPa waait de wind matig uit zuidelijke richtingen. Met 30 tot 50 km/u is het volgen van deze cellen niet erg moeilijk, indien u niet verstrikt raakt in een wegennet vol met omleidingen.

weerkaart met kans op wateroverlast
Op deze weerkaart zien we de mogelijke hoeveelheden neerslag in een korte tijdspanne. We zien vooral dat België in een blauwe kleur terechtkomt met kans op 20 tot 40 mm op korte tijd. Richting de avondperiode verschuiven de onweerskansen op naar Nederland en wordt het opnieuw rustiger.

Timing van de onweersbuien

Ondanks subtiele verschillen in timing tussen de verschillende weermodellen moeten we tussen 12:00 en 22:00 rekening houden met enkele pittige onweersbuien in de Benelux. Logisch gezien de temperatuur dan ook het hoogst is en de latente onstabiliteit in de vorm van CAPE maximaal wordt. In de nacht van zondag op maandag wordt het opnieuw rustiger vanuit Frankrijk.

Locatie van de hevige buien

Weermodellen hebben momenteel flink wat moeite met de berekening van de locatie van onweersbuien. In de namiddag berekent WRF 4 km vooral onweersbuien in het zuiden van Nederland, gevolgd door een nieuwe buiencluster later in de avond boven het centrum van België. Hieronder kan u een selectie vinden van enkele weermodellen.

locatie van onweersbuien boven Nederland
WRF 4 km berekent een onweerachtige buienlijn net ten noorden van Antwerpen-Limburg. Later in de namiddag lijkt ook België aan de beurt te komen met enkele lokale onweders.

Daarnaast hebben we uiteraard ook het Amerikaans weermodel GFS en die berekent een flinke MLcape van 1500 tot 2000 J/kg. Dat is meer dan genoeg voor hevig onweer. Ook de aanwezigheid van een minimale hoeveelheid Deep Layer Shear (10-20 kts). In principe geen indrukwekkende waarden voor de crème de la crème van onweersbuien (supercells), maar we dienen steeds met twee woorden te spreken na de tornado van enkele weken geleden in het westen van Duitsland.

mixed layer cape en deep layer shear
Zondagnamiddag is er een goede overlap tussen onstabiliteit (CAPE) en een minimale hoeveelheid DLS. Wellicht zijn enkele stevige multicells met veel regen en/of hagel mogelijk boven de Benelux. (Weeronline)

Tenslotte kijken we ook nog eens naar de neerslagverwachting van het Franse weermodel AROME. Dit weermodel draait op een resolutie van 1,3 km en is daarmee beduidend fijner in detail dan het ‘grof’ weermodel GFS. We kunnen quasi exact zien waar de buien de neiging hebben om zich te ontwikkelen. Bij AROME zien we ook tussen 13:00 en 17:00 beginnende initiatie van stevige buien boven België. Focus komt te liggen op België. Later op de namiddag en in de avond verplaatsen de buien zich naar Nederland.

neerslagverwachting volgens weermodel arome
Neerslagverwachting legt de focus van onweersbuien vooral boven België. Dit is een significant verschil met WRF die vooral onweer berekent boven het zuiden van Nederland!

Livestream met bespreking onweerskansen

Zaterdagochtend hebben we op YouTube een livestream georganiseerd met de stand van zaken qua onweerskansen op zondag. We hebben er tevens de weersverwachting voor maandag en dinsdag geanalyseerd. Het lijkt erop dat we richting volgende woensdag heel geleidelijk aan evolueren naar een iets koeler weertype voor de tijd van het jaar. Veel plezier met kijken!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken