Meteorologische winter sluit af met zacht en wisselvallig weer
Na het weekend beginnen we alweer aan de derde decade van februari. Daarmee wordt het startsein gegeven aan de laatste tien dagen van de meteorologische winter. Tot op heden is het vooral een winter geweest met veel kortdurende koude fasen, maar aan een langdurige winterse periode ontbreekt het nog altijd. Kan de laatste decade van de sprokkelmaand daar nog verandering in brengen?
Situatie op de weerkaarten
De Europese weerkaart wordt gekenmerkt door een klassieke weersituatie: boven Zuid-Europa is de luchtdruk relatief hoog, terwijl depressies zich rondom Scandinavië thuis voelen. Het gevolg is dat de wind in onze contreien veelal uit een westelijke tot zuidwestelijke richting komt. Hiermee wordt lucht aangevoerd die zijn oorsprong heeft boven de Atlantische Oceaan. Deze luchtsoort is zacht en vochtig, waardoor er veel bewolking kan ontstaan.
Grote delen van West-Europa bevinden zich de komende week in deze luchtsoort. Doordat het grensvlak tussen de warme en koude lucht dichtbij ligt, trekken er bovendien af en toe fronten over, die regen brengen. Het droge karakter van deze winter maakt zodoende langzaam plaats voor een wisselvalliger weertype.
Veel bewolking en motregen
Zondag begint de dag grijs en nat. De neerslag valt in de vorm van wat lichte motregen. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het westen grotendeels droog. De droge perioden breiden zich ‘s middags uit over de rest van de Benelux. Langs de kust breekt de zon door, elders blijft het wolkendek op de meeste plaatsen gesloten. Het wordt 7°C op de Wadden tot 9°C in het zuiden van België. De wind is zwak tot matig en komt uit het westen tot zuidwesten.
Ook maandag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. Het regent langduriger dan op zondag en in totaal kan er 1 mm vallen. Desondanks is het niet koud. Mede geholpen door een matige tot krachtige zuidwestenwind klimt het kwik naar waarden tussen 9 en 11°C, in de Ardennen iets lager.
Droge dinsdag met af en toe zonneschijn
Dinsdag vormt een dissonant in de komende wisselvallige periode. We bevinden ons dan tussen twee frontensystemen in, waardoor de dag op de meeste plaatsen droog zal verlopen. In de kustprovincies kan de zon af en toe doorbreken, op andere plaatsen in de Benelux blijft het (zwaar) bewolkt. Aan het einde van de middag neemt de bewolking alweer toe, op nadering van een volgende depressie. Maxima tussen 7 en 11°C bij een matige tot vrij krachtige westenwind. In de avond en nacht naar woensdag valt er een flinke hoeveelheid regen.
Wisselvallig einde van de meteorologische winter
De periode woensdag tot en met vrijdag verloopt vervolgens zeer onbestendig. Elke dag valt er veel regen, de wind haalt flink uit en er is weinig tot geen ruimte voor de zon. Desondanks is het zeer zacht voor eind februari. Met maxima tussen 8 en 12°C en minima ruim boven het vriespunt doet het weerbeeld eerder aan herfst dan aan winter denken.
Weersverwachting richting maart?
Hoe ziet de weersverwachting eruit voor maart? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de weermodellen weinig verandering laten zien. Enkele dagen geleden lieten de hoofdruns van EC en GFS mogelijkheden zien voor een meanderende straalstroom en hogedrukvorming boven Scandinavië. Die optie is alweer van de baan. Het gros van de modelleden laat wel hogedruk ontstaan, alleen zakt deze ook weer snel weg naar Zuidoost-Europa. Hierdoor neemt de westcirculatie het alweer snel over.
Al met al lijkt de kans op een echte koude periode zo aan het einde van de winter klein. Uiteraard is er de nodige onzekerheid en opteren de koudste leden voor maximumtemperaturen beneden de 5 graden, maar het gemiddelde zit tegen de 10 graden. Dat is ruim boven normaal voor deze tijd van het jaar. Het zou passen in de trend van deze meteorologische winter, waarin koude opties in de weerkaarten stelselmatig afzwakten met het naderen van de verwachtingstermijn.