Krijgen we een winterse start van 2017?
Deze weersverwachting is gebaseerd op weermodellen ECMWF (Europees) en GFS (Amerikaans). We behandelen de kansen op een koudere trend richting het einde van de maand december 2016 en de overgang naar 2017. Mensen die de parameters met betrekking tot winterweer nog wat meer in detail willen bestuderen kunnen terecht in het artikel ‘winterkaarten lezen‘.
Er is sowieso een voorzichtige houding gewenst bij het interpreteren van de huidige weerdata. De updates van de nieuwste ontwikkelingen zetten we dan ook graag neer in de reacties onderaan deze geschreven tekst. Registreren en actief discussiƫren is zeer ƩƩnvoudig via het inloggen langs sociale platformen.
Volg je graag de winterupdates van NoodweerBenelux op Youtube?
Huidige luchtdrukverdeling
Momenteel bevindt West-Europe zich onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met de kern boven het NW van Frankrijk. Hierdoor blijft het boven Belgiƫ veelal rustig met relatief weinig wind. Een groot verschil met Nederland dat zich op maandag mag schrap zetten voor de restanten van een stormdepressie.
Dit snel uitdiepend lagedrukgebied, Conor, kiest voor de Duitse bocht en Denemarken. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied staat tijdelijk een stormveld met windstoten tot 110 km/u. Extra informatie en waarschuwingskaarten vindt u in het artikel dat we deze ochtend hebben geschreven.

Wat er na dit weekend staat te gebeuren op de weerkaarten is hoogst interessant. De zuidelijke uitstroom nabij Groenland zorgt voor grote meandering op de Atlantische Oceaan. Ook de situatie ten oosten van Noord-Amerika is gunstig om de meandering voldoende ruggesteun te geven. In de plaats van een straffe westcirculatie (afkorting WC) zien we flinke troggen en ruggen ontstaan op de Atlantische Oceaan. Het is net de vorming van een stevige rug op de Atlantische Oceaan die ervoor kan zorgen dat West-Europa tijdelijk winters weer geserveerd krijgt.

Winterse weerpluim met later sneeuwkansen
Om de kansen op winters weer in te schatten is het van cruciaal belang om de trend in de ensembles te analyseren. Hieronder ziet u een GFS-ensemble (Amerikaans weermodel). Alle individuele leden van de Amerikaanse weercomputer worden weergegeven in grafiekvorm waardoor het voor meteorologen en weerliefhebbers eenvoudiger is om een trend af te lezen.
Uit de huidige weerpluim/ensemble is een beduidend kouder weertype op komst met de jaarwisseling. Heel wat leden kiezen voor temperaturen onder het vriespunt. 3 tot 4 andere leden zijn het daar volstrekt mee oneens en gaan richting 10Ā°C. Dit heeft tot gevolg dat het algemeen gemiddelde toch nog vrij hoog komt te liggen.

Winterse start van 2017 volgens GFS & UKMO
Zonet kwamen het Amerikaans en Brits weermodel met een nieuwe set aan weergegevens op de proppen. In beide weermodellen blijft de trend tot een (tijdelijke) blokkade staande boven de Atlantische Oceaan. Aan de oostelijke flank van dit hogedrukgebied stromen koude polaire luchtmassa’s richting de Benelux.
De kans op (natte) sneeuw neemt hierdoor significant toe vanaf 2 januari 2017. Een storing trekt dan vanuit het noorden over Nederland met temperaturen op 850 hPa (1499 m) van -7 tot -10Ā°C. Een winterse start van 2017 die voor de automobilisten in het verkeer goed opgevolgd moet worden.

