1 mei 2020 - 4 min. lezen
51 reacties 51

We hadden ervoor gewaarschuwd en de voorspelling is uitgekomen. Gisteren trokken enkele stevige buien over de Benelux. Hierbij werden hagel, rukwinden en ook onweer geregistreerd. Ook vandaag en morgen zijn er nog onweerskansen aanwezig, al nemen de kansen op zaterdag wel af. Hoe en wat precies ontdekt u hier!

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie op de weerkaarten

Op onderstaande Europese weerkaart ligt een lagedrukgebied in de buurt van de Benelux. Hierdoor wordt onstabiele lucht aangevoerd. In de ochtend beperken de buien zich vooral tot de kustgebieden onder invloed van kustconvergentie. In de loop van de dag breiden de buien zich ook uit naar het binnenland. Ook zaterdag blijft het wisselvallige weer er nog inzitten, maar wordt het geleidelijk droger.

De aanvoer van vochtige onstabiele lucht zorgt voor stevige buien.

Neerslagverwachting vrijdag

Deze ochtend beperkten de hevigste buien zich vooral tot de kustgebieden. In de loop van de namiddag, onder invloed van de dagelijkse opwarming en verschillende frontpassages, ontstaan ook elders buien. In een regime met 400-600 J/kg aan CAPE en met een schering tot 26 knopen, is de verwachtingsmodus multicell. De rukwinden kunnen pieken tot 70 km/h. Onweerskansen zijn zeker aanwezig!

Verspreid over de Benelux vallen enkele buien, opgelijnd op frontpassages

Sounding

Onderstaande sounding voor Groningen toont een onstabiele opbouw. Een opstijgend deeltje kan vlot stijgen tot rond 400 hPa, ongeveer 7 km. Hierbij kan hagel (tot 1cm) niet uitgesloten worden. In vergelijking tot gisteren hebben we hier niet te maken met CIN. De buien zullen dus vooral een grillig profiel vertonen, met oplijning op de verschillende frontpassages.

Neerslagverwachting zaterdag

Ook zaterdag blijft het nog licht wisselvallig, maar dan komen we geleidelijk onder invloed van een rug van hogedruk. De onweerskansen nemen dus af, maar er blijven wel nog enkele buien mogelijk. Vooral in het oosten is er nog voldoende CAPE en windschering beschikbaar om nog enkele buien te produceren, eventueel met onweer.

  • Meer te weten komen over donder en bliksem? Dit handig boekje helpt je op weg!📖
De buienkansen zijn zaterdag vooral weggelegd voor de oostelijke delen van de Benelux.

Sounding

Op de sounding voor Hasselt is duidelijk zichtbaar dat een rug van hogedruk zich met het weer komt bemoeien. De tophoogte van de buien is al afgenomen tot maximaal 500 hPa (ongeveer 5.5km) met daarboven een duidelijke subsidentie-inversie die verdere stijging verhindert. De buien kunnen echter nog steeds profiteren van een CAPE rond 200 J/kg en van schering rond 25kn. Modus ook hier multicell.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Op beide dagen zijn onweerskansen aanwezig, maar vooral vandaag is die het grootst. Met de huidige CAPE-waarden en windscheringsprofielen, kunnen we spreken van multicells, wat ook zichtbaar is op onderstaande afbeelding.

  • Wil je net zoals de weerexperten van NoodweerBenelux ook zelf het weer begrijpen en voorspellen? Dit is een must-have voor de boekencollectie!

Ook hagel behoort tot de mogelijkheden bij de buien. Vooral vandaag voorspelt onze hagelmodule dit met hagel tot maximaal 1 cm en dan vooral in Noord-Nederland. Zaterdag neemt de hagelgrootte verder af omwille van de minder hoge buientoppen.

Weersverwachting

Vandaag is de kans op buien groter dan zaterdag. Ook de onweerskansen zijn groter. Waar precies de meeste buien gaan vallen, blijft zoals zo vaak moeilijk te voorspellen. Over de gehele Benelux zijn enkele stevige exemplaren mogelijk, zelfs met hagel.

Waarschuwingskaart 1 mei 2020

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen