20 augustus 2017 - 4 min. lezen 1 reacties

Het jaarlijkse orkaanseizoen is opnieuw van start gegaan op de Atlantische Oceaan. Het ontstaan van orkanen op de Atlantische Oceaan is een traditioneel gebeuren voor deze tijd van het jaar. Het is zelfs zo dat een ex-orkaan, genaamd Gert, ons weerbeeld boven de Benelux onrechtstreeks gaat beïnvloeden. De depressie nestelt zich ten westen van de Britse Eilanden en zorgt de komende dagen voor mooi en warm zomerweer.

Ex-orkaan Gert

Wie aan orkanen denkt, denkt vaak aan regen en vooral veel wind. Dit keer is dat niet anders, alleen brengt deze orkaan voor onze regio geen kommer en kwel, maar wel zomers weer. Iets wat we deze maand nog niet zoveel gezien hebben. Dinsdag en woensdag zorgt een hogedrukgebied in combinatie met de restanten van orkaan Gert voor droog en vaak zonnig weer. Daarbij horen dan ook zomerse temperaturen.

Ex-orkaan Gert ten westen van de Britse Eilanden.
Op deze weerkaart zien we dat ex-orkaan Gert zich op dit eigenste moment net ten westen van de Britse Eilanden bevindt.

Actief orkaanseizoen

Wanneer de temperatuur van het zeewater de 27 gradengrens overschrijdt in de Tropen, dan kunnen zich orkanen en tropische stormen gaan vormen. Dit proces is ondertussen al even bezig, want de eerste tropische storm ontstond al in april. Ze kreeg de naam Arlene. Later volgden: Cindy en Bret eind juni, Don en Emily eind juli, en uiteindelijk Franklin vorige week. Franklin is het eerste systeem dit jaar dat uitgroeit tot een orkaan van eerste categorie.

Daarna kwam Gert, die even een categorie 1 orkaan was, maar hij is ondertussen afgezwakt naar een gewone depressie. Bovendien lijkt het niet het laatste systeem te zijn dat uitgroeit naar een orkaan van 1ste categorie. De komende weken zouden er steeds meer ontstaan. Men verwacht dan ook een actief orkaanseizoen.

Gevolgen voor Europa

Vaak neemt door de start van het orkaanseizoen ook het aantal lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan toe. Dit kan ertoe leiden dat de luchtdruk op het Europese vasteland juist omhoog gaat. Het is niet altijd zo, maar vaak draait het toch positief uit voor (West-)Europa. De wisselvalligheid krijgt het moeilijk en het droge weer overheerst. Benieuwd of dat dit jaar resulteert in een nazomer(tje)!

Door de toenemende lagedruk boven de Atlantische Oceaan stijgt de kans op een nazomer(tje) boven het Europese vasteland.
Door de toenemende lagedruk boven de Atlantische Oceaan stijgt de kans op een nazomer(tje) boven het Europese vasteland.

Het orkaanseizoen: wat en wanneer?

Theoretisch kunnen we stellen dat het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november, maar in het verleden zagen we al kortere seizoenen opduiken. Deze liepen dan van 15 juli tot 31 oktober. Het National Hurricane Center doet in deze periode regelmatig tropische weersvoorspellingen. Niet alle orkaanseizoenen zijn even actief. Zo is het meest actieve seizoen tot nu toe dat van 2005. Toen werden er maar liefst 28 tropische cyclonen geregistreerd. Het jaar met de minste activiteit was 1914. Toen woedde er 1 tropische storm op de Atlantische Oceaan.

National Hurricane Center

Het National Hurricane Center is gelegen in Miami. Het is een onderdeel van het Tropical Prediction Center. Dat centrum is dan weer een onderdeel van de National Weather Service. Het National Hurricane Center specialiseert zich in het voorspellen van tropische stormen op de Atlantische Oceaan, maar ook in het noordelijk deel van de Grote Oceaan. Het voorspelt niet alleen orkanen en tropische stormen. Het waarschuwt ook voor deze systemen als dat nodig zou zijn. In Amerika bestaat er nog een gelijkaardige dienst voor het voorspellen van orkanen en tropische stormen. Het Central Pacific Hurricane Center legt zich toe op het voorspellen van tropische cyclonen en orkanen in het centrale deel van de Grote Oceaan. Voorspellingen van het National Hurricane Center kan je hier vinden.

Tyfoons

Orkanen hebben verschillende namen naargelang de geografische ligging. Orkanen die in de Stille Oceaan of in de Chinese Zee voorkomen worden ook wel tyfoons genoemd.

Bronnen: weer.nl, Wikipedia, veiligopreis.info

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken