15 september 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De warme nazomerdagen worden in de Benelux veroorzaakt door een stationair lagedrukgebied ten westen van Portugal. We bevinden ons in de opgaande tak van de warme luchtstroom waardoor we temperaturen tot 28°C mogen verwachten in het weekend. Heel wat onzekerder oogt de weersituatie in het zuiden van Frankrijk. Daar kan overvloedig veel regen vallen door de nabijheid van onstabiliteit (CAPE). Er wordt gevreesd voor zogenaamde onweersbuien in de structuur “Orages en V”

Streek van Hérault, Gard en Bouches du Rhöne

In vergelijking met een aantal dagen geleden waren de weermodellen forser met de neerslagsom voor de betrokken regio van de Hérault tot en met Bouches du Rhöne. Analyseren we het Europees weermodel ECMWF, dan zien we in de clusters een 10 tot 30% kans dat de cumulatieve neerslagsom de grens van 100m overschrijdt. Zeker als het multicells zijn, bestaat de kans op flash flooding. De regio is namelijk niet vlak waardoor het wassende water een versnelling krijgt en extra hard uithaalt.

Het Europees weermodel ECWMF berekent over het zuiden van Frankrijk een kleine kans op excessieve neerslagsommen. Kans op wateroverlast is zeker mogelijk.

Orages en V

Wanneer onweersbuien klonteren, spreken we vaak van een multicell. Zo’n gebied met meerdere onweders kan op grotere schaal noodweer veroorzaken. Zeker als we een transitie zien ontstaan naar een MCS (Mesoscale Convective System). Op thermische satellietbeelden (infrarood) kunnen we goed de V-structuur waarnemen. Het meest actieve deel bevindt zich in het zuidwesten van de multicell en wordt daarbij geflankeerd met twee intensieve gebieden. In het midden van de multicell is iets warmere lucht aanwezig en is de neerslag iets minder intensief.

Op bovenstaande afbeelding kunnen we de voorwaarden voor felle onweersbuien goed waarnemen. Warme en vochtige lucht botst met koelere lucht uit het centraal deel van Frankrijk. Er ontstaat een onstabiele zone tussen Montpellier en Avignon.

Waterbom in 2015

Dergelijke multicells met een “oranje en V” kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zuidelijke regio’s in Frankrijk. Zo viel er op 12 september 2015 een enorme hoeveelheid regen naar beneden. Meerdere locaties overschreden toen de kaap van 300mm in amper 24u tijd. Dat resulteerde in forse overstromingen voor de omgeving van de Cevennen.

Typisch voorbeeld van 2 zware onweersbuien die ontstaan ten noorden van de Pyreneeën. Vooral de oostelijke cel activeerde later erg fors en bleef enkele uren boven dezelfde regio hangen.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

33 minuten geleden - 4 min. lezen