Hoelang houdt het nazomerweer nog aan?
We kondigden het de voorbije dagen al aan, het weekend zal nazomers verlopen! Na het koele en wisselvallige herfstweer van de voorbije weken is dat voor velen meer dan welkom. De vraag is natuurlijk of we dat mooie weer kunnen vasthouden… We analyseren voor u even de vooruitzichten.
- Bekijk de weersverwachting voor komende dagen
- Volg je ons al op Facebook?
Vleugje nazomer komende dagen
Bij temperaturen in de buurt van 20 graden en een aangenaam zonnetje konden we afgelopen donderdag al even profiteren van een heus nazomerdagje. Voor velen kwam dit mooie weer geen dag te vroeg. Na het sterk wisselvallige weer tijdens de zomervakantie en een al even teleurstellend begin van september mocht het nu toch wel stilaan eens beteren.
Tijdelijk dipje
Gisteren zette het weer dan tijdelijk even een stapje terug door de doortocht van een zwak koufront dat voor meer bewolking zorgde. Hier en daar vielen er zelfs enkele buien, vooral in het binnenland. In de kustregio’s was er, zoals steeds, meer zon aanwezig omdat ze daar als eerste achter deze storing kwamen te liggen.
Vrij mooi weekend
Vandaag en morgen herstelt het weer zich opnieuw en verwachten we droog en vrij zonnig weer. Verantwoordelijke hiervoor is een omvangrijk en krachtig hogedrukgebied met kern nabij Rusland en Scandinavië. Met een kerndruk van 1035 en later zelfs 1040 hPa zorgt dit ervoor dat Atlantische depressies niet de kans krijgen om West-Europa binnen te dringen waardoor ook de zon meer en meer vrij spel krijgt.
Uitlopers van dit hoog zullen ons weer ook de komende dagen nog gunstig beïnvloeden met vaak zonneschijn en ook aangename temperaturen die steeds in de buurt van 20 graden uitkomen. Het woordje ‘nazomer’ kunnen we dus stilaan toch in de mond nemen.
Aarzelende start
Vandaag moesten we echter op sommige plaatsen wel even wachten tot het ochtendgrijs was opgeruimd. Het koelde vannacht immers goed af en bovendien verkeert de atmosfeer in een zeer rustige toestand. Dit zijn de ideale ingrediënten voor de vorming van mist en lage wolken. De zon is deze tijd van het jaar nog net krachtig genoeg om op tijd het lage wolkendek te kunnen openbreken en de mist op te ruimen, al duurde dit op sommige plaatsen al wat langer. Na de middag breekt uiteindelijk overal de zon door en kan het kwik opveren tot aangename waarden van 19 graden.
Veel zon op zondag
Morgen start de dag reeds van in de ochtendperiode zonnig. We krijgen dan mooi nazomerweer met veel zon en nauwelijks wolkenvelden. Dit vertaalt zich ook in de temperaturen, die mede onder invloed van een uitdrogend oostelijk briesje kunnen oplopen tot 21 graden. Dit belooft dan ook de beste dag te worden van het weekend.
Houdt het nazomerweer aan?
Hogedrukgebied, maar licht onstabiel
Ook begin volgende week domineert het omvangrijk Scandinavisch hogedrukgebied nog steeds de weerkaarten. Ondanks de hogedruk aan het oppervlak, ontstaat er langs de zuidelijke flank van het hogedrukgebied in de hogere luchtlagen echter wel een zwakke zone van lage druk dat mogelijk wat roet in het eten kan komen gooien.
Zwakke storingen hieraan verbonden komen vanuit het oosten opzetten naar de Benelux en dit zorgt ervoor dat het in de namiddagperiode telkens wat onstabieler kan worden met hier en daar mogelijk enkele plaatselijke buien. Deze tendens zien we ook in de neerslagpluim, met telkens een kleine maar niet verwaarloosbare neerslagindicatie.
Op veel plaatsen zal het echter droog blijven, maar volledig zonovergoten weer zoals op zondag zal het wellicht niet worden. Maandag zijn de enkele buien vooral bestemd voor Nederland, terwijl op dinsdag ook boven België enkele buien tot ontwikkeling kunnen komen. Zoals het er nu naar uit ziet verloopt woensdag wellicht zo goed als droog, al liggen ook dan storingen niet ver uit de buurt.
Vrij zacht
Ondanks de toenemende bewolking blijven de temperaturen volgende week wel nog aan de hoge kant. Zeker tot vrijdag mogen we toch met vrij grote zekerheid temperaturen verwachten tussen 17 en 20 graden (zie temperatuurpluim).
Tweede deel van de week mogelijk toenemende neerslagkansen
Tegen het einde van de week zien we geleidelijk de hogedruk invloed afnemen en komen Atlantische depressies met bijbehorende neerslagzones dichterbij. De timing van de regenzones is op dit moment nog onzeker, maar mogelijk moeten we op donderdag al rekening houden met een grotere neerslagkans.
Aan de voorzijde van deze storing wordt wel zuidelijke lucht aangevoerd, waardoor het tijdelijk nog vrij warm kan blijven. Mogelijk zijn we dan vanaf het weekend weer vertrokken voor een periode met een hogere depressieactiviteit. De straalstroom activeert en richt zich vanaf dan immers recht op de Benelux…