15 september 2020 - 4 min. lezen 12 reacties

Een gebied met buien net ten noorden van Libië heeft zich inmiddels georganiseerd tot een ‘Severe Medistorm’. Deze heeft de naam Cassilda gekregen (recent ook Lanos volgens het weerinstituut in Athene). Een ‘Medistorm’ is een soort tropische storm, enkel missen er enkele tropische kenmerken en vaak is de omvang ook een stuk kleiner. Er is momenteel een grote onzekerheid met betrekking tot de intensiteit. Volgens enkele weermodellen kan storm Cassilda komende dagen aansterken tot een ‘Medicane’.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Categorieën voor stormsystemen op de Middellandse Zee

Bij een gesloten circulatie en windsnelheden van >39 km/h kan een lagedrukgebied een ‘Medistorm’ worden genoemd. Dit komt voort uit een samenstelling van ‘Mediterraanse’ en ‘Storm’. Als de windsnelheden oplopen naar >63 km/h, dan is er sprake van een ‘Severe (of hevige) Medistorm’.

Naast de benaming ‘Medistorm’ is er ook nog de benaming ‘Medicane’. Dit is een combinatie van ‘Mediterraanse’ en ‘Hurricane’ (ofwel orkaan). Net als in de tropen zijn er hier ook enkele categorieën. Vanaf windsnelheden van 93 km/h of meer kan een Medistorm een Medicane worden. Bij windsnelheden van >119 km/h is er sprake van een ‘Major Medicane’. De hoogste categorie begint bij windsnelheden van 155 km/h. Dit wordt dan een ‘Catastrophic Medicane’ genoemd.

Actuele situatie Médicane

De laatste update van 05.00 uur dinsdagochtend toont een gemiddelde windsnelheid van 65 km/h. Daarmee valt Cassilda in de categorie ‘Severe Medistorm’. De luchtdruk is 1010 millibar. De kern Cassilda ligt op dit moment zo’n 250 km ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli.

‘Severe Medistorm’ Cassilda bevindt zich momenteel in het zuidelijke deel van de Middellandse Zee, nabij de Libische kust (Medicane Cyclone Center)

Verwachting en onzekerheid in de weermodellen

De verwachting van het Medicane Cyclone Center toont een verder aansterkend systeem voor de komende tijd. In de nacht van donderdag naar vrijdag zou Cassilda aan land moeten komen in het zuidwesten van Griekenland. Daarna trekt deze mogelijk verder richting Athene.

Vlak voordat Cassilda aan land komt, zijn er windsnelheden van zo’n 50 knot (93 km/h). Daarmee zou het criterium voor een ‘Medicane’ nét wel of nét niet gehaald worden. De voornaamste reden van deze intensivering is het zeer warme zeewater van de Middellandse Zee van ruim 26 graden of nog meer.

Op veel plekken in de Middellandse Zee is het zeewater zeer warm. Hierdoor is er veel energie beschikbaar voor Cassilda om aan te sterken

Echter, er is binnen de weermodellen nog een grote onzekerheid. Het Amerikaanse weermodel GFS is vrij ‘gematigd’ met windstoten rond de 100 km/h.

Echter, ECMWF laat een sterker systeem zien dan GFS. Het Europese weermodel toont windstoten tot 120 km/h vlak voordat Cassilda aan land komt in Griekenland. De gemiddelde windsnelheid komt hier echter ook niet boven de 93 km/h uit, dus ook volgens ECMWF geen ‘Medicane’.

Met nog zo’n twee à drie dagen vooruit zijn er flinke verschillen aanwezig i.v.m. de intensiteit van Cassilda. GFS (links) toont een niet zo krachtig lagedrukgebied (lijnen van gelijke druk ver uit elkaar), terwijl ICON (rechts) juist de lijnen van gelijke druk héél dicht op elkaar heeft liggen

Maar dan is er ook nog het Duitse weermodel ICON. Dit model was één van de eerste die een mogelijke ontwikkeling van dit systeem toonde. Maandagavond was het zelfs nog één van de weinig modellen die er voor dinsdagochtend goed op zat.

Al enkele runs achter elkaar toont ICON een zeer snel intensiverend systeem. Dinsdagochtend toonde het Duitse weermodel zelfs windstoten van ruim 270 (!!) km/h wanneer deze aan land gaat. De luchtdruk daalt daarbij naar 985 hPa, met een sterke drukgradiënt. Met een gemiddelde windsnelheid van 138 km/h laat ICON Cassilda uitgroeien tot een ‘Major Medicane’.

ICON laat in de laatste run windstoten oplopen tot maar liefst 272 km/h!

Storm Cassilda

De inmiddels ontstane ‘Severe Medistorm’ Cassilda kan de komende tijd mogelijk flink aansterken ten gevolge van de zeer hoge watertemperaturen in de Middellandse Zee. Aangezien er nog heel veel onzekerheid tussen de weermodellen is, kunnen we op dit moment nog niet zeggen of storm Cassilda gaat aansterken tot een ‘Medicane’ (windsnelheden >93 km/h).

De mensen in Zuidoost-Europa (en dan vooral Griekenland) moeten dit systeem goed in de gaten houden, aangezien sommige weermodellen het systeem flink sterk laten worden. Bovendien moet er in de omgeving rekening gehouden worden met flinke regenval.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

12 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen