9 oktober 2017 - 3 min. lezen 58 reacties

De voorbije week domineerde een westcirculatie ons weer met geregeld storingen die over onze regio trokken. Ook de temperaturen lagen onder de norm voor deze tijd. De komende dagen lijkt er echter stilaan verandering in de maak. Misschien zit er zelfs wel een laat nazomertje in… We werpen een blik op de weerkaarten voor de nodige verduidelijking.

Herfstachtig weekend

Het voorbije weekend was er eentje om snel te vergeten. Het was veelal somber weer en de zon kregen we zelden te zien. Regelmatig kregen we ook de nodige portie regen en buien over ons heen en bij momenten viel er zelfs intense regen. Ook de temperaturen lagen eerder aan de lage kant. Kortom, het weer gedroeg zich als pure herfst.

Desondanks is dit weertype zeer normaal voor deze periode van het jaar. De herfst is immers gekend voor z’n somber weertype met weinig zon en vaak regen en wind.

Komt er nog nazomer?

Een vraag die veel mensen zich geruime tijd reeds stellen na het aanhoudend herfstweer is natuurlijk of we nog een nazomer kunnen verwachten. Veel nazomerse dagen kregen we de afgelopen tijd immers niet en we zijn nu toch al bijna halverwege oktober. Aangezien de zon elke dag aan kracht verliest, is het ook nu of nooit. Indien we nazomerweer willen, zal het er snel van moeten komen.

En jawel hoor, de weerkaarten liggen er gunstig bij, dus mogelijk is er nog licht aan het eind van de tunnel.

Tijdelijk nog wisselvallig

We zullen echter nog even op de tanden moeten bijten. De komende dagen (tot en met woensdag) ligt de Benelux op het grensvlak tussen hogedruk in het zuidoosten en lagedruk in het noordwesten. In een overwegend zuidwestelijke stroming kunnen storingen of staartjes ervan van tijd tot tijd doordringen tot bij ons. Vooral in Nederland zal men soms perioden van regen of buien mogen verwachten, terwijl het in België vaker droog zal zijn.

GFS luchtdruk 11/10
Luchtdrukverdeling volgens GFS op woensdag 11 oktober . De Benelux ligt op de grens tussen hoge en lage druk. Storingen kunnen nog steeds tot bij ons geraken.

Hogedrukgebied

Vanaf donderdag komt er geleidelijk beterschap in het weer. Op de Atlantische Oceaan gaat een omvangrijke depressie postvatten in de buurt van IJsland en tegelijkertijd wint een omvangrijk hogedrukgebied boven Zuid-Europa meer en meer terrein. Dit hogedrukgebied zal zich geleidelijk aan uitbreiden tot over West-Europa en het weer gunstig beïnvloeden met rustig en droog weer en geleidelijk ook hogere temperaturen.

luchtdruk GFS donderdag 12/10
Luchtdrukverdeling volgens GFS op donderdag 12 oktober. Hogedruk bouwt zich stilaan op boven onze contreien. Het weer zal stabiliseren met droger weer tot gevolg.

Laat nazomertje

Aan de voorzijde van de depressie nabij IJsland en aan de zuidwestelijke flank van het hogedrukgebied draait de luchtstroming naar het zuiden en wordt vrijdag en tijdens het weekend lucht aangevoerd van subtropische oorsprong. Dit zal z’n effect hebben op de temperaturen. Meerdere weermodellen komen dan ook op de proppen met nazomerse maxima tijdens deze dagen.

Momenteel ziet het er naar uit dat we vrijdag en volgend weekend maxima kunnen verwachten rond 20°C en mogelijk zelfs nog wat meer. Bij veel zonneschijn en deze aangename temperaturen kunnen we dan toch wel spreken van een laat nazomertje!

Nazomer volgens GFS op zaterdag
Luchtdrukverdeling volgens GFS op zaterdag 14 oktober. Aan de westelijke flank van het hogedrukgebied wordt warme subtropische lucht aangevoerd uit het zuiden. De temperaturen kunnen dan klimmen tot 20 graden of mogelijk zelfs iets meer.
nazomerse pluim
Ook in de pluimverwachting van GFS zien we een stijgende tendens in de temperaturen richting volgend weekend. De kans op een late nazomer is dus zeker reëel. (Weerplaza.nl)

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen