Laat nazomertje in de maak?

De voorbije week domineerde een westcirculatie ons weer met geregeld storingen die over onze regio trokken. Ook de temperaturen lagen onder de norm voor deze tijd. De komende dagen lijkt er echter stilaan verandering in de maak. Misschien zit er zelfs wel een laat nazomertje in… We werpen een blik op de weerkaarten voor de nodige verduidelijking.

Herfstachtig weekend

Het voorbije weekend was er eentje om snel te vergeten. Het was veelal somber weer en de zon kregen we zelden te zien. Regelmatig kregen we ook de nodige portie regen en buien over ons heen en bij momenten viel er zelfs intense regen. Ook de temperaturen lagen eerder aan de lage kant. Kortom, het weer gedroeg zich als pure herfst.

Desondanks is dit weertype zeer normaal voor deze periode van het jaar. De herfst is immers gekend voor z’n somber weertype met weinig zon en vaak regen en wind.

Komt er nog nazomer?

Een vraag die veel mensen zich geruime tijd reeds stellen na het aanhoudend herfstweer is natuurlijk of we nog een nazomer kunnen verwachten. Veel nazomerse dagen kregen we de afgelopen tijd immers niet en we zijn nu toch al bijna halverwege oktober. Aangezien de zon elke dag aan kracht verliest, is het ook nu of nooit. Indien we nazomerweer willen, zal het er snel van moeten komen.

En jawel hoor, de weerkaarten liggen er gunstig bij, dus mogelijk is er nog licht aan het eind van de tunnel.

Tijdelijk nog wisselvallig

We zullen echter nog even op de tanden moeten bijten. De komende dagen (tot en met woensdag) ligt de Benelux op het grensgvlak tussen hogedruk in het zuidoosten en lagedruk in het noordwesten. In een overwegend zuidwestelijke stroming kunnen storingen of staartjes ervan van tijd tot tijd doordringen tot bij ons. Vooral in Nederland zal men soms perioden van regen of buien mogen verwachten, terwijl het in België vaker droog zal zijn.

GFS luchtdruk 11/10

Luchtdrukverdeling volgens GFS op woensdag 11 oktober . De Benelux ligt op de grens tussen hoge en lage druk. Storingen kunnen nog steeds tot bij ons geraken.

Hogedrukgebied

Vanaf donderdag komt er geleidelijk beterschap in het weer. Op de Atlantische Oceaan gaat een omvangrijke depressie postvatten in de buurt van IJsland en tegelijkertijd wint een omvangrijk hogedrukgebied boven Zuid-Europa meer en meer terrein. Dit hogedrukgebied zal zich geleidelijk aan uitbreiden tot over West-Europa en het weer gunstig beïnvloeden met rustig en droog weer en geleidelijk ook hogere temperaturen.

luchtdruk GFS donderdag 12/10

Luchtdrukverdeling volgens GFS op donderdag 12 oktober. Hogedruk bouwt zich stilaan op boven onze contreien. Het weer zal stabiliseren met droger weer tot gevolg.

Laat nazomertje

Aan de voorzijde van de depressie nabij IJsland en aan de zuidwestelijke flank van het hogedrukgebied draait de luchtstroming naar het zuiden en wordt vrijdag en tijdens het weekend lucht aangevoerd van subtropische oorsprong. Dit zal z’n effect hebben op de temperaturen. Meerdere weermodellen komen dan ook op de proppen met nazomerse maxima tijdens deze dagen.

Momenteel ziet het er naar uit dat we vrijdag en volgend weekend maxima kunnen verwachten rond 20°C en mogelijk zelfs nog wat meer. Bij veel zonneschijn en deze aangename temperaturen kunnen we dan toch wel spreken van een laat nazomertje!

Nazomer volgens GFS op zaterdag

Luchtdrukverdeling volgens GFS op zaterdag 14 oktober. Aan de westelijke flank van het hogedrukgebied wordt warme subtropische lucht aangevoerd uit het zuiden. De temperaturen kunnen dan klimmen tot 20 graden of mogelijk zelfs iets meer.

nazomerse pluim

Ook in de pluimverwachting van GFS zien we een stijgende tendens in de temperaturen richting volgend weekend. De kans op een late nazomer is dus zeker reëel. (Bron: Weerplaza.nl)


Lees ook eens:

 • Thomas

  Om er op terug te komen: de aanstaande nazomerse periode is zeldzaam, maar niks ongewoon. Dit is niet iets van de 21ste eeuw. In de eerste week van oktober 1987 sneuvelden er warmterecords van +25°C (kaart 1), de winter die volgde was zeer koud: +150 Hellmannpunten (kaart 2, om in de stemming te komen 😉 ). https://uploads.disquscdn.com/images/7bd087320388887c1f7392d8ee4f06fd4725492c972f3272383393d10796578b.png https://uploads.disquscdn.com/images/3b770a087aaaaaca29c2ba7bb00c06da9f599ec33ee7e11d1693e62d01ab4664.png

  • wim

   Oke, maar de laatste jaren komt dit vaker voor dan vroeger, dat kan je niet ontkennen. Nu wordt dit eerder regel dan uitzondering en dit is nog maar eens een teken dat de herfst en lente warmer zijn geworden dan pakweg de zomer en winter. De echte herfst met weken achter een stuk regen en wind is al een paar jaar afwezig en in de plaats daarvan krijgen we geregeld dagen met 20 graden en meer en dit tot soms begin November. Echte stromen blijven in de herfst ook afwezig en dan heb ik het over meerdere stormen en niet 1 of 2 stormen. Een serieuze WC in de herfst blijft ook al meerdere jaren afwezig. Nog maar een eens bewijs dat het klimaat wel degelijk veranderd, vooral gedurende de lente en herfst.

   • Samuel Helsen

    Deze veranderingen moet je wel nog steeds bekijken in de context van 30 jaar, dan pas kan je uitspraken doen over het klimaat. Enkele jaren achter elkaar met hetzelfde weertype is hier niet meteen een argument voor. Desondanks ontkracht ik je argument van de klimaatverandering niet. Er is een theorie die zegt dat de straalstroom minder actief wordt doordat het temperatuur contrast tussen polen en evenaar kleiner wordt, omdat de polen sterker opwarmen. Dit wordt de ‘polar amplification’ genoemd. Als de straalstroom minder actief wordt zal hij sterker meanderen en bovendien zullen deze meanders ook trager bewegen. Dit heeft als gevolg dat het weerpatroon persistenter wordt met langer aan 1 stuk hetzelfde weertype, zoals een constante aanvoer van hogedrukgebieden bijvoorbeeld, zoals we dat nu toch al wel enkele malen hebben waargenomen dit jaar. Hiervan is nog geen rechtstreeks bewijs, maar ik vermoed dat dit persistenter weer daar toch iets mee te maken heeft.

 • Bradley Lems

  Als we de nieuwe run mogen geloven gaat de nazomer al verlengen tot volgende week dinsdag/woensdag. Top!

  • Samuel Helsen

   Alles hangt ervan af wat Ophelia gaat doen. Deze tropische storm heeft een toch wel heel opvallende koers! Als deze op de oceaan blijft, wordt er opnieuw warme zuidelijke lucht aangevoerd en blijft de nazomer duren. Althans, dat is wat er nu in de verwachting zit van GFS.

  • wim

   Verschrikkelijk nieuws. Storm en regen willen we in de herfst, De Lente en zomer hebben hun tijd gehad.

   • Marc Mercier

    “Afgelijnde” seizoenen zijn verleden tijd.

    • Thomas

     Er is niks abnormaals aan de nazomer die ons te wachten staat. 1987: de eerste week van oktober werden er temperaturen in Limburg gemeten van +25°C. De winter die volgde was steendkoud met 151,5 Hellmannpunten in De Bilt.

     • Jeroen Maes

      Daarbij komt nog dat we beter dit hebben dan een west circulatie, bewijs daarvan is onder andere de winter 62-63 en de winter 78-79. Beide zeer koude winters en beide hadden een erg droge herfst die eraan vooraf ging.

     • Thomas

      Inderdaad. Spijtig genoeg zijn er ook uitzonderingen. Denk maar eens terug aan de herfst van afgelopen jaar. Vanaf september (een bloedhete maand) viel er amper een druppel. De depressieactiviteit bleef uit enzo ook de herfstachtige omstandigheden door een zeer zwakke PV. Iedereen ging ervan uit dat het niet meer mis kon gaan. Helaas, want begin december namen de zonal winds doorheen een ruime laag van de atmosfeer exponentieel in kracht toe.
      Bij de setting van ’87 was er in januari niet echt sprake van een verzwakte poolwervel, zeker als we naar een kaart van het noordelijk halfrond kijken. Bij de échte koude winters van de 20ste eeuw was dit vaak hetzelfde verhaal. Er kan zich ondanks ongustige omstandigheden toch een winterse setting vormen. Zo zie je maar dat het op details aankomt. Een krachtig Genualaag is bij zo’n gevallen ook van cruciaal belang.

     • Jeroen Maes

      Mogelijk was de qbo index vorig jaar de dooddoener? De WC bleef wel afwezig vorige winter, januari was vrij koud door dat hoog dat altijd maar bij ons bleef. Ik denk nu hardop maar ik durf te denken dat dat hoog niet kon klimmen vanwege de westelijke qbo ofzo?
      Het valt mij op dat zowel de winters ’63 als ’79 als die van ’87 waar jij over spreekt allemaal een negatieve qbo hadden en dan spreek ik over de hoogtes 30 hpa enz. De qbo index lijkt me een erg cruciale factor, daarom uiteraard niet de enige factor maar wel 1 van de cruciale.
      Trouwens, in het bestuderen van deze koude winters viel het mij op bij die van ’63 dat er die winter een canadian warming aan de winter voorafging. Vandaar mijn vraag gisteren hierover. Het zou wel eens kunnen dat die warming een erg bepalende factor was die winter.

     • Thomas

      Wie weet. Dat zijn van die vragen waar we waarschijnlijk nooit een degelijk antwoord op zullen krijgen. Een oostelijke QBO is uiteraard wel positief voor een verzwakking van de poolwervel. Heeft dit de doorslag gegeven voor de strenge winters van de 20ste eeuw? Wie zal het zeggen…
      Om terug op je vraag te komen: de correlatie tussen de QBO en de exacte positie van hoge -en lagedrukgebieden is heel laag. De QBO heeft een invloed op de poolwervel: wordt deze verzwakt, dan stijgt de kans dat de straalstroom dit ook zal doen. Zoals je ziet is de invloed van factor 1 op factor 2 hier dus indirect. Bovendien verschilt de schaal ook. Dat de inversiehogen niet noordelijk genoeg lagen heeft dus niets met de QBO te maken. Eerder met te veel lagedruk in het noorden die te opdringerig was.

     • Jeroen Maes

      “Eerder met te veel lagedruk in het noorden die te opdringerig was.”

      Met andere woorden de PV die te sterk was en met nog andere woorden de qbo die verkeerd zat haha. 😀
      Nu ja, het zal niet de enige factor geweest zijn maar ik denk wel een belangrijke.

     • Thomas

      Als je het zo bekijkt wel ja 😀
      Natuurlijk kon een westelijke i.p.v. een oostelijke QBO hieraan bijgedragen hebben, maar wie zal dat ooit met zekerheid kunnen zeggen? Het einige wat we met grotere zekerheid kunnen zeggen is dat een oostelijke QBO de zonal winds verzwakt en de kans op meer SSW’s doet toenemen.
      Het weer was, is en zal altijd een grote pot chaos blijven waarbij nooit concusies getrokken zullen kunnen worden
      Het enigste wat ik zonder twijfelen kan zeggen is dat het vanmiddag heeft geregend 😀 .

     • wim

      Maar het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Er is totaal nog geen bewijs ivm verband herfst en de daarop volgende winter. Voorgaande jaren bleef de WC ook afwezig tijdens de herfst en kijk wat voor belabberde winters er toen op volgde. Vindt dit een beetje kort door de bocht.

     • wim

      Mijn punt van de afgelopen dagen is dat het de laatste jaren meer voorkomt dan vroeger. En eerlijk in de herfst en zeker in Oktober/november kan ik echt niet meer genieten van 20 graden en meer.

 • Samuel Helsen

  https://uploads.disquscdn.com/images/b4a92f2ede9ea6b530e86c247b656c23b26357ad74babd059782e49d90fc248e.jpg Jawadde! Europees weermodel komt operationeel met zo goed als 25 graden op zondag! Van een nazomer gesproken…. Oktober lijkt nog eens alles uit de kast te halen.

  • wim

   Welkom in het nieuwe klimaat, waar dit meer regel dan uitzondering lijkt te worden de laatste jaren in Oktober.

   • Samuel Helsen

    Vorig jaar hittegolf in september, nu een mini-versie ervan in oktober! 😀

    • Van Laethem

     Alstublieft niet gaan overdrijven. Het komt niet veel voor, dat klopt. Maar om in zo’n termen als mini versie van hittegolf te spreken is toch wel ver gezocht.

     • wim

      Volledig mee akkoord. Trouwens bij EC+168 komt ophelia richting de lagen landen. Benieuwd naar het verder verolg ervan.

     • Samuel Helsen

      Was ook al lachend bedoeld he Van Laethem/Wim! Uiteraard weet ik wat de vereisten zijn voor een hittegolf. Ik bedoel gewoon dat het nu enkele dagen 20 graden zal zijn met zelfs 25 graden. Bij wijze van spreken kan je het dus een mini versie noemen van een hittegolf. Het is zeker niet serieus bedoeld.

     • Bradley Lems

      Van mij mag het zo blijven 🙂 rustig, zonnig en relatief warm weer. 20-25 graden is de perfecte temperatuur.

  • Ik ga de tuinstoelen opnieuw mogen buiten zetten 🙂

  • Jeroen Maes

   Als we effectief de 25 halen in Ukkel zou dat de laatste 25 graden zijn van het jaar sinds 1833 als ik het goed heb. Dat zou dus wel erg uitzonderlijk zijn.

 • Jeroen Maes

  Wie weet er wat meer over een “canadian warming”? Dit is een fenomeen dat zo te zien niet al te vaak voorkomt en ik heb de indruk dat GFS hierop suggereert richting ongeveer 25 oktober, nog wel ver dus. Ik heb echter geen idee of het effectief dat is, kenners zoals Thomas of misschien de moderators die dit kennen? 🙂

  • Thomas

   Zoiets lijkt me inderdaad zeldzamer dan een Warming die zijn oorsprong vindt boven Eurazië. In die regio vinden we namlijk de Russische Beer terug die ook (om het concreet te zeggen) zijn effecten uitoefent op de Polar Vortex. Hierdoor krijg je een soort golf in die poolwervel. Wanneer deze langs achter naar de Noordpool toe omkantelt, krijg je door de druk – en warmtetoename een SSW.

  • Thomas
   • Jeroen Maes

    Jep dat bedoel ik inderdaad, had al gevonden dat warmings daar doorgaans niet zo sterk zijn kijkend naar temperatuursverschillen, in 2000 was er blijkbaar een sterke en die had dacht ik een temperatuurstijging van 14K. Ik heb dan evenwel geen idee aan wat je wel kan zien hoe sterk dat die is.

 • Maarten Laureyssen

  Heerlijk zo’n nazomer als er maar eens een stevige winter komt is alles goed.