7

Na een warme zomer is de temperatuur van het Noordzeewater op veel plaatsen 18 tot 20°C. Wanneer er koelere lucht uit het noorden over het zeewateroppervlak stroomt, ontstaat er convectie. Deze buien zorgen landinwaarts vaak voor pittige buien met korrelhagel en een donderklap. De Noordzee fungeert in de herfstperiode dus vaak als glijbaan voor talrijke buien. In het uiterste westen van België is het dan vaak een stuk droger met zonnige perioden. Hoe kan dat eigenlijk?

Glijbaan van talrijke buien

Om de glijbaan van buien te activeren is het belangrijk dat we een warme voorgeschiedenis hebben. Hierdoor kan de Noordzee opwarmen en in het najaar omgezet worden in een kraamkamer voor talrijke buien. Belangrijk detail is dat dit ook zal zorgen voor meer kustconvergentie en significante neerslagsommen in de westelijke regio’s van Nederland en België. Op die manier kan eventuele droogte van de zomerperiode gecompenseerd worden.

Op bovenstaande hoogtekaart van het Amerikaans weermodel zien we de positie van hoge- en lagedrukgebieden. De cirkel situeert de ligging van de Benelux. We bevinden ons in een noordwestelijke luchtstroming die talrijke buien stuurt naar de Lage Landen.

Door bovenstaande noordwestelijke luchtstroming kan de bovenlucht flink afkoelen. Op 850 hPa (1499m) zakt het kwik soms tot het vriespunt. Op 500 hPa duikt het kwik nog een fractie lager en vriest het soms tot -25°C in het najaar. Een simpele rekensom geeft ons dan een verticaal temperatuurcontrast van bijna 40/45 graden met het aardoppervlak. Voldoende onstabiliteit voor buien!

De glijbaan aan buien kan starten dankzij koelere instroom van polaire lucht.

Kermis aan buien op de regenradar

Typisch aan dit weerpatroon is een regenradar vol met buien. Deze buien kunnen naargelang het verticaal temperatuurcontrast ook hagel en onweer veroorzaken. Eenmaal ze op het land komen verliezen veel buien de meest intense eigenschappen. De voeding van de warme Noordzee neemt dan namelijk af. Hou onze regenradar in de gaten.

Berekening van het Amerikaans weermodel GFS voor 16 september 2022. We zien duidelijk blauwe kleuren verschijnen boven de Benelux. Het sein voor een kermis aan buien.
Op onze regenradar zien we duidelijk de buien binnenschuiven vanaf de Noordzee. Ze hebben het vaak gemunt op het zuidwesten van Nederland en het binnenland van België.

Regenschaduw van het Verenigd Koninkrijk

Op het radarbeeld hierboven vallen enkele zaken op. Het uiterste westen van België, de Ardennen en het noorden van Nederland. Bepaalde gebieden krijgen minder buien. Voor het uiterste westen van België is dat gemakkelijk te verklaren. Deze gebieden liggen in de schaduw van het UK en hebben dankzij de windrichting weinig tot geen last van de buien. Pas wanneer de luchtstroming genoeg kantelt naar het noorden kan ook West-Vlaanderen in België meer buien verwachten.

  • Hoe voorziet een meteoroloog een genuanceerd weerbericht?

In de Ardennen vallen er minder intense buien door de afstand ten opzichte van de Noordzee. Boven het noorden van Nederland zien we ook minder buien. Dat komt door de nabijheid van een iets warmere temperatuur in de bovenlucht. Pas wanneer het ook daar voldoende zal afkoelen op 500 hPa zal de frequentie en intensiteit van buien ook daar stijgen.

Sommige linkjes bevatten affiliate links

Delen


Verder lezen

Alles bekijken