10 januari 2014 - 3 min. lezen 1 reacties

Vandaag gaan we in op de vraag van onze bezoekers. Met welke materialen en volgens welke principes komt astrografie beter tot zijn recht? Kom het te weten in dit tweede luikje rond astronomie. Wie mijn eerste artikel over het hoofd heeft gezien kan in inleiding tot astronomie terecht. Mochten er de komende tijd nieuwe vragen reizen over ruimteweer en hemellichamen, aarzel dan niet om uw vraag te stellen in een reactie.

Zonder telescoop & astrografie

Wie ‘gewone’ foto’s wil nemen van heldere hemelobjecten heeft in principe twee dingen nodig: een goede camera (bijvoorbeeld: Canon en/of Nikon) + een degelijk, stevig statief. Geïnteresseerd in de natuurfotografie? Neem dan zeker ook eens een kijkje in dit artikel.

afbeeldingastrografie

Hoe begin je met astrografie?

Allereerst moet je een tamelijk donkere plek vinden (als er in je tuin geen kunstverlichting is volstaat dit meestal). Ten tweede zet je je statief op en bevestig je de camera. Als u niet weet hoe het moet: onderaan de camera zit een gaatje, als je je statief bekijkt zie je een soort metalen uitsteeksel speciaal voor de camera gemaakt. U neemt uw camera en je draait er hem op tot het te moeilijk is om verder te draaien.

Wat daarna?

Eénmaal geïnstalleerd kan het nu snel gaan. U zet uw camera aan en verwijdert de lensdop van uw camera. Als u dit gedaan heeft dan richt u uw camera op een sterrenbeeld dat u wilt fotograferen. Zorg ervoor dat u uw camera scherpgesteld heeft voor u foto’s neemt.

Als je nu een foto neemt zal je misschien zien dat er niet veel opstaat, sla dan niet in paniek want dit wil zeggen dat je foto’s onderbelicht zijn. Voor extra belichte foto’s moet u aan het wieltje draaien aan uw camera, dan zal u zien dat er op uw camera instellingen veranderen. Zorg ervoor dat je op manueel (M) staat en de instelling op 1 of meer bereikt. Normaal gezien gaat u uw hemellichaam mooi zien verschijnen! Let wel op dat je niet te lang belicht of je sterren gaan strepen worden.

Wel met telescoop & astrografie

Als u een telescoop hebt dan kan u foto’s nemen door de telescoop. Dit gaat niet zomaar want u moet eerst en vooral een T-ring bezitten. Een T-ring is een ring die je op je telescoop kan monteren en de camera kan je dan op je T-ring plaatsen.

TIP om een T-ring te vinden => E-Bay (kostprijs relatief laag).

Let wel op dat je bij de aankoop alles over je camera ingeeft (de grootte van de opening van je camera…). Let ook op dat je eerst je lens verwijdert voor dat je je camera op de T-ring monteert (de spiegels in de telescoop zorgen ook voor heldere foto’s).

voorbeeld-astrografie
Naar de ruimte kijken levert bijzondere plaatjes op.

Het enigste nadeel is dat als je foto’s neemt door een telescoop de objecten geen mooie vormen bezitten. Dit komt doordat de rotatie van de Aarde parten speelt als je door een telescoop kijkt. Gelukkig is er een oplossing voor, namelijk een volgstatief. Dit statief gaat de rotatie van de aarde volgen zodat je heel lang kan belichten zonder dat je sterren en objecten vervormen. Dit is helaas een hele dure optie want een degelijk volgstatief kost al snel 500 euro.

Extra informatie rond astrografie vindt u bij de collega’s van astroblogs.nl

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen