19 april 2022 - 4 min. lezen
0 reacties 0

De Paasdagen bevinden zich vaak in de overgangsperiode tussen winter en lente, waardoor het weer ook bijzonder sterk kan verschillen van jaar tot jaar. Ook het feit dat de datum niet vast ligt draagt hier ook toe bij. Het ene jaar kan het dus hier en daar zelfs nog sneeuwen, het jaar daarna kan het dan weer zomers warm aanvoelen. Maar hoe zit het dan eigenlijk met het weer tijdens de Paasdagen? Hoe presenteerde het weer zich in het verleden door de jaren heen? In onderstaand artikel gaan we daar beknopt op in.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De warmste Pasen

Beginnen we dan met onze terugblik naar het weer tijdens de Paasdagen. De warmste Paasdagen beleefde men in Nederland niet eens heel lang geleden, namelijk in 2011. In De Bilt werd toen op de eerste Paasdag een temperatuur van 26 graden gemeten op 24 april 2011, de eerste zomerse Pasen ooit. Voor België moeten we iets verder terug gaan in de tijd, namelijk naar 1949. Op 17 april 1949 werd het in Ukkel maar liefst meer dan 28 graden, wat te wijten was aan een diepe zuidelijke luchtstroming met de aanvoer van (sub)tropische lucht. Ook tijdens Pasen 2019 was het zowel in België als Nederland uitzonderlijk warm.

Met Pasen 1949 werd er met een diepe zuidelijke luchtaanvoer zeer zachte lucht aangevoerd. In Ukkel werd het daardoor de warmste Pasen ooit.

De koudste Pasen

De koudste Paasdagen beleefden we zowel in Ukkel als De Bilt in 1964. Het werd toen op 29 maart op beide plaatsen niet veel warmer dan 3 tot 4 graden. Bovendien stond er ook een gure oostenwind, die het koude-gevoel nog versterkte. Kijken we enkel naar de minimumtemperaturen tijdens de Paasnacht, dan staat het record voorlopig op 31 maart 2013. In De Bilt vroor het toen meer dan 5 graden en in andere delen van de Benelux zakte het kwik weg tot bijna -8 graden. Plaatselijk viel ook een beetje sneeuw. Gelukkig scheen de zon op tweede Paasdag wel flink.

De sneeuwrijkste Pasen

Sneeuw met Pasen is vrij zeldzaam. Het sneeuwde hier en daar bijvoorbeeld wel tijdens de Paasdagen in 1951, 1954, 1964, 1970, 1975, 1977, 1986, 1994, 1998, 2001, 2013 en 2021, maar nooit op grote schaal. Op grote schaal gebeurde dit echter alleen maar in 1937, 1982 en 2008. Deze laatste bracht ons namelijk de witste Pasen ooit, met in Ukkel en Vlissingen zelfs een sneeuwdek van 10 tot 12 cm.

Bijna heel de Benelux lag tijdens deze meerdaagse voor een korte of langere tijd bedekt met sneeuw. Gedurende deze periode trokken maartse buien over onze regio met regen, sneeuw, hagel en onweer. Overdag bereikten de maxima een graad of 4 à 5 in de centrale gebieden door de aanvoer van maritiem arctische lucht, maar tijdens de buien zelf koelde het flink af, waardoor er (natte) sneeuw viel. In de Ardennen viel de meeste sneeuw, op Mont Rigi lag tot 45 cm.

Een typisch patroon voor maartse buien met de aanvoer van arctische lucht zorgde voor een witte Pasen in 2008.

Een terugblik naar het weer tijdens de Paasdagen sinds 1901

Bovenstaande analyse vinden we ook terug in de afbeelding hieronder. Deze geeft de temperatuur weer met Paaszondag sinds 1901. De Paaszondagen van 1949 en 2011 zien we als duidelijke warme uitschieters terug. Pasen 1964 en 2008 vinden we dan weer als koude uitschieters. Over het algemeen is er een licht stijgende trend waar te nemen, alhoewel een vergelijking weinig zin heeft. Pasen valt immers steeds op een andere datum…

De temperatuur met Paaszondag (KNMI).

Dit jaar (2022) viel Paaszondag op 17 april en bereikten de maxima respectievelijk 19.8 en en 17.6 graden in Ukkel en De Bilt. Daarmee zaten we opnieuw bij de eerder zachtere Paasdagen wanneer we dit vergelijken met het weer tijdens de 20e eeuw. De zachtste Pasen was het echter duidelijk niet, alhoewel het met de stralende lentezon natuurlijk wel genieten was!

De maximumtemperaturen op Paaszondag dit jaar (2022).

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken