24 maart 2024 - 5 min. lezen
20 reacties 20

Maart is goed op weg om de tweede maand op rij te worden waarbij de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan alle voorgaande jaren sinds de 19e eeuw. Of de gemiddelde temperatuur echt de hoogste wordt, zal afhangen van de komende dagen. De temperatuur zal een jojo beweging maken met eerst zacht weer, dan tijdelijk koeler en weer zachter. Daarbij valt op sommige dagen neerslag en blijft het dus wisselvallig.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

Europa wordt gedomineerd door een lagedrukgebied ter hoogte van de Noordzee. Vanuit het noorden worden koele polaire luchtmassa’s aangevoerd met af en toe enkele (stevige) buien met korrelhagel en boven 500m natte sneeuw. Dit is een vrij typische setting in maart. Koude luchtmassa’s kunnen door de verstoorde polaire vortex makkelijker naar het zuiden bewegen (meandering in straalstroom). Daarbij horen ijskoude bovenluchten, maar door de toenemende zonnekracht, ontstaat een groter temperatuursverschil tussen de grond en enige hoogte (5.5 km). Dit kan fikse buien triggeren met hagel en zelfs een donderklap! Wisselvallig weer troef!

Europese weerkaart voor zondagochtend

Het Iberische Schiereiland komt voorlopig nog goed weg en is onder invloed van een hoogtetrog voor de kust van Afrika. Aan de voorzijde daarvan worden zachte luchtmassa’s aangevoerd met maxima ruim boven 25 graden. Dit is echter van korte duur, want een koufront op de Atlantische Oceaan trekt ook daar later vandaag en morgen over met gevoelig koelere lucht. Elders in Europa domineert de polaire lucht met beduidend lagere maxima.

Hoge temperaturen in Spanje en Portugal vandaag!

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met ochtendgrijs op veel plaatsen. In de loop van de voormiddag wordt het ochtendgrijs opgeruimd, maar echt zonnig zal het niet worden. Vanuit het zuiden worden veel hoge wolkensluiers en later ook middelhoge wolkensluiers aangevoerd op nadering van een nieuwe hoogtetrog vanuit het westen. De maxima schommelen tussen 8 en 12 graden. De wind is eerst zwak veranderlijk, later matig uit het zuidoosten.

Maxima op maandag 25 maart

Dinsdag overheerst de bewolking. In de ochtend zijn reeds veel hoge en middelhoge wolkenvelden aanwezig. Het is niet uitgesloten dat hier in het uiterste westen al een spatje neerslag uitvalt. In de late namiddag en avondperiode neemt de neerslag dan verder toe vanuit Frankrijk. Hoe meer naar het noordoosten, hoe groter de kans dat het volledig droog blijft. De maxima kunnen dankzij een matige zuidelijke bries klimmen richting 15 à 16 graden in het oosten. Meer naar het westen blijft het koeler met maxima rond 13 graden.

Maxima op dinsdag 26 maart

Woensdag start wisselend bewolkt tot betrokken. Geleidelijk zijn overal opklaringen mogelijk, maar tegen de middag neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe. In de namiddag kan dan wat lichte regen vallen in de westelijke gebieden. Elders blijft het droog. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden.

Maxima op woensdag 27 maart

Donderdagochtend trekt een koufront van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Na de passage van het koufront, koelen de bovenluchten in snel tempo af waardoor het wisselvallig wordt. Verspreid in de Benelux vallen dan enkele stevige buien, lokaal met korrelhagel en een donderklap. Tegen de avond neemt de buienactiviteit opnieuw af op nadering van een tijdelijke hogedrukwig. De maxima schommelen tussen 7 en 12 graden. De wind blijft matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig, waaien uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 28 maart

Op Goede Vrijdag trekt een randstoring over de Benelux. Dit zorgt voor een zwaarbewolkte en regenachtige dag met temperaturen tussen 10 en 15 graden. De hoogste temperaturen worden langs de oostgrens bereikt, omdat die regio tijdelijk nog aan de voorzijde kan liggen van de depressie.

Maxima op Goede Vrijdag, 29 maart

Het Paasweekend zelf verloopt overwegend droog en het kan daarbij ook geleidelijk zachter worden. Stille Zaterdag start nog met de restanten van de neerslagzone, maar geleidelijk wordt het droger met opklaringen. De maxima schommelen tussen 13 en 16 graden. Op Pasen wordt het mogelijk nog een stukje warmer met maxima tussen 15 en 20 graden. Lokaal kan het zelfs 21 graden worden. Er zijn dan wel veel hoge en af en toe ook enkele middelhoge wolkenvelden aanwezig. Dit is tevens het meest optimistische scenario. Andere weermodellen laten de temperaturen stagneren rond 15-17 graden. Spannende ontwikkelingen!

Langere termijn?

In de weerpluim van het Europese en Amerikaanse weermodel is een duidelijke piek te zien rond het Paasweekend. Daarna lijkt het weer opnieuw wisselvalliger te worden met geleidelijk ook lagere temperaturen. De maxima keren dan terug richting normale temperaturen rond 14 graden.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

De overgang naar het wisselvalligere weertype wordt breed ondersteund in het ensemble. Aan de synoptische situatie verandert echter weinig. Een lagedrukgebied blijft op de Atlantische Oceaan liggen met aan de voorzijde een hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Omdat de Benelux mogelijk tussen beide systemen komt te liggen, is de verwachting sterk onzeker. Als de Benelux meer onder invloed komt van het hogedrukgebied, zal het zachter en droger worden, maar als de lagedrukgebieden toch iets opdringeriger zijn, wordt het wisselvallig en frisser. Het is nog geen uitgemaakte zaak voor begin april!

Begin april zorgt een trog op de Atlantische Oceaan mogelijk voor wisselvallig weer

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen