7 juni 2022 - 3 min. lezen
126 reacties 126

De wind komt de komende dagen hoofdzakelijk van ZW – W. Dat betekent dat er meestal maritieme lucht wordt aangevoerd. Deze lucht zorgt voor normaal juni weer met af en toe een bui of wat regen, maar zeker ook droge periodes. Op woensdag kan er wat meer regen vallen. Volgend weekend lijkt het (tijdelijk) warmer te kunnen worden met meer ruimte voor de zon.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Regen op woensdag

Met een dubbel lagedrukgebied (twee kernen) goed in het zadel ten westen van Europa en een sterk Azorenhoog staat de straalstroom recht west-oost gericht op Europa. Deze stroming brengt ons maritieme lucht waarin neerslagzones verscholen zitten die samen hangen met de lagedrukgebieden. Op woensdag trekt een vrij actief occlusiefront van west naar oost over, donderdag een hoogtetrog met buien.

Een actief occlusiefront trekt woensdag van west naar oost over de Benelux.

Koel weer en wisselvallig

Woensdag passeert het occlusiefront en daarbij kan er 10-20 liter water per vierkante meter vallen en lokaal nog wat meer. Aan de achterzijde van het front bevinden zich onstabiele luchtmassa’s waarin nog enkele buien gevormd kunnen worden, lokaal met een donderslag. De temperaturen halen op woensdag niet veel meer dan 17-19°C. In de Ardennen, waar de regenwolken het langst blijven hangen geraken we niet aan de kaap van 15°C.

Donderdag domineren lage wolkenvelden en vallen er nog een aantal lichte buien. Onder het wolkendek liggen de temperaturen dan wellicht nog enkele graden lager.

Warmer vanaf vrijdag

Vrijdag zorgt een impuls van warme lucht naar het zuidwesten van Europa voor het opbouwen van een rug van hogere luchtdruk. Dit zal het weerbeeld in de Benelux duidelijk gunstig beïnvloeden met meer ruimte voor de zon en hogere temperaturen. De warmste lucht passeert wel ten zuidoosten van de Benelux (wordt naar het oosten geduwd door het laag bij Groot-Brittannië), maar we zullen de opstoot van de warmere lucht wel merken.

Opstoot van warme lucht naar Zuidwest-Europa.

Lokaal zomerse temperaturen, koeler aan de kust

Vrijdag blijft het droog en komt de zon er duidelijk beter door. De temperaturen klimmen dan tot 21-23°C. Zaterdag en zondag kan de zon nog wat meer schijnen onder de invloed van een hogedrukrug. De temperaturen klimmen dan nog wat hoger met maxima tot 21-25°C. Aan de kust blijft het meerdere graden koeler door de wind die van over de koelere Noordzee waait.

Volgende week?

Voor volgende week tonen de weermodellen een onzeker scenario. De warme lucht vanaf het zuiden probeert door te duwen, maar tegelijk schuift een lagedrukgebied met koelere lucht naar Noord-Europa. De scheidingslijn tussen luchtmassa’s komt vrij dicht bij de Benelux te liggen waardoor de trend nog niet helemaal duidelijk is. Wellicht kan Samuel eind deze week meer duidelijkheid verschaffen!

Weerpluim komende 3 weken.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken