54

De meteorologische herfst is nu echt begonnen en dat vertaalt zich meteen in een onstabiel weertype. Op maandag 5 september 2022 groeien de onweerskansen door de opstuw van warme en later onstabiele luchtmassa’s. We verwachten de eerste buien in de late namiddag boven het noorden van Frankrijk. In de avondperiode trekken ze vervolgens richting het noorden en kan er lokaal hevig onweer ontstaan in delen van België en Luxemburg. Ontdek meer informatie over de onweerskansen.

Lokaal tropisch warm

De motor van het warme tot lokaal tropisch weerbeeld bevindt zich ten zuidwesten van Ierland. Traditioneel stuwt dit lagedrukgebied grote hoeveelheden warme lucht naar het noorden. Op 850 hPa stijgt de temperatuur vandaag naar een lokale 16°C. In dit jaargetijde mag je daar nog steeds 10 tot 12°C bij optellen. Zo benaderen we lokaal de tropisch grens van 30°C.

Het lagedrukgebied ten ZW van Ierland (990 hPa) stuwt warme lucht naar het noorden. Later vandaag groeien de onweerskansen boven het zuiden van de Benelux.
Het weermodel ICON-D2 komt op meerdere plaatsen met tropische temperaturen. Veel hangt ook af van de bewolkingsgraad. Sommige weermodellen berekenen flink wat hoge bewolking, waardoor de temperatuur net geen tropische waarde kan bereiken.

Later vanmiddag toenemend onweerachtig

Voor de onweerliefhebbers is de zomer van 2022 een ware nachtmerrie geworden. Dankzij structurele droogte kon het onweer nooit echt uit de verf komen. Dit lijkt vandaag en op dinsdag te gaan veranderen. De kern van het lagedrukgebied nabij Ierland maakt aanstalten om naar de Benelux op te schuiven en zorgt op deze manier voor genoeg ‘vuur aan de lont’ om enkele onweersbuien te veroorzaken.

Bovenstaande weerkaart is afkomstig van het Amerikaans weermodel en schat de kansen op onweer in. We zien een brede zone waarin zich buien kunnen ontwikkelen. Als ze éénmaal genoeg energie kunnen verzamelen is de kans matig op lokaal onweer. Bekijk deze weerkaarten.

Concreet moeten we deze namiddag en avondperiode rekening houden met ongeveer 1500 tot 2000 j/KG boven België qua onstabiliteit en een vleugje windschering (20 knopen). Indien ze hiervan profiteren boven het noorden van Frankrijk, kunnen dat dus al best pittige multicells zijn.

De kans op hagel en windstoten is bij dit type buien aanwezig. Op 700 hPa waait de wind gemiddeld 70 km/u. De buien zullen dus relatief traag van de ene locatie naar de andere locatie opschuiven. Kans op wateroverlast is beperkt.

Vanavond en vannacht dooft de activiteit van het onweer geleidelijk opnieuw uit. De energie vanuit de zonkracht neemt dan af en ook het zwak hoogtepatroon is niet interessant genoeg om de onweersbuien in leven te houden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken