14 februari 2020 - 3 min. lezen 143 reacties

“Storm” is gedefinieerd als wind met windkracht 9 Beaufort of meer. Komend weekend wordt een randgeval of depressie Dennis in de Benelux voor stormweer zal zorgen. Het gaat wel sowieso hard waaien, met rukwinden tot 100 km/u. Regen en zachte temperaturen horen erbij.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel wind komend weekend onder invloed van een sterk uitgediepte depressie op de Atlantische Oceaan.

Dennis brengt zacht weer

De media staan er al enkele dagen vol mee. Afgelopen dagen is boven de Atlantische Oceaan een zeer krachtige stormdepressie ontstaan en die bepaalt komende dagen ons weerbeeld. Aan de voorzijde wordt de aangevoerde lucht bijzonder zacht met temperaturen tot 12-16°C. De hoogste temperaturen worden bereikt langs de grens met Duitsland. Ook in de Alpen wordt het uitermate mild met maxima rond 10-12°C op 1500 meter.

De zachte lucht rukt erg ver op naar het noorden waardoor de temperaturen ook in Helsinki (Finland) bijna 10°C kunnen bereiken. Zaterdag blijft het droog maar zondag zal er bovendien ook weer de nodige regen vallen. Dat gebeurt vooral tegen de avond wanneer een koufront de oversteek maakt van NW naar ZO over de Benelux. Het uiterst zachte weer komt daar meteen mee ten einde.

Zondag valt er veel neerslag in de Benelux.

6-8 Bf en rukwinden tot 100 km/u

De wind begint morgen al aan te wakkeren uit het zuidwesten tot vrij krachtig in het binnenland en stormachtig op de Noordzee en langs de Wadden. In de westelijke regio’s zijn tegen de avond reeds windstoten mogelijk tot 90 km/u.

Zondag voormiddag waait de wind vervolgens nog wat feller door met een 5-6 Bf in het binnenland en 6-8 Bf aan zee. Op de Noordzee en langs de Wadden komt er tijdelijk een 8-9 Bf te staan wat overeenkomt met stormkracht. Op basis van de laatste weerkaarten gaan we qua windstoten uit van 80-90 km/u in het binnenland en 90-100 km/u langs de kust. Op de Noordzee zijn uitschieters tot 110 km/u mogelijk.

Volgende week koeler

Vanaf maandag wordt het koeler met temperaturen die terug onder de kaap van 10 graden blijven. Winterweer staat evenwel niet op het programma. Ook op de lange termijn zijn er voorlopig weinig kansen op de kaarten te vinden die tot een uitbraak van Koning Winter kunnen leiden. Voorlopig kwakkelt het weer dus verder al lijkt een winderig periode ook wel even verleden tijd na zondag. Meer informatie omtrent de langere termijn is te vinden in onze vorige blog.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken