24 maart 2024 - 5 min. lezen
4 reacties 4

Volgend weekend is het Pasen. Steeds meer weermodellen voorzien volop lenteweer tijdens het Paasweekend met regelmatig zon en hoge temperaturen. Mogelijk kan lokaal de grens van 20°C zelfs worden aangetikt. Dat is niet bepaald gebruikelijk: Sneeuw of vorst was met Pasen lange tijd waarschijnlijker dan temperaturen van 20 graden of meer.

Pasen valt dit jaar behoorlijk vroeg, namelijk op 31 maart en 1 april. De datum waarop Pasen valt maakt veel uit voor wat ‘normaal’ is qua temperatuur en weerbeeld. De vroegst mogelijke datum voor Eerste paasdag is 22 maart, de laatst mogelijke datum is 25 april. De langjarig gemiddelde maximumtemperatuur varieert in De Bilt voor die periode van 10,7 graden (22 maart) tot 18,2 graden (24 april).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Behoorlijk warm voor eind maart

In vergelijking met het gemiddelde voor eind maart en begin april zou het Paasweekend van 2024 wel eens (erg) zacht kunnen verlopen. Normaal is het in deze tijd van het jaar overdag zo’n 11 graden het noorden tot circa 14 graden in het zuiden en zuidoosten van de Benelux.

Van zaterdag tot en met maandag gaat het gemiddelde van de weerpluim naar 16 tot 18 graden voor het binnenland. Echter, er zou ook zomaar eens een dag met regionaal temperaturen van 20 graden bij kunnen zitten. Dat zouden behoorlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zijn.

Het Duitse weermodel ICON laat voor zaterdag 30 maart al zeer hoge temperaturen zien van 20 tot 22 graden. Andere modellen laten de piek wat betreft temperaturen op zondag zien en zijn ook iets minder warm (Wetterzentrale).

Drie jaar geleden – tijdens de verder koude lente van 2021 – was het toevallig ook precies eind maart extreem warm. In Ukkel werd een nieuw record gevestigd voor de hoogste temperatuur in de maand maart met 23,9°C. In Arcen (Nederlands Limburg) werd het zelfs 26,1 graden. Een absoluut record voor de maand maart in heel Nederland.

Uitzonderlijke temperaturen drie jaar geleden op 31 maart. In het binnenland werden plaatselijk zomerse temperaturen genoteerd tot 26 graden aan toe (Meteociel).

Van zomers warm tot sneeuw en vorst

De warmste Pasen kende Nederland in 2011. Met 26,0 graden in De Bilt is het er tot nu toe de enige officiële zomerse Paasdag. Het vorige record stamde uit 1949 met 24,7°C. In Ukkel staat het record voor de warmste Paasdag nog wel op naam van 17 april 1949, toen het er zelfs meer dan 28 graden werd. Beide zeer warme Paasdagen vielen in de tweede helft van april. Dan is het gemiddeld sowieso al een stuk warmer dan eind maart.

Zomerse warmte op 1e Paasdag in 2011 (KNMI).

Echter, het is lang niet altijd lenteachtig weer tijdens Pasen. Het komt zelfs regelmatig voor dat er winterse buien vallen met (natte) sneeuw of dat het ‘s nachts licht vriest. Zeer koud was het in 2013, toen de temperatuur in De Bilt zakte naar -5,3 graden. Matige vorst dus!

Sneeuwen kan het ook, bijvoorbeeld in 2021. Toen trokken er felle winterse buien met sneeuw en onweer over de Benelux. In 2013 was naast de lage temperaturen eveneens sprake van plaatselijke sneeuwval. Helemaal sneeuwrijk was de Pasen van 2008. Toen kwam het op sommige plekken tot een sneeuwdek van meer dan 10 centimeter.

Minimumtemperaturen tijdens Pasen 2013, met in Deelen bijna acht graden vorst (Wetterzentrale).

Pasen gemiddeld steeds warmer en zonniger

De conclusie is dus dat het weer tijdens Pasen heel variabel kan zijn. Soms is het volop lente met temperaturen van 20 graden of meer, met name wanneer Pasen later in april valt. Echter, sneeuw en vorst behoren net zo goed tot de mogelijkheden. Sterker nog, in de vorige eeuw was de kans op zulke winterse taferelen tijdens Pasen zelfs groter dan de kans op maxima van 20°C of meer.

Door klimaatverandering neemt de kans op een warme en zonnige Pasen steeds verder toe, terwijl de kans op sneeuw en vorst afneemt. Van de 16 warme Paasdagen in De Bilt sinds 1901 vielen er zeven in deze eeuw. De gemiddelde maximumtemperatuur is er opgelopen van gemiddeld 12,2°C in de vorige eeuw naar 14,3°C deze eeuw. Ook is de zon gemiddeld zo’n twee uur langer gaan schijnen.

Waarschijnlijk goed weer voor buitenactiviteiten

Gezien de trends die klimaatverandering met zich meebrengt (warmer en zonniger) zijn de vooruitzichten voor het komende Paasweekend misschien niet zo opvallend. Anderzijds is de timing van Pasen dit jaar behoorlijk vroeg, terwijl de warmste en zonnigste Paasdagen vooral in april voorkomen.

Hoe dan ook, de kans lijkt groot dat het een (vrij) aangename Pasen gaat worden. De temperaturen komen waarschijnlijk uit tussen de 15 en 20 graden, lokaal mogelijk nog wat hoger. De neerslagkans is beperkt en de zon zal regelmatig te zien zijn. Tot slot zal ook de wind waarschijnlijk niet al te sterk zijn, perfect weer voor buitenactiviteiten dus.

De weerpluim laat voor voor het Paasweekeinde een grote kans op overwegend droog, vrij zonnig en (erg) zacht lenteweer zien (Weerplaza & KNMI).

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken