13 mei 2017 - 5 min. lezen 49 reacties

Afgelopen dagen kwam het tot het eerste echte noodweer van dit zomerhalfjaar. Onweer en hagel werden op diverse plaatsen waargenomen. Lokaal viel er veel regen in korte tijd, zeer welkom voor de natuur overigens. De drijfveer achter de buien is de warmte: de maxima liggen namelijk dagelijks rond of boven de 20°C.

In combinatie met een onstabiele opbouw van de atmosfeer (lagedruk dichtbij en groot verschil tussen de grondtemperatuur en temperatuur hoger in de atmosfeer) vormt dit een ideale voedingsbodem voor forse buien. De komende dagen krijgen we te maken met zomerse temperaturen in de Benelux van 25°C en lokaal meer. De buienkans blijft daarbij bestaan.

luchtdruk zaterdag
De situatie van dit moment. Lagedruk ten westen van de Benelux zorgt voor onstabiel weer met regen- en onweersbuien. De warmte onderin de atmosfeer (maxima tot meer dan 20 graden) werkt daarbij als een soort motor voor de buien.

Moederdag brengt nog steeds een aantal buien

Zondag, oftewel Moederdag, begint nog met veel zonneschijn, afgewisseld door een paar wolkenvelden. In de loop van de ochtend vormen zich boven land al snel stapelwolken. Vanaf het middaguur kunnen uit deze stapelwolken in de gehele Benelux weer buien gaan vallen. De meest intensieve buien treden op in het oosten en zuidoosten. Hoe meer naar het noordwesten toe, des te kleiner de kans op neerslag.

Mogelijk blijft het aan zee zelfs helemaal droog, maar dit is nog niet met zekerheid te zeggen. In de tweede helft van de middag wordt het vanuit het westen geleidelijk droger en zonniger. De maxima bereiken waarden tussen 17°C aan zee en plaatselijk 21°C in de Kempen. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten.

moederdag
NoodweerBenelux wenst alle moeders morgen een fijne Moederdag toe!

Droge maandag

Op maandag worden er geen buien verwacht in de Benelux. Een rug van hogedruk zorgt ervoor dat regenwolken geen kans krijgen om zich te vormen. De dag begint dan ook kraakhelder en koud met minima rond de 5°C. ‘s Morgens is het stralend zonnig. In de middag verschijnt er langs de kust wat meer bewolking.

Lokaal zou hier wat lichte regen uit kunnen vallen. Elders blijft het droog en zeker in het zuidoosten ook zonnig. Maxima van 17°C op de Wadden tot 22°C in de Kempen. De wind stelt weinig voor: zwak tot hooguit matig (windkracht 3) uit een zuidwestelijke richting.

hogedrukrug
Een rug van hogedruk (zwarte stippellijn) ligt maandag boven de Benelux. De buienkansen blijven deze dag klein.

Eerste zomerse temperaturen van dit jaar

Op dinsdag trekt de rug van hogedruk verder naar het oosten toe. Wij komen wederom meer en meer onder invloed van lagedruk ten westen van ons. Dat betekent weer toenemende buienkansen, maar tevens leidt dit ertoe dat de temperatuur nog verder oploopt. Zowel op hoogte als aan de grond wordt de stroming namelijk zuidelijk. De luchtsoort die ons bereikt vindt zijn origine boven het Middellandse Zeegebied.

Het kwik loopt op naar 21 tot 25°C. Op de plekken waar het 25°C wordt, kunnen we spreken van de eerste zomerse temperaturen van het jaar 2017. Daarbij is het niet geheel zonovergoten. In de ochtend trekken er veel sluierwolken over. ‘s Middags vormen zich stapelwolken. Dieper landinwaarts is er in de middag kans op een regen- of onweersbui, dus helemaal droog blijft het ook op dinsdag niet.

maxima dinsdag
Maximumtemperaturen op dinsdag. Lokaal zijn temperaturen van 25 graden mogelijk. Dit zijn de eerste zomerse temperaturen van 2017.

Woensdag op meer plaatsen zomers, gevolgd door zware buien

Woensdag is het aanvankelijk lange tijd droog met op veel plaatsen ook flink wat zonneschijn. In de kuststrook raakt het aan het einde van de ochtend al bewolkt door een binnenlopend koufront. Elders is het droog en wisselend bewolkt. Bij een matige zuidenwind wordt het 21 tot 26°C. Vergeleken met maandag wordt het op grotere schaal zomers warm.

Echter, langs de kust gaat de wind achter het koufront geleidelijk naar het westen/zuidwesten draaien en vanaf zee waaien. Dat betekent dat het daar niet warmer wordt dan 17 tot 20°C. Tegen de avond trekken er vanuit Frankrijk (zeer) zware buiencomplexen de Benelux in. Deze kunnen gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Meer informatie over het mogelijk zware weer woensdagavond zal de komende dagen duidelijk worden.

zomerse temperaturen op woensdag
Maximumtemperaturen op woensdag.
cape woensdag
Er is flink wat onstabiliteit (CAPE) woensdagavond. De mogelijkheid op noodweer is dus aanwezig.

Conclusie

Na woensdag wordt de onzekerheid erg groot. Voor donderdag schetsen sommige weermodellen opnieuw een weerbeeld met veel zon en zomerse temperaturen, andere berekeningen laten het de hele dag regenen met maxima van nog geen 15°C. Verder dan woensdag kijken heeft daarom voorlopig weinig waarde.

In ieder geval kunnen we stellen dat de Benelux tot en met woensdag te maken heeft met warm en van tijd tot tijd broeierig weer. Zomerse temperaturen zijn zowel op dinsdag als woensdag goed mogelijk. Maandag lijkt de enige echt droge dag te worden de komende periode. Op alle andere dagen is de kans op regen- en onweersbuien aanwezig.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken