13 mei 2020 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Afgelopen dagen kregen delen van het land opnieuw stevige onweersbuien te verwerken. Dit met zelfs ook een windhoos in het noorden van Antwerpen op zondag 10 mei. Nu dat de zomer dichterbij komt, neemt de kans op onweersbuien dan ook snel toe. Onlangs werd een rapport van Earth Networks gepubliceerd dat aan de hand van data het overzicht qua onweer in 2019 over heel Europa heeft verzameld.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Bliksemdata van 2019

In het rapport, opgemaakt door Earth Networks, werden verschillende soorten data verzameld. De data werden geobserveerd door een globaal netwerk van hoogtechnologische sensoren. Deze bekijken de lucht 24/7 en scannen op onweersactiviteit. In totaal werden er in Europa in 2019 maar liefst 23 802 513 bliksemschichten waargenomen. Hiervan waren 59.5% CG-ontladingen (cloud to ground) en dus 40.5% CC-ontladingen (cloud to cloud).

  • Wil jij ook weten hoe donder en bliksem ontstaat? Via dit boek ontdek je de processen tot elektrische ontladingen.📖

Het Europese land waar de hoogste activiteit werd waargenomen, is Turkije (4 217 092 ontladingen). Op plaats 2 en 3 volgen Italië (3 331 373) en Spanje (2 355 591). In België en Nederland werden respectievelijk 80 217 en 106 020 ontladingen gemeten. De meest actieve dag was hierbij 19 juni 2019. Toen waren er 8 260 ontladingen in de Benelux.

Omdat deze landen ook een grote oppervlakte hebben, is het echter juister om het totaal aantal bliksemontladingen te delen door de oppervlakte. Zo bekomt men een ‘flash density’ (bliksemdichtheid). Indien we dan de oefening opnieuw maken ziet de top 3 er nu anders uit.

Op nummer 1 staat nu Slovenië met 13.1 bliksemontladingen per km2 gevolgd door Bosnië-Herzegovina en Italië met respectievelijk 11.1 en 11.0 bliksemontladingen per km2. We moeten er wel bij zeggen dat deze data afhankelijk zijn van de meetmethode. Gegevens van andere data-verzamelaars kunnen hier dus van afwijken.

De densiteit van waargenomen bliksemactiviteit over Europa in 2019. (Earth Networks)

Thunderstorm alerts

In totaal werden in Europa zo’n 7 372 waarschuwingen afgegeven voor gevaarlijk onweer. De hoogste aantallen vonden we terug in Italië (1 809). Dan volgen Spanje (1 556) en Turkije (738). Ook deze data werd geconverteerd naar densiteit. Daaruit blijkt dat vooral landen rond de Middellandse Zee gemiddeld veel waarschuwingen kregen (Spanje, Italië, Slovenië en Kroatië).

In België werden door het netwerk 71 onweersdagen waargenomen. Terwijl er dat in Nederland 90 waren. Deze waarden zijn allebei lichtjes hoger dan het normale. Ook hier zijn deze data echter afhankelijk van de meetmethode.

Afwijking van het totaal aantal dagen met bliksemactiviteit over Europa in 2019. (Earth Networks)

Hogere bliksemactiviteit

De toename van de algehele onweersactiviteit in het centrale en westelijke Middellandse Zeegebied kan gekoppeld worden aan de stijging van de zeewatertemperaturen van de Middellandse Zee. Dit als gevolg van de klimaatverandering. Door meer hitte en vocht komen er namelijk steeds zwaardere onweersbuien voor.

Gebieden zoals Frankrijk, Italië, Zuid-Duitsland, Zwitserland, West-Oostenrijk, de Balkan, Griekenland, Turkije, Malta en Cyprus zijn hiervoor het meest kwetsbaar.

  • Ben je ook benieuw naar het soort bliksemontladingen? In dit artikel bespreken we cloud-ground tot cloud-cloud bliksemontladingen.

In 2019 was ook de onweersactiviteit over West-Europa (België, Nederland, Duitsland, Denemarken) hoger dan normaal. Dit kwam doordat tropische, continentale luchtmassa’s onze streken makkelijk konden bereiken. Deze luchtmassa’s ontstaan typisch boven de westelijke en centrale Sahara. Ze worden dan via een zuidelijke luchtstroming naar onze regio’s gevoerd.

De onweersactiviteit globaal gezien tijdens 2019.

Het volledige rapport kan je zelf hier downloaden en lezen!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

22 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen