3 april 2019 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Zware onweersbuien trokken gisteren op het einde van de middag door België en Nederland. De buien gingen gepaard met hagel, windstoten en een hoge bliksemactiviteit. Op enkele plekken kwam het tot schade. Stormjagers Paul Begijn en Gijs de Reijke volgden het onweer.

Op 2 april 2019 kondigde zich de eerste serieuze onweerssituatie van het seizoen aan. En dat is relatief vroeg, gezien het seizoen meestal pas in mei begint. Estofex kondigde eerder op de dag al een level 1 aan voor de zuidoostelijke en oostelijke kant van de Benelux. Ook de verschillende weermodellen voorzagen activiteit op de vore, die in de loop van de dag over de lage landen trok.

Warmtepomp veroorzaakt onweer

Voorwaarde was echter wel dat het achter het eerste regenfrontje voldoende kon opklaren om de warmtepomp in gang te zetten. In de aanvoerrichting zat namelijk behoorlijk wat vocht, waardoor de opklaringen makkelijk konden dichtsmeren. Halverwege de ochtend trok de voorste begrenzing binnen onder de vorm van een front met wat stratiforme regen. Met temperaturen van hooguit een graad of 13 bleef er niet veel van over.

Onweer van het type multicells

Gelukkig tekende zich op de satelliet een scherpe bewolkingsband af aan de achterzijde van het eerste regenfront met daarachter de opklaringen. Rond Parijs ontstonden aan het einde van de ochtend direct de eerste buien in de opklaringen, met al vrij snel onweer erop. Ten noordoosten van Parijs clusterden de buien tot een mooi aaneengesloten buienlijn (multicells). De vraag was echter of deze buienlijn het tot Nederland zou volhouden.

  • Met dit boek heeft het weer geen geheimen meer!

Ook boven West-Vlaanderen ontstond in de loop van de middag een fraai geïsoleerde bui met onweer, die later werd opgenomen in de buienlijn. Doordat de treksnelheid van de lijn vrij laag lag, konden we tijdens onze chase goed anticiperen. Rond de avondspits zetten we vanuit Den Bosch koers richting het noordoosten, in de hoop de buienlijn rond zonsondergang te kunnen fotograferen met wellicht als bonus…bliksem op de foto.

Hoge basis onweersbuien

Doordat de snelwegen nog vrij vol waren, was het in eerste instantie moeizaam om ons een weg te banen richting Gelderland. Vanaf de A59 hadden we ondertussen mooi zicht op de buienlijn, die parallel aan ons liep. Opvallend was de hoge basis, waardoor je voortdurend tegen een muur van wolken keek.

Omdat de onweersactiviteit meer noord-noordoost trok, zetten we koers richting regio Deventer-Zwolle. Wel zagen we de bliksemgetallen langzaam minder worden met het invallen van de avond, conform zoals de meeste modellen lieten zien. Daarom besloten we ter hoogte van Wezep van de snelweg af te gaan om een open gebied op te zoeken. Uiteindelijk vonden we een mooie locatie in het veld iets ten zuidwesten van Kampen. Ons oog viel op een fraai ‘belicht’ wit huisje aan de rand van een weide.

Spectaculaire wolkenformatie

Veel tijd hadden we niet… al vrij snel tekende zich een arcus af aan de horizon, met voor deze wolkenband de eerste cg’s. Een potentieel gevaarlijke situatie in het veld, zo beseften we. Gelukkig trok de onweershaard net iets ten zuidwesten van ons door, waardoor we iets langer konden blijven staan.

Woelige wolkenlucht ging gepaard met arcus

In combinatie met de witte boerderij op de voorgrond voltrok zich een prachtig schouwspel met een gitzwarte lucht op de achtergrond en een fraai gerafelde arcus. De duisternis was inmiddels ingetreden, waardoor we een eventuele cg-bliksem ook zouden kunnen vastleggen met een sluitertijd van zo’n 3 seconden. Het vizier was gericht op de boerderij.

De boerderij en de dreigende wolkenlucht zorgen voor een sfeerbeeld beeld!

Helaas sloeg de bliksem twee keer in op enkele kilometers links van de boerderij. Daarna kregen we regen, windstoten en hagel, de hoogste tijd om ons richting de auto te spoeden. Voldaan keerden we huiswaarts, na de eerste geslaagde stormchase van het seizoen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken