6 april 2019 - 4 min. lezen 283 reacties

De lente heeft het deze maand voorlopig niet gemakkelijk om echt zijn stempel te drukken met zonnige dagen en hoge temperaturen. Vandaag en morgen is het dan wel zachter, echter vooral morgen moeten we rekening houden met buien. Komende week leveren de temperaturen bovendien weer enkele graden in en wordt het wisselvallig weer. Om maar met een cliché te eindigen: “April doet wat ie wil!”

Aprilse grillen en zomerse onweersbuien

Tijdens de eerste week van april kregen we bijna alle weertypes die mogelijk zijn in april: lenteweer, zomerse onweersbuien, vorst en de typische ‘aprilse grillen’. Dat leverde enkele prachtige foto’s op die kenmerkend zijn voor deze voorjaarsmaand. Fotograaf Paul Begijn stapte in de auto voor een eerste chase. Zijn verslag kunnen jullie hier lezen. De oorzaak van al deze verschillende weertypes is het toenemende contrast in temperaturen.

In het zuiden begint het steeds meer op te warmen met een zon die elke dag aan kracht wint, in het noorden ligt er echter nog sneeuw en ook de zee is nog behoorlijk koud. Dit contrast zorgt ervoor dat het weer razendsnel kan omslaan, wat deze maand dan ook bijzonder interessant maakt voor de weerman. Weerman Dexy schreef enkele dagen geleden nog een interessant artikel over de ‘aprilse grillen’.

Zacht weekend, morgen kans op onweer

Vandaag en ook morgen is het zacht weer in de Benelux. De oorzaak is te zoeken in de aanvoer van lucht uit het zuidoosten en gekoppeld aan een zwak föhneffect uit de Alpen. Een uitgesproken lagedrukgebied bevindt zich boven Zuidwest-Europa en hoge druk boven het noordoosten, waardoor de luchtstromingen de temperaturen sterk verdelen. De sterkste gradiënt ligt vandaag ongeveer boven Midden-Frankrijk.

Vandaag resulteert de drukverdeling in een aangename dag met zonnige perioden, maar wel steeds hoge cirrusbewolking. Op hoogte is er namelijk vochtige lucht aanwezig waardoor we daar moeilijk afscheid van kunnen nemen.

De sterkste temperatuurgradiënt ligt momenteel over het midden van Frankrijk. (Tropical tidbits)

Morgen schuift het hele systeem boven West-Europa wat meer door naar het noorden, waardoor de gradiënt dichterbij komt. Dit zal voornamelijk voor de zuidelijke landshelft van België en langs de grens met Frankrijk genoeg onstabiliteit genereren voor enkele pittige buien, dit in de loop van de dag met kans op onweer. Hoe meer naar het noorden, hoe kleiner de kans op buien en hoe meer ruimte er voor de zon zal zijn. In deze zachte lucht stijgen de temperaturen daar morgen tot 20°C.

Vooral langs de grens met Frankrijk kunnen er stevige buien ontstaan met kans op onweer.
Morgen is het vrij zonnig en zacht met maxima tot 20°C, vooral langs de grens met Frankrijk ontstaan er na de middag pittige buien met kans op onweer.

Volgende week wisselvallig

De situatie voor volgende week begint duidelijk te worden. Een krachtig hogedrukgebied ligt stationair tussen Scandinavië en Groenland terwijl lage druk zich gevestigd heeft boven zuid(west)-Europa. De Benelux bevindt zich hier tussenin met een oppervlakkige drukverdeling. Zo’n situatie levert meestal een onstabiel weertype op en dat staat ook nu weer op de kaarten.

De Benelux ligt deze week tussen alle drukgebieden in. Zo’n oppervlakkige drukverdeling zorgt vaak voor onstabiel weer met weinig wind.

We moeten de hele week rekening houden met wisselvallig weer waarbij er regelmatig buien ontstaan en passeren. Omwille van de beperkte stromingssnelheid (weinig wind) kan er lokaal ook vrij veel neerslag vallen op korte tijd, al is dat natuurlijk moeilijk te voorspellen. Ondanks het hogedrukgebied in de noordelijke regio’s lijkt de koude lucht de Benelux niet echt te bereiken.

De lagedruk in het zuiden van Europa biedt genoeg weerstand, waardoor de koudere lucht ten noorden van Nederland blijft trappelen. Mogelijk wordt dit de komende dagen terug zuidelijker berekend, maar gezien de evolutie van de afgelopen dagen lijkt dat eerder onwaarschijnlijk.

De pluimverwachting laat zien dat de weerkaarten voor komende week de situatie nog niet helemaal zeker kunnen voorspellen (grote marge in temperaturen en neerslag). Dat heeft uiteraard te maken met de oppervlakkige drukverdeling en de buiige oorsprong van de neerslag. De tendens naar opnieuw zachter weer richting volgend weekend staat er wel al een paar dagen op! Of dat ook vergezeld zal zijn van zonneschijn is nog maar de vraag. De meeste weermodellen sturen momenteel namelijk aan op een eerder wisselvallige ZW-stroming.

Na een zacht weekend wordt het volgende week terug een paar graden frisser. Regelmatig kunnen er buien passeren. Richting volgend weekend lijkt het terug zachter te worden, maar of het ook droog blijft is nog de vraag. (Weerplaza)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken