4

We berichten er regelmatig over: tropische stormen. Landen zoals de Verenigde Staten, Japan, de Filipijnen en Madagaskar worden regelmatig getroffen door dit verwoestende weerfenomeen. Waarschijnlijk zullen velen ze niet meteen associëren met de gebieden rond de Middellandse Zee. Toch komen ook daar soms stormen voor die qua eigenschappen lijken op tropische cyclonen. We noemen deze stormen ook wel ‘medicane‘, een samentrekking van ‘Mediterranean’ en ‘hurricane’. Een dergelijke storm kan zich mogelijk vormen boven de Zwarte Zee de komende dagen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zwarte Zee heeft zeer warm water

Er bestaat dus de mogelijkheid tot vorming van een zogenaamde ‘medicane’. Voor tropische cyclonen moet het zeewater minimaal 27°C zijn. Het gebied rond de Zwarte Zee kende tot nu toe een zeer warme zomer en landen zoals Bulgarije en Griekenland hebben momenteel te maken met een zware hittegolf. Ook in Turkije was het eerder deze zomer raak met ongeziene temperaturen.

Temperatuur van de Zwarte Zee flirt met 25 tot 27°C. Dat is 2-4°C warmer dan normaal! (dwd.de)

Het warme weer heeft daar niet alleen op het land voor extreem hoge temperaturen gezorgd. Het water van de Zwarte Zee is gedurende de zomer van 2021 flink opgewarmd. Op veel plekken heeft het water een temperatuur van 25°C en hoger, tot zelfs 29°C in het oosten. Die waarden liggen zo’n 2 tot 4 graden boven de normaal voor deze tijd van het jaar. De hoge zeewatertemperaturen vormen een gunstige omstandigheid voor het ontstaan van zware onweersbuien.

Er is een algemene trend dat het zeewater na 2000 op mondiale schaal aan het opwarmen is (European Environment Agency)

Goede condities voor een warm-core storm

Voor een cyclonische storm zoals we die in de tropen vaak zien is nog een andere belangrijke factor van invloed: de windschering. Voor de ontwikkeling van een zogenaamde ‘warm-core’ storm moet deze laag zijn, zodat de buien zich kunnen organiseren rond de kern (het oog van de storm). Weermodellen berekenen over het algemeen zeer weinig wind op hoogte in het gebied rondom de Zwarte Zee de komende dagen.

Er is de komende dagen zeer weinig wind op hoogte boven de Zwarte Zee. Lagedrukgebieden met tropische kenmerken kunnen zich daardoor makkelijker uitdiepen.

Verschillende weermodellen zijn het vooralsnog oneens over wat er precies gaat gebeuren met het lagedrukgebied. De precieze locatie en hoe krachtig de storm wordt, is nog onduidelijk. Het Duitse weermodel ICON komt met een storm van formaat die rond vrijdag 13 augustus aan land zou gaan in het noorden van Turkije. ICON hint op windsnelheden van windkracht 10 of 11. Zulke waarden worden ook geregistreerd in tropische stormen. Daarnaast kunnen tijdens buien windstoten voorkomen van 150 km/u.

Het Duitse weermodel ICON berekent op vrijdag 13 augustus een flinke storm ten noorden van Turkije.

De onzekerheid rond het stormscenario is echter groot. Mocht er hier inderdaad een ‘medicane’ ontstaan, dan is dat bijzonder te noemen. Het is namelijk erg uitzonderlijk dat zo’n storm voorkomt boven de Zwarte Zee.

Windstoten rond de storm kunnen pieken tot boven 150 km/u!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken