28 augustus 2017 - 4 min. lezen 18 reacties

Zoals eerder aangekondigd, wordt het morgen tropisch warm met temperaturen op vele plaatsen rond 30 graden. Uit ervaring weten we dat zo’n hitte meestal niet lang aanhoudt in de Benelux en dat daar wel onweer van moet komen. En jawel, dat is ook deze keer niet anders. Gezien de hitte is het vrij onstabiel, waardoor de onweerkansen dinsdag en woensdag ook vrij groot zijn. Alle ogen zijn gericht op de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag gedurende de hele dag, want dan lijken storingen doorheen het land te trekken die wel eens veel neerslag met zich mee kunnen brengen.

Dinsdag nog droog en tropisch

Morgen vertoeven we in de Benelux in zeer warme luchtmassa’s. Het wordt tropisch warm met op verschillende plaatsen maxima net boven 30 graden. Overdag is de atmosfeer slechts licht onstabiel waardoor er in de loop van de dag stapelwolken kunnen opbollen, maar het blijft droog tot de avond.

Thermisch lagedrukgebied

In de loop van de dag zien we geleidelijk de atmosfeer wel onstabieler worden boven Frankrijk en hierdoor zal er een zeebries komen te staan die zich later ook aan de Belgische kust en boven Nederland zal manifesteren. Deze zeebries zorgt ervoor dat de noordwestelijke wind aan de kust haaks komt te staan op de zuidelijke wind op het vaste land.

In meteorologisch jargon noemen we dit fenomeen ‘convergentie’ omdat de lucht op het raakvlak van de twee windrichtingen convergeert en stijgbewegingen veroorzaakt.

Convergentie
In de loop van de dag ontstaat een zeebries waarbij de windrichting haaks staat op de wind in het binnenland. Dit fungeert als trigger voor de buien, verbonden aan het thermisch lagedrukgebied. Op deze windsprong zullen zich dan ook felle buien ontwikkelen.

Hierdoor ontstaat een klein thermisch lagedrukgebied waarin zich op de convergentielijn stevige buien ontwikkelen. Dit thermisch lagedrukgebied zal overdag boven Frankrijk ontstaan en tijdens de nacht naar woensdag en ook nog woensdag overdag zeer traag noordoostwaarts bewegen over België richting Nederland. Doordat het zo traag beweegt, is er lokaal ook kans op veel neerslag.

Veel neerslag tijdens de nacht

De meeste weermodellen zijn het nu min of meer eens over de timing van de buien en laten de eerste neerslag ontstaan over het noordwesten van de Benelux tussen 23u en 02u. Aan de voorzijde van de onweerslijn kan er zich mogelijk reeds een geïsoleerde onweersbui ontwikkelen. Verder is de kans op onweer het grootst tijdens het eerste deel van de nacht. Later zal het eerder gaan om stevige regenbuien.

De meeste modellen voorspellen een neerslagintensiteit die lokaal 20 mm kan overschrijden en dit tijdens de nachtperiode. De focus van de neerslag komt te liggen op het westen van de Benelux.

Arome
Berekening van weermodel Arome om 5 uur lokale tijd.
WRF
Weermodel WRF om 5 uur in de ochtend.
onweerskansen dinsdag en woensdag
Berekening van weermodel GFS om 03 GMT. Vooral in het noordwesten van de Benelux valt er veel neerslag. Lokaal is er meer dan 20 mm mogelijk.

Ook woensdag onstabiel

Woensdag trekt het lagedrukgebied gestaag verder richting het noordoosten en vergroot opnieuw de onstabiliteit, zeker in het zuidoosten van de Benelux. Daar kan het mogelijk nog 27 graden worden en deze warmte zal fungeren als een extra voedingsbron voor stevige onweders. Gedurende de hele dag (tot middernacht) vallen er verspreid doorheen de Benelux stevige regen- en onweersbuien.

De felste exemplaren zullen, gezien de onstabiliteit, vooral voorkomen in het zuidoosten van de Benelux. Elders kan er echter nog steeds veel neerslag vallen. Cumulatief komen sommige modellen zelfs op de proppen met een neerslagtotaal gaande van 40 tot lokaal zelfs 70 mm!

Lokaal kan er dus wateroverlast voorkomen. Tijdens de nacht naar donderdag moet er daarbovenop ook nog een koufront passeren. Dit systeem zal zorgen voor nog eens een extra lading regen en buien…

GFS LI
Bijgevoegd kaartje toont hoge CAPE-waarden en een sterk negatieve Lifted Index boven het zuiden van de Benelux, wat aangeeft dat de kans op hevig onweer er groot is.
GFS 18
Weermodel GFS laat ook op woensdag overdag pittige onweders over de Benelux trekken, met lokaal opnieuw veel neerslag op korte tijd.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen