31 juli 2017 - 3 min. lezen 6 reacties

Begin augustus en meteen stevige onweerskansen voor delen van West-Europa. Vooral Frankrijk en Duitsland liggen volgens de meest recente weerkaarten in de vuurlinie. Een heftige configuratie aan windschering gecombineerd met flinke onstabiliteit zorgt later op dinsdag voor enkele zware onweersachtige buienlijnen. Ieder exemplaar kan gepaard gaan met hagel en/of windstoten. Tegen de avondperiode groeit de kans op een lokaal roterend evenement over het noordoosten van Frankrijk.

Voorproefje in de nacht naar dinsdag

De Benelux bevindt zich de komende tijd aan de noordflank van een frontaal systeem. Ten noorden ervan bevinden zich polaire luchtmassa’s die het kwik veelal tussen 20 en 25 graden houden. Ten zuiden van het systeem wordt de luchtmassa snel onstabiel door temperaturen die klimmen richting 30 graden. De combinatie tussen beide luchtsoorten (koud/warm) creëert een omgeving die interessant is qua windschering.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag stijgt de kans op onweer vanuit Frankrijk. De kans op een complex met meerdere individuele onweersbuien is groot. We spreken in dit geval over een MCS (Mesoscale Convective System). Mensen die getuige waren van het onweer op 25/26 mei 2009 herinneren zich vast nog de MCS met een embedded supercell. Dergelijke taferelen zijn mogelijk op dinsdag boven Frankrijk en Duitsland.

neerslagverwachting GFS middernacht
Rond middernacht berekent het Amerikaans weermodel een flink neerslaggebied net ten zuidoosten van de Benelux. Luxemburg kan nog een staartje meekrijgen van de convectieve buien. (Wetteronline)
neerslagverwachting GFS ochtendperiode
Tegen dinsdagochtend stijgt de kans opnieuw toe op enkele stevige buien over het zuidoosten van de Benelux. Ook het fijnmazig weermodel HIRLAM berekent een gelijkaardig scenario voor de komende 24 uur. (Wetteronline)

Woensdag grote kans op noodweer

Terwijl wij voor de details van de weersverwachting nog enkele uren moeten wachten (bericht geschreven op maandag 19:00) zijn de kansen op noodweer betrekkelijk groot voor het noordoosten van Frankrijk en Duitsland. Een smalle, maar brede zone bevindt zich in een erg onstabiele zone met flink wat windschering in de onderste 3 kilometer. Tevens herkennen we gekrulde patronen in de hodographs waardoor de kansen toenemen op supercells.

rotatie in buien volgens WRF
Tegen 17:00 bevinden zich enkele zware onweders in de buurt van Luxemburg. De kans op onweer voor België en Nederland is eerder beperkt omdat het pakketje met onstabiliteit niet voldoende aanwezig is. Ook de bewolking speelt de Benelux parten om een thermisch interessante situatie te creëeren. Voer voor de stormchasers dus 😉

Voor de bovenstaande forecast maken we gebruik van WRF 4 km. Dit weermodel draait op een vrij hoge resolutie en geeft meteorologen een goed zicht op de ernst van de situatie. Opvallend: vanaf de vroege namiddag ontstaan er boven Frankrijk de eerste onweders die vervolgens richting het noordoosten trekken. In deze route nemen de onweersbuien in activiteit toe en kunnen hevige windstoten voor zware schade zorgen.

temperatuur wolkentoppen onweersbuien
In bovenstaande afbeelding kan u de locatie van de onweersbuien zien. Dat loopt mooi gelijk met de temperatuur van de wolkentoppen die op dat moment wordt gesimuleerd. We zien twee individuele maar krachtige onweersbuien die vooral in de beginfase hagel van betekenis kunnen veroorzaken. Later in de avond organiseren de buien zich tot een complex.

Waarschuwingskaart voor dinsdag 1 augustus 2017

Delen


Verder lezen

Alles bekijken