Nederlands onderzoek toont aan dat buien krachtiger worden in de toekomst
Onderzoek van onze Nederlandstalige collega’s bij het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) heeft aangetoond dat buien in de toekomst groter worden en ook meer neerslag zullen veroorzaken. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de klimaatopwarming die meer energie in de atmosfeer pompt en waar heftige onweersbuien van profiteren. De kans op lokale stortbuien met wateroverlast of grootschalige overstromingen neemt daardoor toe. Onlangs werd West-Europa nog getroffen door een flinke watersnoodramp met miljoenen schade!
- Volg ons ook via Facebook en Twitter
- Leer meer over het weer via de livestreams op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Hoeveelheid waterdamp essentieel
Uit het onderzoek van Kai Lochbihler, in samenwerking met de Technische Universiteit (TU Delft) heeft hij de impact van meer waterdamp in de atmosfeer onderzocht. Er is een direct verband tussen de hoeveelheid waterdamp en de impact van buien. Voor zowel België als Nederland toont onderzoek aan dat er nu reeds een trend is met hevigere buien die op lokale schaal tot noodweer kunnen leiden. Het onderzoek toont aan dat er bij iedere graad opwarming 7% meer waterdamp in de atmosfeer terechtkomt. Opwarming op zich kan dus theoretisch gezien zorgen voor 7% meer waterdamp door de wet van Clausius-Clapeyron.
- Welke extreme weersfenomenen kunnen we waarnemen op onze planeert? Lees er meer over in dit boek!
Sommige modellen laten echter zien dat die toename zelfs kan stijgen naar 14% per graad. Die 14% per graad heeft theoretisch dan niet rechtstreeks meer met de wet van Clausius-Clapeyron zelf te maken, maar komt doordat bij convectieve buien waterdamp nog eens extra opgehoopt kan worden. Dit komt doordat soms nieuwe buien kunnen ontstaan in gebieden waar de cold pool (verzadigde lucht en neerslag valt naar beneden) van verschillende andere buien samen komt. Dus die buien ontstaan in gebieden met nog eens een extra additionele voeding aan waterdamp (bovenop die 7%/°C) uit die andere buien, met lucht waarin de hoeveelheid waterdamp ook toegenomen is. Er heerst dus een versterkend effect, wat dan nog meer intensere neerslag kan geven! Kortom, de huidige intensiteit van de buien kan dus nog groter worden!
- Zelf weten hoeveel regen er in jouw woonplaats valt? Meet het met deze pluviometer!
- De koning van onweersbuien: soorten supercells!
- Wat betekent het dauwpunt precies bij buien?
Intense buien en op grotere schaal
Uit het onderzoek van Lochbihler kwam trouwens een interessante conclusie naar voor. Niet alleen de hoeveelheid waterdamp lijkt toe te nemen bij een temperatuurstijging, ook de omvang van de buien zal toenemen. Dit lijkt volgens zijn onderzoek ten koste te gaan van de kleinere buien die minder negatieve impact veroorzaken. In de zomer herkennen we op de regenradar vaak complexe buien die zich lijken te klonteren. Waar het initieel droog is, kan snel verandering ontstaan door een flinke onweersbui 20-50 km verder.
- Bekijk de regenradar
In een gebied waar meerdere buien over éénzelfde regio trekken, kan er dan massaal veel regen naar beneden vallen. We noemen dit in het vakjargon ook wel training storms.
- Ontdek het volledig onderzoek via het KNMI
Sommige linkjes bevatten affiliate