8

Aan de oostkant van een lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk wordt warme en vochtige lucht vanaf het zuidoosten naar de Benelux aangevoerd. Aan de voorzijde van een warmtefront ontstaat een thermische vore die in de loop van de namiddag voor lokale onweersbuien kan zorgen. De randverschijnselen (hagel, windstoten) lijken beperkt te blijven.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Er is een level 1 actief voor een brede regio in de Benelux

Synoptische situatie

Een trog strekt zich uit over het westen van Europa van Portugal tot de Britse Eilanden, met enkele kleine lagedrukgebieden die deel uitmaken van deze trog. Aan de oostkant daarvan ligt een rug die zich uitstrekt van Tunesië tot het zuiden van Scandinavië. Aan de oostkant van de trog wordt warme en vochtige lucht naar het noorden aangevoerd.

Synoptische situatie op dinsdag 14 september.

Thermische vore zorgt voor lokale onweersbuien

Warmere dinsdag

Aan de voorzijde van de trog/lagedrukgebied wordt er warmere lucht vanaf het zuidoosten aangevoerd. Dit leidt tot hogere temperaturen die zich vooral zullen manifesteren in het (zuid)oosten van de Benelux. De zomerse kaap van 25°C zit er zeker in.

Maxima op dinsdag 14 september.

Trigger van vore lijkt nodig

Aan de westkant van de hogedrukrug ligt een warmtefront dat in de loop van de middag de Benelux zal binnentrekken met veel hoge en middelhoge bewolking. Aan de voorzijde daarvan ontstaat een thermische vore waarop de kans op onweer het grootst is. Een inversie zorgt er namelijk voor dat er een grote hoeveelheid CIN aanwezig is waar convectie vanaf de grond tegengehouden wordt. Onweersbuien zullen daardoor moeten ontstaan vanaf hoogte in de onstabiele lucht.

Een inversie (met CIN) houdt convectie vanaf de grond tegen. (Wetter3)

Bij de passage van de thermische vore kunnen de buien wel vanaf de grond ontstaan waardoor alle aanwezige onstabiliteit (CAPE tot 500-1000 J/kg) en schering (20-25 kn) kan worden benut. Onweerscellen die op de vore ontstaan kunnen zich door de grotere hoeveelheid windschering wellicht organiseren tot multicells. Buien die op hoogte ontstaan zullen slechts sporadisch het onweerstadium bereiken en kunnen geclassificeerd worden als singlecells.

De fronten zijn te herkennen. (Wetter3)

Waar is de kans op onweer het grootst?

Dinsdagvoormiddag verloopt overwegend droog met zon en hoge wolkenvelden. De hoge wolkenvelden zijn vrij dik waardoor de kortgolvige straling maar beperkt het oppervlak kan verwarmen en de convectie temperatuur (mede door de inversie) niet bereikt zal worden.

Neerslag op dinsdag 14 september op basis van ICON-D2.

Na de middag en vanavond zorgt de thermische vore die de Benelux binnentrekt vanaf de Franse grens voor een trigger die de opgebouwde onstabiliteit in de warme en vochtige lucht wel kan gaan benutten. We verwachten dan ook toenemende kans op buiige regen en enkele onweersbuien. Het onweer lijkt zich vooral te kunnen vormen in het oosten en in Nederland waar de onstabiliteit zich langer en meer kan opbouwen.

Buienprognose tussen 17 en 18u op basis van het Harmonie weermodel. Bekijk deze neerslagverwachting

Vannacht maakt een koufront vanaf het westen een einde aan het kortstondige warmer intermezzo, waarbij er opnieuw kans is op enkele lokale onweersbuien. Hierbij is de kans op onweer meer gelijk verdeeld over de Benelux.

Type onweer

Er is wat windschering aanwezig die in combinatie met CAPE kan zorgen voor single cells. Bij iets beter gestructureerde cellen kunnen tijdelijk multicells ontwikkelen met kans op windstoten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken