Krijgen we een winterse start van 2017?

Dit artikel is gebaseerd op de weermodellen ECMWF (Europees) en GFS (Amerikaans). We behandelen de kansen op een koudere trend richting het einde van de maand december 2016 en de overgang naar 2017. Mensen die de parameters met betrekking tot winterweer nog wat meer in detail willen bestuderen kunnen terecht in het artikel ‘winterkaarten lezen‘. Er is sowieso een voorzichtige houding gewenst bij het interpreteren van de huidige weerdata. De updates van de nieuwste ontwikkelingen zetten we dan ook graag neer in de reacties onderaan deze geschreven tekst. Registreren en actief discussiëren is zeer éénvoudig via het inloggen langs sociale platformen.

Video-update via YouTube. Mensen die de bespreking van de winterkaarten willen volgen op YouTube kunnen zich gratis abonneren op het kanaal van Noodweer Benelux. Een van onze mensen, Mathias Bernaerts, schetst voor jullie de situatie met duidelijke uitleg waardoor je heel snel de winterkaarten kan lezen en interpreteren (aanrader).

Huidige luchtdrukverdeling

Momenteel bevindt West-Europe zich onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met de kern boven het NW van Frankrijk. Hierdoor blijft het boven België veelal rustig met relatief weinig wind. Een groot verschil met Nederland dat zich op maandag mag schrapzetten voor de restanten van een stormdepressie.

Dit snel uitdiepend lagedrukgebied, Conor, kiest voor de Duitse bocht en Denemarken. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied staat tijdelijk een stormveld met windstoten tot 110 km/u. Extra informatie en waarschuwingskaarten vindt u in het artikel dat we deze ochtend hebben geschreven.

hogedrukgebeid over westen van frankrijk

De huidige luchtdrukverdeling beschermt ons tegen zonaal geweld vanaf de Atlantische Oceaan. Merk de lage geo’s op boven Scandinavië. Daar zal het op grote schaal opnieuw tot sneeuwval komen. Aan de westflank van het hogedrukgebied zien we een forse zuidelijke uitstroom van arctische lucht. Dit zal de trigger vormen voor een winterse configuratie eind 2016.

Wat er na dit weekend staat te gebeuren op de weerkaarten is hoogst interessant. De zuidelijke uitstroom nabij Groenland zorgt voor grote meandering op de Atlantische Oceaan. Ook de situatie ten oosten van Noord-Amerika is gunstig om de meandering voldoende ruggesteun te geven. In de plaats van een straffe westcirculatie (afkorting WC) zien we flinke troggen en ruggen ontstaan op de Atlantische Oceaan. Het is net de vorming van een stevige rug op de Atlantische Oceaan die ervoor kan zorgen dat West-Europa tijdelijk winters weer geserveerd krijgt.

hogedrukgebied over atlantische oceaan

Deze weerkaart illustreert bovenstaand verhaal. Reeds op +108 uur (30 december 2016) zien we ontwikkeling van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan met 1030 hPa. Forse WAA ten oosten van Newfoundland zorgt voor een solide opbouw van hogedrukimpulsen. Aan de overkant van de Noordpool is eveneens sterke WAA op te merken waardoor een volledige split van de polar vortex tot de mogelijkheden behoort. Een scenario dat we in het ver UGKB zien bij GFS.

Winterse weerpluim met later sneeuwkansen

Om de kansen op winters weer in te schatten is het van cruciaal belang om de trend in de ensembles te analyseren. Hieronder ziet u een GFS-ensemble (Amerikaans weermodel). Alle individuele leden van de Amerikaanse weercomputer worden weergegeven in grafiekvorm waardoor het voor meteorologen en weerliefhebbers eenvoudiger is om een trend af te lezen.

Uit de huidige weerpluim/ensemble is een beduidend kouder weertype op komst met de jaarwisseling. Heel wat leden kiezen voor temperaturen onder het vriespunt. 3 tot 4 andere leden zijn het daar volstrekt mee oneens en gaan richting 10°C. Dit heeft tot gevolg dat het algemeen gemiddelde toch nog vrij hoog komt te liggen.

winters ensemble brussel

Het ensemble voor Brussel oogt alvast interessant met betrekking tot 2 fases in een nieuwe winterprik. Tot en met 1 januari blijft het vrij droog (zie onderste grafiek). Daarna stijgen de kansen op winterse neerslag met zelfs enkele kansen tot sneeuwval. Voorlopig nog geen structureel winterweer met een flink wat sneeuw of stevige vorst.

Winterse start van 2017 volgens GFS & UKMO

Zonet kwamen het Amerikaans en Brits weermodel met een nieuwe set aan weergegevens op de proppen. In beide weermodellen blijft de trend tot een (tijdelijke) blokkade staande boven de Atlantische Oceaan. Aan de oostelijke flank van dit hogedrukgebied stromen koude polaire luchtmassa’s richting de Benelux.

De kans op (natte) sneeuw neemt hierdoor significant toe vanaf 2 januari 2017. Een storing trekt dan vanuit het noorden over Nederland met temperaturen op 850 hPa (1499 m) van -7 tot -10°C. Een winterse start van 2017 die voor de automobilisten in het verkeer goed opgevolgd moet worden.

sneeuwzone 2 januari 2017

Op 2 januari 2017 trekt een neerslagzone vanuit het noorden over de Benelux met een transformatie van regen naar winterse neerslag. Voor veel winterliefhebbers een emotioneel moment om de sneeuwvlokken te zien dwarrelen.

vervolg sneeuwzone 2 januari 2017

Op 2 januari 2017 trekt de sneeuwzone vervolgens verder richting het zuiden met overal in de Benelux een drapdekje tot gesloten sneeuwdek. De hoogste kansen op een sneeuwdek reserveren we voorlopig voor het zuidoosten van Nederland en België. Ook Luxemburg niet vergeten.

 • Thread even op slot vanwege de sneeuwkansen en om verwarring te vermijden in diverse topics. Alle weermeldingen en updates omtrent de sneeuw en ijzel via https://www.noodweer.be/koud-intermezzo-sneeuw-ijzel/

 • Hilvarenbeek

  Gfs 20:00 toch ronduit slecht op lange termijn of zie ik dat verkeerd?

 • jurgen

  Torhout -0,6 maar wel al zwaar bewolkt .

 • jurgen

  Gaat wel ooit eens uit komen zeker !

 • Laurenz

  -5 hier op dit moment

 • Jeroen Maes

  Wederom voor delen van de benelux. 😉
  Hier ten noorden van Antwerpen hebben ze het zo’n 2 graden te laag berekend.

 • Rizky Taufik

  En hier te Ninove zitten te temperaturen zoals voorspeld door de fijnmazige modellen. Momenteel -3

 • Rizky Taufik

  Hier te ninove om 2100 -3, zoals voorspeld door Hirlam12, WRF zit dan iets te hoog op at tijdstip, Harmonie12 geeft ook die waarde van een -3 en Arome ook 1 graad te hood ivgl met de werkelijkheid. Dus de fijnmazige modellen hebben de actualiteit goed ingeschat.

 • Stephan Valcke

  Kortrijk momenteel – 1.9 gr

 • lieven

  +240 no further comment

 • Willem Schoenmaker

  Dokkum loopt de temperatuur op -1,6. Dauwpunt is nog -5. Ben benieuwd

 • steve

  En ik wooon in vlaams brabant , hier is het nu al bijna -4 das al kouder als verwacht om 20u30

 • Peter

  Het is hier nu ‘amper’ -0.9 in het zuiden van de provincie, er waren idd lagere minima voorspeld.

 • Rizky Taufik

  EC toont zeer mooie kaarten vanaf +216 met het begin op +192. Heb de indruk dat EC de laatste 2 dagen slecht is in de ochtend en goed in de avond. Geeft weer dat er het 1 en ander kan gebeuren op wintervlak voor de 2de helft van de winter.

 • maxim vh

  https://www.noodweer.be/koud-intermezzo-sneeuw-ijzel/
  Kwestie van het overzicht een beetje te bewaren.
  En om een antwoord te geven op de vraag: er word neerslag verwacht, enkel onder welke vorm of hoeveelheid is nog niet te zeggen (zeker geen grote hoeveelheden) Ikzelf woon niet in WVL maar heb al wel gelezen dat de temperaturen daar iets hoger uitvallen dan verwacht en dat is niet bepaald een goede zaak…

 • Michael

  Volgens buienradar vanaf 0300 tot 0800 ook sneeuw. Laten we daarop hopen voor je..

 • Rizky Taufik

  Waarom spreek je altijd enkel voor West-Vlaanderen? Er zijn hier ook mensen actief van andere delen van Vlaanderen hoor.

 • Jeroen Maes

  Berekent EC sneeuw of tenminste winterse neerslag rond volgende week vrijdag?
  Ik zie EC namelijk richting +156 vrij intense neerslag voorspellen, de temperatuur zou hierbij op 850 hpa ook onder -6 zou liggen en het dauwpunt in het grootste deel van de benelux onder 0. Zijn er mensen die het soort neerslag van EC kunnen zien?

 • B19N11

  Kan het niet meer volgen. Word er sneeuw verwacht voor w vl of enkel en alleen maar ijzel.

 • Ivan

  deel je reactie Chris.

 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  EC 12 tovert opnieuw iets anders uit zijn hoed. Op +216 hogedruk op oceaan en wij bevinden ons in koude noordelijke lucht. Op +240 gaat de hogedruk op wandel om post te vatten boven Scandinavie. Benieuwd hoelang dit zou kunnen standhouden gezien de depressie druk op de Oceaan. Het is duidelijk dat er telkens pogingen komen tot blokkades maar dat de depressies vooralsnog te actief zijn boven zee. https://uploads.disquscdn.com/images/33cc8588e196df4856d7efa6407598b81ae1923d920d4d3a900034a766141356.gif

 • Nathan

  Het zal nog hopelijk nog veranderen.

 • jurgen

  Bij mij het zelfde gevoel , woon er op 25 km van maar heb die walmende plas al dikwijls vervloekt !

 • Jeroen Maes
 • Chris Meire

  Zeg dat het geen waar is e.grrrr

 • Jens Pinoy Soenens

  Kan je een korte updaten geven van ECMWF ook aub? Je doet dit prachtig! bedankt voor de update.

 • Michael

  Voor nu een prachtig plaatje van buienradar. Heel Belgie en NL gaan geraakt worden.
  Ik sta morgenvroeg om 5u op om te werken dus zou er middenin moeten zitten.

  Voor deze keer gelukkig voor de mensen aan de kust ook prijs 🙂

  Geniet ervan allemaal!

  http://www.buienradar.nl/nederland/neerslag/buienradar/24uurs

 • ECMWF berekent vooral sneeuwval van betekenis boven Nederland momenteel. West-Vlaanderen lijkt minder neerslag te krijgen en dus ook minder kans op een sneeuwdek. We gaan het (s)nowcasten.

 • Robbe Maes

  Kan iemand hier mij uitleggen waarom hij niet geblokkeerd word ?

 • Bradley Lems

  Daar ga ik in mee mooi gezegd 🙂

 • Haha Robby, this made my day 😀

 • Top visie Stephan, bedankt om de onderbouwing te voorzien. Mooie sneeuwsituatie trouwens. Straalstroom duikt netjes en relatief koude lucht uit NO Europa kan binnenstromen na de depressiekern.

 • Deborah Ahlers

  Blijf het toch grappig vinden hoe mensen hier komen om te bashen…..
  Laat toch wel zien dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn maar, simpelweg niet het IQ hebben om überhaupt een goed onderbouwde zin te kunnen vormen, en dus kiezen voor niks zeggende oneliner’s.

  Dude, als het je niet interesseert, of je niet kunt vinden in de manier van omgang op deze site, geen probleem maar ga dan weg.

 • Rizky Taufik

  Stephan, weer al eens bedankt voor deze heldere toelichting. You are doing a great job. Zolang er kansen zijn blijf ik alles met een half oog volgen.
  Maar nu mij focussen op deze nacht en morgen.

 • Stephan Valcke
 • Rizky Taufik

  Getuige Maart 2013.

 • Marcel Klok

  Mooie samenvatting Stephan

 • Rizky Taufik

  Dat is ook mij gevoel, dat we op zijn minst een normale maand tegemoet gaan met opties op een te koude maand. Een te zachte maand verwacht ik niet, daar een ZW momenteel nog niet aan de orde is. Wie weet werken we nu, vanaf deze winter naar een hoogtepunt in 1 van de komende jaren, na die 4 slechte winter. Was ook zo tijdens de vorige koude winters op rij. Is het niet zo dat koude en zachte winters altijd in clusters komen? Wij hadden nu 3 zacht winters op rij en wie weet zijn we nu bezig aan een cluster van koude winters.

 • Marcel Klok

  Ugkb ook niks

 • Marcel Klok
 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  GFS ensembles: Ik heb net eventjes de tijd gemaakt om de ensembleleden te bekijken van GFS12. Eerste vaststelling dat bij de GFS oper de lage druk boven Groenland en de Atlantische Oceaan over het algemeen iets meer wordt berekend (paarse kleur) dan een groot aantal van de andere leden. Bovendien was er ook te zien dat er wel een mooi aantal leden voor de vuilere variant kiezen en dit door een duikende straalstroom. Dit betekent dat de depressies met koude bovenluchten tot diep naar het zuiden afzakken. Ik heb een aantal kaartjes uit het ensemble genomen van +240. Wat betreft Eurohogen zijn die in mindere mate aanwezig. Ook van dit heb ik een afbeelding genomen. Ik wil er ook nog bij vermelden dat de uitzakkende depressies wel degelijk beginnen voor die +240. Ik heb gewoon 1 vaste data genomen. Ik denk dat we nog veel wisselende kaarten zullen zien de komende dagen. Wel verwacht ik komende runs dat we de stijging van luchtdruk boven Groenland op de kaarten zullen zien. Daarmee bedoel ik het verdwijnen van de paarse kleur.

  https://uploads.disquscdn.com/images/0f220de87ed0fcf407aa1c0d4420314a95dab50eedf000ae7efbbd49429ca928.png

 • Michael

  Zelfs Maart kan nog wat na weeen laten zien vd winter

 • Rizky Taufik

  Die is duidelijk, een paar beginnen hun kar te keren en zouden teug naar neutraal tot positief gaan. Ik blijf van mening dat we het gaan moeten toen met het weer zoals de laatste dagen van December, begin deze week en nu. Zachtere periodes afgewisseld met koudere periode’s en af en toe de nodige pret/ellende. Superzacht verwacht ik niet.

 • Bradley Lems

  Gfs ensemble allesbehalve goed te noemen. Geen winter de eerstkomende 7 dagen met uitzondering van dit weekend. https://uploads.disquscdn.com/images/8b69dbd639fc5f1e53f875c57c745d9925f38594cbd51701fdc41d0a29472ecc.gif

 • Rizky Taufik

  Heb die indruk ook sinds deze ochtend, maar het weer voor volgend weekend kan terug kouder uitpakken dan nu voorzien door de modellen. Kijk maar naar deze periode. Eind vorige week ging het op basis van de modellen niet zo koud worden als nu en een paar dagen later kwam eerst GFS met een steeds kouder wordende Vrijdag en zaterdag en later ook EC. Dus wie weet.

 • Bradley Lems

  Elke dag anders wat erop duidt dat gfs het moeilijk heeft. 9 van de 10 kansen wint de zonale patroon toch maar wie weet gaat het toch gebeuren.

 • Marcel Klok

  De leden is een beetje bekeken op 240h en hierbij valt op dat het niet echt zacht gaat worden. Verder zie je ongeveer de helft met een NW-stroming,een drietal met een groenlandhoog en een paar met een eurohoog….echt diep winters vind je niet terug en januari kan eens als “normaal” de boeken ingaan ipv abnormale hoge kwikstanden

 • lieven

  Wel (en opnieuw) zeer opvallend is dat de “winterse oplossingen” die de laatste dagen vanaf +180 in de runs zaten, steeds opnieuw verdwijnen (als sneeuw voor de zon) eens ze in de betrouwbare periode vallen. Het lijkt (tot nu toe) een winter van nu en dan eens een eurohoog te worden: maw. een inversie wintertje

 • Bradley Lems

  Ik betwijfel van wakker te worden met een wit tapijt. De kust is toch een hopeloos geval zowel in onweer, zomer en winter. Ik ontsnap meestal toch aan het meeste geweld. Wat ik zeker positief vind is het koudere weertype, vorig jaar was echt een ‘abnormaal’ weertype.

 • Robby Roels

  Kmi (sorry voor het “verboden woord”) duidt op de lange termijn een eurohoog aan vanaf 13 januari met temperaturen onder 5 graden, snachts vorst, en…. KURKDROOG… Sneeuw aub!! :-p

 • Ivan

  Hopelijk veranderen de kaarten zo snel als ze nu verandert zijn in de slechte zin. Mss morgen of vanavond weer een mooie run. Let’s hope 🙂

 • Marcel Klok

  Ook de AO index vind ik helaas minder positief vandaag.

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.sprd2.gif

 • Marcel Klok

  Laten we hopen

 • Stephan Valcke

  Goed opgemerkt Marcel. Ga straks eens zien in de ensembleleden hoeveel keer dit naar voren komt. Maar als de lage druk boven Groenland zou kunnen afnemen kan een Eurohoog zomaar uitgroeien tot een winterbastion boven Rusland of Scandinavie

 • Stephan Valcke

  Weet ik wel Willem. Maar nu gaan we er al van uit dat het tot 22 januari niks meer wordt. Ik denk eerlijk gezegd dat de huidige kou in Noord en Oost Europa nog zijn werk zal doen. Het zou mij niet verwonderen dat we half weg januari signalen zien van hoge druk boven Scandinavie of Rusland. De huidige kou en sneeuw zouden daarbij de ideale trigger kunnen vormen. Bovendien wordt verwacht dat de AO in de loop van de week daalt. Dat zou een gunstigere invloed kunnen hebben met betrekking minder lage druk boven Groenland en zouden blokkades gemakkelijker tot stand laten komen. Zie 1 week geleden had niemand gedacht dat het nu zo koud zou zijn en kijk. Al deze parameters worden nu nog niet mee genomen in de modellen. Vandaar dat ik denk dat we nog een kantelpunt kunnen zien rond halfweg januari. Laat ons hopen zou ik zeggen. Want we hebben hier allemaal hetzelfde voor ogen: een heuse winterprik. Laat ons maar straks beginnen met een opwarmertje.

 • Marcel Klok

  Zie ook weer steeds vaker eurohogen op de kaarten verschijnen,zal goed passen bij ons “vastgeroest” weerpatroontje….

 • Rizky Taufik

  Oke, bedankt. Ik apprecieer telken malen je grondige analyses. Toppie

 • Willem

  Dat is waar Stephan, maar zomer kan hier van begin mei tot begin oktober. Duurzame Winter na half februari is zeldzaam. Het is wat het al weken is, flets. En de signalen worden maar slechter en slechter. De enige echte winterperiode waarop we nog geen kijk hebben is vanaf circa 22 jan naar half februari.

 • Marcel Klok

  Klopt stephan, maar jij weet ook wel dat de winter het moet maken in januari/begin februari voor leuk winterweer….daarna begint de zon alweer behoorlijk invloed te krijgen op ons “weer” waardoor ijsdagen steeds lastiger worden mits er een felle kou uitbraak plaatsvind, maar dit is voor ons klimaat de laatste jaren heel lastig geworden…dus ik blijft bij mij visie

 • Rizky Taufik

  Dat het snel kan veranderen, dat is mijn conclusie. Maw 1 van dees dagen kan volgend weekend terug kouder uitpakken dan dat de modellen vandaag laten zien.
  En wie kwam als eerste met deze winterse 2 daagse, niet EC maar GFS.

 • Stephan Valcke

  We zijn nog maar 6 januari he Kevin. De zomer is toch ook nog niet gedaan op 6 juli? Vergeet niet dat februari nog een fantastische wintermaand kan zijn met barre winterkou.

 • Rizky Taufik

  In een Long winter geloof ik al langer niet meer, maar ik ben wel van mening dat winter nog wel van zich laten horen op zijn Belgisch met de nodige ellende op de baan.

 • Stephan Valcke

  Zal straks mij nog eens bezig houden met de ensembles.

 • Rizky Taufik

  Maw typisch Belgisch Winterweer en dat kan mij als sneeuwliefhebber ook bekoren. Vooral interessant voor het diepere binnenland.

 • Rizky Taufik

  Wat is jouw visie op GFS12? Ben je ook van mening dat we dan eerder gaan overschakelen op winterse wisselvalligheid met de nodige ongemakken in de ochtendperiode?

 • Rizky Taufik

  Yep, de OPER van GFS12 is slechter dan deze ochtend. Straks eens kijken naar het ensemble. Maar als het wisselvallig wordt, dan denk ik dat we eerder in winterse wisselvalligheid gaan terechtkomen. De koude bovenluchten blijven de 3de week van Januari boven onze hoofden. Dus dat kan vooral ’s nachts en in de ochtend voor het diepere binnenland mooie verrassingen geven.

 • Stephan Valcke

  We zijn nog maar 6 januari. De zomer is toch ook nog niet gedaan op 6 juli?

 • kasperd007

  We zijn weer terug van af.
  Buiten een paar speldenprikken zal het niet veel soeps zijn.
  Bon dan maar genieten van vanavond zeker.
  Al zal dit ook maar van korte duur zijn.

 • Marcel Klok

  Inderdaad maar ik heb deze hoop echt niet meer…morgen maar genieten van het vleugje winterweer..opnieuw erg droog allemaal weer

 • Kim Jaspers

  Ja slechter en slechter helaas.. het zal snel moeten keren of januari is ook weer verkeken wat betreft deftig winterweer..

 • Marcel Klok

  Gfs Oper 1200 niet best en GEM een kleine poging wat eindigt in een eurohoog….nee deze winter gaat het hem gewoon niet meer worden…kaarten worden met de dag slechter gewoon

 • Kevin Smetryns

  Een noordwestelijke stroming kan nog verrassingen opleveren. Ik denk dan aan kleine depressies of tijdelijk koudere bovenluchten met winterse buien overdag en sneeuwbuien ’s nachts. Maar daarvoor is het nog veel te vroeg.

 • Ivan

  Nieuwe run gfs loopt niet zo goed lijkt me. Zou ze nog ten goede veranderen int verloop?

 • Ian Vasquez Badilla

  De vijand van Koning Winter, de warmtefront, is al zichtbaar op buienradar. Binnen een paar uur bereikt ie de kust van België en NL. Hopelijk geeft Koning Winter zomaar op en de hoogtelagen niet zo snel laten opwarmen *fingers crossed*

 • Willem Schoenmaker

  GoedZo lekker oprotten! 👍

 • Michiel

  kan nog anders uitdraaien hé 😉

 • Kevin Smetryns

  Amai de sfeer is er hier flink op achteruit gegaan precies?? Vergeten we niet te genieten van de komende 24 uur?? (: Denk dat die ijzel mooie plaatjes gaat opleveren! Verder in de weerkaarten zullen we het moeten hebben van korte prikken (de ene al wat heviger dan de andere) maar in een echte ‘longwinter’ geloof ik niet meer nu we al bijna half januari zijn.

 • Chris Meire

  Thanx.dju had gehoopt op n paar cm int westen voor mn zoontje.tis nie anders

 • Marcel Klok

  Onderstaand bericht kun je verwachting versus actueel zien en je conclusie trekken dat lange termijn inderdaad met een korreltje zout genomen kunnen worden

 • Paco37

  eerste sneeuw tegen middernacht in het westen, vannacht midden en oosten.
  Vrij snel overgaand in ijzel, ik denk vannacht al in het westen regen , morgen ochtend in midden en na de middag in het oosten.
  Dan is de pret weer voorbij.
  Dan is het wachten op een mogelijk volgende prik?
  Misschien volgend weekend, al lijkt die kans behoorlijk te zijn gekrompen na de laatste kaarten.
  Ach weet je? morgen nieuwe kansen.
  Wat wel opvalt is dat eerst kou wordt verwacht op lange termijn, daarna ineens zacht op de kaarten, om vervolgens ergens in het midden te gaan zitten als het zover is. met andere woorden kan het maar zo weer een verrassing worden volgend weekend. we zien wel toch?

 • Jeffrey

  Hoe voelt het nou, om als anonieme troll hier de boel te verzieken? Zelfs als absolute leek moet het mogelijk zijn relevante vragen en of stellingnames te publiceren. Maar nee meneertje Flanders komt hier enkel om mensen over de zeik te helpen, en de vaste gasten, die er altijd zijn te beledigen en neer te zetten als kleine kinderen. Succes in je leven zou ik zeggen. Maar verdwijn hier, ook namens de meelezers!

 • Peter

  Als ge al uw reacties bekijkt op uw profiel dan zie je dat je nog geen 1 keer met een deftige analyse bent gekomen. Ik zeg niet dat dat moet, want velen proberen er gewoon wat van te leren, mezelf inclusief. Willen we hier enkel de beste mensen die hier met de beste analyses komen? Nee dat willen we niet en de beste zijn we zeker ook niet. Wat we zeggen is tenminste meestal wetenschappelijk onderbouwd en als het niet volledig correct, dan verbeterd iemand anders ons in de meeste gevallen. Ikzelf ben nog maar 18, dus mijn ervaring is quasi 0. Maar ik denk als ik afgestudeerd bent, als alles goed loopt binnen 5 jaar, ik waarschijnlijk zeer veel zal weten ivm het weer en dan nog altijd met plezier anderen iets bijbrengen. En iedereen heeft een seizoen die hij liever heeft, wat maakt dat nu uit wat we doen in andere seizoenen?

 • Chris Meire

  Hey paco.jou visie op vanavond en vannacht?

 • steve

  Niks, hij verteld gewoon zaken die hij van media hoort en geen enkele onderbouwing hebben.
  Info waar niemand hier iets aan heeft.

 • Tim Wendy van Langenhove

  pfff.u reactie is erover.ik heb hier veel geleerd over weerkaarten en nu nog.

 • Paco37

  Hoi Flanders,

  Ik ben er wel maar lees tegenwoordig mee, verstandiger zeg maar !

 • steve

  Wat doe je dan hier op de site ? als je toch naar weerbericht kijkt en geloofd?

 • Chris Meire

  Somebody ban this guy.kom hier niet om beledigd te worden van een amateur zonder kennis

 • Flanders

  Lees weerbericht , onderbouwd

 • Flanders

  Top amen

 • Flanders

  OK, sorry voor overlast Frank Deboosere

 • Flanders

  Op Pasen kan het sneeuwen,;;;;

 • Flanders

  Txs

 • Flanders

  Vooreerst, ik ben al jaren noodweer ah volgen, ik mis hier Pacco ENORM,…. jullie zijn precies een beursmakelaar die alle invloeden bekijken en uiteindelijk niet meer het totaalplaatje zien. Iedere run evalueren jullie als kleine kinderen die een ijsje krijgen,… maar dan in de vorm van sneeuw. Waar zitten jullie in de zomer of de herfst ? Zandkastelen aan het maken ? Plaece, onderbouwd, alsof een kaartje posten onderbouwd is. Soit, ik zal me vanaf heden onthouden van commentaar op al jullie BLOOPERS

 • Marcel Klok

  hierbij de weersvoorspelling van 28 december 2016 en lees vrijdag 6 januari maar eens uit de grafiek Af en de daarbijbehorende weerkaart…..kijk nu naar buiten of op de thermometer en trek de conclusie…..
  https://www.weerwoord.be/uploads/1312017618291.png

 • Tim Wendy van Langenhove

  het is nu toch ook winterweer,geniet ervan,

 • Robbe Maes

  Als de weermodellen zeggen dat het gaat sneeuwen, waarom zou je dan totaal het omgekeerde gaan zeggen en de pret bederven voor al die mensen die eindelijk (voor sommige na jaren) nog eens sneeuw gaan zien ?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Normaal ik zeg normaal hoe de kaarten er nu voor liggen zou de kou wel vanaf volgend weekend kunnen terug keren.

 • Nick Deschaght

  Okido 🙂 maar aangezien de winterkou toch dichtbij blijft na een iets zachter weerbeeld vanaf zondag/maandag wil ik graag eens weten of dat ook in ons voordeel zal draaien en de kou terug keert.

 • Michael

  Ja ze geven hier bij ons code geel en oranje af voor gladheid wegens sneeuw en ijzel

 • Pieter Paelinck

  Wat zegt hij verkeerd?

 • maxim vh

  Als je neus niet groter is dan het strand ver is, klopt deze stelling hoogst waarschijnlijk wel. In het binnenland is de kans groot op een (zeer) tijdelijk sneeuwdek(kijk naar de modellen + de weersvoorspellingen) dus ik begrijp niet goed waar dit vandaan komt.

 • Peter

  Hahaha komt zeker in orde :p

 • Rizky Taufik

  het moet nog gebueren en jij wilt je gelijk al halen. Echt sterk hoor. Mag ik je glazenbol eens lenen.

 • Off-topic. Die 14 graden voor Pasen mag je zeker en vast voorstellen net zoals de nodige supercells in de zomerperiode. Dan hebben we nog eens iets deftig om te stormchasen 😉

 • Een reactie die we begrijpen.

 • Peter

  amai proficiat als je je gelijk zou krijgen. Ik kan nu ook zeggen: op pasen wordt het 14 graden en zonnig. Stel dat het uitkomt wat ben ik dan toch een held en zal ik iedereen op de vingers tikken die me niet geloofde! Dus stop ajb met je gelijk te halen door iets dat je gezegd hebt 2 dagen geleden zonder maar enige vorm van onderbouwing. Misschien was je geinformeerd, maar kom dan met zogezegde bewijzen he. btw dat van pasen was sarcastisch

 • Chris Meire

  hij is hier weer wi, pfffft. en omdat jij het zegt zal het zo zijn? dan heb je je roeping gemist, en veel centen ook. Onderbouw s je stelling met iets ipv dit soort commentaar. Je kan met plezier je mening kwijt op de FB pagina van Noodweer. hier hoeven we die niet. Sorry moderators, maar ben dit beetje beu.
  Op zn minst, als ik negatief ben, probeer ik te verantwoorden waarom.

 • Dit is een onbetrouwbare bron die wel vaker onzin roept. Beter om je te focussen op de weerkaarten die voorhanden zijn en zelf een weersverwachting opstellen. De tip van komend weekend 😉

 • Die one-liners worden zo stilaan vervelend. Kan je jouw stelling onderbouwen met een sounding? In de eerste momenten van de neerslag is er sneeuw op komst volgens de weermodellen gevolgd door onderkoelde regen. Graag dus een onderbouwing van je stelling.

 • Flanders

  Wat zei ik, eergisteren ,…. aanriezende regen en GEEN sneeuw vannacht ,…. happy hunting

 • Willem

  Ik denk dat we overschakelen naar een koude herfstvariant. S’nachts een graad of 2 en overdag 7. Dit met gezapige regenen.

 • Rizky Taufik

  Ook droge sneeuw die dan overdag wegsmelt is ook vuil winterweer, hoeft niet perse om smeltende sneeuw te gaan. Dus hoe verder je in het binnenland woont hoe groter de kans om in zo’n situaties af en toe verrassingen te krijgen in de vorm van een sneeuwtapijt in de ochtend.

 • Michael

  Dank je wel Peter!

 • Peter

  Nat en temperaturen snachts rond of net onder het vriespunt en overdag erboven. In vlaanderen meestal regen/smeltende sneeuw

 • Nick Deschaght

  Marc E. Putto
  ‏@Weerprimeur
  2 uur geleden
  In #Zeeland, Zuid-Holland en een deel van N.Holland vanmiddag boven! nul, dus GEEN ijsdag daar. Bijna onhaalbaar, voor gans NL een #ijsdag.

  Marc E. Putto
  ‏@Weerprimeur
  53 minuten geleden
  Pas rond 20 uur ’n scherpe weerupdate over de witte wereld en ijzelperikelen.
  Daarvoor nog winterprogn. –> veel interessanter!

  2 antwoorden

  0 retweets

  0 vind-ik-leuks

 • Stephan Valcke

  De wonderen zijn de wereld niet uit hè. Maar geloof me, nog 1 maal slaat de winter toe. We zijn nog maar 6 januari hè. De winter zit dichtbij en de kaarten kunnen alle kanten op. De pluimen gaan nog veel schommelen net als de hoofdruns. Er hoeft van mijn part geen onmiddellijke hoera stemming bij een goede pluim maar ook geen negatieve bij een mindere. En zoals hieronder goed beschreven, weer heeft geen geheugen. Kwestie van de puzzelstukjes eens goed te laten vallen . 😉

 • Michael

  Wat versta je onder “vuil winterweer”?

 • Kim Jaspers

  lulkoek wat je zegt.. pluimen en kaarten hebben geen geheugen dus het kan zomaar wél lukken, zelfs na x-aantal keren niet te lukken. Het is zoals gooien met een dobbelsteen..

 • Rizky Taufik

  Tussen al de spanning door voor deze nacht en morgen, eens gekeken naar GFS06 en die is echt niet slecht hoor vanaf +189. Grootste kans dat we vanaf volgend weekend overschakelen op vuil winterweer.

 • Michael

  Ja ik snap wat je zegt. Maar een vergelijking met andere jaren kunnen we in deze niet maken. De aankomende jaren gaat de kans dat het een keer wel uit komt alleen maar toenemen. Met de piek op 2019 en 2020
  Dit ivm met zonneactiviteit / zonnevlekken

 • Willem

  Had je iets anders verwacht? Waardeloze f(p)luim. Maar elke keer mensen die denken, volgende week dan komt het. En dag of 2 later, oei knabbel is langs geweest. Het gemiddeld lag zelfs al onder 0… Wel het gemiddeld is een doodsimpele 5°C. En ja er zitten lijntjes in die voor leuker weer gaan maar deze komen al het 4de jaar op rij niet uit. Zou me verwonderen dat het nu wel ineens goed komt.

 • Inderdaad wel een redelijke pluim. GFS en ECMWF gaan beide voor winterse buien rond volgend weekend icm lage temp op 850 hPa.

  KNMI komt met 60 procent kans op winterse neerslag in hun lange termijn. Hierbij is er kans op gladheid. Daarna maar weer eens verder kijken. Vindt het al met al licht winters. Afwisseling naar tijdelijk zacht weer hoort ook bij ons klimaat.

 • Het zou zomaar kunnen, tot nu toe mogen we deze winter bestempelen als flitswinter. Is al beter dan de flutwinter van vorig jaar. 🙂

 • Michael

  Ik ga voor die paar die de -15 aantikken :D:D:D haha

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Spijtig genoeg is de EC-pluim van deze ochtend ook verslechterd. Ik zou voorstellen dat we ons nu gewoon focussen op vandaag, deze nacht en morgen.

 • Sven

  https://uploads.disquscdn.com/images/5d93b7d09fc714e213d097678c12c91dfc4a43ce49a18465eac45b5fa57ce5c7.png EC pluim van gisteravond is gewoon goeeeeeeeeeeeeeed https://uploads.disquscdn.com/images/1913fe71d13b210603ae62ee701927af1d4a6e55b8cbae14d0b7ab7764983380.png en het contrast met de gfspluim van deze morgen kan niet groter zijn, zo een immens verschil!!!

 • Michael

  Ik duim op de achtergrond mee Stephan

 • Tim Wendy van Langenhove

  inderdaad,ondertussen in oudenaarde -6,4 dus ik geniet van deze temperaturen

 • Rizky Taufik

  we zullen wel zien, zolang als we nog de nodige sneeuw krijgen de rest van de winter ben ik al vree content. Effe focussen op deze nacht en morgen en dan zien we weel verder.

 • Stephan Valcke

  Structureel winterweer kan onmogelijk al uitgesloten worden deze winter het feit dat we pas 6 januari zijn. Bovendien zie ik nog altijd mogelijkheden op structureel winterweer. De kou is voorradig in de bron gebieden. Er zijn nog altijd modellen die zinspelen met hogedruk boven Rusland of Scandinavie op termijn . Schrijf maar op. Kantelpunt van deze winter verwacht ik ergens tussen 13 en 17 januari.

 • Ben

  Ik vind dit zeker geen slechte pluim.
  Ik kies nog steeds vuil winterweer boven een ‘herfstwinter’
  Voor volgend weekend weeral enkele sneeuwsignalen en ook de AO gaat tegen die tijd diepnegatief gaan als de voorspellingen uitkomen. Als we dan rond die periode tussen de 0 en 5 graden kunnen uitkomen is er niet veel nodig om ons in de diepvries te steken.

 • Rizky Taufik

  Snap het, maar als we dan overschakelen op vuil winterweer, en zo ziet het ernaar uit, dan ben ik daar vree content mee. Structureel winterweer zal niet voor deze winter zijn.

 • Chris Meire

  ben zeker niet de pessimist aan het uithangen hoor Rizky, verre van. maar we hebben het allemaal reeds 3 keer meegemaakt hé deze winter, goeie kaarten die afzwakken. zoals ik afleide gister gingen zowel GFS als EC gemiddeld onder of rond 0. Ik zie dit deze morgen niet op de GFS kaart.

 • Rizky Taufik

  Waarom weer dat beetje pessimisme omdat GFS iets minder is dan de voorgaande runs. Zo slecht is het niet hoor. Ik krijg meer en meer het gevoel dat de 2de helft van de winter meer van het vuilere variant gaat zijn.

 • Rizky Taufik

  Laat ons zeggen dat we overschakkelen op vuil winter weer op termijn. En als sneeuwliefhebber kan ik daarmee leven.
  https://uploads.disquscdn.com/images/adde23b39c19e9490d00b56965b20fa12f7497fce70fe468b19db5d5e158a741.png

 • Chris Meire

  hmmm, toch niet zo goed als ik had gehoopt. Kijkend naar alle leden, oper en gemiddelde zie ik niet echt dalende trend. 50/50 en niet meer als dat.Heb gisteren geen runs gevolgd, maar had de indruk dat de euforie bij sommigen aan het terugkomen was. dus had ik ietwat betere kaarten verwacht deze morgen. Nu maar eerst eens kijken of ik hier een vlok kan vangen vannacht.

 • Stephan Valcke
 • Michael

  -7 Venray

 • Rizky Taufik

  Gisterenavond kon EC mij ook eindelijk overtuigen, maar deze ochtend is EC terug minder en kan het niet meer overtuigen vanaf +216. Op +192 een aanzet tot intressante dingen, maar dan op +216 gaat het iet of wat fout. Effe de pluim afwachten en zien waar de oper zich bevind.

 • Van Laethem

  -6 aan de thermometer!

 • Ulrich

  Goeiemorgen
  -5 momenteel in Roosdaal

 • Van Laethem

  Wat me vooral blij maakt – niet geheel onverwacht – zijn de korte winterse speldenprikken. Deze nacht is de temperatuur serieus diep gegaan. Het is buiten vrij ‘koud’. Gelukkig niet te veel wind.

 • Rizky Taufik

  GFS00 gaat ook goed en ziet er terug winters uit vanaf volgend weekend. Hoe winters, dat is nog tevroeg. Weer een bevestiging van de afgelopen dagen en geen uitstel. De winterse tendens zit nu op +189, waar het gisteren op +192 zat. Maar eerst deze nacht en avond en dan de rest.

 • Ivan

  idd

 • Rizky Taufik

  Zit al in de 10-daagse periode. Maar we hebben deze winter al gezien hoe het rap kon veranderen in slechte zin. Ga mij nu focussen op de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag.

 • Dries Denolf

  18z is in elk geval kouder dan zijn voorganger: kou begint vroeger en stopt niet bij +300, zoals bij 12z

 • Rizky Taufik

  Dat zijn details. Naar de grote lijnen kijken. Hopen dat het morgen al begint op +189.

 • Dries Denolf

  idd, gfs 18 is kouder dan de vorige run. de vrieskou begint vroeger en gaat door tot op het einde ipv om te slaan bij +300. Qua t° vergelijkbaar met EC, maar het model is wel droger

 • Ivan

  idd temp. max nog steeds onder of rond 0 graden.

 • Ivan

  op termijn kouder dan de vorige run. Althans in tijd.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Het gaat goed.

 • Jens Pinoy Soenens

  vanaf 300+ terug slecht, maar heel ver weg ook. Positief is dat de koudeinval er blijft inzitten vanaf vrijdag 13/1.

 • Ivan

  idd nog steeds behoorlijk koud; Met sneeuwkansen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Dat denk ik nie. Baseer me meer op provincie luik.

 • Dries Denolf

  Ook – t° in Brugge. De reitjes zullen morgenochtend bevroren zijn als ik ga werken

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vrijdag mss.

 • Dries Denolf

  Ik weet dat jullie in Landen wonen. Maar ik onderstel dat je de gegevens van Maastricht kunt bekijken hoe het weer bij jullie zal evolueren

 • Jens Pinoy Soenens

  +198 wat opvalt GEEN tegenwerking van lagedrukgebieden aan de westelijke kant van het hogedrukgebied.

 • Jens Pinoy Soenens

  GFS18 tot +174 Is nog steeds goed te noemen, hogedruk is wel iets oostelijker geschoven zodat we in een mindere koudere luchtsoort komt, maar volgens mij nog steeds redelijk koud. Wel belangrijk en goed is dat de termijn niet opgeschoven word. Het word naar het heden toe geschoven. Welke luchtsoort is detail en gaat nog paar keer veranderen, best is dat het in de runs blijft.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ben Belg. Thans voor de tip

 • Ivan

  denk dat de run nog beter zou kunnen uitdraaien voor ons dan de vorige. En die was al zo goed.

 • Dries Denolf

  Die bedoelde ik

 • Dries Denolf

  Ik merk toch een eensgezindheid bij Nicolas en Arjan en dat zijn Jantje en Mieke niet, zeker op weerkundeniveau

 • Dries Denolf

  En over een week lukt het nog niet op 2 voeten? Moed

 • Ivan

  nog steeds goed bezig

 • Dries Denolf

  Kan die niet downloaden wegens laptopproblemen.
  Maar suggestie;
  – googelen op KNMI-weer-verwachtingen; onderaan “verwachtingen in detail”; dan “ensembleverwachting (expertpluim)” en dan kun je alle weerelementen zien voor bvb. Maastricht of Vlissingen voor 14-daagse EC

 • Dries Denolf

  Link: googelen op KNMI-weer-verwachtingen; onderaan “verwachtingen in detail”; vervolgens klikken op ensembleverwachting(expertpluim) en dan kun je alle 14-daagse weerpluimen voor bvb. Maastricht of Vlissingen kiezen

 • Ivan

  lijkt voorlopig de goede kant uit te gaan.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Kaart?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Zou het nie beginnen tijd te worden? Maar nog even met bijde voeten op de grond blijven. (Aangezien ik in het gips lig zal het voorlopig bij 1voet blijven)

 • Dries Denolf

  Ik heb ook mijn vermoedens dat dat weermanneke de weergoden omkoopt

 • Laurenz

  Gfs 18z is vertrokken

 • Dries Denolf

  Als je naar de site van KNMI gaat en je kiest daar “voor gevorderden”, zie je al die weerelementen voor Den Helder als je dan “weerpluimen” neemt. Eigenlijk eenvoudig te begrijpen en een aanrader

 • Laurenz

  Moeten we dit toch niet nog wat afwachten,termijn ligt nog wat ver,zal wss wel nog heel wat veranderen,of niet Thomas?

 • Chris Meire

  Poging nr4 van deze winter.dit keer de goeie?zou wel perfect zijn van tijdstip in de winter deze

 • Dries Denolf

  Gewoon eens googelen naar “weermodellen Ransberg”.

 • Laurenz

  Ne glazen bol?

 • Dries Denolf

  Nee, ik ben Bruggeling. Maar gebruik die site voor zij veelheid aan aanbod van modellen.

 • Dries Denolf

  Heb nog eens de vergelijking gemaakt bij home.online.nl; dan merk je vanaf volgende week vanaf zondag bij EC onvervalste ijsdagen met een ensemble dat onder 0° duikt. Gfs is ook niet slecht, maar toch niet zo spectaculair. En voor beide modellen geldt dat voor de 3 regio’s, zuidwest, zuid en zuidoost

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ligt in lijn met gfs.

 • Dries Denolf

  EC daarentegen vind ik steeds beter worden naarmate de tijd verstrijkt. Bovendien begint EC er vroeger aan. Zou wel eens echt winterweer kunnen worden

 • Dries Denolf

  Bij gfs is het inderdaad gedaan bij +300, maar EC volhardt in den boze en laat de vorst nog verstrengen. Als EC waarheid wordt, krijgen we een heus sneeuwtapijt à la 2012

 • kjell
 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  En dit van ec. Ligt op dezelfde lijn als gfs.

 • Jeffrey

  Een graad of 5 overdag en een graad of 3-4 ’s nachts niet winters? Daar deden we de vorige winter al een moord voor.

 • Dries Denolf

  EC gaat er vanaf do/vr idd hevig tegen tekeer met onvervalste sneeuwbuien, waar dat drupje van morgennacht plat water tegen is. Bovendien scherpt de koude aan, naarmate we verder in de toekomst kijken. Hoe doe je het toch om zo’n tendensen te zien, terwijl er gisteren op kaarten en pluim niks van winterweer zat? De wereld is oneerlijk

 • Michiel

  Wanneer komt harmonie met de nieuwe run?

 • Dries Denolf

  Maar als ik de kaarten grondiger bekijk moet ik je gelijk geven. Wat vanaf +300 gebeurt laten we even links liggen. Nog te ver

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ransberg? Zijde dan van de kanten van kortenaken?

 • Jens Pinoy Soenens

  Idd, GFS en EC op zelfde golflengte, wss ook al heel lang geleden dat dit gebeurt is en op redelijk ‘verre’ termijn. Eens zien wat GFS straks terug uit zijn mouw schud. Echt de gevolgen, temp, neerslag kan ik nog niet goed interpreteren maar zie wel wanneer er winter op de kaarten staat.

 • Dries Denolf

  Echt winterweer vanaf donderdag en dat wordt ondersteund door onderstaande kaart. Sterk, Nicolas

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd. Hoop dat dat het begin gaat zijn van een mooie winter.

 • Dries Denolf

  Na een 2de visie van de kaarten moet ik je gelijk geven. Toch eens EC op termij van 2 weken bekijken: de moeite waard. Sneeuwbuien waar dat drupje van morgennacht een peuter bij is

 • Dries Denolf

  Je hebt gelijk, ik heb de kaarten nog eens opnieuw bekeken en tot +300 is gfs goed. Maar de sneeuw die EC toont vanaf do/vr is toch wel spectaculair als dat uitkomt. En tenslotte is dat maar over een week

 • Kurt DH

  Ten noorden van Moskou -52 graden 🙂 ja wadde 🙂

 • Dries Denolf

  EC gaat er vanaf do/vr idd hevig tegen tekeer, met stevige sneeuwbuien. Hoe doe je dat toch om die tendensen steeds te ontdekken? Want gisteren gaf EC een totaal ander weerbeeld. We leven op een oneerlijke wereld

 • Ulrich

  De winter geeft zich niet gewonnen😉

 • Dries Denolf

  Niet echt, nee. De kou begint wel pas op zondag, bij EC op vrijdag. En bij gfs ligt de controle helemaal onderaan. Bovendien stopt de afbeelding van de pluim van EC waar de kou begint bij gfs. ALS je het EC ensemble neemt voor dezelfde periode als bij gfs, merk je echt sneeuw winterweer

 • Van Laethem

  Zeker voor korte termijn vrijdag en zaterdag. De rest concentreer ik me nog niet op

 • Dries Denolf

  Vanaf donderdag kun je die toch niet anti-winters noemen. De t° nemen een duik en de neerslag wordt als hevige sneeuw gegeven.
  Als je er de 15-daagse er bij neemt, merk je dat het ensemble amper boven 0° komt (bv. op site weermodellen Ransberg)

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Jens Pinoy Soenens

  Volgens mij is GFS toch goed te noemen?

 • Niels2a
 • Dries Denolf

  Is er geen vacature waar jij werkt? Heb helemaal geen bezwaar op een pak vakantiedagen. De reis met de paasvakantie en in de zomer al gepland?:(

 • Dries Denolf

  Correct en objectief tussen al dat winters optimisme. Sommigen geven hier al de indruk dat ze zaterdagmorgen een sneeuwman kunnen maken

 • Dries Denolf

  Gisteren zat dat retrograads van het Scandi-hoog er nochtans bij elke run in. Vandaag volledig verdwenen. Eigenaardig

 • Dries Denolf

  EC of gfs?

 • Dries Denolf

  Is wel nog maar de 1ste dag dat ECdit toont. Straks eens kijken naar het ensemble

 • Dries Denolf

  EC is goed vandaag, gfs valt me tegen, zeker in vergelijking met gisteren

 • Dries Denolf

  Ja maar gisteren stond het in de kaarten van gfs en niet die van EC. Vandaag is het net omgekeerd. De pluim geeft straks misschien verduidelijking

 • Had het nog gezegd, kans op winterse buien. Het lijkt er van te komen.

 • Dries Denolf

  Als ik de gfs 12z zie, merk ik vandaag helemaal geen inval van koude lucht, die zie ik vandaag bij EC wel

 • Dries Denolf

  Gfs gisteren

 • Dries Denolf

  Gfs van gistern bedoel je, want dat model heeft vandaag helemaal zijn kar gekeerd. De verbinding met het Scandi-hoog op lange termijn is helemaal verdwenen

 • Dries Denolf

  Wat we daar zien, is een fenomeen dat we slechts max 48u op voorhand kunnen volgen (zoals de huidige situatie). Een verschuiving van lagen van verschillende t° kan voor vreemde onvoorspelbare situaties zorgen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  =-O

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd. Dat zou normaal kunnen ja.

 • Rizky Taufik

  Dat kun je dan geen WC noemen he, alles voor mij is dat geen WC. Kijk, na +300 gaat het bij GFS fout, maar op die termijn zul je altijd verschillende uitkomsten hebben.
  Ben al content dat EC nu ook interessante kaarten laat zien op +216 en +240 en het begint eigelijk al +192, ook bij EC.

 • Dries Denolf

  Het gekke is dat gisteren gfs afkwam met een negatieve AO-index, vandaag EC. Wie moet je nog geloven? Misschien kijken we teveel naar de toekomst

 • Dries Denolf

  Ja, pa

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Bedoel je niet “gaat de sneeuw inderdaad opnieuw over in regen” 😉

 • Dries Denolf

  EC vind ik vandaag ook goed. Tegenvallend bij gfs is dat zij de noordelijke instroom niet lang laten duren en overgaan naar een drogere westcirculatie

 • Dries Denolf

  Het is net of gfs en ECMWF de laatste 2 dagen haasje over spelen. Gisteren gaf gfs de 4 runs winterse toestanden op lange termijn en EC eerder zacht weer (zie pluimen 12z gisteren). Vandaag is het net andersom: gfs kiest voor een westcirculatie, terwijl ECMWF voor een inval van polaire tot arctische lucht gaat. Gelukkig beginnen we aan de wisselvalligheid van de modellen te wennen en verwonderen die bokkesprongen ons niet echt meer. Toch wel gek die tegenstelling tussen de grootste modellen. Maar laat de poort open voor winters weer. De situatie die Thomas hoger toont bij Wetteronline.de is best mogelijk met de runs van EC van vandaag. Even de pluimen afwachten die er binnen een goed halfuur aankomen

 • Nico DS

  Hopelijk niet te mooi om waar te zijn 😉

 • Thomas

  Ik denk dat het bij deze setting zo extreem hard sneeuwt dat deze bijna geen kans heeft om te smelten. Helaas, wanneer de neerslagintensiteit afneemt, gaat de regen inderdaad opnieuw over in regen of smeltende sneeuw. Toch gaat het toch zeer aan de ogen doen mochten er zo’n dikke sneeuwvlokken vallen! 😉

 • Marcel Klok

  Wordt eindelijk interessanter bij EC. De AO index is eindelijk weer wat positiever…laatste 2 dagen gingen sommige lijntjes naar positief en vandaag allemaal naar negatief….als deze trend 4 dagen wordt vastgehouden dan kan het weleens interessant worden

 • Rizky Taufik

  Yep, eindelijk laat EC ook mooie kaarten zien vanaf +216, eigelijk zitten de interessantere kaarten al op +192, zowel bij GFS als bij E.

 • Thomas

  Op basis van het gemiddelde van de leden. Wil deze situatie werkelijkheid worden, moet er genoeg aan isothermie gedaan worden en de luchtsoort moet minstens maritiem arctisch zijn.

 • Jan De Keersmaecker

  KMI geeft 7°C op donderdag?

 • Robby Roels

  Als dit uitkomt wordt dit toch een vieze hoop drap, of ben ik verkeerd? Eerst regen, dan een pak sneeuw en dan direct terug regen?

 • Peter

  Ja amai als dat uitkomt :p als dit zaterdag nog in de kaarten zit dan zet ik me pas echt schrap, heel benieuwd naar die pluim.

 • Thomas

  Inderdaad. Toch mooi om zoiets te zien op 180 uur.

 • ECMWF is goed boven 200 uur… Afwachten en met 2 woorden spreken 🙂

 • Ivan

  Zo denk ik er ook over Ben 🙂

 • Thomas

  Wow!!! Wat zien we daar bij ECMWF zeg! 😮 Rond het secundair lagedrukgebied bevindt zich een neerslagzone die zo actief is dat isothermie de neerslag doet transformeren naar sneeuw. In zo’n situatie zou het echt extreem hard sneeuwen. De kaart is voor volgende week donderdag. https://uploads.disquscdn.com/images/ad28d83ae8c80f3a6f8df5797aba3827b49714090be930760f600e012a572ed7.jpg

 • Ivan

  Ec run ziet er heel mooi uit vanaf volgende week donderdag. Sneeuw op komst? zo lijkt het wel. Helemaal in de lijn van +GFS nu.

 • Ben

  Nieuwe run van EC ook goed te noemen vanaf volgende week vrijdag. Ongeveer zelfde setting als GFS rond die periode

 • Ivan

  mss als er sneeuw zou liggen dat dit ook enige invloed kan hebben op het verloop?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Dat kan nog veranderen. De vorige run begonnen de kaarten op + 240 slechter te worden. Nu op +300. Dit schuift op naar achteren. Maja dit is nog een beetje ver in de tijd.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Kvind het eigenlijk gene slechte run. Beter als de 12z zelfs.

 • Jens Pinoy Soenens

  vanaf 300+ is het gedaan met de mooie kaarten, maar dat is natuurlijk heel ver weg. Blij dat de koude inval vanaf 13/1 er nog steeds inzit.

 • Jens Pinoy Soenens

  Het goede eraan is dat dit al 3/4 dagen in de kaarten staat en het niet achteruit word geschoven. Maar idd dit moet nog met voorzichtigheid aangepakt worden maar het gaat de goede kant op.

 • Deborah Ahlers

  Als ik de animaties van ” Severe weather” bekijk op basis van GFS en Meteociel, dan zie je toch de kou rond de 14e weer flink invallen in de gehele Benelux.
  Is natuurlijk nog ver weg, dus er kan nog genoeg veranderen in de tussentijd.

  Afijn, hopen dat we morgen danwel zaterdag allemaal mogen genieten van een #winterwonderland.

 • Willem Schoenmaker

  Hopen dat het zo blijft doorgaan..

 • Jeroen Maes

  Jep, volgende week vrijdag alweer kans op sneeuw en komt steeds dichter in de tijd. Maar het is nog steeds ver natuurlijk.

 • Rizky Taufik

  Volgens GFS12 blijft het in midden en hoog-belgie vriezen tot ’s avonds. Indien er sneeuw ligt in de ochtend, zal deze een ganse dag blijven liggen.

 • Willem Schoenmaker

  Nu maar afwachten of alles goed gaat vallen.

 • Jens Pinoy Soenens

  GFS12Z. Op 180+ al beter de dan de 6Z. Azorenhoog terug noordelijker en zoekt meer verbinding met groendlandhoog. Ook belangrijk op 186+ koude inval. gisteren op 204+, vanochtend op 194+ nu op 186+ dus alles word naar het heden toe geschoven.

 • Willem Schoenmaker

  En hier gaan we gewoon Door met de lange termijn winter 😉. Die sneeuw voor morgen moOi maar zal me verder worst wezen.. Wil schaatsen op natuur ijs. Al wat bekend over of dat kan over 260 uur? 😂😜

 • Jeroen Maes

  Dit is goed, zoals ik eergisteren verwachtte is de daling AO index nu zichtbaar in de 7 daagse en de lijntjes die gisteren nog meer positief gingen zijn weg, opnieuw alle lijntjes zo goed als negatief.
  https://uploads.disquscdn.com/images/fed69d21541008272c5bb2ba77dc6c56d490b8b6a4a0b67b35385beccd54aa7e.gif

 • Same old story about our climate 🙂 Met een maritiem klimaat heb je eerder een winterse setting wanneer de lagedrukgebied retrograads verplaatsen en/of bij voldoende weerwerk van de Russische beer. Nu zie ik teveel paarse kleuren nabij Groenland waardoor een rug van hogedruk op de Atlantische Oceaan steeds wordt platgewalst.

 • Nick Deschaght

  Denk niet meteen een WC hoor de kou zit te dichtbij voor de volgende dagen/weken en misschien krijgen we alsnog een koude verrassing eentje van lange adem hoop ik dan.

 • Ivan

  Het keert wel zo snel in de negatieve zin Nicolas! waarom niet andersom?

 • Nick Deschaght

  Zonet op den radio gehoord van de weerman toch regen en sneeuw gemengd voor de kust en delen van W-VL. Hij wil geen uitspraak doen voor verdere verloop na dinsdag/woensdag omdat de kou heel erg dichtbij is en blijft dus wil hij zeggen dat de kou alsnog kan uitbreiden over de benelux.

 • Dat hoef je niet zo snel te verwachten. Focus nu vooral op situatie vrijdag/zaterdag.

 • Ivan

  Hopelijk volgenderun weer beter. toch raar dat het ZO SNEL weer kan keren.

 • Ivan

  Nieuwste run van GFS vind ik vrij dramatisch op lange termijn. Een echte WC naar het einde.

 • Rizky Taufik

  Yep, bij GFS06 OPER gaat het helemaal mis vanaf +240. Maar de potentie blijft wel terugkomen vanaf +192. Straks eens naar het ensemble kijken.

 • Guppert

  Ik denk dat we hele winterperiode deze korte winterprikken zullen krijgen, gevolgd door warmere perioden (temp rond normaal). Een lange koude winterperiode zit er volgens mij niet in. Is volgens mij volkomen normaal bij ons zeeklimaat. Maar ik laat me graag verrassen hoor!
  Komend weekend lekker genieten van wat de winterprik voor weer ons brengt. Vandaag rond 0°C (Hardenberg in Overijssel in Oost Nederland) en een beetje hagel op de grond dat blijf liggen + een heldere lucht. Mooi weer dus en prachtige winterse plaatjes. Heerlijk.

 • Jens Pinoy Soenens

  240+ dit gaat fout

 • Jens Pinoy Soenens

  Geen achteruitschuiving van de koude inval, deze begint nu op +192. gisteren was dit op +204.

 • Jens Pinoy Soenens

  Op 186+ al een beter indicatie dan de 00Z van het azorenhoog die naar het noorden toe gaat.

 • Jeroen Maes

  Dat is onmogelijk Chris, Hirlam en Harmonie gaan zelfs nu nog maar tot zaterdagochtend.

 • Willem

  Tuurlijk is dit een waardeloze pluim. Wij zijn in het midden van de winter. Ik zei het gisteren al maar veel vonden dat er winterse kaarten op de agenda stonden. Tem 15 jan al zeker niets en daar zal niets aan veranderen. Enkel morgen avond en situatie om op te volgen en waar er vallend vlokken zullen waar te nemen zijn. Helaas tegen zaterdagnamiddag weer grijze troep en vanaf zondag is het alsof er niets is gebeurt.

 • Peter

  Beter wil niet zeggen goed he??

 • Jelle Van den Berghe

  Goed? Toch allesbehalve winters? Er zijn wel wat opties maar we weten hoe vaak die uitgekomen zijn de voorbije 3 winters. Ik zie vooral veel opties tussen 5 en 10 graden. Niet waar ik op hoop in deze periode.

 • Kris Steyaert

  Er zit daar, als mijn ogen mij niet bedriegen, één enkel lid bij die op het einde van de run (Do 19) wel echt diep weg zakt!!! Allen daarheen zou ik zo zeggen 😀

 • Rizky Taufik

  De EC-pluim zuid is voor eind volgende week beter dan die 2 van gisteren.
  Zie en vergelijk.
  https://uploads.disquscdn.com/images/f37e0a29ec2cba86f46ac64fb94dcfbb9d575928151ad1a91028935968005cff.png

 • Matthias

  Guidance KNMI voor aankomende vrijdag op basis van hirlam00 : “Het frontale systeem gaat waarschijnlijk vanaf vrijdagavond droge sneeuw opleveren in het westen. Intensiteiten lijkt vooralsnog niet groot, sneeuwaccumulaties 1-3 cm in 6h, Hirlam komt boven West-Belgie met 3-5 cm.”

 • Belangrijk i.v.m. vrijdag-zaterdag en sneeuw/ijzel. Graag reageren in het nieuwste topic: https://www.noodweer.be/gladde-wegen-door-sneeuwval-vrijdagnacht/

 • Michiel

  hoppaaaa!

 • Dat zou wat zijn. De verwachting voor de komende 36-48 uur is heel lastig. We zien weermodellen met sneeuw, maar ook met regen en ijzel. Ook zie ik nog verwachtingen met nauwelijks of geen neerslag. Om de mensen vooraf te waarschuwen kun je het beste uitgaan van wat mogelijk is, helaas valt de praktijk dan soms wat tegen. Sommige situaties lenen zich alleen maar voor het zogeheten nowcasten. 😉

 • Rizky Taufik

  Hirlam gaat voor het westen van belgie voor 3-5 cm sneeuw.

 • Er zitten weer wat winterse leden in de pluim van GFS (00) Helaas in het gebied waarbij ze tot nu toe in rook zijn opgegaan. https://uploads.disquscdn.com/images/0eaf28c037154c3122d4a2aee0de5335c9510972483f08383f5978533d564f9a.png

 • Lichte sneeuw overgaand in regen met ijzel lijkt mij het meest waarschijnlijk. Mogelijk in het uiterste westen alleen regen met ijzelvorming op de koude ondergrond. Meestal is dit ook de volgorde bij het binnensijpelen van warmere lucht op het warmtefront. Ijsregen is ook goed mogelijk. Situatie vrijdagmiddag nog maar eens bekijken.

 • Ian Vasquez Badilla

  ook voor morgen :p

 • Jelle Van den Berghe

  Toch lijkt de kans groot dat het oosten (in mijn geval Limburg) deze keer geen sneeuw te zien zal krijgen. Ik verwacht hoogstens een paar vlokken die zaterdagochtend snel over zullen gaan naar regen (te warme bovenlucht) die op een bevroren bodem zullen leiden tot spekgladde wegen.

 • Rizky Taufik

  Voila, kan bij ons eens leuk worden.

 • Ivan

  Ec kaarten zien er iets beter uit lijkt me.

 • Hou ook rekening met opglijding door diverse luchtsoorten. Kan moeilijk berekent worden door weermodellen, maar levert meer neerslag op dan gewoonlijk.

 • Kim Jaspers

  Ja mindere run van GFS maar Oper zit wel meestal bovenaan.. zeker op termijn. Eerst maar eens de komende tweedaagse afwachten vooraleer we verder kijken 😉

 • Michiel

  Harmonie is tot 1u ’s nachts alvast positief met negatieve (dauwpunt) temperaturen en hieronder de soort neerslag, alles oogt nog positief https://uploads.disquscdn.com/images/c3293ea7a1ec25ae1c52152d6106495350226d8b8cfc71f73b048132350fd7c2.jpg

 • Ian Vasquez Badilla

  Het gaat zeer waarschijnlijk bij ons sneeuwen (Wageningen) volgens de modellen. Nu maar kijken of de neerslag ons überhaupt bereikt voordat hij oplost.

 • Chris Meire

  goeiemorgen Nicolas, ik zou nu moeten gaan scrollen naar beneden om het terug te vinden, maar er zijn wel degelijk Hirlam/harmonie kaarten gepasseerd hier met vriestemperaturen voor heel Belgie op zaterdag met de tekst dat er wel eens een verrassing zou kunnen komen. Ach, wij berusten in wat moeder natuur ons zal toegooien hier. Zoals Stephan, indien meer sneeuw in de ardennen, ben ik ook iemand die gelijk in de auto springt voor dagje winterpret.

 • Rizky Taufik

  Vanaf vandaag focussen op de fijnmazigere moddelen zoals Harmonie en Hirlam.

 • Michiel

  Juist even op harmonie gekeken, wat erg betrouwbaar is op KT en kan deze zien tot zaterdagnacht 1u en dan valt er aan de kust winterse neerslag en dieper in West-Vl sneeuw, dus zo slecht ziet het er niet uit hoor … nog niks is beslist

 • Rizky Taufik

  Misschien zelfbescherming tegen een ontgoocheling. Nu ja, voor alles ten westen van de lijn Gent-Kortrijk wordt het sowieso moeillijker dan de rest van Vlaanderen.

 • Rizky Taufik

  Een ijsdag is wel nog aan de orde hoor. De temperaturen gaan heel traag opklimmen. Voor een groot gedeelte van de dag negatief hoor.

 • Nick Deschaght

  Ja ok maar ijzel is geen sneeuw he. Blijft doodgewone regen die aanvriest op een koude ondergrond.

 • Nick Deschaght

  Hoef ik nergens vandaan te halen, is zo typisch voor de mensen die wonen dicht aan zee.
  Dacht dat de zee voldoende afgekoeld was voor sneeuw? Zal dus regen worden.
  Blijkbaar niet voldoende dus

 • Peter

  Zoals nicolas zegt. Harmonie gaat niet verder dan dit beeld, rond 11u nog maar eens kijken, dan is de nieuwe run binnen. Maar op dat moment dauwpunten en 2m temperatuur in het hele land nog negatief. https://uploads.disquscdn.com/images/d037abfbfd22cacc3ec360f7cd43b20b408c01b88538be5b1b966581117b2b98.png

 • Dat vraag ik me ook af… Dit is de neerslagsoort volgens ECMWF. Toch wel betrouwbaar te noemen in tijden zoals winterweer. Ik laat het vooral op me afkomen en hou rekening met een gevaarlijk scenario (ijzel). https://uploads.disquscdn.com/images/4530df4378e2e8a6518679a988fdb4d218a4fcec030647c74560e0c6541d63fc.png

 • Een ijsdag zat er überhaupt nooit in voor het westen. Het gaat meer om de neerslagsoort gaan en die is in veel weermodellen nog steeds onder de noemer sneeuw te bestempelen.

 • Flanders

  Och ja,….

 • Michiel

  Vanwaar haal je dit?

 • Nick Deschaght

  Doodgewone regen voor komende vrijdag en het weekend aan de kust en grote delen van W-vl.

 • Chris Meire

  GFS is duidelijk bijgedraaid naar EC wat zaterdag betreft(weliswaar opwarming in de namiddag). een ijsdag zit er niet meer in voor die dag, en derhalve denk ik dat de aankondigingen:”er kan wel eens een verrassing van formaat komen, ook in het westen”, niet meer aan de orde zijn.

 • Steven van Dam

  Kleine binnenwegen in Wemmel zeer glad bij -0,8 graden , op de grotere wegen is er wel gestrooid zo te zien .

 • Sven

  regio gavere-zingem ook gevaarlijk glad op e secundaire wegen. Nog niet gestrooid!

 • Rizky Taufik

  Ja, voor alles ten westen van de schelde zat het moeillijk worden. Alles ten oosten daarvan maken een veel grotere kans op een tijdelijk sneewtapijtje.

 • Bedankt Ken voor je update!

 • Robby Roels

  En terwijl jij daar zit zou er in het Westen plots een sneeuwbom met 30cm sneeuw moeten opduiken die helemaal oplost nog voor het de ardennen bereikt… 😀

 • Stephan Valcke

  Als de sneeuw niet tot bij ons wilt komen, dan ga ik er zelf naar toe. Nog in verlof dus op weg naar Baraque Fraiture.

 • Bradley Lems

  En 204 geloof jij? Als hetgene voor 8 januari was uitgekomen op de kaarten was het hier meerdere dagen boven -10. Natuurlijk mocht het zo niet zijn en 100km oostwaarts schuiven, zelfs italië krijgt sneeuw en vrieskou en bij mijn weten ligt dat veel zuidelijker.

 • Rizky Taufik

  GFS00 OPER kan mij iets minder bekoren, vooral de LT, maar de interessantere ontwikkelingen die je gisteren zag vanaf +204 zijn opgeschoven naar +196, al komt het niet goed uit de verf later in de run, bij deze GFS Oper-run. Benieuwd naar EC straks.

 • Niels2a

  Lichte sneeuwbui/korrelhagelbui in Zoersel bij 0,5°C! en er lijkt meer opkomst te zijn! Boeiend nachtje 🙂

 • Flanders

  Hier en daar, en meteen daarna,…..regen,….zoals voorspeld

 • Job V.

  Schiedam, Nederland op 5 januari om 0.45 uur ’s nachts: 1,2 graden boven nul, droog en half bewolkt, dat wil zeggen, ik zie hier en daar de sterren door de bewolking heen. Het was hier langs de Nieuwe Waterweg – ik woon in Schiedam en werk in Maassluis – de gehele dag waterkoud. Er stond ook relatief veel wind. De dag is hier niet geheel droog verlopen, maar als er wat viel, viel het in kleine hoeveelheden als regen.

 • Rizky Taufik

  GFS18 ziet er op dat vlak ook goed uit als ik dat goed heb gezien?

 • Rizky Taufik

  Sorry hoor mensen, maar GFS18 is weer goed te noemen vanaf+204. De interessante kaarten beginnen te komen vanaf +204 en wat verder komt het allemaal goed. Sinds GFS00 zijn deze opties opgeschoven van +216 naar +204, in de ene run beter dan in de andere run van vandaag. Eens zien of het morgen, te starten bij GFS00, is opgeschoven naar +192. Nu EC nog mee krijgen en hebben weer iets meer hoop.
  Voor UKMO is het nog te vroeg om te positieve tendens vanaf 13/01 gezien te krijgen daar UKMO maar tot +144 gaat.

 • Tim Veeckman

  ok wist ik niet !

 • Flanders

  Of ijzel of regen, ik kan lezen hoot, alleen je naam iets moeilijker

 • Jeroen Maes

  Stratosferische poolwervel lijkt dan toch flinke klappen te krijgen, al erg snel in de run duidelijk en op +312 in GFS de zwakste kern.
  Ondertussen gaat ook de parallel erin mee dus er is wel enige betrouwbaarheid dat er sterke verzwakking komt, benieuwd hoe dit de komende dagen evolueert.

  https://uploads.disquscdn.com/images/eecb79ec1283cd468da4e8c059842cb6a09d15aea6ce64813e9c152051e49bdf.png

 • Jens Pinoy Soenens

  Heb het gevoel dat die noordstroming voor dat het scand-hoog komt, iets wat is opgeschoven, of ben ik verkeerd.

 • Ian Vasquez Badilla

  Maar ik wil liever klein beetje sneeuw en later droog dan eerst sneeuw en later gevolgd door regen x(

 • Thomas
 • Ian Vasquez Badilla

  Dat neerslag gebied ziet er vrij zwak uit. Hopelijk zwakt het niet verdaar naarmate het naar oosten trekt.

 • Jens Pinoy Soenens

  meteociel draait nog en zit nu aan 360+

 • Laurenz

  Wetterzentrale blokkeert op +204

 • Matthias

  Vergeet niet dat arpege geen onderscheid maakt tussen sneeuw/ijzel. Kan je ook zien op neerslagkaartje

 • Jens Pinoy Soenens

  jup

 • Laurenz

  Iemand op meteociel aant kijken naar nieuwe run?

 • Jens Pinoy Soenens

  Mindere opbouw naar groendland toe in een vroegere fase maar het scandi-hoog zit er nog steeds in.

 • Jens Pinoy Soenens

  Er komt elke dag een centimeter bij voor ons in de west vlaanders :p

 • Marcel Klok

  Kaart 264h gaat naar “diep” winters….

 • Tim Veeckman

  arpege 18Z … mooie plaatje voor het slapen gaan voor de westerlingen 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/f540ec3be0062930ce52ae946a17e9230c7b099590aa7c9325ff9934eda45d46.png

 • Laurenz

  Ja, duurt lang om volgende berekening

 • Marcel Klok

  Beetje vreemde run

 • Laurenz

  Denk dat we weinig geloof gaan moeten hechten aan de 18z

 • Jeroen Maes

  Volgens Hirlam 18z zou de neerslag vrijdag al vroeg op de avond als sneeuw aan land komen:

  https://uploads.disquscdn.com/images/0f2ddcf89f2a3e182a4afe89435eb240e43bd43dbd0642c3b4ccf6efc26aed13.png

 • Ivan

  toch sneeuwsignalen. Zeker tijdens de avond en nachturen. Mss nu verdere kaarten ook overdag?

 • Laurenz

  Ze hebben precies problemen met berekening na +204

 • Marcel Klok

  Uitzicht is inderdaad beter als je deze vergelijk met de afgelopen winters….

 • Jens Pinoy Soenens

  Ja, maar veel oostelijker

 • Ivan

  nu komt het toch hoor lijkt me

 • Marcel Klok

  Nee hoor ik woon in het oosten en alles buiten 168h is gewoonweg slecht. de trend die GFS laat zien na 204 wordt niet bepaald ondersteund door EC

 • Jens Pinoy Soenens

  Rare run zeker op 204+

 • Rizky Taufik

  UKMO gaat maar tot +144, hoeveel keer moeten we het nog zeggen dat alles zich vanaf vandaag bevind vanaf +204, indien er niks wordt uitgesteld dan ga je dit maar pas te zie krijgen bij UKMO binnen een paar dagen. En je moet niet enkel kijken naar de OPER ook naar de individuele leden hoor.
  Ik denk dat jij in het westen woont en gefrustreerd raakt omdat het deze keer terug niet gaat lukken als er sneeuw gaat vallen de nacht van vrijdag op zaterdag.

 • Ivan

  nu zou het zijn stekels moeten opzetten naar het noorden

 • Rizky Taufik

  Omdat het betere werk zich bevind vanaf +204, het is nu toch al langer duidelijk, dat buiten morgen tem zaterdag, niet goed ging zijn op wintergebied.

 • Marcel Klok

  Geen beste run tot 180h

 • Rizky Taufik

  Het zal sowieso snowcasten worden. De dauwpunten blijven de ganse dag, zowel vrijdag als zaterdag negatief en indien de neerslag gedurende de nacht of in de vroege ochtend valt ziet het er wel goed uit op 850hpa. En de ijsdag op zaterdag blijft erin zitten, dus als er sneeuw valt, blijft die liggen tot zaterdagavond.

 • Stephan Valcke

  Maar wel minder krachtig

 • Ik basseer mijn mening ook op de runs en ensembles van GFS. EC is inderdaad minder vanavond. Uitzicht is niet hopeloos, ook niet goed hoor. Ik snap de voorzichtigheid en het geloof die al 3x een deuk heeft opgelopen. De winter is nog lang en heeft geen geheugen al lijkt dat soms wel zo te zijn.

 • Marcel Klok

  Azoortje is weer prominent aanwezig tot 168h…

 • Ivan

  pff hou ik me niet mee bezig, wordt hier in west vlaanderen wss toch niet veel soeps. ( ik hoop van wel natuurlijk)De hoge drukopbouw op de Atlantische oceaan lijkt vlugger en beter te verlopen dan in de vorige run.(hoger)

 • Marcel Klok

  Zelfs dat trek ik in twijfel of de sneeuw wel gaat vallen…pluimen van EC drogen met de dag verder op en dit pas goed in de weerpatronen v/d laatste tijd….misschien wat gevlok maar spectucalair gaat het hem echt niet worden….koud wordt het deze dagen wel

 • Marcel Klok

  Bar weinig vertrouwen in

 • Jens Pinoy Soenens

  Temp op 850hpa zien er niet goed uit voor de sneeuw vrijdag/zaterdag.

 • Marcel Klok

  Ik betwijfel het….verwachting AO&NAO index wordt met de dag minder gunstig en krijg toch sterk het idee dat het deze winter gewoonweg net niet wilt lukken allemaal…bovendien vind ik UKMO en EC vanavond ronduit slecht te noemen

 • Ivan

  Heb de indruk dat hij potentieel de nog betere toer op gaat. Iets kouder dan vorige tot nu.

 • Nieuwe Harmonie run is weer verder afgekoeld in de nacht en vroege ochtend naar vrijdag. Algemene matige vorst en lokaal (no NL) streng. Indrukwekkend, want harmonie is een van de best presterende weer https://uploads.disquscdn.com/images/da6d0ff133c8cf73b116ec4d5610e85246226ad28d5bf83f2d1863c6f2fb75b5.png modellen, zeker in uitstralingssituaties.

 • Jens Pinoy Soenens

  Wat brengt GFS18Z?

 • Rizky Taufik

  Dat is ook mijn mening. Kim, laat ons vooral focussen op vrijdag, de nacht daarop en zaterdag. Indien alles goed valt wordt dit in onze regio een leuke periode.

 • Dries Denolf

  Zoals je merkt een zachter intermezzo begin/midden volgende week, maar dan gaan we er volle bak tegenaan

 • Dries Denolf

  Je antwoord is een opluchting. Dus nog niet seniel

 • Dries Denolf

  Groeten van Brugge naar Landen

 • Inderdaad is GFS in de meteofictie een stuk kouder. Pluim EC was gisteren beter in het verboden gebied. Nog even afwachten, er zit wel wat te broeden volgens mij.

 • Dries Denolf

  ja, of zuidwest, zoals je wil, beide zijn representatief voor Vlaanderen

 • Chris Meire

  Vergeet ook niet bij gfs naar de leden te kijken.zelfs op het eind een ruime meerderheid positief. Slechts de oper en een paar leden onder 0

 • Dries Denolf

  ja, of zuidwest, zoals je wil. Ze zijn beide representatief voor Vlaanderen

 • Dries Denolf

  Ook bij mij kwam vooral de gfs pluim spectaculair over, maar ik merk dat niemand die post. Nochtans niet moeilijk te vinden op zuid (of zuidwest) bij weerplaza of online.nl; EC is inderdaad minder winters dan gfs, maar probleem bij EC is dat ze de oper en controle zo accentueren, dat je vergeet naar de andere groene leden te kijken

 • Dries Denolf

  gfs is veel spectaculairder. Echt het posten waard

 • Kim Jaspers

  Slechte pluim op termijn.. hopelijk vanaf morgen meer koude clusters!!

 • kasperd007

  Ziet er niet zo vet uit.
  Oper staat wel bovenaan

 • Michiel

  inderdaad, maar ik duim voor sneeuw in heel het land 🙂

 • Rizky Taufik

  Oke, bedankt voor de verdere toelichting. Nu is het wachten op de fijnmazige modellen.

 • Rizky Taufik

  Ziet er veel beter uit dan de EC-pluim.

 • Michiel

  zou wel eens kunnen ja, nu wachten wat deze kaarten morgen zullen zeggen, maar de kans is er

 • Rizky Taufik

  Sorry, maar ik vind de EC-pluim Zuid maar matig hoor, dan verkies ik de GFS-pluim Brussel, die ziet er tegen eind volgende week beter uit. Nee, na het zie van de kaarten en de pluim van EC, kan EC mij nog altijd niet overtuigen hoor. Moet beter vanaf morgen.
  Maar ik ga mij momenteel meer focussen op vrijdag/zaterdag en de sneeuwval.

 • kjell
 • Rizky Taufik

  Dus als ik het dan goed begrijp zo alles als sneeuw kunnen vallen?

 • Michiel

  oeps sorry niet gezien :s

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd.

 • Michiel

  pas om 13u licht positieve temp op 1000m in het centrum, in limburg nog steeds 0 en -2 in de ardennen, om 16u in heel vlaanderen positief op 1000m ; op 750m zelfde verhaal

 • Rizky Taufik

  CFR hoger??????????

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Rizky Taufik

  Sneeuwverwachtingen en KMI gaan niet goed samen.

 • Rizky Taufik

  Euhm eens goed leden hoor. Bij het KMI hebben ze het wel over sneeuw hoor. Eens goed lezen.

 • Rizky Taufik

  Das wel die van deze ochtend he.

 • Rizky Taufik

  En na 7 uur, hoe zit het dan voor bv het centrum van het land?

 • Rizky Taufik

  Nu ja de grond heeft in feite niet te tijd om echt op te warmen. Tot gisterenavond bleef de grond redelijk koud en nadien is een fase ingetreden van 24 u met oplopende temperaturen en deze avond wordt er weer vorst verwacht. Dus de echte koude verdwijnt niet echt.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Welke pluim? zuid?

 • Jens Pinoy Soenens

  Oke bedankt! 🙂

 • Dries Denolf

  online.nl, zuid of zuid-west. Je hebt er zowel gfs als ECMWF

 • Dries Denolf

  Kan iemand eens de pluimen van gfs en EC posten voor zuid of zuidwest van online.nl? Kan het zelf niet, laptop problemen. Als die pluimen niet winters zijn, word ik toch serieus seniel

 • Michiel

  Op 1000m hoogte blijft die tot ’s morgens 5 uur overal negatief of net 0. Op 750 m blijft die in het hele land negatief tot rond 7u ’s morgens.

 • Michiel

  https://uploads.disquscdn.com/images/0fa5fee71bcfa152799edd779de7ade863869fca4866f54c43eee4b1ef22c4fd.jpg Deze is van regio Zuidwest, als je ze allemala wilt zien, gewoon intypen op google weerpluim ecmwf en dan zul je het normaal vinden 🙂

 • Dries Denolf

  Wordt trouwens bevestigd door gfs 12u

 • Dries Denolf

  Na de winterprik moeten we eerst door enkele zachte dagen (begin- midden volgende week. Daardoor zit je al vlug dichtbij 10 dagen voor er veranderingen op komst komen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Verleden weekend hadden die toch ook niks gezegd over sneeuwval.Denk ik en wat is er gevallen? Een cm of twee.

 • Ian Vasquez Badilla

  Maar zijn de temperaturen op 850 hpa koud genoeg? Anders krijgen we ijzel 🙁

 • Ulrich

  We mogen dromen e😉

 • Michiel

  Al eventjes harmonie bekeken, kon het niet laten 😉 en die geeft tot nu toe voor vrijdag om 13u nog overal in het land vriestemperaturen, ook de dauwpunten zijn ruim negatief (zie kaartje hieronder). Bovendien ook de nacht van donderdag op vrijdag matige tot strenge vorst (-2 vlak aan zee tot -11 in de ardennen) daardoor is ook het oppervlak voldoende koud om de eventuele sneeuw te laten liggen. Tot nu toe dus goeie ontwikkelingen! https://uploads.disquscdn.com/images/cc46f8f8e75dc5bb0fda36b28fbc7852df441857a5da570ded176a58f8562d65.jpg

 • Dries Denolf

  Eens de EC pluim bekijken: ziet er goed uit vanaf midden – einde volgende week

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Rond de periode van 15 januari 2016 lag hier bij ons sneeuw. (Landen vlaams Brabant.)

 • Dries Denolf

  Slechts 1 oplossing, en dat is er een einde aan maken. Het leven is door de voorspellingen van KMI en Meteowing totaal zinloos geworden

 • Jens Pinoy Soenens

  Oei, hopelijk worden ze rap opgelost! Of je kan me mss helpen met te zeggen waar ik deze pluim kan vinden. Leer ik nog iets bij haha

 • Dries Denolf

  Kun je dat aan iemand anders vragen? Heb al enkele dagen last met sommige functies van mijn laptop en vind voorlopig geen tijd om een computerspecialist te vinden. Sorry

 • Dries Denolf

  ten O van de Schelde zaten ze er zelfs in. Heb toch mooie winterse foto’s gezien en dat was een tijd geleden. Ik wed dat je in de Ardennen dit WE op de koppen kunt lopen

 • Jens Pinoy Soenens

  Zou je ze eens willen posten aub?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Sneeuwstorm.

 • Dries Denolf

  Pluim EC12z:zoals gehoopt na een zachter intermezzo begin – midden volgende week snel duikende leden, met het ensemble onder 0 op het eind. Wel eerder droog. Moet toch betekenen dat de meerderheid van de 52 leden, net als de 22 bij gfs standvastig koud weer blijven voorspellen

 • Flanders

  CFR hoger

 • maxim vh

  Heb je gelijk in, maar de teleurstelling van vorige week is er diep ingeslagen. We zaten er toch zo dicht bij…

 • Thomas Verstraete

  Wat zou dar voor ons juist betekenen?

 • Dries Denolf

  Op 240u merk je toch polaire lucht boven de Benelux en komt het Scandi-hoog dichter bij. Eens kijken wat de 2-wekelijkse pluim straks zegt

 • Flanders

  KMI, metiowing,etc,…. nergens accumulatie sneeuw, hoogstens aanvriezende regen

 • Dries Denolf

  Als je in het casino 5X rood hebt gegooid, kan het de 6de keer zwart zijn. Hier zit er toch al enkele dagen dezelfde tendens in de kaarten (zowel op korte als lange termijn)

 • Rizky Taufik

  Dan zij we al met 3 die de indruk hebben dat er geen sprake is van uitstel. Alleen EC moet mij nog proberen te overtuigen, want EC kan mij niet echt overtuigen op dit moment.

 • Dries Denolf

  Nicolas, je kent me nu toch ook goed genoeg dat ik een beetje spot niet kan laten. 1 van de charmes van het forum is juist dat het amateuristisch blijft in de goede zin van het woord en daardoor veel enthousiasme opwekt

 • Rizky Taufik

  Nope, daarin vergis je je. De ganse winter, met uitzondering van Noord-Nederland, waar er de 1ste week van Januari tijdelijk een wit landschap was, was er nergens sprake van een wit landschap.

 • Rizky Taufik

  Ja mag ook altijd eerlijk en je hebt gelijk, maar het is wel dat de interessante opties sinds eergisteren elke dag iets dichter komen, dus is er momenteel bij GFS geen sprake van uitstel. Nu komen die opties al voor rond +204 en hopelijk morgen vanaf +192. Weet nu niet of ze de laatste dagen wat gevolgd hebt die van GFS? Anders zou je dat ook wel gezien hebben dat er momenteel geen sprake is van uitstel bij GFS.

 • Nico DS

  Droom verder 😉

 • Rizky Taufik

  voila, vandaar mijn vraag naar hem toe: Zelfbesherming?

 • Michiel

  Van welk model is die?! 😮

 • Michiel

  Hier regio Ieper een dalende temperatuur van momenteel 3 graden, kans op sneeuwbuien? Of gewoon regenbuien?

 • Haha Dries, moest dat even kunnen. Noodweer Benelux onderverdelen in aandelen zodat we eindelijk die sprong kunnen maken naar een fulltime professionele weeromgeving. Mensen die verstand hebben van dit op te zetten, geef maar een seintje op info@noodweer.be.

 • Dries Denolf

  GEM speelt het wel niet eerlijk en verdeelt de koek niet in 2: weer alles voor hen

 • Dries Denolf

  Zelfs al komt onze eigen prognose niet uit, dan blijft het toch boeien om de kaarten van de verschillende modellen te vergelijken. Dat vind ik 1 van de charmes van dit forum

 • Jens Pinoy Soenens

  Het is inderdaad een grote omweg via Ijsland en een klein stukje via groenland om dan uiteindelijk in scandinavië terecht te komen.

 • Dries Denolf

  Als je zo’n beweringen doet, vind ik dat je ze moet staven

 • Kevin Smetryns
 • Dries Denolf

  Op de elektronische avondversie van het Nieuwsblad idem dito

 • Dries Denolf

  Mijn aandelen bij Noodweer doen het in elk geval goed want op de digitale versie van de avondkrant van het Niueuwsblad werd er ook naar Noodweer verwezen

 • Dries Denolf

  Sorry, Jens, maar ik zie eigenlijk een verbinding met het Scandi-hoog met een ijskoude oostelijke stroming als gevolg. Ik spreek dan wel vanaf +240 à +300

 • Dries Denolf

  En dat blijft liggen onder de ijzige kou uit het O van het Scandi-hoog

 • Dries Denolf

  Dat Scandi-hoog voelt zich nu toch al enkele dagen aangetrokken tot onze streken

 • Dries Denolf

  op +60 of zo?

 • Dries Denolf

  En kan het een steuntje voor de middellange termijn zijn: fysicawet van de standvastigheid: eens een verschijnsel zich voordoet, zal het zich herhalen

 • Kevin Smetryns

  Eerlijk? Dan zeg ik dat GFS al meer dan 2 weken met interessante kaarten komt na +200 en ze gewoon uitstelt. Ik geloof daar niet in tot het binnen de +150 komt. Dan wil ik wel meepraten. Eerst maar eens de komende dagen beleven.

 • Arjan van der Wal

  Kzal het doorgeven 😛

 • Dries Denolf

  Hoi Stephan, ik heb je kaarten deze morgen met veel interesse bekeken. Bedankt, het geeft me de kans om de weerevolutie ook vlug eens te bekijken op het werk. Wat betreft 12z, vind ik ook dat er veel potentie in zit, vooral omdat dat weerbeeld nu toch al een tijd gegeven wordt. Een NW-aanvoer die ruimt naar N, gevolgd door een ijskoud Scandi-hoog. Ik heb nog geen tijd gehad om de details te bekijken, maar heb niet de indruk dat alles naar achter schuift. Veel potentie, vooral omdat dit weerbeeld er nu toch al enkele dagen in zit. En op het einde van de run kiest ook EC12Z voor polaire kou en komt het Scandi-hoog achter het raam piepen

 • Peter

  En zeg dan naar die koude lucht dat ze je mogen volgen naar je thuishaven als je terugkeert naar de benelux :p

 • Arjan van der Wal

  Klopt! Niet normaal zulke temps 😛 vorig jaar begin februari was het in Ruka (Finland) -44,3 geloof ik. Lijk me nou zo leuk om dat ook voor een dag te hebben als ik daar over paar weekjes ben 😉

 • kasperd007

  En nu hopen dat het ook effectief uitkomt.
  Want lange termijn kaarten kan je vergelijken met naar het casino gaan.

 • Dries Denolf

  Klopt. Harmonie en Hirlam zijn echt wel betrouwbaar op +48u

 • Dries Denolf

  Gewoon je eigen weerbericht maken op basis van de info die je hier krijgt en vanaf morgenavond Hirlam en Harmonie op de voet volgen. Zijn echt goede modellen op korte termijn

 • Peter

  Geen spoilers vertellen via je glazen bol, laten we het hier nog even spannend houden!

 • Dries Denolf

  En zeker bij gfs zit die tendens er al een tijdje in. Later ruimt de wind naar N, gevolgd door een ijskoud Scandi-hoog. Dart begint er goed uit te zien

 • Kim Jaspers

  Onzinnige oneliners kunnen we hier missen als de pest..

 • Dries Denolf

  Eigenlijk vind ik gfs 12 een bevestiging van o.a. de 12z en 18z van gisteren, waarbij we eerst polaire of arctische vochtige sneeuwlucht uit het NW en later N krijgen, gevolgd door een ijskoud Scandi-hoog. Die tendens zit er nu al een tijd in en geeft perspectieven naar de toekomst toe

 • Peter

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/weer/1.238640 voor als je het niet zou gezien hebben :p

 • Filip Berquin

  Bedankt Nicolas al een week of zes alle orakels aan het volgen hier heb al veel bijgeleerd 🙂

 • Dries Denolf

  Kom net uit Brussel en daar zijn er regelmatig buien van hagel en koelt het vlug af

 • Bedankt Filip voor je actuele weermeldingen! Ik heb je toegevoegd aan de ‘trust list’ van de website. Reacties zullen sneller live komen. Proficiat!

 • Weerbericht gezien van de collega op één? Gevaarlijke situatie mogelijk tijdens vrijdagnacht.

 • Dan zal het regen zijn 🙂 Nog een extra reden om preventief nu te waarschuwen, want in geval van regen gaan we op uitgebreide schaal ijzel krijgen en dus een bijzonder gevaarlijke situatie!

 • Peter

  Even opgezocht en de laagste temperatuur ooit is ongeveer -52 graden, het kan dus daar nog iets kouder :p

 • Rizky Taufik

  Wa is da nu? Hoe kom je daar bij? Zelfbescherming.

 • Flanders

  Goed kijken,……. vriidagnacht R E G E N. Wedden ?????

 • Rizky Taufik

  GFS12 blijft met intressante kaarten komen vanaf +204. EC vindt ik net echt duidelijk vanaf +216 of het interessant is of niet.
  EC vindt ik minder intressant.

 • Stijn Albrechts

  ik wil gerust een koudepak aantrekken om jou een knuffel te geven..

 • Marcel Klok

  EC neigt ook meer naar NW stroming….beetje guur weer

 • Arjan van der Wal

  Vorig jaar was het ook al vaker -40 of lager in Scandinavië 😉

 • Kurt DH

  En temperaturen in Scandinavië ondertussen onder de -42 graden. Lijkt me toch ook vrij uitzonderlijk…

 • steve

  Ik zeg kan, dit zou echt wel kunnen , maar ik zeg er ook bij dat we pas vrijdagmorgen zeker gaan zijn.

 • steve

  Ik zie nog redelijk activiteit van buien ontstaan, temperatuur is goed aan het dalen, wie weet een plaatselijk actieve sneeuwbui die later op de nacht in binnenland tijdelijk kan blijven liggen, dat zou al een eerste onverwachte witte verassing zijn, kaarten op korte en lange termijn zijn vind ik zeker goed te noemen, zeker vanaf 14 januari terug, als ik me niet vergis was er vorig jaar op 15 januari ook al een mooi tijdelijk wit landschap in binnenland.

 • Van Laethem

  Enkele centimeters. Jullie lopen hier hard van stapel hoor. Dat hangt af van vele factoren. Laten we de fijnmazige modellen afwachten .

 • steve

  Als je spreekt over centrum kan dit zeker enkele cm zijn, en ook de kust zou tijdelijk wit kunnen zien alles is nog mogelijk, laten we rustig afwachten en morgenavond gaan we al veel wijzer zijn, tijdsstip van storing word ook belangrijk, zekerheid gaan we pas vrijdagmorgen hebben .

 • Ivan

  Net weerbericht gehoord op rafio.er wordt zelfs niet gesproken over sneeuw. Enkel dat het weekend regenachtig verloopt.

 • Peter

  morgenochtend zeker harmonie eens bekijken, dan zitten we namelijk binnen de 48 uur

 • Kurt DH

  Ondertussen regen met klodders natte sneeuw bij een dikke 2 graden

 • Ulrich

  spreken we dan over enkele cm?

 • Michiel

  Nee hoor, ook kans op sneeuw 😉 hangt af van de bovenluchten, de grond zal normaal koud genoeg hebben om de sneeuw te laten blijven liggen, ook de temperatuur op 2m is gunstig, nu enkel nog zeker zijn van de bovenlucht

 • Willem

  Zeker Stefan en buiten de winterse. Perikelen van vrijdag/zaterdag blijf ik bij mijn standpunt. Azorenhoog veel te prominent

 • Ivan

  Zal wel regen zijn voor ons.

 • Ulrich

  Merci nicolas

 • Vooral rustig blijven is de boodschap. Algemene situatie is gunstig vrijdagnacht/zaterdag voor winterse neerslag vanuit het westen. Verwacht geen 20 cm sneeuw, maar eerder een gevaarlijk weertype met sneeuw/ijzel.

 • Van Laethem

  De media zijn mijn inziens iets te voorbarig. Ze zouden beter tot vrijdag wachten. Dan is er meer zekerheid.

 • Ulrich

  Vrijdag en zaterdag zouden wel eens serieus winters kunnen verlopen?
  Overal in de media kunnen we het lezen!
  Hoe ziet het er eigenlijk uit voor het centrum van belgie voor vrijdag en zaterdag?

 • Guppert

  Dat is waar.

 • jurgen

  Op 850hpa maar -2 is zeker niet genoeg voor droge sneeuw .

 • Ivan

  Ver weg? Is reeds volgende week hoor dat het behint.

 • maxim vh

  Altijd leuk om zo’n updates te lezen! Ikzelf ben gestopt met de kaarten te volgen op lange termijn. Gewoon 3 dagen ver kijken en er niet te veel van verwachten. Heb namelijk vorige week het deksel op de neus gekregen doordat ik dacht dat er niets meer mis kon gaan en zit nu met een depressie. Hopelijk kan dit flitswintertje mij er terug bovenop helpen 😉

 • Thomas

  Gaat maar tot 144 uur. Situatie vormt zich rond 210 uur.

 • Stephan Valcke

  Het weer heeft geen geheugen Lieven. Wat vorige week niet was betekent niet dat het volgende week ook niet zal zijn. De winter blijft pogingen ondernemen. En daar kunnen we oftewel blij mee zijn oftewel terughoudend. Maar vroeg of laat is het toch eens prijs. Want laat ons eerlijk zijn, de wc heeft ook al enkele keren op de kaarten gestaan. En wat is er daar al van in huis gekomen?

 • Marcel Klok

  Niet goed is ook maar tot 144h en dit MOET zeker mee v.w.b winterweer in de lage landen

 • Stephan Valcke

  Maar ondertussen is het heden ook al beter geweest dan voorspeld.

 • Jens Pinoy Soenens

  Hoe zit het met UKMO, dat is ook nog een betrouwbaar model zeker?

 • Stephan Valcke

  Al enkele dagen is er binnen het ensemble te zien dat er enkele leden de Russische beer laten ontwikkelen. Recentelijk heb ik daar een aantal van gepost. Tot op heden was dit nog geen enkele keer te zien in de hoofdrun. Vandaag komt Gfs12 (weliswaar laat in de run ) ook met die optie. Ik blijf erbij dat er veel potentie in de weerkaarten blijft zitten en dat er echt geen reden is om negatief te zijn op zowel korte als lange termijn. En daar zal de zachtere fase van zondag tot dinsdag niet veel aan veranderen. Ziehier een leuk kaartje van Gfs12. Nu afwachten of dit de komende dagen binnen het ensemble of hoofdrun nog eens terug komt. https://uploads.disquscdn.com/images/4e13a892f579337194ae4e5a9b6891013a4e1934561a16800fd59dbca49b5272.png

 • Marcel Klok

  Niet gunstig….NAO index stuk verslechterd ook

 • Guppert

  Maar wel weer ver weg in de toekomst. Eerst zien… Het is niet de eerste keer deze winter dat we zulke kaarten hebben gezien. Ik blijf wel hopen hoor dat het een keer uitkomt.

 • Thomas
 • Jens Pinoy Soenens

  Dat klopt inderdaad heb je gelijk in, maar het kan natuurlijk altijd eens uitkomen he 😉 en met de AO die negatief gaat zit er natuurlijk meer kans in.

 • lieven

  Vraag is of de neerslag als (droge) sneeuw zal vallen. Vandaag was wat dat betreft ook een flop die de meeste modellen niet hadden voorzien: zelfs te Saint-Hubert (500m hoogte) viel er quasi enkel regen ipv sneeuw en dat bij een temperatuur van slechts 1 graad. Enkel op de Hoge Venen (700m) bleeft het net koud genoeg om sneeuw te accumuleren.

 • lieven

  Zo hebben we er vorige week ook gezien voor 9/01 …

 • Rizky Taufik

  GFS12 geeft nog altijd een ijsdag op zaterdag voor het grootste deel van Vlaanderen, positief voor het eventuele sneeuwdek. Indien er zich een sneeuwdek vormt blijft deze sowieso liggen tot zaterdagavond.

 • lieven

  Buiten de periode tot zondag, zijn er daarna (tot 12/01) net iets te warme bovenluchten voor winterse buien me dunkt.

 • Stephan Valcke

  Kijk jij in feite wel naar de juiste run Willem? We weten dat jij een persoon bent met een wat afwachtende en negatieve ingesteldheid en daar is ook niets mis mee, maar omdat nu een triestige run te noemen. Is net een run met veel potentie voor de sneeuw liefhebbers. Koude bovenluchten en mogelijk later zelfs meer. Perfect in overeenstemming met wat al verschillende keren te zien was binnen het ensemble. En ik blijf erbij dat er de komende week nog heel wat verrassingen te zien zullen zien, en dit in positieve zin, op de weerkaarten. 😉

 • Jeroen Maes

  Klopt, zeker en vast een winter run, begint ongeveer vanaf +204. Vanaf +240 is er een sneeuwlaagje dat zich opbouwt tot een week later aan het einde van de run dat er een laagje van zo’n 8 centimeter ligt.

 • Jens Pinoy Soenens

  Idd op 300+ natuurlijk heeeel ver weg maar opbouw van een scandihoog

 • Michiel

  Zéér mooie run, toch wel beter te noemen dan zijn voorgangers 🙂 Een scandihoog vanaf +312 uur , nog ver weg, maar de winter lijkt terug te komen op de weerkaarten! Wat positief is natuurlijk. Vanaf +312 ijsdagen en s nachts tot -12 graden in de ardennen! Wat een verbetering 🙂

 • Prima run voor talrijke winterse buien en de vuile winter variant. Kan mij wel bekoren, weg Eurohoog en daarna misschien wel weer leuke opties in het vervolg.

 • Jens Pinoy Soenens

  inderdaad dit is wat ik bedoel. toch heel mooi volgens mij.

 • Jens Pinoy Soenens
 • Jens Pinoy Soenens

  Is in mijn ogen veel beter terug vanaf volgende week vrijdag 210+, met een instroom van oorsprong arctische lucht met dat erbij dat het azorenhoog naar het noorden gaat en niet oostwaars opschuift. vanaf 264 heel mooie hogedrukopbouw boven groenland.

 • lieven

  Is geen echt Azorenhoog, maar een Atlantisch hoog dan edoch te weinig westelijk/noordelijk ligt om de winter bij ons te houden.

 • Willem

  Lopende run GFS is weer triestig Azorenhoog ohne ende + lage druk van nova Zembla tot groenland…

 • Willem

  Ja maar koud wordt het toch zeker ook niet. Basis dezelfde pluim.

 • Michiel

  zie disclaimer? :p

 • kjell

  Benieuwd dat gfs12 ook nog ijsdag berekend en dat de mogelijke sneeuwval er nog in zit. En wat op de zaken vooruit te lopen, dat de mogelijke koudere periode niet word uitgesteld.

 • Kurt DH

  Warm wordt het de komende periode toch zeker niet als zelfs het kmi de komende 14 dagen temperatuur onder of rond normaal geven… https://uploads.disquscdn.com/images/189d10eed3fb19dcad8100bdaa0f829e2a3e5bf190a2548009173299733aebdc.png

 • Jeroen Maes

  Spreiding is erg groot voor de ao index in de 7daagse maar de dalende trend is nog niet ingezet. Ook zijn er een paar lijntjes afgestapt van die dalende trend, komende dagen wordt het duidelijk.
  https://uploads.disquscdn.com/images/4ab5d7ac3a97ef2ca84f8b29d2a97cf79c4d708db3839ef96aea940e5055d80e.gif

 • Ivan

  Bedankt rizky. Mooi van je. 🙂

 • Chris Meire

  Vooraleer je dit leest: DIT IS ZONDER SLECHTE BEDOELINGEN.

  we zien eigenlijk geregeld berichten van noodweer benelux op hln passeren. ik veronderstel dat hierover een deal is gemaakt. ik kan me niet voorstellen dat jullie zonder toestemming en/of enige vorm van vergoeding dit zouden toelaten. Niet dat het mn zaken zijn, maar zat daaraan te denken.
  Misch is dit ook de reden als het woord KMI hier voorbij komt dat de moderator meteen inspringt?

  nogmaals, zat daar gewoon aan te denken, uiteindelijk zijn dit mijn zaken niet hoor.

 • Peter

  Dat er ofwel zaterdagmorgen/avond tijdelijk zachte lucht binnenkomt, dat staat wel vast denkik. Ook geraakt die iets zachtere lucht wat later ook tot in duitsland, dus de koude wordt verder naar het zuiden geduwd, richting de Balkan en Griekenland. Er zijn een aantal modellen die de iets koeler temperaturen al doen terugkeren vanaf dinsdag, maar dat zijn er maar enkelen en die zijn dus sterk in de minderheid. Voor de 2e helft van volgende week kan alles nog en lijkt de temperatuur te dalen. Maar dat moet nog bevestigd worden.

 • Willem

  Gezien welke kou we voor de zoveelste maal mislopen vanaf morgen te beginnen, niet normaal! Dan kan je enkel maar besluiten dat het niet mag zijn en moet je niet meer naar parameters en dergelijke kijken. Het wil/ zal gewoon niet. Wat er moet gebeuren om de kou hier te krijgen weet iedereen maar alles dat maar een beetje dichter komt wordt elke keer weggeveegt, depri toestanden zenne. En als kers op de taart zou het nog kunnen dat zelf vrijdag/zaterdag bepaalde regio’s in de benelux weer noppes zullen te zien krijgen. Maar ach, het zien vallen is prachtig maar als je weet dat een halve dag later terug bruine troep is, dan is mijn enthousiasme als serieus getemperd om eerlijk te zijn. We’re blowing bubbles.

 • Guppert

  Even een vraag: Gezien de forse koude inval vlak bij ons (dus NL en B). Hoe groot is nu de kans dat wij toch iets van winter mee krijgen na vrijdag ipv dat het weer warmer word? Ik weet dat alle modellen uitgaan dat na vrijdag de temp omhoog gaat, maar mijn gevoel zegt dat we nog wel eens verrast kunnen worden.
  Ook omdat het vandaag bij ons (Hardenberg Overijssel in Oost Nederland. ) het veel onstuimiger is dan verwacht met regenbuien vermengt met hagel en natte sneeuw. Vooral de wind was niet helemaal goed voorspeldt tot gisteravond.

 • Niels2a
 • jurgen

  Denk je nu toch aan sneeuw voor
  Delen van wvl ook ?

 • Rizky Taufik

  das nog ver ze, laat ons eerst de sneeuw van nu afwachten

 • Peter

  ”Onderaan dit artikel”, bedoel je hiermee dat we reacties ivm de situatie van vrijdag op zaterdag best in het ander artikel plaatsen en artikels ivm de verdere prognoses in dit artikel? of hoe zie jij het? Zeer boeiend en verhelderend artikel !

 • Zonet even de sounding voor Anzegem (BE) doorlopen voor zaterdag 07:00 en we zien een volstrekt gevaarlijke situatie voltrekken (op virtueel gebied). Na een koude nacht van vrijdag op zaterdag blijft de plaklaag lang hangen boven de Benelux. Het warmtefront loopt er vervolgens op stuk en produceert winterse neerslag. Er zitten ijzel en sneeuwopties in voor West-Vlaanderen met mogelijk een serieuze verrassing in de maak. Vergeet de charts boven 144 uur, het is de komende 72 uur te doen met een uithaal van Koning Winter die zich momenteel vastgrijpt aan Duitsland. Een nieuw artikel biedt jullie extra informatie om de situatie met betrekking tot zaterdag te bespreken. https://www.noodweer.be/gladde-wegen-door-sneeuwval-vrijdagnacht/

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Gfs rekent de temperatuur altijd een graad of twee drie te hoog.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  De nacht van 13 op14 ook kans op sneeuw.

 • Peter

  Sounding?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vrijdag zou ook een ijsdag worden.

 • Michael
 • Michael

  Brabant haha (regio Eindhoven)

 • Kim Jaspers

  Bij ons, waar is dat dan juist? 🙂

 • Rizky Taufik

  Ik duim voor de westerlingen dat die soundings nog veranderen in hun voordeel. Zij verdienen het meer dan de rest van Vlaanderen. En zaterdag volgens GFS en in mindere mate EC een ganse dag onder nul. Dat kunnen ze ons niet meer afpakken. Daarna wordt het ook niet echt warm/zacht.

 • Peter

  Niet onmogellijk voor die regio maar zal echt zeer plaatselijk zijn.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Hier juist een goei hagelbui over ons gehad met tijdens die bui hevige wind. (Landen. VL. Brabant).

 • Michiel

  dus weer geen grote kans voor de regio’s ten westen
  van die verdomde lijn? :p

 • Michael

  halleluja

 • Dit kan een forse sneeuwverrassing worden. Op basis van de sounding de kust in België op de grens. Alles ten oosten van Gent-Kortrijk kans op een sneeuwdek van betekenis.

 • Michael

  Omroepbrabant laat net weten via fb dat we morgen bij ons ook al sneeuw krijgen

 • Jeroen Maes

  Deze voorspelt wel erg veel sneeuw, ik zie de meeste modellen momenteel toch blijven steken op zo’n 2-3 centimeter. Deze gaat lokaal zelfs tot bijna 10 centimeter.

 • Peter
 • Michael

  Ik doe met je mee

 • Robbe Maes

  Laat het maar goed afkoelen,zo gaat de sneeuw rapper en langer blijven liggen. Allemaal voordelen, hopenlijk vallen nu de laatste puzzelstukjes nog in elkaar voor een mooi sneeuwtapijtje!

 • Rizky Taufik

  Zal heel hard duimen voor de westerlingen dat zij ook al was het maar tijdelijk, sneeuw te zien krijgen.

 • Jeroen Maes

  Euhm volgens mij niet? GFS berekent de temperaturen voor vrijdagochtend te hoog volgens Harmonie en Hirlam.

 • Jeroen Maes
 • Nathan

  Haha ja ik ook 🙂

 • Michiel

  nog niets is beslist 🙂

 • Michiel

  Alvast met te lage temperaturen neem ik aan? Ipv te hoge? :p

 • Laurenz

  Wat een mooie beelden deze ochtend op canvas vanuit Oostenrijk.pfff en kan dit jaar niet skiën met stomme kruisband operatie.om zot van te worden.hopelijk vrijdagnacht een verassing in België

 • jurgen

  Westen zal regen worden , bovenluchten daar al vroeg oplopend .

 • Jeroen Maes

  Als het van harmonie afhangt komt GFS vrijdagochtend alvast met te hoge temperaturen dus als je die lijn doortrekt mogelijk ook vrijdagmiddag paar graden onder 0

  https://uploads.disquscdn.com/images/ee56ee8082024c98890c19cde410bb65e8f481ad279693dd23c87b5e68076176.png

  Op deze moment is het overigens al totaal bewolkt dus heel veel opwarmen zal het niet doen neem ik aan.

 • Jeroen Maes
 • Michiel

  Nu wachten tot de fijnmatigere modellen zoals harmonie om te weten wat de temperaturen exact zullen zijn en welke neerslag er zal vallen, dit zullen we vanaf morgen weten 🙂 spannend is het alvast!

 • Ben

  Die sneeuw lijkt me ook redelijk zeker, GFS gaat hier nu toch al een paar dagen elke run in mee. Dat wordt wakker blijven vrijdagnacht haha, ik wil het mijn mijn eigen ogen zien vallen 😀

 • Rizky Taufik

  GFS06 blijft volhouden en gaat nog altijd voor een onvervalste ijsdag voor zaterdag, maar pas tegen de ochtend van zondag zou het warmer worden, dus als er sneeuw valt dan blijft die zeker liggen tot zondagochtend.

 • Jens Pinoy Soenens

  LT ook, niets word achteruitgeschoven en alles lijkt iets beter te zijn qua hogedrukopbouw azoren/groenland.

 • Michiel

  Inderdaad, zeker wat de korte termijn betreft

 • Tim Veeckman
 • Ivan

  nieuwe run lijkt beter te verlopen. Wat denken jullie?

 • Ivan

  ah daar is ie terug 🙂

 • Rizky Taufik

  Nu bij EC is de kans dat het maar pas in de loop van de namiddag positief wordt voor zaterdag ook groot hoor, natuurlijk afhankelijk van hoe ver in het binnenland je woont natuurlijk.

 • Ivan

  Vreemd bericht van mij verwijderd door iemand?

 • Ivan

  iets betere hogedrukopbouw op de Atlantische oceaan in de nieuwe run?

 • Ivan

  ik ga daar niet van uit. om geen ontgoocheling weer mee te maken.

 • Chris Meire

  dat kopt Rizky. toch wel enorme verschillen tss EC en GFS voor zaterdag.GFS heeft ongeveer 50% van de ensembles onder 0 zitten die dag, terwijl EC niet 1 ensemble onder nul heeft. en zo’n verschillen op + 72. nu eens kijken wie gelijk krijgt. Ik persoonlijk vrees GFS want zou een typische winterdooi situatie kunnen zijn, namelijk winterse neeslag gedurende de nacht voor intredende hogere temperaturen

 • Rizky Taufik

  Ik zou gewoon voorstellen dat we ons momenteel focussen op vrijdag en zaterdag ipv van ons druk te maken over volgende week. Een groot deel van Vlaanderen maakt kans op een tijdelijk sneeuwdek dat het op zijn minst volhoudt tot zaterdagmiddag, met pas in de namiddag boven nul, ook volgens EC.

 • Stephan Valcke

  Op de pluim kun je duidelijk zien dat het moeilijk te bepalen is in hoeverre de hogedruk gebieden zich gedragen t.o.v de depressies. Bepaalde leden laten hogedruk opbouw toe met blokkade tot gevolg, andere behouden lage druk boven Groenland en zo worden de hogedruk wiggen telkens plat gedrukt. Dit resulteert in afwisseling maritieme zeelucht en polaire lucht. Vandaar de bokkensprongen van Bv de oper. Die gaat van kou naar zacht en omgekeerd.

 • Rizky Taufik

  even focussen op nu vrijdag, de nacht daarop en zaterdag en ik hoop uit de grond van mijn hart ook bij jullie nu eens sneeuw. De rest zien we wel.

 • Michael

  Prikpunt?

 • Rizky Taufik

  Vergelijkbaar met die van gisterenavond. Ook hier ijsdag mogelijk op vrijdag, maar op zaterdag is EC iets warmer dan GFS, waar GFS met een ijsdag komt. Nadien min. 1 weekje normale tot iets te zacht met terug kansen op licht winters weer vanaf volgende week vrijdag. Maar dat is nog te ver, maar toch in de gaten houden.

 • Chris Meire

  niet slecht? een drama vind ik dit voor mid januari. Buiten vrijdag is alles in de betrouwbare termijn een drama. in de niet betrouwbare termijn 50/50 spreiding, maar dus niet betrouwbaar

 • Artikel wordt momenteel verwerkt door onze eindredactie. Hou de site in de gaten vandaag.

 • Michiel

  Ziet er niet slecht uit, met potentie op meer 😉

 • kjell
 • kjell
 • Stephan Valcke

  Deze mogelijkheid zit erin Geert. Eventjes kijken in de kaartjes die ik hieronder gepost heb binnen het GFS00 ensemble. De kansen zijn er hoor. Alleen moeten ze ooit eens benut worden

 • Ben

  Heel leuk! Had de beelden nog nooit gezien! Jammer genoeg heb ik nog geen enkele ‘levendig’ meegemaakt aangezien ik toen 7 jaar was 😀

 • Stephan Valcke

  Klopt Arjan. Het was nog vroeg. Heb het al aangepast. 😂😂

 • Stephan Valcke

  Klopt. Een foutje van mij. Ik pas dit even aan

 • Arjan van der Wal

  Voor degene die het leuk vinden: op NOS wordt de Elfstedentocht van 1997 weer uitgezonden 😉 kan je nu nog van dromen…
  http://nos.nl/livestream/2151289-elfstedentocht-1997-te-volgen-tot-00-10-uur.html

 • We zijn druk bezig met een update aan het schrijven die later deze voormiddag online komt.

 • Rizky Taufik

  Iemand een kijk op de laatste ontwikkelingen voor de nacht vrijdag/zaterdag? Geen tijd wegens werk om dit zelf eens te bekijken.

 • Extra informatie Robby over de winterkaarten via https://www.noodweer.be/01-12-hoe-lees-ik-winterkaarten-gids/

 • Rizky Taufik

  Volg je in deze conclusie. Ik denk dat we eerder gaan overschakelen op kwakkelweer vanaf midden volgende week.

 • Rizky Taufik

  Dank voor deze heldere toelichting. Ik denk dat de Oper nog veel zal fluctueren de komende runs.

 • Rizky Taufik

  Stephan, bespreek je hier niet GFS00 ipv GFS12?

 • Luchtdruk boven Groenland stijgen bedoel je toch? 😉

 • geert duym

  Mooie conclusie! Maar we zijn dan toch van die eurohogen vanaf want willen we de kans op sneeuw zien toenemen dat zal het toch zo (later) moeten gebeuren met depressies die stilaan zuidelijker gaan zakken en dan hopen op een depressie die over ons trekt met zeer koude bovenluchten vroeg of laat moet dat toch eens lukken anderszijds is er de vrees dat het Atlantisch hoog ten zuidwesten van ons of bij Biskaje de zaken blijft regelen en te krachtig blijft ja dan kunnen we het schudden!

 • Stephan Valcke

  Inderdaad 😂

 • Robby Roels

  Net zoals de weerkaarten de laatste tijd.. 😀

 • Stephan Valcke

  Pas op hè Robby, de meeste dromen zijn bedrog hè 😂😂

 • Robby Roels

  Bedankt, heb ik iets om van te dromen, want ik ga nu slapen.. 😉 heb nachtdienst op het werk dus leef ik s’nachts de laatste weken..

 • Stephan Valcke

  EC00 kan mij opnieuw niet bekoren. We zitten dan wel in een NW stroming met vrij koude bovenluchten, maar door de depressie druk boven Groenland is iedere vorm tot blokkade kansloos en wordt iedere wig opnieuw plat geduwd. En zo zitten we dan afwisselend in maritieme of polaire lucht. Kan wel eens winterse buien op leveren maar geen echte winter die blijvend is. Benieuwd naar de EC pluim straks. https://uploads.disquscdn.com/images/e48a1f5bc5b0be8414db381482fcdd5f1871fb8766a5bd5c56ba3022dced0fc2.gif

 • Stephan Valcke

  In deze kaart die jij bedoelt, zou indien de depressie kern onder ons trekt, het sneeuw opleveren, met een koude oostelijke wind (achterkant depressie)

 • Robby Roels

  wat zouden zulke situaties, met die paarse vlekken boven ons hoofd of in onze buurt, kunnen veroorzaken?Ik bedoel, mocht zoiets uitkomen, wat krijgen we hier dan voor weersituatie? Ik volg al verschillende jaren Noodweer maar kaarten lezen heb ik me nog niet veel in verdiept eigenlijk..

 • Stephan Valcke

  Het is natuurlijk allemaal meteofictie deze kaarten hierboven. Ik wil alleen aantonen dat er wel kansen zijn doordat een aantal leden de hogedruk boven Groenland laten dalen en zo een blokkade tot stand laten komen. Of die er dan daadwerkelijk komt is een ander verhaal. En met de voorgeschiedenis in gedachte, is voorzichtigheid zeker op zijn plaats.

 • Robby Roels

  wat is dat op de +288? zo een paarse vlek boven ons hoofd.. Sneeuwstormpje :p
  Pure meteofictie maar wel een wow-kaartje me dunkt.

 • Stephan Valcke

  Na de mooie run van gisterenavond heb ik deze ochtend het Gfs12 ensemble even onder de loep genomen. Dat de oper deze ochtend minder was dan gisteravond verwondert mij niet. Wel zijn er zo goed als de helft van de leden die voor winterse aspiraties gaan op de langere termijn door depressie afname boven Groenland. En dit hebben we nodig voor het standhouden en tot stand komen van een winterse periode. Ziehier de leden met mogelijkheden. Hierbij heb ik de oper en controlerun weg gelaten. https://uploads.disquscdn.com/images/6e12fca7933cc9b2ce297c2abf1e78c1e8807a7e5b2137621b94822363a9bc70.png https://uploads.disquscdn.com/images/955be50cfa9a25c6f9407784ee5d400f383cbec302184aed94b1fa2d60d49ba3.png https://uploads.disquscdn.com/images/d7a0157c2e552033f020fc59c16c76137469648ce50cfc6d2cbf4826b4508bda.png https://uploads.disquscdn.com/images/7725ef6f8d1179c7db70c61b91f37cb639e085b1a404bc4425bf55e7b1d6b2ec.png https://uploads.disquscdn.com/images/7725ef6f8d1179c7db70c61b91f37cb639e085b1a404bc4425bf55e7b1d6b2ec.png https://uploads.disquscdn.com/images/cf6a347f6c8103e0e183d798603aa979d55e51b93f1434830078ce3a1740abdc.png https://uploads.disquscdn.com/images/adfb60064a81c3b8a42542782d54419d5167ce3ed88b25ff2b748369016ea880.png https://uploads.disquscdn.com/images/3d1679204ead1018b0d4eb9d3148ab5d5257d068071457053dd4422171264b13.png https://uploads.disquscdn.com/images/a15fb709a5264a6729a006d06efed133f2306d15f3b605e47a785caf238fab05.png https://uploads.disquscdn.com/images/50ae02478d73013971f9faeddb562df7c8e7c8a3c55017ad5f5be38600b94c29.png

 • Rizky Taufik

  GFS00 Oper is iets minder dan de voorganger. Maar de positieve trend is nu opgeschoven van +216 naar +204, zij het is minder uit de verf komt dan GFS18 en GFS00 van gisteren. Maar zoals altijd niet enkel kijken naar de Oper, maar ook naar de onderliggende leden. Msschien dat Stephan die verder kan toelichten.
  Momenteel is de korte termijn belangrijker dan de MLT tot LT. Ook hier gaat GFS nog altijd voor een ijsdag op Zaterdag en als er effecten sneeuw valt, heb daar geen zicht op wegens tijdsgebrek deze ochtend, dan kan deze een ganse dag blijven liggen en hebben we er zo een extra winterse dag erbij.

 • Rizky Taufik

  Yep, even goed als GFS00. de positieve trend vanaf +216 en in deze runs zelfs vanaf +204 blijft er bij GFS inzitten.

 • Thomas

  Waarop is dat dan gebaseerd precies?

 • Jeroen Maes

  Opvallend verschil tussen het GFS ensemble van de 12z en van de 18z run voor de sneeuwkansen vrijdag/zaterdag. In het ensemble van de 12z zie je een kans van 25% op sneeuw vrijdag/zaterdag, in het ensemble van de 18z daarentegen zie je al 55% kans. Dat is plots ruim de helft van de leden.

  https://uploads.disquscdn.com/images/a2cb4dd13cc36ad1622d126c34cf8ee7f155ef081a1ab38044bc875d2789f4a6.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/81202f9501f762523ed1344baf03d5b2d50b4a21d1da929bcbd6e0b3fc6fa2db.gif

 • Dries Denolf

  Eens te meer krijg je gelijk; Stephan. Wat later volgt de kou, zelfs diepvrieskou. En op het einde van de run een Scandinavisch hoog, die eventuele sneeuw laat liggen. De ideale setting tot winterweer. Maar wacht de volgende dagen nog op bevestiging natuurlijk. Dit niet uit argwaan, maar omdat weer toch zo onvoorspelbaar kan zijn en zeker in de winter

 • Dries Denolf

  En den diejen hebben we nodig om de huidige opbouw te bevestigen

 • Ivan

  Schitterende kaarten van gfs nu. Als dit nu es kon uitkomen veel sneeuw en kou. 🙂

 • Dries Denolf

  Ik zou nog wachten tot donderdagavond voor eerste conclusies. Zo’n weersituatie is gelijk hoe gevoelig op korte termijn voor veranderingen

 • Dries Denolf

  Vraag is of lucht van polaire – arctische oorsprong sowieso structureel kan zijn. Dit weertype is altijd tijdelijk en wordt – zoals je zegt – pas structureel als het opgevolgd wordt door NO tot oostelijke aanvoer. Want dan kun je – als alles meezit – voor een tijd (weken en zelfs meer in het beste geval) in dezelfde luchtaanvoer blijven

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ik zie de sneeuwkansen voor dit weekend mindere.

 • Dries Denolf

  Vandaar dat de AO vlugger en dieper daalt dan de NAO. Maar dat betekent toch -samen met de blokkade richting Groenland – dat de puzzelstukjes tot structureel winterweer mooi een hechte puzzel worden

 • Stephan Valcke

  Vooral de temperaturen op hoogte zijn van belang. Op +2m kan dit heel verrassend zijn en is moeilijk te voorspellen zoveel op voorhand. Zie maar naar de laatste dagen. Er zijn zoveel factoren die van belang zijn dat we daar nu weinig aandacht moeten aan schenken

 • Dries Denolf

  Daarmee ga ik ten volle akkoord, Stephan. Maar het duurt nog even voor de t° op 2m de evolutie volgt en de blokkade van hoog en instroom vanuit N zich vertaalt in – t°

 • Kenneth Noyelle

  Was inderdaad te verwachten met zo een dalende AO trend. Nu hopen dat er eens niet wordt afgezwakt tot normale weersituaties! Komend weekend wordt sowieso al een belangrijk moment voor het verder verloop van onze ‘winter’.

 • Jeroen Maes

  Mooie kaarten, voor mij staat of valt alles met de AO en NAO index de komende dagen, die daling die je ziet bij de AO index moet binnen de termijn van 7 dagen komen. Vanaf dan neemt de betrouwbaarheid heel erg toe. Dat zou ook effectief de komende dagen moeten gebeuren want je zit de vorming van een blokkade rond 12 Januari en over 7 dagen zitten we op 10 Januari.

  Bij de NAO index zie je overigens ook nog een clustertje de hele tijd positief blijven en in dat geval is een scenario zoals in de 18z volgens mij onmogelijk gezien de druk in deze run hoger ligt boven IJsland dan boven de Azoren en dat is net waar de NAO index op slaat. Als de AO index daarentegen wel negatief gaat hebben we nog steeds kans op winter volgens mij maar dan zal het wel een ander scenario zijn.

  https://uploads.disquscdn.com/images/3fe19e874c9c18354d423d03760dec4ac5c599d19cba08fea890b9c6517be426.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/69d500384c86d10d87a889571c783adeb6bd3e25ab653383df6eb8b7ce8e2d98.gif

  Ik zeg hier overigens niet mee dat wanneer die negatief blijken te gaan dat we zeker winterweer hebben maar als dat de komende dagen blijkt neemt de betrouwbaarheid van winterse oplossingen wel stevig toe.

 • Peter

  merci, kennis overbrengen naar anderen is dan ook de kracht van dit forum! Al sinds begin 2014 volg ik deze site, en sindsdien heb ik enorm veel bijgeleerd!

 • Dries Denolf

  Komt toch overeen met wat we zeggen, Jan?

 • Stephan Valcke

  Eens terug scrollen naar deze ochtend. Heb er een 6 tal kaartjes bijgevoegd met een woordje uitleg

 • Laurenz

  zover em ik nog nie gekeken

 • Dries Denolf

  Thxs

 • Stephan Valcke

  Heb ik deze ochtend al aangehaald met bijhorende kaartjes erbij van de desbetreffende leden. 😉

 • Mooie aanvulling!

 • Dries Denolf

  Gebeurt vanaf +264 – +300: blokkade westwaarts gericht en ten oosten instroom van polaire (arctische) lucht

 • Stephan Valcke
 • Laurenz

  in de verste verte zie ik den beer ook een pogingsken doen

 • Een handige hint is dat bij polair de aanvoerrichting west tot noordwest is en bij arctisch meest noord tot noordoost.
  Check:
  http://www.meteomoes.be/paginas/luchtmassas.html

 • Dries Denolf

  Opteer vanaf volgende week vrijdag-zaterdag. Ieder zijn mening

 • Peter

  Bij arctische lucht is er ook nog een extra pluspunt als de koude zich al genesteld heeft in Noord-Europa, Centraal en/of Oost- Europa. Wanneer de wind dan draait kan koude lucht zeer snel binnensijpelen, terwijl het anders al even duurt tegen dat Europa zich tot bij ons volpompt met koude lucht.

 • Dries Denolf

  +300: blokkade oper versterkt zich richting Groenland. Hopelijk wordt gfs 18z eens niet de foprun, maar de bevestiging van tendens van vorige runs

 • Rizky Taufik

  Was ook al zichtbaar bij de OPER van GFS00 vandaag.

 • Peter

  Volg die site al sinds de sneeuwrijke winters, voor zo’n zaken een zeer handige site :p. Regelmatig duiken er zo’n zaken op die site, ze zijn dan ook niet met zo’n team als dit hier eh

 • Jan De Keersmaecker
 • Dries Denolf

  Klopt, maar om te weten welke luchtsoort het precies wordt vind ik nu nog te vroeg (voor mijn kennis toch)

 • Laurenz

  zie toch al een hoogtelaagje onstaan nabij italie

 • Stephan Valcke

  GFS 18 is met iets moois bezig. Ietwat al een tijdje te zien was bij diverse leden maar nog niet bij de oper. Vandaar dat ik het pessimisme niet volledig deelde voor de toekomst.

 • Rizky Taufik

  Ziet er goed uit, dus bij GFS18 vroeger dan de 3 voorgaande runs op interessante kaarten. Dat is positief.

 • Laurenz

  van waar komt da?

 • Wat ik uit de pluim interpreteer is dat de meeste leden op termijn opteren naar een noordwestelijke stroming, nog later zelfs mogelijk Noord. Kijk maar naar het gemiddelde. Bij een noordwestelijke stroming heb je geen structureel winterweer, je kan wel een structurele aanvoer hebben. De meeste kans hierop is een noordwestelijke richting. Het kan structureel worden als de straalstroom gaat zakken en meer leden kiezen voor een continentale oostelijke of noordoostelijke stroming. Zie ik nu ook al enkele voorbeelden van, maar niet de boventoon. Structureel winterweer vind ik.. Maximaal iets boven het vriespunt en vorst in de nachten of kouder, voor een langere periode. Wat is jouw definitie voor structureel winterweer? Die is namelijk niet officiel vastgesteld maar een term wat wij hier roepen. 🙂

 • Dries Denolf

  Klopt, maar om dat nu al te weten wat het echt wordt vind ik het toch te vroeg (voor mijn kennis in elk geval)

 • Stephan Valcke

  Nu moet de Scandinavische depressies de zuidelijke hogedruk gordel kunnen weg duwen. En dan hebben we instroom van koude lucht

 • Laurenz

  +228 ziet er ook goed uit, vorming tot blokadde op oceaan

 • Jan De Keersmaecker
 • Dries Denolf

  Niet verwonderlijk met de voorafgaande dagen

 • Laurenz

  gaat terug de goeie kant uit op +228

 • Dries Denolf

  Men verwijt mij ook dat ik enkel de oper viseer, en daar heeft men gelijk in. Beter de leden van de ensembles bekijken en daar conclusies uit trekken

 • Stephan Valcke
 • Laurenz

  mooie hogedruk boven groenland op +216

 • Dries Denolf

  Bedankt zei het Brugse vissertje 🙁

 • Is een trendje aan het worden. De weermodellen hebben geleerd van afgelopen weekend. (kan natuurlijk niet he). Feit is wel dat koude lucht op het Europese land zich niet zomaar laat verdrijven, dat hebben we al meegemaakt. Overigens ligt dat nog helemaal aan de exacte positie van het hoog, bijbehorende windsnelheid en richting.

 • Dries Denolf

  Waarom is dat niet structureel? Een blokkade op de oceaan en ten oosten een aanvoer van polaire, arctische lucht? Als dat hoog stand houdt..En waarom de vuile variant? Die constructie kan toch voor droge sneeuw zorgen als de t° genoeg duikt zoals het ensemble van12z laat uitschijnen (en de ensembles van EC sinds enkele dagen)?

 • Stephan Valcke

  Op +204 nu het eerste verschil. Minder depressie activiteit boven Groenland en vorming van een hoog eronder. Beter dan zijn voorganger. Benieuwd naar het vervolg

 • Rizky Taufik

  Ben vooral geintreseerd naar de periode +216 en verder als we spreken over de LT.

 • Rizky Taufik

  Op basis van de Oper. Als het maar voor 1 dag is, kan ik er mee leven hoor.

 • Laurenz

  mja,woendag wel ne graad of 8

 • Ga ik in mee, maritiem arctisch of polair. Verschil is dat bij polair en maritiem arctisch de aangevoerde lucht nog een langere weg over zee heeft te gaan en dus meer opwarmt. (Voor de leken onder ons) 😉

 • Stephan Valcke

  Daarna eventjes terug zonaal in afwachting van een nieuwe impuls van hoge druk.

 • Stephan Valcke

  En volgende week dinsdag zitten we opnieuw met NW stroming en winterse buien

 • Marcel Klok

  Dacht dat UKMO fractie beter was dan GFS

 • Dries Denolf

  Zondag tot eind volgende week en dan weer serieus kouder. Maar dan praten we over 12 dagen

 • Rizky Taufik

  GFS18 gaat voor een ijsdag op zaterdag. Verrassing in de maak voor de korte termijn?

  https://uploads.disquscdn.com/images/547f10635e85843badfdefe91c395da7b2cd4b05556c8b30257fa589cb3de64d.gif

 • Dries Denolf

  Statistisch gezien is EC het meest betrouwbaar, gevolgd door gfs en dan UKMO. De verschillen zijn echter miniem en de andere modellen komen ver daar achter aan

 • Dries Denolf

  Vind die eind volgende week zelfs beter dan gfs, met een duikend ensemble en dus de meerderheid van de leden + meer vochtigheid met sneeuwkansen (zie controle). Overgang naar arctisch weertype?

 • Marcel Klok

  Mee eens

 • Marcel Klok

  Blijft mij ook verbazen dat het zo snel gaat in de modellen

 • Stephan Valcke

  En in dat geval zouden de weermodellen wel eens aardig kunnen van koers veranderen Marcel. Want de mogelijkheden zijn er.

 • Dries Denolf

  De tendens naar koud en vochtig (arctisch?) weer eind volgende week zit er bij EC al enkele dagen in

 • Marcel Klok

  Klopt, alleen vind ik de laatste tijd de AO index ook een beetje “wispelturig” met haar voorspelling…hopen dat deze nou echt de trend vasthoudt

 • Volgens Windpluim ECMWF, typische winterse neerslagsignalen bij een polaire aanvoer aangezien de wind neigt naar het noordwesten op de lange termijn. Structureel winters is dat niet, maar de zogeheten vuile variant of ook gezegd “kwakkelweer” https://uploads.disquscdn.com/images/49e98c551c57cad0c4d9aec062790f9dc0e1c2eb29c4f16f86d41ac80ada03db.png

 • Stephan Valcke

  Hopen dat de goede trent van de AO zijn werk doet. Betekent minder depressie druk en meer mogelijkheden tot een blokkade

 • lieven

  Ik zie dat “flits” Scandihoog dat op 1 dag tijd in een eurohoog transformeert toch iets langer in het zadel blijven zitten dan wat de modellen sugereren, of het eurohoog iets noordelijker blijven. Watch out the next days.

 • Ivan

  idd neigt beter te gaan dan vorige

 • Dries Denolf

  Beloofd op mijn 1ste communiezieltje

 • Dries Denolf

  Ik heb je daar al eens op geantwoord op een andere opmerking van je: bij gfs, maar zeker bij EC daalt de ensemble t° snel en neemt de vochtigheid toe, wat doet denken aan arctische lucht. Best merkbaar bij de controle die sneeuw van betekenis geeft. En wat betreft die 10°: ook de voorgeschiedenis speelt mee en zeker na de koude nachten van deze week zal de soep zo warm niet gegeten worden en overschat gfs de t° begin volgende week.

 • Marcel Klok

  Nee valt mee….winterweer kan snel op de kaarten staan….na het weekend zal het beter beeld geven.

 • Ulrich

  Ziet er toch niet zo slecht uit? Of zie ik het verkeerd?

 • Het is natuurlijk wel goed om de mogelijkheid te laten zien, maar voor de details ben ik altijd voorzichtig hoor. Ik snap ook het enthousiasme wel, zelf ook wel eens last van. 😉

 • Ulrich

  Merci Marcel

 • Dries Denolf

  Dan moet je mijn reacties eens herlezen: ik voorspel aprilweer van zondag tot eind volgende week en dan een overschakeling eind volgende week naar een koud en vochtig (waarschijnlijk arctisch) weertype met redelijke sneeuwkansen (zie controle EC12z).

 • Marcel Klok

  GFS heeft wel 4 runs/etmaal en andere 2/etmaal

 • Marcel Klok

  1 ECMWF 2 UKMO 3 GFS

 • Marcel Klok

  Persoonlijk stemt mijn ec12 wat meer perspectief v.w.b winterweer.
  Op 168h zie je de 552 damlijn behoorlijk het mz gebied induiken….oceaan net iets te opdringerig…..grootste zorg is het azorenhoog….wel op 240h een rug waardoor we meer met NW stroming te maken krijgen….ben benieuwd wat EC/UKMO morgen gaat brengen….bij UKMO zag je ook een poging

 • Dries Denolf

  Zelfs nog sterker bij EC12z met vanaf eind volgende week overschakeling naar arctische koude lucht met sneeuwkansen. Ik bemerk die tendens al enkele dagen

 • Nico DS

  dat klopt, en dat is juist leuk, misschien een verrassing in de maak 😉

 • Ulrich

  GFS is dat het meest betrouwbaar?
  Ik ben momenteel eigenlijk alles aan bekijken ( nen beginner e) wat er verschillen dat erop zitten

 • Ivan

  dat probeer ik ook

 • Ivan

  Gelijklopende kaarten als de vorige run momenteel. Niet?

 • Dries Denolf

  Bij het ensemble van EC zelfs nog meer uitgesproken. Velen zullen het meteofictie noemen, maar ik merk die tendens al enkele dagen. Kouder en vooral vochtiger met serieuze sneeuwkansen (zie controle pluim EC12z).

 • Rizky Taufik

  Das waar. de pluim van deze avond is voor de 2de helft van volgende week al iets beter. Een beetje in lijn met GFS.

 • Ulrich

  En de echte kou zit echt niet ver e

 • Rizky Taufik

  Dries je frustaties zijn overduidelijk in al je reacties’s deze avond. Je punt is nu wel duidelijk dat je de handdoek in de ring hebt gegooid wat betreft het verder verloop van deze winter.

 • Ivan

  gkb?

 • Dries Denolf

  Eind volgend week geeft EC een omslag naar koud en vochtig weer. Je kunt het meteofictie noemen, maar die trend zit er al enkele dagen in

 • Marcel Klok

  Wel in het achterhoofd houden dat het randje gkb is en deze termijnvoorspellingen hecht ik vooral in deze tijd “weinig” waarde aan

 • Laurenz

  das omdat bradley aan de kust woont en enorm gefrustreerd is als winterliefhebber omdat het maar niet lukt om nu al 4winters geen sneeuw aan de zee te laten zien.ik snap zijn frustratie

 • Dries Denolf

  Eind volgende week geeft EC12z nochtans een overgang naar een koud en vochtig weertype. Meteofictie? Misschien, maar zit er al enkele dagen in

 • Ivan

  idd

 • Marcel Klok

  Kan ik me wel in vinden…voor de meeste mensen wel weinig winterplezier voorlopig

 • Dries Denolf

  Ik merk die “verassingen” in elk geval al bij de EC12Z pluim en dat al enkele dagen

 • Bradley Lems

  Ten eerste reageer op de persoon zelf ipv op iemand anders zijn post. Ten tweede heb ik nog altijd mijn eigen mening en wat ik zie op de kaarten ga ik dan ook zeggen en geen doekjes om winden. Ben eens eerlijk en wat schiet er nog over van deze kaart? Btw ik ben niet negatief maar realistisch en volgens mij nog een groot verschil. https://uploads.disquscdn.com/images/4940184b0ae1c404df8a3c0fbd7f98f27d771162c54caab593d4bcd4c8a99ae2.gif

 • Dries Denolf

  Ik vind toch dat je gelijk hebt door alles in de voorwaardelijke wijs te zetten. Uitsluitsel komt pas ten vroegste 48u voor het doortrekken van de storing. Dan worden de fijnmazige modellen als Hirlam en Harmonie betrouwbaar

 • Ivan

  Op meer wat? Sneeuw Rizky?

 • Rizky Taufik

  serieus zachter gaat het ook niet worden ze. Richting normaal begin volgende week met tegen eind volgende week terug kansen op meer.

 • Dries Denolf

  Van 8 t/m 9 /01 zie ik toch verschillende runs die de 10° benaderen. Maar zoals daarnet geschreven is al enkele dagen bij gfs maar vooral bij EC een overgang merkbaar naar een duidelijk veel kouder en vochtiger (waarschijnlijk arctisch) weertype vanaf eind volgende week met zelfs indicaties tot serieuze sneeuwval

 • Stephan Valcke

  Het geen ik al een paar keer aanhaalde Dries. Dus ik wil het woordje april temperaturen nu niet meer lezen hè. 😂😂😂

 • Rizky Taufik

  Daarvoor gaat het wel iets te warm worden volgende week maandag. De enige kans voor droge sneeuw de volgende 7 dagen is de nacht van vrijdag op zaterdag.

 • Kurt DH

  Bradley, is niet de 1ste keer. Elke post dat van u komt heeft een negatieve ondertoon. Chris en Rizky zijn ook steeds vrij pessimistisch maar proberen tenminste een neutrale houding aan te nemen…

 • Bradley Lems

  Niet geheel akkoord zuidoosten van benelux en de ardennen gaat zeker de winterprik meepikken maar ik heb gewoon grote twijfels van de kust. Zoals ik zei -2 van wat inversiekou is geen winter voor mij. Geef mij maar winterweer van 2010 en 2012.

 • Dries Denolf

  Heb net de pluim van EC12z bekeken en ook daar wordt al enkele dagen dezelfde tendens aangehouden, nl een sterke duik van het ensemble en dus een meerderheid van de leden eind volgende week. En nu niet door de positie van een hoog, maar door het doorbreken van arctische lucht met sneeuwval als gevolg, die bv. door de controle wordt gegeven

 • Ian Vasquez Badilla

  Nouja tis maar 1 lid maar toch…

 • Ian Vasquez Badilla
 • Ulrich

  Dat dacht ik ook
  Het ging toch serieus wat zachter worden?

 • Bradley Lems

  Dit is facebook niet zenne, als je mijn mening niet kan apprecciëren reageer dan helemaal niet.

 • Dries Denolf

  Ik lees je reactie nu pas, maar heb 5′ geleden net hetzelfde geantwoord aan Thomas. Het zal wel geen toeval zijn als 2 fanatieke noodweeraanhangers dezelfde mening hebben

 • Ivan

  Dacht dat het juist minderkoud ging worden voor een hele poos.

 • Dries Denolf

  Elk zijn mening, ik heb erg veel vertrouwen in Harmonie omdat je de fijnmazigheid zo kunt aflezen, maar ik bekijk die maximaal 48u op voorhand

 • Dries Denolf

  Ik heb echt geen tijd gehad vandaag om het ensemble van gfs te bekijken, dus geef er liever geen mening over. Wat ik wel merk bij de pluim van EC 12z is een stevige verwarming na het doortrekken van het front (tot +6 à 7 °C). Ook opmerkelijk is de weerkerende tendens eind volgende week: een serieuze duik van het ensemble en dus van heel wat leden

 • Ian Vasquez Badilla

  Ik weet helaas niet hoe ik de foto van pluim kunnen downloaden en posten. Zou iemand dat voor mij kunnen doen?

 • Stephan Valcke

  Met die kleuren moet je oppassen Dries. Zeker bij Gfs zit er geregeld afwijking. Als je kijkt naar de pluim hierboven zie je dat zelfs de oper de 10 gr niet haalt. Het ensemble gemiddelde zakt zelfs richting 3 graden

 • Ivan

  volgende week maandag sneeuwkansen. Waar? en hoe dat?

 • Niels2a
 • Jens Pinoy Soenens

  Zou je ze eens willen tonen aub?

 • Stephan Valcke

  Bij EC kwamen er vanmorgen zelfs temperaturen voor van -10 op het einde van de pluim Dries 😉

 • Ian Vasquez Badilla

  Pluim ECMWF weer kouder geworden 🙂 Vrijdag wordt waarschijnlijk een ijsdag met sneeuw op zaterdag, en vanaf maandag volgende week weer sneeuwkansen.

 • Ivan

  Dries, net het ensemble van gfs bekeken; Ik vind dat er toch wel vrij veel leden zijn die met en koudere oplossing komen vanaf ongeveer 13-15jan. hoor.

 • Marcel Klok

  Niet geheel eens….de rug op de oceaan die ons tijdelijk voorziet van kou wordt toch vrij snel afgebroken dit zie je in alle modellen terug. De vraag is alleen of we de zaterdag nog net in de kou zitten, dat is nog niet helemaal duidelijk….het is gewoon wachten op een nieuwe rug die een fractie noordelijker aanpunt en langer standhoud en als deze omklap dan boven Scandinavië komt te liggen, pas dan kun je over mooi standvastig winterweer praten….persoonlijk vind ik de huidige periode gekwakkel wat weinig met echt winterweer te maken heeft…vergelijk je dit met de voorgaande winters dan is het natuurlijk een stuk frisser/kouder maar echt winterweer kan ik het niet noemen

 • Ivan

  vreemd, wanneer ik die link open zie ik niets wat verwijst naar noodweer Benelux. Geeft zelfs melding dat hij de pagina niet kan vinden.

 • Via Twitter blijft het wachtwoord onthouden! Dus hoef je niet opnieuw in te loggen. Tenzij je instellingen van je PC niet goed staan.

 • Thomas

  Hou er ook rekening mee dat alle modellen ermee komen. Dit tegenstaande dat details nog niet vaststaan. Doch is de neerslagintensiteit vaak erg betrouwbaar.

 • Michiel

  Kust hopeloos? excuseer? Zo hopeloos is het niet hoor, let aub op de gepaste woordformulering! Komende dagen zal meer duidelijkheid geven, op dit moment kan nog alles, ook voor de kust! Fijne avond nog 🙂

 • Ik hou in sneeuwsituatie altijd de termijn aan van maximaal 48 uur voor exacte details, anders komt men soms bedrogen uit met onze ligging. 😉

 • Dries Denolf

  Idd, maar de correlatie ts luchtdruk, dauwpunt, activiteit van de storing, t° op het ogenblik van het doortrekken van de storing gaat over zoveel parameters, dat ik schrik heb dat het euforisch sfeertje dat er nu hangt wel eens tot desillusies kan leiden. En eens de storing voorbij wacht ons misschien een lange periode waarin we moeten hopen dat de modellen van koers veranderen, want anders zou het wel eens kunnen dat we veel geduld tot winterweer moeten hebben.

 • Marcel Klok

  Ik denk dat Bradley wel enigzins gelijk heeft….aan de kust hopeloos en eigenlijk voor de gehele Benelux is het op dit moment “gerommel in de marge” a.s. Vrijdag misschien wat vlokken maar ook dit is snel weg…..maar het kan nog wel echt winter worden maar dan moeten de kaarten de aankomende 2 weken wel winterweer van betekenis laten zien

 • Van Laethem

  Kurt iedereen heeft hier recht op zijn mening. Zolang dit maar beleefd en met het nodige respect gebeurd.

 • Dries Denolf

  over het eerste heb je gelijk, maar 1035 hPa is niet niets. Wat betreft de fijnmazige modellen, wil ik nog ongeveer 48 u wachten om me daarop te baseren, want de betrouwbaarheid van die modellen is inderdaad erg hoog, maar wel op de erg korte termijn (48 à 36 u). Dat merk je nu trouwens, want er zit voorlopig nog een grote spreiding in de resultaten van die modellen.

 • Nathan

  Voor de 2de keer al in een korte tijd idd goed bezig !

 • Ivan

  Ik ben het met jullie allebei eens :))

 • Jeroen Maes
 • Ivan

  Als je het ENS van GFS bekijkt, dan merk ik toch op de het grootste deel van de leden voor een koude oplossing gaat vanaf ongeveer 13-15 jan. Met vrij veel kans op sneeuw.

 • Peter

  In juli zakt de temperatuur soms ook ’s nachts tot 10 graden, waarom zeg je dan niet direct julitemperaturen?

 • Marcel Klok

  Nee helaas niet kans is ook niet heel groot…..de huskytocht met de bijbehorende landschappen was fantastisch

 • Dries Denolf

  EC eventueel wel, bij gfs volgen de warme opers elkaar op en moet je de andere leden bekijken om de kansen tot winterweer in te schatten. Want idd de oper is slechts 1 van de 22 mogelijkheden bij gfs, 1 van de 52 mogelijkheden bij EC

 • steve

  En nu ben ik het met jou eens 🙂 vanaf zondag is het uit met de pret , maar laat ons dubbel genieten van wat er (waarschijnlijk) vrijdagnacht en zaterdag zal komen.

 • Kurt DH

  Blijf dan weg negativist

 • Dries Denolf

  Als je het enkel over zaterdag hebt, ga ik akkoord. Maar vanaf zaterdagnacht zijn de modellen eensgezind dat we t° krijgen, die onverbiddelijk dooi als gevolg hebben. Door de slechte positie van het hoog komen we zeker vanaf begin volgende week in ZW-lucht terecht

 • Stephan Valcke

  Als je de ensemble leden apart bekijkt, ga je zien dat dit wellicht niet aan de orde zal zijn. Merendeel van de leden gaan voor afkoeling en vuil weer met koude bovenluchten. Of is dit opnieuw enkel op de oper gebaseerd?

 • Dries Denolf

  Ik heb mijn besluiten enkel na het bekijken van de opers genomen, wat niet correct is van me. Maar zeker bij gfs komen t° van 8 à 10°C voor, t° die ook in april voorkomen.

 • We herkennen het probleem. Probleem is dat het zich vormt in de template en de interactie met een welbepaalde lijn code in een file met duizenden lijnen. We hebben nood aan een ontwikkelaar op WordPress niveau die forse kennis heeft van javascript. Mochten jullie mensen kennen, info@noodweer.be.

 • Dries Denolf

  Ik heb het enkel over de oper, Stephan. Ik geef je gelijk als je zegt dat je elk lid van het ensemble moet bekijken, maar had daar vandaag de tijd niet voor. En bij de oper zie ik toch geregeld de gele kleur boven onze streek passrern

 • Jeroen Maes

  Ik gebruik op smartphone tegenwoordig altijd desktop versie van deze site, dan heb je dat nooit voor.

 • Stephan Valcke

  Iemand ook terug last van het halve scherm? Ik in elk geval wel

 • Stephan Valcke

  Ik weet echt niet van waar jij uw gegevens haalt Dries over temperaturen van april en dubbele cijfers. Zoek jij dit eens op voor mij. Zal alvast de pluim van Gfs12 Brussel er bij plakken. https://uploads.disquscdn.com/images/2f5d6b622a2df083c472d723f6bcc746b439c5e615abd290378ebaa6065dd936.gif

 • Kenneth Noyelle

  De storing die voor die 5 cm sneeuw zorgt is eigenlijk een restant van het lagedrukgebied dat nu boven de oceaan actief is.
  Deze zal meegesleurd worden in de westcirculatie die zal ontstaan en ongeveer boven ons land opbotsen tegen dat stevig hogedrukgebied. Een slepende storing kan zo wel wat neerslag lossen tot die is uitgeregend (hier misschien uit gesneeuwd)

 • Dries Denolf

  Vrij logisch me een storing die van over zee komt: aanlandige wind geeft altijd warmere t° in de ruime kuststrook

 • Arjan van der Wal

  Dank voor je reactie. Ook het noorderlicht nog kunnen bewonderen? 🙂

 • Stephan Valcke

  April zit ergens tussen de 10 en 15 gr Dries. Niet overdrijven hè. We gaan volgende week perfect normale temperaturen hebben voor de tijd van het jaar. En moest je toch eens de moeite doen om het ensemble grondig te bekijken, zou je zien dat positieve verrassingen perfect mogelijk zijn. 😉

 • Dries Denolf

  Heb het ook gemerkt. deze week nachten met matige vorst. We zullen moeten wennen aan de apriltemperaturen van de weken erop

 • steve

  Niet helemaal met eens, indien er effectief meerdere cm sneeuw ligt en neerslag volledig als sneeuw valt(ik zeg wel indien) zouden temperaturen voor zaterdag wel eens pak kouder kunnen blijven. daarna zie ik inderdaad minder gunstig evalueren, maar dat is daarna e:)

 • Ivan

  Dries, opnieuw ver vooruit, maar ik zie toch mss weermogelijkheden na 15 jan.

 • Dries Denolf

  Hoe kun je 5 cm sneeuw hebben bij een luchtdruk van1035 hPa?

 • Thomas

  Nu overdrijf je toch wat hoor. Warmste maxima dat ik zie in het ensemble van het gemiddelde is 6/7°C. Slechts tweetal graden boven normaal.

 • Dries Denolf

  Koop maar direct een grote zak

 • Dries Denolf

  W-circulatie verhindert voor minstens 2 weken dat die kou tot bij ons komt

 • Robbe Maes

  Toch altijd leuk, die voorpret (zeker als het uitkomt) voor mij zou de winter al min of meer geslaagd zijn mocht er zaterdag een laagje sneeuw vallen. Dan hebben we in Turnhout toch al 3 ijsdagen en 2 sneeuwdagen gehad, dat is bijna evenveel als de 3 vorige winters bij elkaar opgeteld denk ik. Al zou een échte winterprik zoals in februari 2012 ook nog wel eens leuk zijn…

 • Thomas

  Neerslagzones zwakken minder af in de winter door hogedruk dan in de zomer. Trouwens, alle fijnmazige weermodellen zijn betrouwbaar hoor.

 • Dries Denolf

  Enkel op +216 heb je t° die niet in april voorkomen. De rest van de run vanaf volgende week geeft bij de oper zonder problemen dubbele cijfers

 • Tim Veeckman

  das een feit

 • Dries Denolf

  Je zult voor de periode 08/01 t/m 20/01 toch rekening moeten houden met t° die eerder voorkomen in april

 • Dries Denolf

  Als die winterse periode er komt. Want ik stel me vragen over de neerslaghoeveelheid bij een druk van ongeveer 1035 hPa.

 • Bradley Lems

  Een tijdje geen reactie meer en dat blijft ook zo tot ik echt wat winters weer zie op de kaarten. Wat inversiekou is geen winter voor mij sorry. Hier aan de kust nog steeds geen vlok gezien, wel tijdelijk -2 sommige dagen door het hogedrukgebied maar ook niet meer. Vrijdag kansen ja maar ik moet het nog zien gebeuren aan de kust.

 • Matthias

  Ook die twee modellen geven neerslag aan.

 • Dries Denolf

  Mocht het al sneeuwen, dan is die vlug verdwenen door hoog oplopende t°. En die zachte apriltemperaturen houden ons nog minstens 2 weken bezig

 • Thomas

  Momenteel onmogelijk om een correcte voorspelling mee te geven, zeker als het gaat om sneeuw. Veldegem ligt wel vrij ver het binneland in, dus natte sneeuw lijkt mij daar zo goed als zeker, voor droge sneeuw (en dus een tijdelijk sneeuwdek) zal het 50/50 zijn.

 • Robbe Maes

  Misschien een nachtje overnachten in een hotel ik brussel of Antwerpen ? 🙂

 • Ivan

  Ty 🙂

 • Ivan

  En voor Veldegem Thomas?

 • Dries Denolf

  Nog een paar dagen geduld, dan kun je de fijnmazige Hirlam of Harmonie raadplegen:T° tot in de kleinste details

 • Dries Denolf

  Waar die kaart geen rekening mee houdt is dat de luchtdruk bij passage van het front bij gfs 1038 hPa is en bij EC 1032hPa. Het zou dus best kunnen dat door die hogedruk de neerslag erg miniem zal zijn tot totaal verwaarloosbaar. Dan stelt zich de vraag zelfs niet of en waar die onder vorm van regen of sneeuw valt

 • Thomas

  Afkorting voor ensemble.

 • Thomas

  Neen, het gaat wel degleijk over de nacht van vrijdag op zaterdag. Ik zei alleen tegen @disqus_2L3cuvRay0:disqus dat het hoogtepunt voor Vlaams-Brabant valt rond 3 uur ’s nachts op 07/01.

 • Thomas

  Nacht van vrijdag op zaterdag. Alleen wordt op van de nacht naar donderdag op vrijdag vorst berekent. Des te harder het dan vriest, des te meer kans de sneeuw blijft om (langer) te blijven liggen.

 • steve

  ik hoop mee:)

 • Ivan

  laat ons hopen 🙂

 • steve

  Wie weet maak je zaterdag een dikke sneeuwpop ,al is het maar zéér tijdelijk, het zit hem in kleine verschillen momenteel.

 • Ivan

  Je spreekt over vanavond?

 • Ivan

  Thomas? over wanneer heb je het nu eigenlijk? Nacht van vrijdag op zaterdag?

 • Michiel

  Als het nu zoveel sneeuwt met de nodige cm’s tot gevolg, waarom spreken ze dan van overgaand in regen? Als het zal regenen dan is die sneeuw toch direct weg haha? Maar toch blijft die erop staan de volgende dag? Dus het blijft gewoon sneeuwen? En het gaat niet over in regen?

 • Ivan

  Wat is ENS?

 • steve

  Inderdaad:) ik denk vooral zoals je al aanhaalde de intensiteit gaat belangrijk worden, ik denk niet dat we ijzel moeten verwachten deze keer, momenteel is ook al iedere dag iets kouder geweest als werd berekend door de modellen, kaarten zijn gunstig voor sneeuw momenteel.

 • Thomas

  Hangt van een verschillende combinatie van factoren af. Als de bovenluchten al opgewarmd zijn (er zich daar ergens een smeltlaag bevindt) en ook de temperaturen op leefniveau boven 0°C zitten, dan gaat het om doodgewone regen. Zijn de bovenluchten opgewarmd, maar vriest het nog altijd aan de grond, dan gaat het om ijzel. Zijn alle luchtlagen (tot pakweg 850 hPa) onderhevigen aan negatieve (dauwpunt)temperaturen, dan gaat het om droge sneeuw.

 • Ivan

  weet ik. Was grappig bedoeld 🙂

 • Peter

  Ik had gewoon ingetikt in google: wrf meteociel en dan kwam ik op deze: http://www.meteociel.fr/modeles/wrfnmm.php

 • Ivan

  zou al mooi zijn. Keep fingers crossed.

 • Tim Veeckman

  ivm die wrf … ik vind er meerdere op meteociel met ook telkens een andere oplossing maar de meeste gaan zover niet . Zijn sommige dan fijnmaziger dan andere ? … welke volgen jullie dan….? hoe zit dat . grtzzz

 • Ivan

  Idd, als het hoog nog wat verder noordwaarts kan gaan , en voldoende westwaarts, dan kunnen we rechtstreekse polaire instroom hebben. Nog eventjes afwachten.

 • Thomas

  Haha, ja, zelfde gemeente :D! Inderdaad, lijkt mij waarschijnlijk. Zeker als het donderdag op vrijdag nog eens goed vriest zodat de ondergrond goed koud is. Hoogtepunt valt bij WRF vanavond wel rond 3 uur, dus wakkerblijven of opstaan is de boodschap! 😉 Het zal de moeite waard zijn, want dan is het zeker 1 à 2 weken over en uit met de pret…

 • Jeroen Maes

  Arpege zegt zelfs enkel wat regen net aan de kustlijn, al de rest gewoon sneeuw. Hoeveelheden zijn hier ongeveer 5 centimeter sneeuw, mogelijk lokaal nog wat meer.

 • Thomas

  Daarom is er een verschil tussen het woord MEESTAL en ALTIJD, hé Chris. 😉

 • steve

  Regio scherpenheuvel sneeuwpret e 🙂

 • Thomas

  Is toch licht verbeterd t.o.v. het ensemble van vanmiddag, niet?

 • Chris Meire

  Fout Thomas. 10 cm sneeuw in het westen is perfect mogelijk en veelvuldig voorgevallen.als de winter natuurlijk echt winter is

 • Matthias

  Zie deze kaart dan. Zoals gewoonlijk, wachten tot het dichterbij komt. Ik spreek dan van termijn +48h. https://uploads.disquscdn.com/images/57b93af8866bfc43e2b7cd5e936cd286df356963670b49a7ca1b732008aec960.png

 • Kim Jaspers

  Toch niet overtuigend vind ik.. had een wat beter ENS verwacht vanavond..

 • Marcel Klok

  Ben in Lapland (Levi) geweest…mooi landschap met veel sneeuw en ijs…de periode dat wij er waren was het bij aankomst zachter als in Nederland (2012).maar mocht de pret niet drukken….wel lang donker in januari maar dat weet je natuurlijk als je deze periode gaat

 • Michiel

  Later overgaand in regen? of blijft het gewoon sneeuwen doordat de temp zaterdag alsnog laag genoeg zal zijn?

 • Michiel

  Gewoon afwachten … Er is en er blijft een grote kans op sneeuw vrijdagnacht 😉 niet na 1 run oordelen 🙂

 • Ivan

  zal dat mss es proberen. ty 🙂

 • Ivan

  Ik begin me af te vragen hoe sneeuw er eigenlijk uitziet. Ids Dat wit, of….. LOL 😀

 • Ivan

  Ik ook Chris, ik maak me niet veel illusies. Zoals WRF nu. Temp. is weer hoger bijgesteld.

 • Thomas

  Amai, na 1 run oordelen… En trouwens is dat meestal hoe het gaat in het westen door de Noordzee. Het netwel/net niet geval. Je kan ook een paar kilometer naar het oosten rijden en voilà!

 • Ivan

  ik vind ecmwf ook duidelijk beter. Bied perspectieven voor latere termijn. Net buiten aandachtsgebied;

 • Jeroen Maes

  De koude lucht op hoogte zou volgens de laatste GFS run langer blijven hangen dan oorspronkelijk verwacht, hierdoor zal de neerslag gemakkelijker eerst sneeuw zijn en dan bevroren blijven (ijzel) neem ik aan dan eerst verwacht en mogelijk dat de eerst gevallen sneeuw dan ook kan blijven liggen als de regen uitblijft. Maar het is weer een situatie waarbij het echt goed moet vallen, hangt van details af en het is nog 90 uur vooruit dus qua detais kan er dan nog veel veranderen.

 • Even geduld uitoefenen Ivan, we zijn nog ruim 72 uur voor de winterse episode.

 • B19N11

  Waar vind u dit? Ik vind dat nergens terug die temp. En de sneeuw ook niet. Enkel regen voor w vl

 • Ivan

  voila zoals ik zei. T’wordt niets voor ons. (weeral).

 • Peter

  Niet via Facebook of Twitter ingelogd, werk met google chrome en altijd ingelogd.

 • Rizky Taufik

  EC+216 en +240 ook kansrijke kaarten.

 • Marcel Klok

  Ecmwf toch op 168h best wel aardig….552damlijn zakt flink naar het zuiden maar oceaan net iets te onrustig maar dit geeft wel de onzekere termijn aan….dit past beter wel bete bij de verwachting van de AO&NAO indexen…..UKMO doet ook een poging

 • Ivan

  Ik log steeds in via facebook. Maar na een tijdje moet ik dit opnieuw doen.

 • Thomas

  WRF 12z beter voor het binnenland, slechter voor het westen. De temperaturen worden weer hoger berekent waardoor (droge) sneeuw daar vrij onwaarschijnlijk is. Dit tegenstaande wordt de neerslagintensiteit wel hoger berekent. Ik zou zeggen: het gaat zeker de moete zijn om op te staan/wakker te blijven! https://uploads.disquscdn.com/images/63a5a002c10eca8716b45bc9821f3a85faf06f83c483bb2c6ca7e759bcb136ce.png https://uploads.disquscdn.com/images/33662807972511bb8faa1f7b456924aa2493abfb5e20fb392a383dfebc262b21.png

 • Ivan

  hebben we niets aan. Alleen frustrerend om te horen 🙂

 • Tim Veeckman

  was er vrij kort bij ook voor zondagnacht 😉

 • Chris Meire

  Sneeuw bij -23, zaaalig

 • Van Laethem

  Zalig!

 • Kim Jaspers

  Inderdaad dat bedoelde ik 😉

 • Thomas

  Bij het Amerikaans ensemble zitten de control en de oper duidelijk bovenaan. De dalende trend blijft doorgaan… https://uploads.disquscdn.com/images/20833cdac6ef2cd7f95447e69c02be0c4d0d842cc70eb7a115420ff84cc9f3df.gif

 • Arjan van der Wal

  Ik ga over 27 dagen de winter opzoeken in Finland. Zoveel zin in 😉 zeker als je onderstaande voorspellingen bekijkt 🙂 iemand van jullie wel eens in lapland geweest? Laat het maar weten 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/da1481c2e0853082eb920dec1b10cb42c71e1afbe5ad64b79787b8a328185f7e.png

 • Rizky Taufik

  Ik werk ook met Safari en ik heb niet dat probleem. Op het werk wordt gewerkt met microsoft explorer en daar heb ik ook niet dat probleem. Blijf ingelogd.

 • Rizky Taufik

  GFS12 OPER blijft met intressante opties komen vanaf +216. Maar verderop in de kaarten gaat het een beetje mis, maar verschilt van run tot run. Deze ochtend was de oper van GFS vanaf +216 tot het einde van de run interessant. Benieuwd of het morgen bij de OPER vanaf +206 te zien zal zijn.
  Maar laat ons nu vooral focussen op vrijdag en zaterdag, want dat wordt met de run interessanter. Morgen effe zachter om nadien terug 3 licht winterse/winterse dagen voorgeschoteld te krijgen. Nu zaterdag is terug iets kouder.

 • Michiel

  Bij mij is het ook zo dat ik telkens opnieuw moet inloggen, terwijl ik ook werk via safari

 • Rizky Taufik

  Wel de Oper is interessant vanaf +216, maar een paar kaarten verder gaat het iet of wat mis. gisteren was GFS interessant te noemen vanaf +228, vandaag is de OPER van GFS vanaf +216 interessant te noemen.

 • Stephan Valcke

  Klopt. Als je met Facebook inlogt heb je daar geen probleem mee.

 • Michiel

  Nog ver hé 😉 maar dat zal je vrijdag wel direct zien denk ik als het om regen of sneeuw gaat, er is een groot verschil qua uitzicht :p

 • Chris Meire

  Zal alvast een extra zakje onthoogheling kopen voor vrijdag.

 • Kurt DH

  Ondertussen gaat Scandinavië en het noordoosten van Europa wel de diepvries in!

 • Michiel

  ja, het is nog ver vooruit 😉 maar toch :p

 • Goh, ik werk via Safari en sta altijd ingelogd. Ik denk dat het inloggen met Facebook of je Twitter-account kan helpen. Andere mensen die hierin kunnen ondersteunen?

 • Chris Meire

  Maak mn kop nie zot om dan vrijdag nr de regen te zitten kijken e

 • Ivan

  Nicolas? Kun je daar iets aan doen dat ik niet steeds moet inloggen en steeds mij r-mail adres enzo moet ingeven om iets te kunnen posten? Ty Ivan

 • Samir Dobbelaere

  Thx!

 • Michiel

  Bedankt! 😉

 • Michiel

  Er bestaat een kans dat deze blijft liggen, dus dat de sneeuw niet zal overgaan in regen. Zaterdag wordt ook steeds kouder berekent waardoor de kans bestaat dat het gewoon om sneeuw zal gaan! Natuurlijk nog ver weg, maar mooi om deze ontwikkelingen te zien 😉

 • Mooie actuele informatie Michiel, keep this going 🙂

 • Ivan

  eerst zien zei de blinde 🙂

 • Ivan

  idd je hebt gelijk Willem

 • Ivan

  ajaa, de ao en nao

 • Ivan

  weer de kust niet pfff

 • Van Laethem

  Hetzelfde. Dacht temp op 2 meter

 • Ivan

  negatief? In temperatuur?Nieuwe run van gfs lijkt me toch niet zo goed toch?

 • Matthias

  Die plaklaag is opgeruimd tot ongeveer tussen gent en brussel. Je ziet duidelijk in ukkel max van 1,8. Terwijl men in gent bijna 5 graden haalde.

 • Ivan

  Wel vervelend dat ik zoveel keer moet me weer aanloggen via vb. Facebook of zo om iets hier te kunnen plaatsen.

 • Ivan

  hier in Veldegem wel 5 graden gehaald. Ik koester nog niet te veel hoop voor vrijdagnacht en zaterdag.

 • Jan De Keersmaecker

  Ging de sneeuw niet snel overgaan in regen? Had het hier ergens gelezen, maar nu hoor ik ook dat deze sneeuw zaterdag kan blijven liggen?

 • Matthias

  DIe koude plaklaag raakt maar zeer moeilijk opgeruimd. Dit zou morgen normaal wel weg zijn, wegens toenemende wind in de loop van de nacht.

 • Matthias

  Arpege gaat mee in dit scenario. Maar wel afwachten, is nog vrij ver vooruit, maar de kansen bestaan idd!

 • Peter
 • Nathan

  Eindelijk ook goed nieuws voor West-Vlaanderen.

 • Kim Jaspers

  Veel spreiding maar vrijwel alle leden gaan negatief vanaf pakweg 12 januari..

 • Kim Jaspers

  Opvallende is dat ik hier in Bever een maximum heb gehaald van +2,2°C vandaag en dat de temperatuur weer dalende zijn.. momenteel +1,1°C.. De voorspelde +4°C voor het binnenland werd hier alvast niet gehaald en dat was de afgelopen dagen/week ook al zo, een opvallende vaststelling!! 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vrijdag amper temp boven 0. Wie weet een ijsdag. Temp op korte termijn worden kouder.

 • Rizky Taufik

  Yep, volgens GFS12 zaterdag kans op een ijsdag met ten hoogste 0 in gans vlaanderen, enkel aan de kust. Zo zie je maar dat we ons momenteel maar focussen op nu vrijdag en komend weekend.

  https://uploads.disquscdn.com/images/8408caf04f011f7284a518034cd377341f94c5efee15a4e7971a313f17ab72ec.png

 • Michiel

  Nieuwe GFS berekent zelfs in West-Vl in de nacht van vrijdag op zaterdag sneeuw die misschien zelfs een volledige dag zal blijven liggen! Situatie die moet worden opgevolgd … 😉 Mij hoor je niet meer klagen :p

 • Rizky Taufik

  Nog altijd een licht winters sfeertje te ninove en Grimbergen, de 6de licht winterse/winterse dag op rij: 2 ijsdagen en sneeuw op maandagochtend wat resulteerde in 1 cm, toch al een ietwat mooie oogst ivgl met vorige winter.

 • Niels2a

  Als dat hoog boven Groenland en boven de Azoren nu eens met elkaar verbinden… https://uploads.disquscdn.com/images/f137e6e39c1f884da3746664f91848709a217e67a4bfac7f45d2e74c2592ae4a.png

 • jurgen

  Dat is gesproken Willem.
  Volledig mee eens , de sneeuwrijke winters van ’09 tot ’13 hadden we meer sneeuw dan pakweg Limburg .

 • Stephan Valcke

  Ook wel een feit Willem

 • Willem

  Dat gezever over goed of slecht zitten.. Als we een echte winter meemaken dan kan het even goed zijn dat we hier in w-vl 5cm sneeuw hebben en in Limburg 0. We zijn in het westen wel dooi gevoeliger. Maar in prul winters zoals nu, de 4 op rij ondertussen, gaan we idd discussiëren over enkele km’s. Wel dan weet je hoe “goed” onze winter is!

 • Jeroen Maes

  Een daling die volgens de 10 en 14 daagse al veel vroeger moest ingezet worden. 7 daagse is nog gewoon positief zonder daling. Nog even wachten dus op enige betrouwbaarheid.

 • Tim Veeckman

  oudenaarde 4°C

 • Peter
 • jurgen

  Wij wonen heus niet zo veel slechter voor winterweer vanaf midden wvl dan bv in het centrum hoor Yvan .

 • Michael

  Als ik jullie 2 posts zie zou het dan kunnen dat die sneeuw een kansje heeft om te blijven liggen?

  Ze zeggen ooit dat wanneer sneeuw blijft liggen er meer volgt :p

 • Rizky Taufik
 • Thomas

  WRF 06z is weer stukken beter dan de twee voorgaande runs (misschien zelfs de beste die ik al heb gezien). De neerslag zou over de gehele Benelux volgens dit model moeten transformeren naar sneeuw. Over het westen ook, alleen zou dit van zeer korte duur zijn. Des te verder naar het oosten, des te langer het zou blijven sneeuw en des te meer deze kan accucmuleren bij negatieve (dauwpunt)temperaturen. Ongeveer 12 uur na de aankomst van de neerslagzone, gaat het algemeen dooien. https://uploads.disquscdn.com/images/8da0f2d3a63591525fc988ff66d8f7fd963cdf1585d01fe58dd268264e718cb0.png https://uploads.disquscdn.com/images/b433b8864cefe45b38d7edb02e053ea0fa636d0129653374721ed46c9e605f12.png https://uploads.disquscdn.com/images/e094032b9e8198ba561b1476339cdbd71790655afc6e2dbbbf70cabb5fc60396.png https://uploads.disquscdn.com/images/afca2438b25b3b3268ec320f3f09b107c6243f723aa4d5bb6b06a42d39381be8.png https://uploads.disquscdn.com/images/76cb1b696702ee82131ef9fca9937f252756f7f4a131062808c5fc1df6174ea7.png https://uploads.disquscdn.com/images/010f729aa0678f6ede4ce6b1921158773c1f14e40fb30abc39abb01e72a938dd.png

 • Ivan

  Dat klopt Stephan 🙂 Is ook mijn ploegje 🙂 Forza FCB :))

 • Stephan Valcke

  Je hebt dan wel niet de beste regio voor sneeuw, maar je hebt er wel de beste voetbal ploeg. Dit even out off topic.😃😃

 • Stephan Valcke

  Ja is wel een stukje dichter bij de kust vandaar…..We gaan wel nog sneeuw zien hoor in onze provincie.

 • Ivan

  Lief van je, echt 🙂

 • Ivan

  Ik ben daar ook bij Rizky 🙂

 • Stephan Valcke

  Zelfs franck Deboosere sprak op de radio dat het vanaf volgende week dinsdag terug kouder ging worden met winterse buien. Als hij het al zegt. …😃😃

 • Ivan

  Niet bij ons in Veldegem

 • Ivan

  Hopelijk heb je gelijk Jurgen

 • Stephan Valcke

  Kortrijk heeft het toch al eventjes gesneeuwd hoor zondag nacht. 😉

 • Chris Meire

  even zakte mn broek af, maar al snel zag ik dat we op 850 hPa zaten

 • Ivan

  Hier in Veldegem 5 graden hoor.

 • Michael

  Woehoewww

 • jurgen

  Mee eens , we zitten altijd maar 14d ver te kijken terwijl de betrouwbaarheid maar op 5/6 dagen ligt . Kan opeens op korte termijn eens allemaal goed vallen ook . Het is nu ook al enkele dagen veel kouder dan voorspeld , wie weet wat er komt na het weekend . We zouden weleens verbaasd kunnen staan !

 • Ivan

  Das waar Stephan. Hoop doet leven , vooral voor de West Vlamingen. Hier nog geen sneeuwvlokje gezien.

 • Ivan

  Zal wel weer niet voor ons weggelegd zijn in regio Brugge.

 • lieven
 • Stephan Valcke

  Glazen bol hebben we niet. Maar geduld hebben kan lonen. En wie weet komt het zomaar zoals vorige week. 😉

 • Warme oproep: kennis van diverse programmeertalen en gebeten door NWBNLX? Geef een seintje op info@noodweer.be en bouw mee aan jullie weerkanaal voor 2017.

 • Stephan Valcke

  GFS bij GEFS ensemble. Daar kan je alle leden bekijken. EC is betalend.

 • Thomas
 • Stephan Valcke

  Er zijn er veel die vergeten te genieten van het moment dat er nu is. En dat was ook niet voorzien op de weerpluimen. En ook de toekomst is niet hopeloos. Kijk de temperaturen van het zeewater zijn al een stuk lager dan vorige jaren. Een doorgedreven wc krijgen we niet. En in meteofictie krijgen we nog steeds winterse oplossingen voorgeschoteld wat vorig jaar in geen velden te bespeuren was, zelfs niet op de lange termijn. Ja we mogen ontgoocheld zijn over gemiste kansen (alhoewel het nu ook niet anti winters is), maar het weer heeft geen geheugen. En zolang er hoop is op lange termijn en we slechts begin januari zijn, is er dan ook nog niks verloren. Laat dit mijn tip zijn van 2017. 😉

 • Jelle Van den Berghe

  Die ken ik natuurlijk 😉
  Maar waar vind ik daar “het ensemble” van pakweg GFS of EC terug?

 • Stephan Valcke

  Dat komt omdat er geen gedreven wc is.

 • Stephan Valcke

  Meteociel.fr.

 • Michael

  Volgens mij laat kou zich ook niet zo snel verjagen he.
  Als het eenmaal koud is blijft het beter hangen lijkt het ooit

 • Rizky Taufik

  Volgend weekend ook een mooi vb kim, sinds deze ochtend wordt deze telkens iets kouder voorspeld, zie de geplaatste pluim hierboven.

 • Kim Jaspers

  Valt me ook op. Ondanks het ontbreken van winterse kaarten worden de temperaturen de laatste tijd naar onder bijgesteld en dat vnl. op de zeer korte termijn!!

 • Chris Meire

  das lief wi Rizky. De situatie is zo erg hier dat ik ant kijken ben om eind Jan een week te gaan skiien, maar zelfs daarvoor moet je enorm opletten nu. In Frankrijk geen vlok te bespeuren nergens, tenzij kunstsneeuw, maar dat ziet er dan verschrikkelijk uit tussen al die bruine plekken, bah

 • Michael

  Dat maakt niet uit. Beloven kan niemand. Hoop doet leven!

 • Jelle Van den Berghe

  Heb je een linkje naar de plek waar de verschillende runs kunnen worden geraadpleegd?

 • Rizky Taufik

  heb zo met de westerlingen te doen omdat ze al bijna 4 jaar wachten. Indien ik kon, had ik gisteren wat sneeuw naar jullie gestuurd.

 • Rizky Taufik

  maar daarmee wil ik niks beloven ofzo hoor. Tis weer die termijn en gewoon opvolgen en gewoon in het achterhoofd houden.

 • Michael

  Kijk, positief nieuws dus!

 • Chris Meire

  de kans is heeeeel groot Rizky, ik berust in de situatie

 • Rizky Taufik

  GFS-pluim prikpunt Brussel, het aankomende weekend wordt ook sinds deze ochtend telkens wat kouder berekent. Eerst werd de vrijdag telken malen iets kouder berekend en nu ook het aankomende weekend.
  https://uploads.disquscdn.com/images/55e46ea59c4637a9d5b858de2836eef1a58072ac5c54e580245cd4f1c6b92f04.gif

 • Rizky Taufik

  Voila, de meesten baseren zich enkel op de Oper, bij GFS is het aantal intressante leden toegenomen van 6 naar 9 rond +200. Er wordt niks opgeschoven, gisteren vanaf +228 en sinds deze ochtend vanaf +216.

 • Rizky Taufik

  bij GFS ENS 06 ondertussen al 9 leden die met leuke opties komen in de periode +200 en neemt de kans op winterweer terug toe naar 30-50%. terug iets meer dan deze ochtend. Maar ik snap Chris hoor langs ene kant, dij terug de aan de sneeuw is ontkomen, terwijl de rest van Vlaanderen, buiten het westen, sneeuw kreeg. Zijn geduld wordt enorm op de proef gesteld. En de kans is groot dat het voor hem vrijdagavond terug niet lukt.

 • Rizky Taufik

  Fout Chris, was gisteren tezien vanaf +228 en nu vanaf +216.

 • Mochten er mensen zijn met kennis van het weer in de Alpen, wij zoeken nog een gastblogger die daarover wenst te schrijven! Verhalen mogen steeds op info@noodweer.be ingestuurd worden.

 • Let op met inversies, kunnen ondanks een vrij zachte weerpluim betrekkelijk winters weer opleveren en de ideale voedingsbodem vormen voor een nieuwe winterprik in de toekomst. Ik neem het voorlopig zoals het komt en zie wat het ons brengt.

 • Ensembles temperatuur t2m, GFS 06 binnen de betrouwbare termijn weer kouder? Inversie perikelen? Interessant. Prikpunt Midden-NL. https://uploads.disquscdn.com/images/468d0cc1746cbdfeecfcb35a3ad8617545d219ea4f586c32dc9d5ba420e1483e.gif

 • Stephan Valcke

  Ik kom daar na de avondrun nog eens op terug met wat kaartjes erbij. Ik blijf goede hoop hebben voor half januari

 • Bedankt Quinten voor je nuttige bijdrage!

 • Chris Meire

  ik zie een paar leden onder het vriespunt duiken, zo een 25% ongeveer, en de rest er ruim boven

 • Stephan Valcke

  Heb je alle leden binnen het ensemble bekeken Chris?

 • Stephan Valcke

  Klopt. Deze week en vooral vorige week verloopt kouder of voorzien

 • Stephan Valcke

  Best eens de moeite te doen te kijken binnen het ensemble. Telkens baseren op de oper op de langere termijn is geen goed idee. Logisch dat er op die termijn veel verschillende runs in zitten. Ik bekijk telkens alle 20 de runs en geloof me, daar leer je veel meer uit dan enkel de oper te bekijken. Bovendien kijk ik enkel naar de 00 en de 12z run. De pubrun laat ik voor wat het is.

 • Inderdaad, voorlopig de focus even verleggen naar vrijdag met kans op wat sneeuwval.

 • Van Laethem

  Het komt er gewoon niet van!

 • geert duym

  Je ziet weer dat in de nieuwe run van GFS de interessante kaarten van gisteren voor midden volgende week weer al zijn opgeschoven naar het begin van de derde week van januari en zo gaat dat maar door…….

 • Chris Meire

  was gister ook op +216, dus alles gewoon opgeschoven. Waardeloos dus

 • Rizky Taufik

  En ook vandaag lijkt de kou zich moeillijk te verdrijven. In het grooste deel nog altijd tussen 0 en 2 graad.

 • kasperd007

  Ondertussen weten we al dat de kaarten op termijn nooit uitkomen.

 • Kim Jaspers

  Ja, maar weer veel te ver… laat die kaarten eens op +24u verschijnen bv.. 🙂

 • Kim Jaspers

  Ik wacht vol ongeduld op de update van onze David DH 😉

 • Ivan

  Gfs ziet er heel mooi uit op termijn

 • Daarom noem ik het ook wel eens de Bermuda-Driehoek waar we wonen. Helaas is dit gewoon ons klimaat. Overwegend milde winters met een hoofdzakelijke zachte, westelijke stroming. We hebben nog mazzel gehad met de inversiehogen.

 • Ik kan geen verband vinden met die hogedrukgordel over de laatste jaren. Als je het wil vergelijken met 20 tot 30 jaar geleden en je hebt er tijd voor kun je dit uitzoeken op deze link. http://cci-reanalyzer.org/reanalysis/monthly_maps/index.php

 • Ben

  Het wordt pas interessant op 16 januari maar waar zijn we dan mee bezig 😀

 • Rizky Taufik

  Tis maar ook een tussenrun, neemt niet weg dat de intressante ontwikkelingen vanaf +216 bij de Oper niet voorkomen bij GFS06. Een zien of deze terug komen tijdens de hoofdrun.

 • Zo is het Peter, het voorgerechtje hebben we al gehad. Nu is het wachten op het toetje 🙂

 • Ian Vasquez Badilla

  Het doet mij pijn om te zien dat de koude lucht heel erg dicht bij zit maar toch ons weer mist. Zelfs de eilanden van Griekanland krijgen lagere temps volgende week dan bij ons :'( Het is gewoon te oneerlijk dit. West Europa wordt altijd in de steek gelaten door Koning Winter

 • We kunnen opnieuw wortel schieten :). Binnenkort brengt Mathias Bernaerts een update op het YouTubekanaal van Noodweer Benelux. De laatste inzichten in stratosfeer en vooruitzichten voor de maand januari. Wie zich gratis abonneert ontvangt op mail de eerste melding van een nieuwe video. https://www.youtube.com/c/NoodweerBeneluxVIDEO

 • Michael

  Daar sluit ik me helemaal bij aan Stephan. Zoals hier vaak word aangegeven kunnen we een week vooruitkijken en dan nog niet weten wat er gaan gebeuren.
  Mensen proberen zelfs 2 weken te voorspellen wat ons haast onmogelijk wordt gemaakt. Laat staan de aankomende 2 maanden…

 • Ben

  Nieuwe GFS valt niet veel aan te zien, saai, saaier saaist al zeker tot 10 januari 🙂

 • Stephan Valcke

  Die is pas begonnen. Je zal de 3de juli toch ook niet zeggen dat de zomer gedaan is? Ik ga nog altijd uit van 1 mooie winterse periode in januari of februari

 • geert duym

  ja volledig akkoord arjan en nu nog eens een koude driekoningen wat dat betreft mogen we zeker niet klagen maar wat winterse neerslag betreft blijven we toch wat op onze honger zitten maar ik verwacht in de tweede winterhelft toch nog enkele winterse buien, de setting eind deze week loopt uit op zachtere maxima en geen vriesnachten meer…. volgens mij was die depressie bij de Azoren één van de redenen waarom het niet gelukt is…….ik heb de indruk dat de subtropische hogedrukgordel toch naar het noorden is opgeschoven tegenover pakweg 20-30 JAAR geldden en dit komt waarschijnlijk door de klimaatverandering want zo een langdurig droog weer in de late herfst en winter heb ik vroeger toch nooit meegemaakt!

 • Stephan Valcke

  Oeie Arjan. Inderdaad. Ik pas dit even aan. Je kan deze ook mooi terug vinden in de pluim. Ik volg dit de komende runs even op

 • Michael

  Top!

 • Jelle Van den Berghe

  In Limburg nog steeds volop winter! Beeldje uit Widooie bij Tongeren. https://uploads.disquscdn.com/images/0ec0fd97eb7907903fb9e5ce14d0ef923126dfec19c68d775e59fb52313002d6.jpg

 • Peter

  Tikkeltje warmer rond 9 januari, maar voor de rest van de periode een tikkeltje frisser geworden. En we krijgen te maken met normaal weer, zeker geen zacht weer. Amper leden die voor 10 graden gaan, en ik vind dat je pas vanaf dan kunt zeggen dat het zeer zacht is. Ik blijf optimistisch want sommigen verwachten er te veel van, ondanks de mooie kaarten van vorige week. Voorlopig verloopt deze winter perfect normaal en hebben we al een mooi aantal vriesnachten bijeen gesprokkeld.

 • Michael

  Weet iemand of je dit overzicht ook hebt voor pluimen op de grond. Vind het ideaal dat je hier gewoon op je regio kan klikken

  http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php

 • Rizky Taufik

  Zelfs zaterdag lijkt nu opeens kouder te verlopen centrum belgie op basis van GFS. met amper boven nul overdag.

 • Ik vind de kou nog best hardnekkig hoor, slechts heel geleidelijk wordt ie opgeruimd vanuit het noorden door de zeewind. In Belgie al een aantal keer kouder dan in Nederland, dat mag ook wel eens gezegd worden. 😉
  https://www.noodweer.be/temperatuur-europa-continent/

 • lieven

  Niet teveel ‘denken’ als het op het weer aankomt, enkel de kaarten voor de eerste 8 dagen bekijken, meer kan men niet doen.

 • Nick Deschaght

  Ik denk dat we jammer genoeg de rest van deze winter niets meer moeten verwachten pfff

 • Bedankt Samir voor je weermelding! We hebben je reactie toegevoegd aan de trustlist van de reactiedraad. Je nuttige reacties komen nu nog sneller live. Proficiat!

 • De nieuwste weerpluim is voor vrijdag interessant te noemen!

 • Michiel

  In het centrum en Oosten* …

 • Mooie analyse! Ik bedoelde echter de AO- index maar dat zal jij denk ik ook bedoelen. 😉

 • Rizky Taufik

  En 2 ijsdagen en sneeuw die een kleine 1 cm achter liet.

 • geert duym

  tot zeker half januari geen structureel winterweer ..en ik denk zelf later ook niet wel nog eens koude bovenluchten en winterse buien maar veel meer zit er niet in denk in. Maar vergeet niet dat we deze winter al veel vriesnachten gehad hebben door koude inversiehogen….tegenover de drie vorige winters al een serieus verschil…..

 • Rizky Taufik

  ja en nee. +216 vindt ik een kaart met potentie, maar dan 24 uur later zie je het een beke verkeerd gaan.

 • lieven

  Tenzij je in de Ardennen woont of in Griekenland, hoef je tot 10 januari geen winter te verwachten.

 • Laurenz

  Ja jongens,wa scheelt er met EC?Das nu al een paar dagen dat ze van Da triestig weer voorspellen.

 • Stephan Valcke

  EC00 is gewoon slecht

 • Lenn

  goedemorgen, iedereen die hier de kaarten analyseerd danku wel! Ken er niet zo zo veel van.
  Maar we leven ook in west Europa mensen! En dit is winterweer zoals het meestal is hier! Nederig zijn en af en toe eens buitenkomen. Het is zl de hele week winter! En ja hopelijk kunnen we in vlaabdeeen is enkele centimeters sneeuw meepikken! Groeten

 • Stephan Valcke

  Absoluut.

 • Rizky Taufik

  Bij GFS zie ik toch nog altijd sneeuwkansen voor het verdere binnenland vrijdagavond en de nacht daarop.

 • Rizky Taufik

  Wegens tijdsgebrek kan ik niet elke dag naar alle leden kijken en enkel naar de OPER. De Oper is deze ochtend minder goed vanaf +216.
  Stephan, een vraagje, gisteren zagen we in 3 runs bij de Oper positieve signalen. Heb jij de indruk dat het deze ochtend bij de OPER/verschillende leden al zichtbaar is vanaf pakweg +216 en zodoende is geen uitstel is?

 • Stephan Valcke

  Goedemorgen allemaal,
  Ik heb net eens grondig gekeken naar GFS00 . Zoals iedereen weet , ben ik iemand die niet alleen naar de oper kijk, maar ook graag naar de verschillende leden binnen het ensemble. En soms kun je daar al wel eens tendensen in zien. Arjan haalde gisteren aan dat hij het vreemd vond dat NAO index negatief was, maar dat dit nog niet te zien was binnen de weerkaarten. Veel depressie druk boven Groenland of de zogezegde paarse kleuren. Gisteren namiddag bij Gfs12 had ik eens binnen het ensemble gekeken en er was daar 1 lid (vanaf +200) die met een gigantisch hogedruk bolwerk afkwam boven Rusland. Ik heb daar een afbeelding van geplaatst . Wel ik heb deze morgen nog eens gekeken en ik zag dat er al een stuk of 6 op dezelfde termijn af kwamen met hetzij hogedruk boven Scandinavie hetzij boven Rusland. Ik heb desbetreffende leden eens geplaatst hieronder. Misschien een signaal dat we eens kunnen opvolgen? Misschien een gevolg van de negatieve NAO. Ik wil er ook nog bij zeggen dat er nog tal van leden gaan voor een koude winterse Noord stroming. Ik denk dat het nog veel te vroeg is om de handdoek te gooien ondanks de recentelijke ontgoochelingen. Want laat het duidelijk zijn, het is niet allemaal wc op de weerkaarten hoor. Ziehier de kaarten allemaal op +240. Merk op dat de hogedruk al ontstaat vanaf pakweg +192. https://uploads.disquscdn.com/images/c8b3b54e1050bb792f508b58fd828dc58d5f78e938bac7ea3fc40ddf37ede4c4.png https://uploads.disquscdn.com/images/db962807e1e75be64e96ec35ced4b6e0ee60ac7d4fdadc1dc0d439e01336aa39.png https://uploads.disquscdn.com/images/afd2694a697b7933acf1f52b833dd3058c7c95db2b3f41eece540a755e8c1b2c.png https://uploads.disquscdn.com/images/57265ecc4779ead1a4746a4ea96bb0c88563deed350bad9eb1499d4626d3181e.png https://uploads.disquscdn.com/images/d37c4a6123c0313122d394e64a81c77ae786b831eb4e37163536e47d885499ce.png https://uploads.disquscdn.com/images/eef499e62c45a8607725df2b0cc4bec9b1fe6fa1c426da02293689819d8b87d2.png

 • Flanders

  Jongens, top dat jullie in alles winter en sneeuw blijven zien, maar voor 16/1 al zeker niet, en dan hebben we toch al 1/2 winter achter de rug,…. niemand zijn fout,… maar helaas

 • Rizky Taufik

  En zoals in de 3 voorgaande runs komt GFS met interessante opties vanaf +228. Zou vanaf morgen bij GFS00 op + 216 moeten starten wil er geen sprake zijn van afstel. Nadeel momenteel is te termijn en de ervaringen met het verleden. Maar blijf het opvolgen met langs de zijlijn momenteel.

 • Rizky Taufik

  Zitten nog maar +192, vanaf +228 wordt het interessanter.

 • Rizky Taufik

  Regio Ninove -1

 • kjell

  Gfs18, beter/slechter

 • Waarschuwing actief voor gladheid in de Benelux. Bedankt voor jullie waarnemingen. https://uploads.disquscdn.com/images/00266ed7285d02daf9f0971b53cf93355180e9096fc00520e9e955fa1c0ae604.png

 • Rizky Taufik

  ah oke. Vandaar dat je een beetje gefrustreerd raakt, wat perfect normaal is in jouw situatie.

 • Ulrich

  Regio roosdaal -2! De binnenbanen zijn hier een echte ijspiste!

 • Dries Denolf

  Idd, zuid-west. De nachtvorst beperkt zich toch tot de nacht van donderdag op vrijdag?

 • Niels2a

  Momenteel is het al erg gevaarlijk buiten, net gaan zien en ons terras is net een ijspiste! Daarnet nog een paar buitjes gehad waardoor alles echt nat ligt.. Op de baan ook beginnende ijsvorming. Niet verwonderlijk bij grastemperaturen van -3°C hier in Zoersel en op 2 meter amper nog -0,2°C! Ik hou mijn hart vast voor de ochtendspits.. Ondertussen zie ik op de radar nog buien naderen?

 • Rizky Taufik

  Deze nacht, nacht van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag lichte tot matige vorst, behalve in het westen en vrijdag amper boven nul. Dus deze week toch af en toe een winters gevoel.

 • Marcel Klok

  Ver weg valt mee maar het is niks en het wordt niks

 • Rizky Taufik

  Op basis van de EC-pluim Zuid en GFS-pluim Brussel ga ik mij nu focussen op de nacht van vrijdag op zaterdag met toch een behoorlijke sneeuwkans. Begin volgende week dan even zachter dan normaal, om dan tegen eind volgende week weer over te schakelen op normale temperaturen.

 • Rizky Taufik

  Waar woon jij? Ik zie op basis van de 10-daagse regio zuid wel degelijk nachtvorst hoor deze week en zelfs een sneeuwkans in de nacht van Vrijdag op zaterdag.

 • Ulrich

  Vanaf +228 ziet het er goed uit ma bon is nog ver

 • Dries Denolf

  Dit jaar worden we overstelpt met WAA’s, volgend jaar een variante en SSW’s

 • Dries Denolf

  Muv donderdagnacht zelfs geen enkel ild <0 EC12 tot volgende week woensdag. Vanaf dan koelt het snel af, maar dat doet het al 6 weken eens we die periode bekijken

 • Michiel

  Nog buien verwacht in West-Vl vannacht?

 • Dries Denolf

  Jeps, tot volgende week woensdag (muv donderdagnacht) zelfs geen enkel lid van het ensemble onder 0. Daarna de weerkerende afkoeling die er altijd staat in de meteofictieperiode

 • Van Laethem

  ‘Later’ dat is het woord dat hier de voorbije maanden veel gevallen is. Momenteel moeten we het stellen met het prikje van de afgelopen dagen. Niet slecht maar geen echte winter. De komende dagen gaan we uitgezonderd van vrijdag voor een normaal weerbeeld. De winter blijft voorlopig waar hij is, ver weg.

 • Nathan

  Hopelijk veranderd dat niet weer want ik wil mijn vakantie positief afsluiten vrijdag.

 • Thomas Verstraete

  En? Moeten we die valium nemen?

 • Rizky Taufik

  Ons nu vooral focussen op eind deze week met terug kans op sneeuw en ondertussen de trend vanaf +228 volgen en zien dat deze trend erin blijft en verbeterd en niet uit gesteld wordt.

 • Rizky Taufik

  Als we kijken naar de dauwpunten dan zouden die de ganse periode negatief blijven en maar pas in de loop zaterdag op zondag positief worden. Negatieve dauwpunten is 1 van de voorwaarde om van sneeuw te kunnen spreken.

 • Rizky Taufik

  Maar zacht wordt het ook niet, eerder normaal meiden deze week en volgende week en eind deze week even terug kouder zoals nu en morgen en eind vorige week.
  Daarna zien we wel. Ik zie later in de periode terug kansen op winter wisselvallig weer.

 • Stephan Valcke

  Met een hele doos antidepressiva erbij. 😃

 • Dries Denolf

  Lap, nog wat zout in de wonde. Over een kwartiertje de EC12 pluim en iedereen aan de valium

 • Stephan Valcke
 • Dries Denolf

  Ondertussen buien van smeltende en droge sneeuw over Midden-België

 • Ian Vasquez Badilla

  Maar in deze run begint de neerslag gelijk als sneeuw?

 • Dries Denolf

  Silence of the lamb”. Maar daar was het voor Clarice

 • maxim vh

  Idd, maar elke dag waarop dit niet gebeurt is een dag verspild, en voor we het weten is het lente. The clock is ticking als je begrijpt wat ik bedoel.

 • Dries Denolf

  De andere helft gebruik ik, dan blijft er nog 1 oog over om continu te slapen. Hoewel dit laatste niet echt een opgave is met de kaarten van vandaag

 • Rizky Taufik

  dat kan nog altijd hoor.

 • maxim vh

  Als ik aan een normale winter denk, verwacht ik toch minstens 1 mooie winterprik voor heel de benelux…

 • Rizky Taufik

  Kijk, bij mij is het vertrouwen ook zoek momenteel, maar toch blijf ik ze met een half oog volgen. Zullen wel zien. Geeft het gewoon mee.

 • maxim vh

  Idd, maar ik ben momenteel echt mijn vertrouwen kwijt in de modellen. Mooie kaarten hebben we dit jaar al voldoende gezien, de theorie kennen we al vanbuiten, het word nu tijd voor de praktijk.

 • Dries Denolf

  0 X 0 = 1

 • maxim vh

  hahaha bedankt om mij daar op te wijzen maar iedereen weet wat ik bedoel (echt een domme fout)

 • Rizky Taufik

  Vooral de mensen ten oosten van de schelde hebben al meer sneeuw gezien dan de westerlingen, dus duim ik voor hun dat zij ook nog sneeuw gaan zien deze winter.

 • Rizky Taufik

  wel momenteel beleven we een normale winter en zie ik de kans op zijn minst een normale winter groter dan een zachte winter. Zachte temperaturen zijn niet echt in zicht de komende 15 dagen.

 • Chris Meire

  10000 x 0= 0

 • maxim vh

  Slecht noem ik hem zeker niet, we hebben al 10 000x meer sneeuw gezien dan de voorbij winters samen 🙂 Maar alles is dit jaar zo saai. En dan heb ik het natuurlijk niet over het volgen van de weerkaarten, maar puur over het weerbeeld. Ik vraag niet veel, gewoon een normale Belgische winter…

 • Dries Denolf

  Bedoel je daarmee de 47ste poging tot aanpunting van het Azorenhoog met het Groenlandhoog?

 • Thomas

  WRF 12z komt opnieuw met de winterse neerslag bij het eerste deel van het warmtefront. Voor West-Vlaanderen is het weer wat minder in deze run. De temperaturen zouden daar voor het front al te hard opgelopen zijn, waardoor de neerslag daar weinig kans heeft om winters te zijn. Hopelijk dalen de temperaturen nog wat, dan kunnen ze daar ook nog voor aangename verrassingen komen te staan. Vanaf daarna laat WRF de neerslag transformeren naar sneeuw (niet in ijzel zoals bij GFS, dankzij de koudere bovenluchten). Des te verder naar het oosten, des te meer en des te langer zou deze kunnen accumuleren (max. 2-3 uur) voor het tweede deel van het warmtefront zorgt voor een algemene dooi. Daarna lijkt het zeker voor 1 à 2 weken gedaan te zijn met winterse setting, dus probeer zoveel mogelijk te genieten van vrijdag (in de mate dat het kan ;)). Laten we hopen dat er verder in januari blokkades gevormd kunnen worden. Alleen door een krachtige Vortex wordt die kans klein. Hopelijk zwakt deze snel af, want dan zou de Atlantische Oceaan wel eens snel op slot kunnen gaan. Het is echt dat de kansen niet benut worden. De hogedrukwigjes die telkens vanaf Noord-Amerika de Oceaan opstromen worden meteen platgegooid door een sterke straalstroom/Polar Vortex. Daarom dat we onze hoop moeten vestigen op de duik die de AO zou kunnen maken rond midden januari. Zo zouden deze wigjes wel eens kunnen openbloeien tot een mooie blokkade. https://uploads.disquscdn.com/images/a43131063c5971417abc3c116c1d034108180fb86cd385e817eddb391ee18dbc.png https://uploads.disquscdn.com/images/e230a44960f6ece05c42a00804ac3a4d0f28f7974996347b759b7f8664607ced.png https://uploads.disquscdn.com/images/a4696404fcbdf7d64d3a83a4bf1e302eb39947d1aec1b0f7af85dcb7d0018d81.png

 • Rizky Taufik

  Komaan als ge naar GFS12 en EC12 kijkt, dan is de situatie, weet het van de termijn, vanaf +228 niet kansloos hoor. Bij GFS al de 3de run op rij dat met interessante kaarten komt vanaf +228.

 • Dries Denolf

  Tzijn die van vanochtend: 00z run

 • Rizky Taufik

  Omdat het net volledig kansloos is blijf ik de middelen met een half oog volgen.
  EC+216 en vooral +240, ik weet het die termijn, maar ook bij GFS zie je vanaf +228 al 3 runs intresante opties.
  Op +216 zien we weer stijgende luchtdruk boven de oceaan en het oosten van de VS. Op +240 zien we ook pogingen tot rugvorming. was deze ochtend ook te zien bij oper van deze ochtend.

 • Dries Denolf

  Die was tot nu toe niet slecht, maar winterweer is er langs geen kanten meer in zicht, nacht van zaterdag op zondag uitgezonderd. Dan maar wat aan bladvulling doen?

 • Dries Denolf

  Ben in ’79 afgestudeerd en toen voorspelde me het weer tot max 5 dagen vooruit, zonder computers en weersatellieten. Nu bijna 40 jaar verder staat men geen stap verder. Weggesmeten geld, die weercomputers en satellieten, of gewoon onkunde? Misschien ook hoogmoed dat we het weer ooit zullen kunnen vatten.

 • Ian Vasquez Badilla

  Oeps mijn fout

 • Rizky Taufik

  Da is wel die van deze ochtend he. Die van deze avond moet nog komen.

 • Rizky Taufik

  Ik vindt EC +240 ook wel kansrijk hoor. Komt iets na +228, die EC niet meegeeft. Zo morgenavond bij EC, indien geen afstel naar +216 opgeschoven zijn.

 • maxim vh

  Zijn we nu echt al bezig over volgende winter 😉 Zegt namelijk veel over de winter die we nu aan het beleven zijn.

 • Ian Vasquez Badilla

  Tis in ieder geval beter dan vanochtend.

 • maxim vh

  Het zou een pluim kunnen zijn van midden maart…

 • Nielss Gulabsonn
 • Sven

  Hoezeer wij als meteorologen ons best blijven doen, en hoezeer de
  atmosferische modellen die we gebruiken, nog fijnmaziger worden,
  onjuiste weersverwachtingen zullen blijven voorkomen, ook op de korte
  termijn. De kans op missers wordt groter als we naar de (mid) lange
  termijn kijken, en zelfs de zeer globale uitspraken die we doen voor
  drie en vier weken vooruit (de experimentele maandverwachtingen),
  schieten lang niet altijd in de roos, om het mild te zeggen. De
  atmosfeer gedraagt zich weliswaar volgens de fysische wetten, maar er
  zit ook een stukje chaos bij. Dit maakt dat op een gegeven moment het
  zinloos wordt nog een weersverwachting te geven, op het punt daar waar
  wij de zogenaamde ‘voorspelhorizon’ passeren. Het weer is dan ‘ruis’
  geworden. We gaan daar nu nader op in.

  Matige weersverwachting met Oud & Nieuw

  Ook op korte termijn kan het behoorlijk misgaan met de
  weersverwachting. Het zijn dan de kleine details die maken dat het weer
  toch heel anders verloopt dan verwacht. Ik hoor het mijzelf nog op de
  radio zeggen op 29 december: “Met de vuurwerkmist zal het met de
  jaarwisseling wellicht meevallen…” Nou, in mijn eigen woonplaats in
  Bennekom viel het alles behalve mee. De wind bleef net zwak genoeg en de
  lucht vochtig om ervoor te zorgen dat de mist, die in de middag
  tijdelijk was verdwenen, aan het begin van de avond terugkwam. Als het
  zicht om 22 uur ’s avonds is teruggelopen tot rond 200 meter, dan weet
  je al, dat komt niet goed. En inderdaad… het vuurwerk hebben we gehoord,
  maar we hebben er niets van gezien. Om kwart over twaalf was het zicht
  teruggelopen tot rond 20 (!) meter en waren niet alleen de huizen, maar
  zelfs de lichten in de huiskamers aan de overkant van de straat, niet
  meer te zien (zie de foto).
  Ook de eerste dag van dit jaar kon er
  niet van een perfecte weersverwachting worden gesproken. De wind bleef
  wat meer in de zuidzuidwesthoek dan verwacht (in plaats van zuidwest,
  slechts een klein, subtiel verschil) en hierdoor kon koude vrieslucht
  boven België en het zuiden van ons land zich niet alleen handhaven, maar
  zelfs noordwaarts uitbreiden. De hele onderste laag van de atmosfeer
  bleef hierdoor iets kouder dan verwacht. Geen wonder dat de regen die in
  de middag ging vallen, lokaal ijzel opleverde en ook viel er ijsregen.
  Toen de neerslag van het (wel correct verwachte) koufront vanuit het
  noorden het land binnentrok, was het niet zo dat dit alleen op de Veluwe
  en de Limburgse heuvels wat natte sneeuw opleverde zoals in de
  verwachting stond, nee, op veel meer plaatsen, ook veel verder naar het
  noorden ging het sneeuwen. Omdat de dag veel kouder was gebleven dan
  verwacht, bleef die sneeuw ook makkelijker liggen. Opnieuw was een
  flitswintertje dus een feit, want met een aantrekkende noordwestelijke
  wind werd de sneeuw op de eerste werkdag van 2017, al snel opgeruimd, al
  bleef het in het Zuid-Limburg nog lang wit.

  Nagelbijten voor de winterliefhebbers

  Wat zagen de weerkaarten er mooi uit, op de ochtend van 30 december…
  Na nog een paar halfslachtige pogingen in de loop van deze week, zou een
  volgend hogedrukgebied dan eindelijk eens een stuk noordelijker
  uitkomen, boven Scandinavië, met bij ons na het weekend een opstekende
  oost- tot noordoostelijke wind. Hiermee zou koude vrieslucht naar ons
  land worden gevoerd. Aan het begin van de tweede januariweek zou
  hierdoor de vorst gaan invallen! Het mooie was, dat ook in de pluim (zie
  hierboven) zich een belangrijke wijziging had voltrokken. Een groot
  deel van het ensemble, met inbegrip van de controlerun (de blauwe lijn)
  dook de vorst in, en flink ook! De controlerun is het resultaat van het
  model met een iets lagere resolutie, met een onverstoord begin, terwijl
  alle groene lijntjes het resultaat zijn indien ditzelfde model met
  (uitgekiende) verstoringen in het begin wordt gedraaid.
  Er waren
  maar twee probleempjes. Dit scenario zou zich pas over tien dagen gaan
  voltrekken, en er bleven nog genoeg lijntjes over, die maar weinig, of
  helemaal geen vorst lieten zien. Daar waar het koudste lijntjes het
  midden volgende week streng lieten vriezen, schommelde het zachtste
  lijntje op hetzelfde tijdstip rond plus tien graden!

  Een vertrouwd beeld

  En eigenlijk zie je dit beeld altijd in de pluim, als je kijkt naar
  de temperatuurverwachting van pakweg 11 tot 15 dagen vooruit. Ditmaal
  was de temperatuurspreiding met bijna 25 graden wel erg groot, maar een
  spreiding van 10 tot 15 graden is eigenlijk heel normaal. En toch zal
  maar één temperatuurwaarde de juiste zijn, waarbij je mag hopen dat die
  waarde dan binnen de getoonde grenzen valt, wat zelfs niet eens altijd
  het geval is. Juist dit beeld maakt dat ik er persoonlijk van overtuigd
  ben, dat verwachtingen voor méér dan twee weken vooruit, vrijwel een
  pure gok zijn, ook al halen we daar de ontwikkelingen in de stratosfeer
  er bij, de ‘polar vortex’, en noem maar op. Onderzoek in die richting is
  zeker nuttig, maar de chaos in de atmosfeer vlak je daarmee niet uit.
  De experimentele maandverwachtingen halen een score van 55-60%, maar het
  gooien van weerdobbelstenen (zie foto), gecombineerd met een goede
  klimatologische kennis om de uitkomst te duiden, is goedkoper, gaat veel
  sneller en levert met een score van rond 50% een resultaat op dat maar
  weinig slechter is… over een maand zal het in de midwinter altijd
  vriezen of dooien!

  Vorstperiode wordt de nek omgedraaid?

  Na drie zeer vorstarme winters op rij, keken de winterliefhebbers met
  angst en beven naar wat de weerkaarten ons na die ochtend van 30
  december voorschotelden. Het was zelfs zo dat op de weerflora, de
  winteroptimisten, – realisten en – pessimisten elkaar bijna letterlijk
  in de haren vlogen, waarbij de kaart- en pluimbesprekingen in een
  ‘nietes-welles’ spelletje ontaarde.
  Uiteindelijk is het alleen de
  atmosfeer zelf die bepaalt wat het gaat worden. Een dag later waren de
  weerkaarten, uit winters oogpunt bezien, duidelijk verslechterd en ook
  in de pluim was het aantal ‘koude’ en ‘zachte’ members nu in evenwicht
  gekomen. En die trend zette in de eerste pluim van dit nieuwe jaar,
  duidelijk door. Daar waar het gemiddelde de dag tevoren nog rond het
  vriespunt schommelde, lag dit gemiddelde er nu duidelijk boven. Het
  aantal koude lijntjes was verminderd en ook waren ze minder koud
  geworden, op één eigenwijs lijntje na. Maar, de teerling lijkt geworpen
  en wat dat betreft zijn de weerkaarten van vanochtend ook weinig
  bemoedigend, en dan zeggen we het nog voorzichtig.
  Frustrerend voor
  de winterliefhebber is dat deze week nog, namelijk donderdag al, een rug
  van hoge luchtdruk zo gaat liggen, dat de koude lucht ons net weet te
  bereiken. Al heel snel lijkt die rug echter om te klappen, om ten
  zuidwesten van ons land uit te komen, waardoor de wind alweer snel naar
  westelijke richtingen terugdraait en er zachtere zeelucht binnenstroomt.
  De tweede rug van hoge luchtdruk die na het komende weekend de
  vorstgrens een forse duw richting ons land zou moeten geven, houdt het,
  zo lijkt het nu, geheel voor gezien en de nieuwste pluim van vanochtend,
  laat zien dat de kans dat dit inderdaad het geval is, zeer groot is
  geworden. Het gemiddelde zit nu al rond +5 graden en nog paar een paar
  lijntjes duiken onder nul. Een gemiste kans, inderdaad!
  Optimisten
  zullen nu wijzen op de laatste dagen in de 15-daagse pluim, die een
  duidelijke dalende tendens toont. Komt de winter dan aan het einde van
  de tweede januariweek? Mijn vader had daar een goede uitspraak voor:
  “Eerst zien, zei blinde Maupie.’’ Ja, het kan inderdaad vriezen of
  dooien, en ondertussen moeten de winterliefhebbers het zoveelste
  flitswintertje voor lief nemen, in de hoop op het betere werk…

  Bronnen: MeteoGroup, KNMI, ECMWF, eigen archief. Foto’s: Tom van der Spek.

 • Van Laethem

  Ja hangt af van valleien en weides. Langs de Ninoofsesteenweg zijn er toch wel nog wat open vlakten. Speelt zeker een rol daar heb je gelijk in.

 • lieven

  Volgens onzen David geen echt winterweer te verwachten de volgende 10 dagen … het putje van de winter wordt dus (opnieuw) toch wel een flop deze winter.

 • Van Laethem

  Inderdaad. Voelde het al langer aan. Niet per sé een straffe WC maar dat uitstelgedrag kon me niet bekoren. Dan maar een paar goeie depressies.

 • Dries Denolf

  Daar kan ik weinig aan toevoegen. Bedankt voor je eerlijk antwoord, het is een bevestiging van mijn voorgevoel

 • Ik zie veel paars boven Groenland en dat vind ik niet oke. Ook de vele afwisselingen van hoge en lage druk vind ik niet zo hoopvol, dat duidt op een stevige westcirculatie. De situatie van steeds krachtiger wordende depressies op de Atlantische Oceaan zit ook in de weermodellen. De laatste 4 dagen volgt de verslechtering zich in rap tempo op. Bah!

 • Dries Denolf

  Ziet er inderdaad goed uit. Maar als je dit vergelijkt met de oper van 06gfs die je enkele uren geleden gepost hebt, is er toch een verschil van dag en nacht. Volgens mij zijn de modellen op de dool op het ogenblik en zoeken ze de juiste setting, die alle kanten uit kan. EC12Z geeft nog een andere setting

 • Jeroen Maes

  Je vraag was niet welk weer we mogen verwachten Dries. Een negatieve AO betekent dat de troposferische vortex niet sterk is, zegt niets over de stratosferische vortex. Natuurlijk is er wel invloed tussen die 2 zeker bij sterke warmings in de stratosfeer maar dat bepaalt het uiteindelijke weer nog niet.

 • Dries Denolf

  EC12Z: eigenlijk speelt de hoge druk in het toekomstig weerbeeld toch geen enkele rol? Die verplaatst zich van W naar O naar S ifv de depressies die als een sneltrein over de oceaan donderen

 • Kenneth Noyelle

  Verrast me echt ook, nu dat inversiewintertje was ook totaal niet voorspeld en er is toch gekomen, en nu zijn we toch weg voor enkele dagen een meer noordelijke stroming , nu is het afwachten tot dat warmfront passeert , intussen zijn we al weer zaterdag en kan er weeral veel veranderd zijn op de wispelturige kaarten

 • Dries Denolf

  Maar daarmee antwoord je toch niet op mijn vraag welk weer we mogen verwachten. En trouwens, er is toch een interactie tussen de verschillende lagen. Tussen de 8 en 18 km is daar toch geen lijntje getrokken “einde troposfeer, begin stratosfeer”, net zoals die lagen interageren met de atmosfeer (die eigenlijk een deel van de troposfeer is). Maar goed, dit antwoord enkel om te weten wat voor weer we mogen verwachten

 • Jeroen Maes

  Nee, de stratosferische vortex is niet hetzelfde als de troposferische vortex.

 • Dries Denolf

  Negatieve AO, compacte vortex, geen teken van opwarming: toch een rits aan parameters die zich tegenspreken?

 • Dries Denolf

  Kun je dat even verduidelijken?

 • Dries Denolf

  Ik ben een brave jongen, Nicolas en eet altijd braaf mijn bord leeg als mijn moeke het vraagt. Maar die hogedruk kantelt toch naar Scandinavië, zorgt voor een oostelijke stroming en je ziet die toch op voorhand platgedrukt worden door de volgende depressie. Dus krijgen we toch een depressietrein afgewisseld met kortdurende hoogs?

 • Stephan Valcke

  Misschien komen de komende dagen wel andere oplossingen uit de bus. Bevoorbeeld wat lid 12 van het gfs12 ensemble uit zijn hoed tovert. Leuk om naar te kijken toch. De Russische beer die zich ontwikkelt vanaf pakweg +204 en die uitgroeit tot een gigantisch bolwerk. Wie weet veranderen de modellen van richting he. https://uploads.disquscdn.com/images/9b7f8f82f3052bbcf31f0748ca68325e73c3d40cc41816eb42de60604e63a0a1.png https://uploads.disquscdn.com/images/b6aedd0553cb73688aab114a375b7b333449b50b8e91ffc1d6c89018048449b4.png

 • Dries Denolf

  Korte termijn wordt zelfs kouder voorspeld, wat je zelfs vanavond merkt. Maar op lange termijn komt daar plots een hoog piepen dat naar Scandinavië kantelt en bij ons voor oostelijke kou zorgt. Ik zal je niet verder lastig vallen, ik weet het gewoon niet op het ogenblik

 • Dries Denolf

  Gebeurt in elk geval niet op 12z gfs. Daar diept de depressie-activiteit nog verder uit om te eindigen met een hoog dat afbuigt naar Scandinavië. Het verrast me ook en kan het ook niet verklaren. Erger zelfs, ik kan gewoon geen knoop aan de laatste runs vastnaaien

 • Stephan Valcke

  ik vind in feite de 12z run vanaf 228 vrij consistent met zijn voorgangers. Er komt hoge druk opbouw en de W- NW stroming kantelt waardoor de depressies vanuit het noorden komen afgezakt. Dat zat er voorheen ook al in. We blijven het opvolgen gezien de lange termijn en doen dus nu nog geen uitspraken over. Kortere termijn is ook gelijklopend in die zin dat het tijdens het weekend en begin volgende week zachter wordt door westelijke luchtstromingen . In die overgang kan vrijdagavond ijzel of sneeuw ontstaan

 • Yep, dankzij de QBO en de La Nina configuratie denk ik. Volgende winter 2017-2018 zou normaliter een betere uitgangspositie moeten vormen met betrekking tot een SSW die nodig is om de stratosfeer dermate te destabiliseren. Nu gaan we die SSW waarschijnlijk te laat krijgen.

 • Kevin Smetryns

  Mooie liedjes die niet lang duren helaas… 🙁

 • kasperd007

  Inderdaad totaal geen winterweer meer te bespeuren.
  Iets dat ik al enkele dagen geleden had zien aankomen door het constant uitstellen.
  Op naar een westcirculatie

 • Een stratosfeer die geen opwarming kent impliceert niet meteen een straffe WC. We hebben dat gezien de afgelopen 5 dagen waarbij een tijdelijke blokkade op de Atlantische Oceaan werd opgezet. De QBO was vol west en de polar vortex was ook sterk compact. Nu hebben we een vooral een noordelijke WC en een indrukwekkend hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan waarvan we helaas niet van kunnen profiteren.

 • Dries Denolf

  Hulp, Arjan. Ik vergelijk de 12z run met de vorige en merk enkel verschillen en slaag er langs geen kanten in om enige voorspelling te maken. Zie jij enige evolutie of is het voorlopig ook in het duister tasten?

 • Dries Denolf

  Had het ook gemerkt en heb daarom hoger gereageerd op de nieuwe situatie. Heb jij nog enig inzicht van wat we kunnen verwachten of is het ook voor jou in het duister tasten?

 • Kevin Smetryns

  Van de grote warming daarboven is ook geen sprake meer… en zie steeds meer en meer een variant van de WC in de kaarten komen. Dit krijg je dan met uitstelgedrag. Afstelgedrag. We zullen het met gekwakkel moeten doen nu en dan in januari. Spijtig. https://uploads.disquscdn.com/images/3f14d05c7cfb35203e67908f94aa8beafccc9d7347daf7aaa5648c6685dc3022.png

 • Thomas

  Inderdaad, aangepast! 😉

 • Thomas

  Wow, fout van mij, het gaat wel degelijk om de situatie van vrijdagavond.

 • Rizky Taufik

  Misschien een domme opmerking, maar spreek je over zaterdag ipv maandag? Misschien effe aanpassen in je tekst. Sorry voor de terechtwijzing.

 • Dries Denolf

  Ben nog meer verward na 12z run. Verschilt vanaf +228 sterk met vorige run. Oceaandiep gaat nog dieper zakken en wordt dan onderbroken door een hoog dat afbuigt naar Scandinavië. T° op 2m gaan wel nog steeds sterk dalen

 • Rizky Taufik

  Hing er daar geen mist? Want ik deze avond naar huis reed en in Dilbeek de ring verliet om zo richting Ninove te rijden, hing er te Dilbeek mist en dat kan een oorzaak zijn waarom het rond 0 schommelde.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Die zijn er nog steeds.

 • Rizky Taufik

  Spreken we her niet over zaterdag ipv maandag? Samedi is zaterdag en 7 januari valt ook een zaterdag.

 • Thomas

  Die zijn er nog. In de 12z van GFS zijn die zelfs nog beter, alleen zijn de bovenluchten feller opgewarmd waardoor de neerslag meer ijzel dan sneeuw is.

 • Van Laethem

  In Halle werd opnieuw een ijsdag geregistreerd. Het levert zo toch nog iets meer op dan eerst bleek in de kaarten.

 • Ian Vasquez Badilla

  Hoe zit het trouwens met de sneeuwkansen op vrijdag/zaterdag?

 • Rizky Taufik

  En rond de periode dat de AO een serieuze duik neem, zie je al sinds deze ochtend bij GFS, voor wat het waart is momenteel, blokkade vorming boven Groenland, dat bij ons dan winterweer brengt. Maar momenteel gewoon ter info en niet teveel op hopen dat het lukt en ook daadwerkelijk zo uitkomt.

 • Het idee is met de lagere berekening van de AO-index dat een eventuele blokkade sneller moet kunnen gaan lukken. Nu zie je inderdaad mislukte pogingen omdat de depressies op de Oceaan te krachtig zijn inderdaad.

 • Ik bedoel van de berekening dus of dit afkomstig is van de nieuwe run.

 • Thomas

  GFS 12z schetst voor volgende week maandag een gevaarlijke situatie. De bovenluchten warmen sneller op dan de lucht op neushoogte (m.u.z. het westen van het land temperaturen rond en onder 0°C) waardoor het op vrij uitgebreide schaal kan ijzelen. M.a.w., bij het eerste deel van de neerslagzone gaat het waarschijnlijk om droge sneeuw. Het tweede deel bestaat uit ijzel en/of (natte sneeuw). Bij het laatste stuk gaat het dan waarschijnlijk algemeen dooien met doodgewone regen. https://uploads.disquscdn.com/images/66083798be5b6f491840e440082b39f2ad2a9a1d8dfcb714f295f142c00c098e.gif https://uploads.disquscdn.com/images/97c5692a03439eff3f369212dd2c400395bddb571ff23e4a344efff31c9077ad.gif https://uploads.disquscdn.com/images/cc9eb41be671c7e452c5cb733afe6484e900c71e15d6d0cdaa24a4b13a5ec303.gif

 • Bijzondere situatie inderdaad, vooral in het midden en oosten van België is de koude lucht in de onderste laag nog niet verdreven. Opklaringen doen nu de rest. Dit allemaal te danken aan een warmbloedig inversiehoog, want dat was de opbouw van deze koude periode.

 • Stephan Valcke

  Wel wat meer depressiedruk boven Groenland. Dit is minder gunstig. Nu zullen we zien wat er gebeurt

 • Stephan Valcke

  dat was een tijdelijke hogedruk wig. Geduld

 • Dries Denolf

  Op +192 was er bij de vorige run reeds die aanzet naar een NW-stroming. Die zit er nu zelfs niet meer in

 • Jeroen Maes

  Heb je met een selectief geheugen. 😉 De blokkade die we hebben gehad stond er al in van ver in de meteofictie, is dus ook uitgekomen.

 • Van Laethem

  Vandaag is toch een groot deel van de sneeuw blijven liggen. Dit had men toch niet direct verwacht. Naar mijn gevoel was het ook kouder dan voorspeld. Zo zie je maar hoe een situatie in laatste instantie nog kan veranderen. Deze avond waren de autoruiten opnieuw aangevroren .

 • Stephan Valcke

  Dit zit er al een aantal runs na elkaar in. We blijven het volgen wetende wat er de vorige keren gebeurd is. Maar dit is wel beter dan geen uitzicht tot op +384

 • Rizky Taufik

  Heb ik ook, mijn vertrouwen is momenteel ook volledig zoek, maar ik blijf het met een half oog volgen momenteel.

 • Dries Denolf

  Op basis van vorige run heb je gelijk, natuurlijk. Maar na de vorige weken is het moeilijk om vertrouwen te hebben in weersituaties op lange termijn

 • Rizky Taufik

  Denk ik ook, vooral naar +228 en verder kijken vandaag en dan zien dat het vanaf morgen erin blijft en telken malen opschuift naar het heden.

 • Dries Denolf

  penibel slecht. Koudere t° aan de grond, maar hoog boven de oceaan ligt nog minder noordwaarts

 • Dries Denolf

  gfs 12z geeft koudere t° dan vorige run, maar in de bovenluchten verandert er weinig

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Penibel–goed?

 • Stephan Valcke

  Denk dat we ons geen illusies moeten maken wat betreft het komende weekend en begin volgende week. Ik denk dat het vooral belangrijk is of dat de trend erin blijft vanaf +228. Dat zou dan een vuiler winterweer kunnen generen

 • Stephan Valcke

  dit is de gfs oper maar binnen het ensemble zit deze trend er al een aantal keren in. We praten daar natuurlijk nu nog over met de voorgeschiedenis in gedachte, maar dit zou vroeg of laat wel eens bingo kunnen zijn. Benieuwd of gfs 12 deze trend volgt vanaf +228

 • Het wordt volgens mij behoorlijk gevaarlijk komende uren in België en Nederland. Temperatuur daalt op veel plaatsen als een baksteen en de wegen liggen er behoorlijk vochtig bij! Opgelet voor opvriezing!

 • Dries Denolf

  gfs 12z +114: hoog ligt nog zuidelijker op oceaan dan bij vorige run. Het wordt erg penibel

 • Dries Denolf

  Stephan, baseer je je nu op 1 member of zijn er verschillende die die uitkomst geven?

 • Rizky Taufik

  Momenteel +2 te Ninove en nog altijd sneeuwresten. 5de winterse dag, waarvan 1 ijsdag, is een feit. Te grimbergen ook een ganse dag een winters gevoel.

 • Stephan Valcke

  Dit is een kaartje voor 14 januari. Geen WC maar toch een mooie blokkade hoor. Natuurlijk op +300 maar van een wc is hier toch geen sprake https://uploads.disquscdn.com/images/9229181107abce73690cf7fd98cb07b2bf4ba5f2763f12b3dd1275e79d818dc8.png

 • Stephan Valcke

  Een krachtige wc is het niet . GFs laat een W-NW stroming kantelen door naar een N stroom op de langere termijn

 • Thomas

  Ik zou eerder de fijnmazige modellen volgen. Het temperatuurscontrast is echt groot. Als het hogedruk gebied maar even langer blijft hangen, zitten we al in een luchtsoort die gemakkelijk 5°C kouder is.

 • Kenneth Noyelle

  In de afgelopen runs zie ik toch steeds weer die hogedrukopbouw boven de oceaan, dat maar steeds weer probeert aan te sluiten naar groenland . Maar elke keer weer mislukken door opdringerige depressies. Ik vind deze trouwens te snel uitdijend op de huidige gfs kaarten. Ik verwacht dan ook dat deze depressieactiviteit wat achteruit zal gaan en de huidige hogedrukopbouw meer richting groenland zal punten . Vergeet niet dat een blokkade op zee moeilijk is om verdere voorspellingen te maken.

 • kjell

  We zullen is zien wat gfs12 uit zen mouw schudt.

 • Dries Denolf

  Ander probleem is dat er voor deze week niet echt koude t° berekend worden. En dat speelt in het nadeel van die zone ivm die van vorige nacht

 • Dries Denolf

  Bedoel je de exacte dauim van berekening of de exacte datum wanneer die negatief wordt? Want dat laatste vind ik toch wel duidelijk

 • Dries Denolf

  Het hoog richt zich wel wat op, maar ik vind niet dat je van een blokkade kunt spreken. Ik zie eerder een WC vanaf noord G-B. Daardoor heeft de atmosfeer te weinig tijd om koude lucht op te nemen voor ze naar ons duikt

 • Met de huidige verwachting van die AO- index op termijn is een krachtige westcirculatie naar mijn mening niet mogelijk. Daarom laat ik het hier ook zien met de vraag hoe deze berekening dan tot stand komt. Het vervelende van die grafiek is dat je de exacte datum van die AO- index niet ziet.

 • Dries Denolf

  Niet als die zo S-waarts ligt als nu. Dan krijg je gewoon regenweer uit het W. Pas als die depressies meer naar het N liggen en koude van hoger breedtes meenemen, duiken die naar onze regio’s met koudere luchten

 • Michael

  Is zo`n WC echt erg voor mooi winterweer? Kunnen we toch sneeuw krijgen met een WC? Jawel toch

 • Het kan natuurlijk altijd, moet er alleen nog veel veranderen en dat zie ik niet zo gauw gebeuren. Wie weet. 😉

 • Dries Denolf

  In de EC pluim is het inderdaad zo dat het ensemble na 240u duikt. Maar dat is al een poos zo en die koudere t° schuiven nooit op in de tijd. Dus best negeren tot we inderdaad merken dat die kou dichterbij komt

 • Dries Denolf

  Weten we eigenlijk al genoeg over de correlatie tussen de AO en de invloed ervan op winterweer? En zo ja, zijn er niet teveel andere parameters die die correlatie verstoren? Want ik zie nu toch zowel bij gfs als EC een onvervalste WC, dit zover we kunnen kijken in de toekomst

 • Ik denk dat we nu dan wel weer spreken voorbij +200 uur en als ik de individuele leden bekijk zitten we al voorbij +240 uur op interessante weerkaarten. Tijd maar weer even uitzitten en in ons achterhoofd houden dat we niet weer gefopt worden.

 • Michael

  Nou, hopen dat er deze keer ook meer valt dan voorspelt 🙂

 • Paulus Piet

  Naar mijn idee duurt het altijd even voor dat deze para’s zichtbaar zijn op de kaarten. We hebben de afgelopen maand allemaal kunnen zien hoe snel de kaarten kunnen omslaan.

 • Dries Denolf

  Niet alleen deze winter. En het was echt kantje boord. 2 km meer naar het oosten en je zat in de sneeuw

 • Thomas

  Inderdaad, alleen werden winterse settings toen geforceerd om in de weerkaarten te komen. Nu kunnen de al aanwezige settings al profiteren van een negatieve AO.

 • Dries Denolf

  Kan me moeilijk voorstellen dat enkele dagen op voorhand men al zo’n fijnmazige details kan berekenen. Ok bij de storing van vorige nacht heeft het op meer plaatsen gesneeuwd dan voorzien

 • Stephan Valcke

  Dit komt wel nog. Wanneer we wat langer de winter in duiken, kan met een mooie N stroming, west Vlaanderen maximaal profiteren van het zeewater.

 • Stephan Valcke

  Valt wel op dat Gfs een mooie blokkade laat zien vanaf pakweg +228. En dit zit er nu toch al een aantal runs in. Misschien lukt het deze keer wel?

 • Dat zegt meer iets over de kracht van de poolwervel en dus ook de straalstroom. Hogedruk boven de Pool heeft daar indirecter wat mee te maken. Natuurlijk hangt het een met de ander wel samen.

 • Ik had er dan meer verwacht nog, maar we zullen eens gaan kijken de komende dagen hoe dat zich gaat ontwikkelen.

 • Jeroen Maes

  Negatieve AO index staat voor hogedruk boven de pool toch? Dat zie je ook gebeuren in de 06z run van GFS.

 • Thomas

  Vorig jaar in januari keerden de kaarten hun kar toen plots ook tijdens een negatieve AO. Geen idee ofdat dat nu ook het geval gaat zijn. In ieder geval zijn er een paar serieuze winterse settings mogelijk die zich nu nog in het UGKB bevinden die nu wel eens werkelijkheid zouden kunnen worden.

 • Deborah Ahlers

  Klopt, Den helder steeds buien met hagel

 • Opvallende uitkomst van de berekening van de AO-index. Ik kan dat niet rijmen met de langetermijn verwachting. De trend lijkt zeer negatief te gaan, wat de kracht van de poolwervel (straalstroom) doet verminderen. Kijkt men naar de weerkaartenset dan zie ik nagenoeg geen winterse oplossingen en ook veel paarse kleuren boven Groenland. Dan zou ik toch een positieve AO-index verwachten in de berekeningen, of ben ik nu gek. 😉 kijkt men naar de luchtdrukontwikkelingen op Groenland, dan vallen me 2 zaken op. De eerste is dat het een komen en gaan is van de drukgebieden (fronten) en dat al snel een wel heel grote spreiding optreedt in de verwachte luchtdrukontwikkeling. Beide zaken maken de lange termijnverwachting moeilijk. Wie kan de verwachting van de lage AO- index verklaren? Of zijn de kaarten vanmorgen opeens gekeerd? https://uploads.disquscdn.com/images/c68f749a60dd4e5e47ffee42a9fcdc664b9923430fff3ed972f069dc179a8e83.gif https://uploads.disquscdn.com/images/ae4c15bf802ce82037c214c9f72d3eca67da2b64c7c8376f1e59c8a82b667fec.gif

 • Jeroen Maes

  Er kan wel even een sneeuwtapijt zijn maar wanneer het overgaat in regen smelt dat natuurlijk weg.

 • Michiel

  Dan zal er toch geen sneeuwtapijt zijn? De sneeuw zal direct overgaan in regen dus?

 • Robbe Maes

  In turnhout net een winters buitje gehad met hagel en een paar vlokken natte sneeuw ertussen, temp van 4,1 naar 2,3graden gezakt. Hier zullen we het voorlopig mee moeten doen vrees ik..

 • Ivan

  De moed is me in de schoenen gezakt. Weinig tot geen geloof erin. Zeker voor noord west vlaanderen.

 • Thomas

  Geheel België gaat zoals het er nu naar uit ziet bij WRF sneeuw zien, ook West-Vlaanderen. Op deze kaart is de sneeuw daar al overgegaan in regen.

 • Ivan

  Mij lijkt dat west vlaanderen hiertoch weer uit de boom valt. Of behoort het niet tot belgie. ? Je zei toch heel belgie. ?

 • Paulus Piet

  Ziet er vooralsnog naar uit dat vrijdag een ‘betere’ sneeuwsituatie gaat opleveren voor meerdere plaatsten in de Benelux dan afgelopen avond/nacht.

 • Jelle Van den Berghe

  Na 3 dagen van het net geweest te zijn hier nog eens checken. Conclusie? De eerste die hier dit jaar nog enthousiast doet over winterkaarten op +200h krijgt een djoef! 😉
  In Opglabbeek een prachtig sneeuwlandschap intussen. Ik wens het iedereen toe de komende weken!

 • Paulus Piet

  Goed te herkennen aan de wolk structuren deze maritieme polaire buitjes. Dan weten we meteen dat we in een noord/noordwest stroming zitten.

 • DE 00:00 van ECMWF.

 • Thomas

  Bovendien laat WRF ook zien dat heel België (en het grootste deel van Nederland) ook met sneeuw te maken krijgt. Of er een zeer tijdelijk sneeuwtapijt komt te liggen, zal afhankelijk zijn van de temperatuur van de ondergrond en de neerslagintensiteit (isothermie). https://uploads.disquscdn.com/images/2f779efe879436b5a0f9e02901582628f8eff8e243d6da486f1db105627f1951.png

 • Thomas

  WRF 06z komt opnieuw met dat warmtefront dat wordt voorafgegeaan aan sneeuw. Een typische situatie waarbij de koude lucht verdreven wordt waarbij de neerslag transformeert van regen naar sneeuw. Achter dat front zit dus die gevoelig warmere lucht waarmee we eind deze week en begin volgende week mee te maken krijgen. https://uploads.disquscdn.com/images/e92a2fc1a393c12b9f0c0f67b023f6a0e9c83968ce8aac83b6e9abb7690a8654.png

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Hier in Landen 0à1 graad.

 • Jeroen Maes

  Net in Antwerpen een klein buitje gehad, temperatuur is 1,4 graden gezakt op een paar minuten tijd. (nu 5,4 graden)

 • Probeer de volgende keer enkel de afbeelding in de discussiedraad te zetten. Dat verhoogt het gebruiksgemak van de discussiedraad. Tip van het nieuwe jaar 2017 😉

 • Komende uren trekken enkele buien vanaf de Noordzee het binnenland van de Benelux binnen. Tijdens een intensief exemplaar kan er lokaal wat hagel en/of natte sneeuw vallen. https://uploads.disquscdn.com/images/d9b89945cac7f5b0d0b6262bed2db973e9e1475fdfe5e0de2c84538f58c4a53f.png

 • Jeroen Maes

  Welke run is dat juist?

  Zo te zien de 12z van gisteren en daar was zowel de temperatuur als dauwpunt wel iets kouder voor hetzelfde tijdstip in de 00z run van vandaag.

 • Nathan

  lijkt me wel een mooi kaartje 😉

 • Stephan Valcke

  ECMWF voorziet het volgende. Ook het westen (behalve de kust ) zou sneeuw krijgen https://uploads.disquscdn.com/images/57afacfbd1db2a63ffeede43cdc02bfd329d88e0c91a306bcf97b193bd1119fb.png

 • Michiel

  Same here 😉

 • Chris Meire

  get used to it Ivan. Buiten structureel winterweer, spreekt onze geografische ligging tov de noordzee in ons nadeel.

 • Van Laethem

  Is allemaal te ver weg. Daar hecht ik geen geloof aan .

 • Jeroen Maes

  Dit is een front waarbij in het begin van de neerslagzone nog wel sneeuw zou kunnen vallen gezien de koude bovenluchten maar bij de doortocht wordt de koude lucht op hoogte verdreven dus gaat dan waarschijnlijk overgaan in regen. Maar duurt nog wel een aantal dagen voor de fijnmazige modellen hiernaar kijken.

 • Sven

  deze kaarten zijn ongeloofwaardig zo vroeg op voorhand. Wij hadden dit keer geluk, zaten net aan de rand, de goeie kant van de rand. Hopelijk krijgt gans België nu eens een tapijtje!

 • Ivan

  Bedankt rizky 🙂

 • Ivan

  Pfff terug niets voor ons hier.

 • Ivan

  Hier al 5 graden. Veldegem

 • Sven

  als er iemand interesse heeft voor waar er nu allemaal sneeuw ligt en hoeveel http://www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw/index.htm

 • Rizky Taufik

  Vooral de periode vanaf +228 in het oog houden, vanaf dan terug interessante kaarten.

 • Rizky Taufik

  Ik heb toch de indruk, uitgezonderd het uiterste westen, dat het heel traag opwarmt, nog rond 0.

 • kjell

  Iemand gfs06 int oog? Voorlopig ongeveer gelijk gfs00 denk ik

 • Nielss Gulabsonn

  ik zie het positief in! Maar blijf realistisch.. ik zie wel wat de komende weken en 2 maanden ons nog te bieden heeft 🙂 niks is verloren en het kan snel omdraaien 😉

 • Guppert

  Ik weet het. Maar de echte winterdoorbraak wordt elke keer weer uitgesteld of verdwijnt. Aan de andere kant hebben we tot nu toe al meer winter gehad dan de afgelopen jaren. EN om verdere persoonlijke teleurstelling te voorkomen geniet ik van elk winters moment die er nu wel doorkomt.

 • Steven Verleyen

  In Gavere (oostvlaanderen) lag er vanmorgen ook een dun wit laagje….In Brussel nu dichte mist.

 • Rizky Taufik

  Dan ziet de GFS-pluim brussel er iets beter uit.

 • Stephan Valcke

  EC pluim opnieuw slechter. Op basis van deze pluim kunnen we stellen dat winter voor 15 januari zo goed als uitgesloten is. Er staat zelfs een dag van 12 graden erop door de oper. https://uploads.disquscdn.com/images/c3a7e562d971b996be39d2cae0a17739f4c8e1a250f15af25eb670ccfda49d2b.png

 • Michiel

  Weer behalve in het Westen 😉 het zal een gewoonte worden deze winter zeker? :p

 • Chris Meire

  zoals de kaarten nu liggen zit dat er niet in de volgende 14 dagen(in het westen bij ons)

 • Stephan Valcke

  Deze nacht enkele vlokjes gehad in Kortrijk maar niets dat bleef liggen.

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Ik hoop van ganse harte dat de westerlingen onder ons ook niet meer te lang gaan moeten wachten op de 1ste sneeuw en terug niet de zoveelste sneeuwloze winter tegemoet gaan.

 • Ivan

  Ja klopt. Alleen jammer dat we hier nog geen enkel sneeuwvlokje gezien hebben.

 • Rizky Taufik

  EC ook niet, al gaat het enkel over kansen vanaf 11/01. Maar we weten sinds afgelopen weekend hoeveel waarde dit heeft. Gewoon opvolgen en een half oog en zien. Ondertussen heeft deze winter al meer gepresteerd dan vorige winter.

 • Michiel

  Ben blij voor praktisch gans België dat ze nu een beetje sneeuw hebben, maar hier is het zoals gewoonlijk weer niks geworden en ligt er ook niks … :/

 • Ivan

  Gfs lijkt niet slecht ip termijn.

 • Thomas Verstraete

  Kan vanavond weeral helemaal anders zijn

 • Ivan

  Hier enkel regen 🙁 veldegem )

 • Guppert

  Wel frappant dat binnen 48uur de winterse setting rond 09-01 compleet is verdwenen. 🙁
  Ik ga vanaf nu lekker genieten van de winterse verrassingen bij ons in Hardenberg (Overijssel, NL).Zoals de sneeuw van gisteravond. Heerlijk!

 • Thomas Verstraete

  Gfs op het einde wel een koele periode maar veel te ver

 • Rizky Taufik

  Zie toch kansen vanaf 11/01 hoor zowel bij GFS en in mindere mate bij EC. Blijf met een half oog volgen, zolang er kansen zich voordoen.

 • Flanders

  Lap

 • Van Laethem

  Denk dat we voorlopig met dit moeten stellen. Vrijdag nog een koude Driekoningen, daarna inderdaad natter en warmer.

 • lieven

  GFS00 en EC00 en UKMO laten vanaf 7/01 de winter terugtrekken om over te schakelen op een W-NW circulatie. Onzekerheid daarna….

 • Tony Straetemans

  Hier in tongeren( limburg) sneeuwt t nog

 • Van Laethem

  In het Pajottenland een dun maar mooi wit tapijtje! En fris!

 • Flanders

  Opstaan voor regen, ;;;; dis is België het leven zoals het is …

 • Rizky Taufik

  En de 1ste sneeuw, incl. een tapijt van 1 cm, sinds eind 2014 is een feit. Locatie: Ninove. De 2de neerslagzone gaf enkel sneeuw.

 • Steven van Dam

  Te Wemmel !

 • Steven van Dam
 • Rizky Taufik

  Een mooi laagje sneeuw te Ninove. De 2de neerslagzone heeft hier enkel sneeuw opgeleverd.

 • Robby Roels

  update 05.30: De “tweede” neerslagzone is grotendeels gepasseerd in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) en bracht jammer genoeg enkel regen op deze locatie. Ben toch tevreden dat er uit de “eerste neerslagzone” wel een laagje sneeuw kwam. Genoeg voor een nachtelijk wandelingetje 😉

 • Robby Roels
 • Dries Denolf

  Kleine iets warmere luchtbel kan verschil ts regen en sneeuw maken. T° en dauwpunt zijn werkelijk juist aan het randje. Zal voor afwisseling van sneeuw en regen zorgen

 • Jeroen Maes

  Hier in Antwerpen ook, ik hoop dat het nog terug verandert nu de neerslag wat intensiveert maar met 0,9 graden en dauwpunt van -0,2 is het toch nipt.
  half uurtje geleden anders nog mooie sneeuw.

 • Flanders

  Oeps , sneeuw wordt weer regen un lokeren

 • Dries Denolf

  Niet vergeten dat het bij ons nog steeds 1018hPa is. Wind ondertussen gedraaid van S deze namiddag naar NNW

 • Robby Roels

  Hoe langer het duurt, hoe meer water ze kan “opscheppen” om hier te laten neerdwarrelen 🙂 ondertussen blijft het hier wel licht sneeuwen

 • Robbe

  Turnhout nu ook sneeuw, vlokken worden groter bij exact 0,0 graden!

 • Dries Denolf

  Straks (W-Vl over 20′) bij ons

 • Jeroen Maes

  Jep, behalve de gestrooide weg ziet het hier al mooi wit en de eigenlijke zone moet nog steeds komen. Duurt enorm lang voor die er is.

 • Robby Roels

  er ligt nog wat klaar boven de Noordzee… 🙂

 • Dries Denolf

  Geduld is een schone deugd

 • Dries Denolf

  Bedankt, Arjan, kende die niet, maar staat nu ook in mijn boekje. Is idd volledig en overzichtelijk

 • Jeroen Maes

  Regio Antwerpen sneeuw nu.

 • Ken je deze website ook al Dries? Staat bij mij in mijn favorieten. Weeroverzicht alles in een.
  http://members.home.nl/tianwa/noni/journaal/weerindexjournaal.html

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Nu sneeuw te Landen (Vlaams Brabant).

 • Dries Denolf

  Idd sterke site: wetteronline.de

 • Dries Denolf

  Heb toch gezegd dat je een halfuurtje geduld moest hebben

 • Dries Denolf

  Waarschijnlijk wel: front trekt nu over land en regen zet zich practisch onmiddellijk over in smeltende sneeuw: wetteronline.de

 • Dries Denolf

  Het front beweegt ook heel traag (hoge druk boven onze regio’s. Andere goede suggestie wetteronline.de

 • Rizky Taufik

  Al een beetje witjes te Ninove en nu gaan slapen en hopen op een witter landschap dan nu.

 • Dries Denolf

  t° +1 op 2m, aan de grond is die wat lager. Met naderen van koufront zal t° nog iets dalen

 • Jens Pinoy Soenens

  Als de intensiviteit toeneemt met droge sneeuw zal dit wss rap gebeuren.

 • Nathan

  Ik vraag me eigenlijk af kan die sneeuw wel blijven liggen op een natte ondergrond ?

 • Jens Pinoy Soenens

  De overgang gaat heel traag

 • Dries Denolf

  warmfront. Koufront komt altijd na warmtefront, dus vandaar dat de regen nu overgaat in sneeuw in Roeselare

 • Ivan

  Kga slapen.

 • Dries Denolf

  Heb morgen gelukkig half dagje bij genomen, na familiefeest vanavond. Als het zo door gaat, kom ik niet toe met mijn 1/2 dag

 • Ivan

  Wordt hier waarschijnlijk niets 🙁

 • Jens Pinoy Soenens

  Mag gerust beginnen vriezen dat de sneeuw blijft liggen. Zal wss wel gebeuren na het koufront

 • Dries Denolf

  Geen probleem bij t° juist boven 0°

 • Dries Denolf

  1/2 uurtje geduld, je merkt aan reactie Jens hieronder dat regen zich omzet in smeltende sneeuw

 • Rizky Taufik

  Moet wel werken ze, na een weekje verlof.

 • Laurenz

  Everbeek,tegen Geraardsbergen

 • Laurenz

  Everbeek tegen geraadsbergen

 • Nathan

  Ja dat merkte ik al haha overal waar je zei het gaat sneeuwen dan begon het daar te sneeuwen.

 • Ivan

  Waar?

 • Laurenz

  Eerste dikke vlokken dwarrelen nu ook uit de hemel

 • Dries Denolf

  Grote kans, aangezien ook Beernem melding geeft van sneeuw. Eerst wachten waar regen uit G-B zich omzet in sneeuw. Ik ben ook geen waarzegger, maar mijn voorspellingen komen op het ogenblik vrij goed uit

 • Michiel

  Langemark,. Regen

 • Peter

  Op wetteronline ook mooi te zien.

 • Jens Pinoy Soenens

  Idd! wel nog kleine natte regendruppels maar is getransformeerd naar sneeuw, natuurlijk alles is kletsnat door de eerdere regen…

 • Dries Denolf

  Brugge zelf denk ik niet, Veldegem zal randgeval zijn

 • Nathan

  Dus daarvan krijgt midden West-Vlaanderen ook sneeuw ?

 • Dries Denolf

  Toch wel pech zeker, dat je nu gaat slapen

 • Ivan

  Regio brugge:regen regen regen pfff

 • Dries Denolf

  Klopt: er komt een intensere regenzone van G-B, waarbij ik denk dat regen in sneeuw zal overgaan eens 20 km O-waarts van kust

 • Rizky Taufik

  Eindelijk sneeuw te Ninove bij licht negatieve temperaturen.

 • Rizky Taufik

  En de ijsregen is overgaan in de 1ste sneeuw sinds Eind 2014.

 • Nathan

  sneeuwt het bij jou ?

 • Dries Denolf

  Zou er nu moeten sneeuwen

 • Laurenz

  Ik ga dodo doen, het effectief koufront trekt maar om 3u-4u over Oost-Vlaanderen,zal dan terug opstaan en hopelijk snow casten

 • kjell
 • Momenteel vallen er in Beernem ijskristalletjes naar beneden.

 • kjell

  Oosterzele (wat duidelijkere foto)

 • Rizky Taufik

  Nog altijd ijsregen te Ninove. Ik ga nu slapen, ga er niet meer op wachten en zie het wel morgenvroeg.

 • Peter

  Ik woon in heuvelland tegen Komen, momenteel begint het wat te regenen. Temperatuur 0.5 graden dus dat komt wel nog goed

 • Jens Pinoy Soenens

  Roeselare dus straks ook

 • Nathan

  Dat vraag ik me ook af ik woon daar zelf ook dicht bij.

 • Dries Denolf

  Zie je wel: reeds sneeuwmelding in Ruiselede (omgeving Beernem-Aalter): komt naar Ieper zakken

 • Robby Roels

  Subiet, tmag eerst wat harder gaan sneeuwen 🙂 gelukkig heb ik nachtdienst op het werk deze periode. Dus moet ik op mijn vrije dag ook in “nachtritme” blijven. Vermits ik pas rond 06.00 ga slapen kan ik ten volle genieten van alles wat er nu uitvalt.. 🙂

 • Ivan

  En west vlaanderen regio brugge?

 • Dries Denolf

  Dat is nog een stuk meer naar het S. Bovendien kun je op de sneeuwradar van buienradar.be volgen of sneeuw ten O van Geraardsbergen trekt of niet

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Landen regen/ijsregen

 • Jeroen Maes

  Bij mij gok ik op ongeveer 2 uur maar ik hoop vroeger, hier valt er iets maar de intensiteit is extreem laag, wordt zelfs niet opgepikt door neerslagradar kmi.

 • Dries Denolf

  Zou daar nu ongeveer smeltende sneeuw moeten zijn

 • Tim Veeckman

  overgaand in sneeuw ook

 • Dries Denolf

  Jep, ondertussen waarschijnlijk ook smeltende sneeuw waar je woont

 • Laurenz

  Ah bij mij ist Geraardsbergen,bij rizky ist ninove

 • Rizky Taufik

  Nog altijd licht negatief te Ninove.

 • Laurenz

  Haha dries

 • Dries Denolf

  Ninove ligt ook S-waarts van Brussel. Geduld

 • Laurenz

  Bij u zal het wa vroeger zijn hè Jeroen,kga nog een uurke of 2 slapen en dan wekker laten oplopen om 3uur

 • Dries Denolf

  Bottines al aan?

 • Dries Denolf

  Koude lucht activeert sneeuwzone naarmate die SO waarts zakt

 • Laurenz

  Ja rizky,mag gaan komen,want ons geduld is nu al lang genoeg op de proef gesteld.zo’n 2jaar al👍

 • Dries Denolf

  google gewoon op sneeuwradar. Je vindt er sneeuwradar buienradar.be. Je klikt die aan en ziet de buienlijnen vanuit Nl zakken

 • Flanders

  Lokeren begint wit te zien ☃️⛄️

 • Nathan

  Oost-Vlaanderen valt in de prijzen haha.

 • Rizky Taufik

  Geduld, nu hier ijsregen, maar zo niet lang duren eer het overgaat in droge sneeuw.

 • Robby Roels

  Hier in Houtem begint het ook ondertussen, en dat ligt naast Oosterzele 🙂

 • Robby Roels

  Eerste sneeuwvlokken te Sint-Lievens-Houtem (Oost Vlaanderen)

 • Tim Veeckman

  amai … wat een verschil op pakweg 10km … maximum . ier nog steeds motregen nu

 • Rizky Taufik

  Hier ook ijsregen/sneeuw, maar normaal zou de ijsregen vlug in sneeuw overgaan.

 • Laurenz

  Zot,en bij ons niets,we liggen ocharme 20km uiteen

 • Jeroen Maes

  Jep, duurt nog een paar uur voor de eigenlijke sneeuwzone komt.

 • Laurenz

  Volgende neerslagzone rond ongeveer 3u verwacht in Oost-Vlaanderen.wel veel meer intensiteit

 • kjell
 • Niels2a

  Zoersel begint het ook de motsneeuwen! Temperatuur hier 0,2 graden, wordt een laaange nacht!! Super dat er nog zoveel op zijn! 😀

 • Tim Veeckman

  oudenaarde regen nu ..; het moet gewoon afzakken… 😉

 • Tim Veeckman

  ruiselede

 • Tim Veeckman

  ruiselede sneeuwmelding

 • Jan De Keersmaecker

  Dries, op de neerslagradar lijkt de neerslagzone boven Brussel toch echt actiever dan die boven Nederland , hoor

 • Tim Veeckman

  kjell ier ook regen nu… komt wel goed 😉

 • Peter

  Zullen delen van W-Vlaanderen hier ook een graantje van meepikken? Vooral het zuiden dat ver genoeg van de kust ligt dan :p

 • Nathan

  Iemand meldingen van West-Vlaanderen ?

 • Steven Vd Meulen

  Ijsregen/sneeuw ❄ in dilbeek nu

 • kjell

  Oosterzele: ineens sneeuw en ze blijft liggen

 • Michiel

  Kun je dit verduidelijken met een kaartje aub? 🙂

 • Dries Denolf

  Idd, zakt SO-waarts

 • Dries Denolf

  sneeuwradar buienradar.be

 • Hier in Utrecht neerslag overgegaan in lichte regen en temperatuur loopt ook wat op. Actueel nu +1.5 graad. Later vannacht als het opklaart dan wordt het uitkijken voor opvriezen van natte wegen. Lokaal sluit ik een winterse bui ook niet uit.

 • Dries Denolf

  1 ste sneeuwzone bereikt nu Brussel en zakt verder S-waarts. Volgende meer uitgebreide en meer intense zone ligt nu boven de grens

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ben aantal wachten op de eerste druppels/vlokken. 😉

 • Michael

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Wil weten of Eindhoven ook in de prijzen gaat vallen 😉

 • Laurenz

  Wa radar volg jij dries

 • Dries Denolf

  1ste sneeuwzone trekt over O-Vlaanderen verder naar het S. Volgende sneeuwzone ligt aan de Nederlandse grens, is veel intenser en uitgebreider en zal het ganse land bedekken

 • Laurenz

  Everbeek z-o Vlaanderen regen momenteel,rizky hoe is het in ninof

 • Tim Veeckman

  die lijn met neerslag ligt nw-zo georienteerd… zie je goed op kmi radar

 • Jan De Keersmaecker

  Grimbergen ook Tim, nochtans vallen hier ook de eerste (natte) sneeuwvlokken!

 • Jan De Keersmaecker

  Correctie : Is vooral korrelhagel momenteel

 • Jeroen Maes

  Wind gaat naar noord draaien wanneer het koufront passeert dus normaal niet.

 • Tim Veeckman

  oosterzele ligt nog onder de lijn lokeren dendermonde nevele moatje … beetje geduld 😉

 • Robby Roels

  Momenteel nog regen in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen)
  Wandelschoenen staan klaar voor zodra de regendruppels plaats maken voor sneeuwvlokken 🙂

 • Jan De Keersmaecker

  Eerste sneeuw in Grimbergen, Vlaams-Brabant. Nu nog hopen dat deze blijft liggen!

 • Jens Pinoy Soenens

  Dat redelijk actief neerslaggebied aan Calais is dat voor West-Vlaanderen?

 • Rizky Taufik

  Zal nie lang duren eer het daar ook sneeuw wordt, al sneeuwmelding vanuit Aalst.

 • Jan De Keersmaecker

  Ook hier in Grimbergen is het aan het gebeuren. De eerste vlokken op het dakraam zijn een feit!

 • Rizky Taufik

  Ook sneeuwmeldingen in Aalst

 • kjell

  Snap het niet, oosterzele regen

 • Dries Denolf

  1ste sneeuwzone passeert ten O. Grootste neerslaggebied ligt nog boven Nederland en zal over enkele uren gans België bedekken

 • Rizky Taufik

  Sleidingen meldt droge sneeuw, dus het verdere binnenland mag zeker droge sneeuw verwachten.

 • Tim Veeckman

  yup ten W van gent ook… nevele

 • Flanders

  Lokeren, sneeuw en blijft liggen …..

 • Rizky Taufik

  Focus nu op deze nacht en eind volgende week, dat elke run iets kouder wordt. De rest zien we wel.

 • Tim Veeckman

  leuke sneeuwrun van gfs 18z ,

 • Jan De Keersmaecker

  Heel wat meldingen uit Oost-Vlaanderen nu.

 • Rizky Taufik

  Allemaal goed nieuws, woon ten Oosten van die genoemde plaatsen.

 • Tim Veeckman

  koekenbak 😉

 • Michiel

  En regio Ieper? ;P

 • Steven Vd Meulen

  Dilbeek vl br matige ☔ nu

 • Thomas Verstraete

  Kan iemand mij de laatste kaart van gfs uitleggen?

 • kjell

  Oosterzele matige regen…

 • Tim Veeckman

  zele dendermonde ook nu

 • Dries Denolf

  sneeuwzone uit N-O-Vlaanderen zakt verder naar het S. Nog een uurtje geduld. Buienradar.nl is vrij correct voor het ogenblik. Alleen kuststreek heeft voorlopig nog regen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  13-14

 • Rizky Taufik

  Zou toch moeten transformeren in sneeuw, aangezien er al sneeuwmeldingen zijn vanuit Zelzate en Sleidingen

 • Tim Veeckman

  nee beter op de fbtopic volgen .. daar posten mensen fotos en updates waar het sneeuwt 😉

 • Jens

  Koekelare terug lichte regen momenteel

 • Rizky Taufik

  Sneeuwmeldingen uit Sleidinge, en da ligt ten westen van Zelzate.

 • Rizky Taufik

  Das positief, dan maak ik zeker kans op Sneeuw

 • Jan De Keersmaecker

  Foto?

 • Rizky Taufik

  Ik denk dat we ons nu maar gaan focussen op volgend weekend dat bij elke run van GFS iets kouder wordt berekend.

 • Jens

  is precies iets naar achter geschoven naar 10-11

 • Tim Veeckman

  sneeuwmelding uit zelzate 😉

 • Ian Vasquez Badilla

  Ook hier in Wageningen nog steeds flink aan t sneeuwen

 • Tim Veeckman

  hoezo?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Nope.

 • Robbe

  De nacht is nog jong, op de buienradar is te zien dat de neerslag aan het zakken is. Binnen enkele ogenblikken kan de eerste neerslag die bij het koufront hoort vallen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Hopenlijk in de vorm van sneeuw!

 • Jens Pinoy Soenens

  Hopelijk zit nog die koude trend vanaf 9 januari nog in de run zoals die van 12Z. Natuurlijk nog ver maar paar dagen geleden was er ook rond 9 januari een omslag te zien naar kouder weer.

 • Waregem net boven 0°C. http://weerstationwaregem.be

 • Jeroen Maes

  Dat lijkt me het beste idd, Arome komt nu binnen en die lijken me zelfs nog iets positiever dan Hirlam.

 • Nathan

  Echt mooi, hopelijk hebben de mensen in België ook zoveel geluk vanacht.

 • Dat is geen geluk nog 🙁

 • Rizky Taufik

  Te ninove nog altijd – 0,8

 • Jeroen Maes

  Koufront moet nog binnenkomen dan, daar eigenlijk hetzelfde verhaal als bij Rizky.

 • Rizky Taufik

  Bon, ik zie het wel. Aangezien het een dubbeltje op zij kant wordt verwacht ik niks en laat ik mij verrassen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Slechter vind ik.

 • Dries Denolf

  +168 en dan stop ik. Hoog komt iets lager te liggen gesurende WE en daardoor hogere t°. Maar bij de volgende run kunnen die drukgebieden net zo goed 100km naar het N opschuiven en dan zitten we in de koude lucht

 • Michael

  Regio Eindhoven regent het met temp rond vriespunt

 • Jeroen Maes

  sowieso is veel gezegd natuurlijk. 😉 Als het een klein beetje meezit in het scenario van hirlam gaat het niet meer over in regen en gaat de temperatuur pas rond 12 uur morgenmiddag in de plus bij jou.

 • Tim Veeckman

  oudenaarde droog

 • Sneeuw in Veenendaal (vanuit de verkeerscentrale) Sorry voor de kwaliteit anders was het bestand te groot,
  https://uploads.disquscdn.com/images/2cb5ac77a7e38eaeb36562ce164892d711c4ff5615d54cf92f04e0fc2e6f6340.gif

 • Rizky Taufik

  Maar sowieso een laagje als ik morgenvroeg opsta? En bedankt voor de info.

 • Jeroen Maes

  Als de neerslag er is kan het wat afkoelen, hoeveel het zakt is afhankelijk van de intensiteit natuurlijk maar als het nu in de plus zit zou ik morgenvroeg niet op een laagje rekenen.

 • Jens

  Volgens weerstation in Roeselare daar momenteel 0,8 en dauwpunt op 0,4

 • Jeroen Maes

  Adhv hirlam gok ik dat het daar rond 6 uur gedaan is met sneeuwen maar zoals gezegd is dat adhv hirlam en situaties als deze zijn heel lastig te berekenen dus kan evengoed anders zijn. 😉 Als het niet echt meer overgaat in regen kan er zelfs een laagje liggen tot de temperatuur morgenmiddag in de plus gaat.

 • kjell

  Kan ik bevestigen hier te oosterzele, met natte flatsen erbij, dankzij de intensiteit denk ik dan wel.

 • Dries Denolf

  Ook EC 07/01 sneeuw. Verschil is dat periode nadien zacht wordt bij EC en koud bij gfs. En tot waar die zal vallen, zien we dan wel. Ik voorspel sneeuw voor deze nacht over gans België. Zeker als ik naar de t° op 700 m bekijk boven Nederland, die Stephan op kaart toont

 • Michiel

  Hier is de temp afgelopen uren gestegen van 0,4 naar 0,9 graden, de temp zakt toch niet?

 • Flanders

  IN gent harde regen

 • Jan De Keersmaecker

  Jeroen, bedankt 🙂

 • Rizky Taufik

  Wat denk je over de grens Oost-Vlaanderen/Vlaams-Brabant?

 • Jeroen Maes

  koufront moet nog binnenkomen normaal dus idd eerst nog regen waarschijnlijk.

 • Nathan

  Vraag ik me ook af.

 • Jeroen Maes

  Volgens hirlam ligt daar ongeveer de grens in West-Vlaanderen tussen regen en sneeuw, na 4-5 in heel West-Vlaanderen regen.

 • Ivan

  Zowiezo heel andere uitkomst volgens mij. Wat denken jullie?

 • Jan De Keersmaecker

  Ik zie op de neerslagradar toch plots wat intensere neerslag instaan boven België. Toch vrees ik dat dit vooral in eerste instantie nog om (aanvriezende) regen zal gaan.

 • Flanders

  Ik mis Pacco

 • Dries Denolf

  Zoals de t° nu zakken, wordt die natte ijs

 • Jens

  GFS toont precies sneeuw vo 3/01 en 7/01 of zie ik dit verkeerd op de kaarten ?
  W-VL precies terug niks ….

 • Dries Denolf

  t° is idd in vrije val bij naderen storing. Logisch ook bij deze t° en veranderende windrichting

 • Ivan

  Ook in Veldegem?

 • Jeroen Maes

  Zou ook al iets eerder kunnen, moeilijk te zeggen adhv hirlam maar in omgeving Brussel zou het wel tot morgenochtend ongeveer 7 uur kunnen sneeuwen. (of zelfs nog iets later)

 • Dries Denolf

  +108: iets oostelijker en noordelijker. Kans op vochtige Arctische lucht deze week neemt toe. En zoals Stephan zegt: voor de week erop zien we wel over enkele dagen

 • Rizky Taufik

  Over de EC-pluim gaan we niet hebben zekers, die is nog slechter dan deze ochtend.

 • Michiel

  Wooww 🙂 maar hindert de natte ondergrond door de regen niet te veel de sneeuw? Die smelt toch direct op een nat oppervlak?

 • Jan De Keersmaecker

  Dus als ik wil wakker blijven voor de eerste sneeuwvlokken zal ik nog lang mogen wachten? Pas rond 02:00 ofzo in de omgeving van Brussel?

 • Dries Denolf

  Het zou me niet verwonderen moesten we wakker worden met een tijdelijk wit sneeuwtapijtje: je hoort nu al van verschillende Nederlandse collega’s op het forum melding van sneeuw, die daar zeker niet voorspeld was

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wie weet? Nog een kwartiertje ongeveer geduld.

 • Dries Denolf

  Ik weet niet of je Belg bent, maar door de hoge druk die voor het front ligt, schuift het erg traag op. De grootste neerslagintensiteit moeten we nog krijgen. De koudste luchten liggen aan de achterzijde van het front, dus is een wit tapijtje morgenvroeg niet uitgesloten. Zeker bij die t°

 • Ivan

  ook benieuwd

 • Michiel

  Goed nieuws dus?

 • Dries Denolf

  Zeker tot na het weekend zijn de tegenstrijdigheden met gfs erg groot: 50/50. En er zijn geen parameters die indicaties geven welke van beide het bij het rechte eind heeft. Of toch?

 • Ulrich

  Verassing in de maak?😉

 • Jan De Keersmaecker

  Ik weet hier jammer genoeg veel te weinig van, alsnog verbaast het me dat ik nog steeds niet meer dan een paar druppels heb gezien deze avond. Wat ik wel weet, is dat hoe intenser de neerslag, hoe groter de kans op transformatie in sneeuw. Daarom baart het me een beetje zorgen dat het hier bij enkele sporadische druppels is gebleven.

 • Dries Denolf

  Idd, laten we dat later dan volgend WE maar aan de dromers aan ons houden. Na weken modellen volgen zou iedere nuchtere mens ondertussen toch moeten weten dat wa na volgend WE gebeurt, bij iedere run verandert

 • Ivan

  Scandihoog in de maak?

 • Stephan Valcke

  Merk ik ook. Wordt dit de eerste winterinval die oorspronkelijk op de kaarten stond vorige week en die dan werd uitgesteld?

 • Ligt het aan mij of wordt GFS op de korte termijn alleen maar kouder. Positie in deze 18:00 run van de Atlantische rug ook weer een fractie beter, lees rechter.

 • Stephan Valcke

  Wel leuk dat je dat via die site mooi kunt volgen. Ook de bruuske verandering van de windrichting. Trouwens temperatuur in Kortrijk net 0.0 gr

 • Dries Denolf

  Zo zie je maar dat je voorlopig geen voorspellingen kunt maken. Eerst waren die koude t° voor volgende week berekend. Nu zouden we die vanaf half deze week volgen. De weeramateur wikt, maar het weer zelf beschikt

 • Ivan

  Hopelijk weer es een verrassende wending .

 • Stephan Valcke

  Betrouwbaarheid ligt volgens mij tot +144 uur momenteel. Ik denk dat we deze week nog wat verrassingen kunnen krijgen

 • Matthias

  Geduld 😉 front hangt nog boven nederland. Komt zometeen België binnen!

 • Dries Denolf

  Volledig juist. Bovendien meten die radars de neerslag enkele 100 m boven de grond en zijn die in nogal wat gevallen niet correct

 • Allé hup, eens kijken wat die winterinval in het oosten gaat uitrichten voor ons weer.

 • Dries Denolf

  Als de temp op 2 m +1°C is, kan de grondtemperatuur nauwelijks boven het vriespunt liggen. Bovendien worden de bovenluchten vanaf nu steeds kouder bij de passage van het front en is het zeker niet uitgesloten dat regen in sneeuw transformeert. Bovendien zou de luchtdruk moeten stijgen en bijgevolg het dauwpunt zakken

 • Stephan Valcke

  GFS18 komt binnen.

 • Ja, alleen moet de neerslag wel binnenkort gaan vallen of deze kan niet meer accumuleren met de koude bodem en dan is alle sneeuw voor niks.

 • Stephan Valcke
 • Michiel

  Dus nog een mogelijkheid voor sneeuw ookal is het nu 0,7 gr buiten?

 • lieven

  Het koufront trekt eerst door Nederland, later pas door België. Koufront wordt voorafgegaan door meestal regen in de lage gebieden, daarna mogelijkse (natte) sneeuw, zelfs bij positievere temperaturen.

 • Ivan

  Ik vind dat in de pluim van ecmwf toch nog vrij veel leden voor koud weer gaan vanaf 8 jan.

 • Stephan Valcke

  In Nederland bij positieve temperaturen al sneeuwmeldingen en in Vlaanderen bij negatieve temperaturen regen.

 • Ivan

  toch zie ik in de pluim nog redelijk veel leden die vanaf 8 jan; Onder nul duiken. Toch nog mogelijkheden?

 • Stephan Valcke

  Duimen maar

 • Marcel Klok

  Dat denk ik ook….hoop in ons voordeel

 • Stephan Valcke

  Maar weeral beter of die van gisteren. Misschien morgen terug wat beter? Wie weet. In elk geval zullen de runs voor na het weekend wel nog een paar keer veranderen

 • Ivan

  CFS ziet er toch eigenlijk ook niet zo slecht uit vind ik.

 • kjell

  Oosterzele natte regen bij -0.5°C

 • Marcel Klok

  Vergelijkbaar met ecmwf pluim

 • Stephan Valcke
 • Marcel Klok

  Moet je zeker doen…site werkt niet best op dit moment

 • Michiel

  Regen, regen en nog eens regen in regio Ieper bij 0,7 gr 🙁

 • Stephan Valcke

  Zal eens loeren

 • Marcel Klok

  Mee eens….weerpluim komt van weerwoord af…..denk dat de nieuwe pluimen voor alle regio’s wel bekend zijn

 • Lichte regen en natte sneeuw hier in Vleuten. +1 graad.

 • Stephan Valcke

  Tjah Marcel, 2 dagen geleden was het een pluim met zeer veel leden die gingen voor kou. Schiet nu niks meer van over. Gezien de wispelturige weermodellen zowel bij EC en GFS en binnen hun ensemble zeg ik u betrouwbaarheid maximum 5 dagen. Trouwens welke weerpluim had die ijsdagen van nu voor Vlaanderen gezien?

 • Marcel Klok

  Ik persoonlijk vind dat die rug op 72h erg snel wordt afgebroken …binnen 36 h is de gehele rug weg dit zal me niet verbazen dat dit uiteindelijk wat trager verloopt en we dus wat langer in de kou zitten als wat de modellen ons doet geloven

 • Dat is absoluut niet correct… Het probleem zit hem in de radars die sneeuw en de intensiteit ervan zeer moeilijk kunnen inschatten. Niet zomaar dingen beginnen roepen dus 😉

 • Rizky Taufik

  Voila, als ge deze vorige maand vergelijkt met de lentemaand 2015, das was december 2016 toch iets beter met op de valreep nog een ijsdag.

 • Ian Vasquez Badilla

  Natte sneeuw in Wageningen 😀

 • Jan De Keersmaecker

  Die neerslagzone is aan het oplossen dus er zal niks vallen hier in België …

 • Rizky Taufik

  Ja ik krijg zo de indruk sinds de afgelopen 2 runs. Wie weet wat er nog gebeurd op de kaarten/weergebied de komende 5 dagen

 • Marcel Klok
 • Stephan Valcke

  Betrouwbaarheid niet meer dan 5 dagen. Daarna zien we wel

 • Marcel Klok

  Pluim voor ecmwf 12:00 gaan voor volgend weekend richting ijsdagen met veel ondersteuning….daarna overduidelijk terug naar normale temperaturen

 • inderdaad, dat doet het nu ook niet al is het allemaal wat normaler dan afgelopen winter tot nu toe.

 • Thomas Verstraete

  Bedankt Arjan

 • EC is zeer matig.

 • lieven

  De mooi kaarten zat in de fictieperiode … dat was het probleem.

 • Daniel

  Hier de eerste sneeuw!
  De lutte (Overijssel)

 • Rizky Taufik

  Voila, ook al vermeld op je vorige posting. Meer en meer krijg ik het gevoel dat we het van zo een zaken zoals dit weekend en volgend weekend gaan krijgen, gaan moeten hebben.

 • lieven

  Voor de Ardennen is de winter nu echt begonnen … eerst een aantal dagen met nachtvorst tot -10 en nu komt er een (plaatselijk) sneeuwrijke week aan

 • Daniel

  Eens!!

 • Rizky Taufik

  Hetzelfde gevoel. Ben ook tevreden met de afgelopen periode, maar ja je wilt dan natuurlijk meer en tot gisterenochtend zag het er goed uit voor een winterse 2de week van Januari. Maar volgend weekend wordt bij elke run sinds deze ochtend terug kouder voorspeld door GFS. Dus wie weet volgend weekend terug een winters weekend. Ik denk meer en meer dat we het deze winter gaan moeten hebben van zo’n situaties zoals we nu kennen en volgend weekend gaan kennen.

 • lieven

  Tot 8 jan ziet GFS12 er helemaal niet slecht uit, en alles na 8 januari is toch voor de prullenmand, dus prima zo.

 • Kevin Smetryns

  Als we het van die tijdelijke stootjes moeten hebben dan is dat maar zo!

 • Kevin Smetryns

  Mij hoor je zeker niet klagen over het verloop van deze winter integendeel. Ik ben zelfs opgetogen met het huidige weer. Maar dan wil je wel nog wat meer en zeker met hoe de kaarten er eerst uitzagen. Maar we hebben nog tijd! 😉

 • Rizky Taufik

  Als we GFS12 mogen geloven krijgen we eind volgende week terug een koude periode met op 6 Januari terug een ijsdag.

 • Michiel

  Hier is de temperatuur reeds gestegen van 0,4 naar 0,7 het afgelopen uur. Het zal waarschijnlijk niets worden hier … :/

 • Van Laethem

  Kevin, ik ben al blij dat we iets gehad hebben. In tegenstelling tot vorig jaar. Maar voor het vervolg zie ook ik het somber in. Al enkele keren blijft er van de goede prognoses bitterweinig over. Er kan nog iets komen’m, maar durf er mijn geld niet meer op in te zetten. Ik deel je teleurstellend gevoel.

 • Thomas Verstraete

  EC, ook minder deze avond? Of heb ik het verkeerd voor

 • Kevin Smetryns

  Ik had gehoopt na de feestelijkheden terug te kunnen komen met goeie winterse weerkaarten maar wat een afknapper (: van alle gekke wintervoorspellingen blijft weinig over. We gaan dan maar alle beetjes nemen wat we krijgen. Gisteren een ijsdag, nu ijzel, straks misschien nog sneeuw (Tact +0,3 °C Gijzegem). Dat is al best ok. (: Maar wat komt er nog bij…

 • Thomas Verstraete

  EC ook minder deze avond?

 • Rizky Taufik

  Die 2 weken in Februari hebben de winter goed gemaakt, maar globaal gezien stelte de winter ver het algemeen niks voor.

 • Van Laethem

  Die kans is zeer klein.

 • WAA op de Atlantische Oceaan is minder uitgesproken richting Groenland en ook de situatie daar in die regio is minder goed te noemen met een forsere druk van depressies. Deze houden de rug van het hogedrukgebied tegen.

 • Rizky Taufik

  In nederlaag gebruiken de definitie van Matthias en Belgie een andere. En zo zijn er nog eend verschillen in andere weerdefinities. Zo is er in Nederland maar pas sprake als er zowel op 25 en 26 December sneeuw ligt in De Bilt om maar een vb te geven.

 • Ivan

  Wat is er eigenlijk nu zo veranderd op de weerkaarten dat die zo mooie oplossingen nu er niet meer inzitten. Wat is precies de oorzaak ervan. Wat heeft het doen keren. En… is het weer mogelijk dat de kaarten plots weer kouder worden zoals enkele dagen geleden?

 • Rizky Taufik

  En de 2de ijsdag en 1ste van 2017 iseen feit. Momenteel nog altijd vorst. Nu te Ninove nog -0,5.

 • Ivan

  Hoi vrienden, hoe zit het nu met de mogelijkse kouinval volgende week, Ben efkes off geweest.

 • Koen

  Rond 19 uur was ik nog in Ieper en daar was het toen 1 graad en lichte regen.

 • Robby Roels

  Pas terug thuis in Sint-Lievens-Houtem (BE). MEt de auto op de weg was het vrij veilig, er was dan ook gestrooid. Maar langs het terras via de achterdeur naar binnen gaan was bijna onbegonnen werk. Spekglad! Opletten op de baan mensen!

 • Thomas

  Inderdaad, bedankt!

 • Stephan Valcke

  Op naar de 3000 reacties deze nacht?

 • Michiel

  Dan volgt misschien sneeuw wanneer het op enige hoogte afgekoeld is … 😉

 • Peter

  Thomas deze namiddag zocht je naar deze? http://www.meteociel.com/observations-meteo/sondage.php

 • Van Laethem

  Het is spekglad in de smalle baantjes van het Pajottenland. Bijkomstig een snijdende wind die een guur gevoel geeft. Neem zeker geen risico’s ook naar komende ochtend verwacht ik enige problemen. We hebben nu toch een paar daagjes winter gehad . Hopelijk komt er nog iets in de verdere toekomst. Wees voorzichtig!

 • Stephan Valcke

  Ik denk dan dat ze in Nederland die criteria gebruiken. Maar zou ook kunnen dat ik verwar met de maximum temperatuur

 • Tim Veeckman

  Oosterwolde Friesland… sneeuwmeldingen en die zou ook blijven liggen…

 • Matthias

  Neen, het moet de ganse dag vriezen ( 00-24). Staat ook op de website van Frank Deboosere. Maar op kmi staat dan weer maximumtemperatuur… Verwarrend! Dus ik zou idd zeggen ijsdag 😉

 • Nathan

  Ok bedankt voor de tip haha 🙂

 • Stephan Valcke

  En volgens het kmi is het zelfs van 06u tot 18u. Maar meestal wordt de eerste notatie genomen

 • Jan De Keersmaecker

  Die neerslagzone lijkt in mijn ogen niet veel te bewegen en stagneert al enkele uren boven de Noordzee. Rond hoelaat wordt deze effectief boven West-Vlaanderen verwacht ?

 • Stephan Valcke

  Maximum temperatuur is van 08u tot 20u

 • Chris Meire

  Dan volgt waarschijnlijk regen

 • Probeer de afbeelding eerst wat bij te snijden zodat ze niet meteen de discussiedraad gaan bombarderen in de hoogte 😉 Kwestie van het overzicht mooi te bewaren.

 • Nathan
 • Een ijsdag is toch pas officieel wanneer we 00:00 hebben overschreden?

 • Stephan Valcke

  Bij deze opnieuw officieel een ijsdag in Kortrijk. Temperatuur is niet hoger gekomen dan -0.4 gr

 • Michiel

  het Was zo, maar nu weer regen bij 0 graden

 • Nathan

  Ik ook hoor voor een keer dat het bij ons is 😉

 • Gilbert Dekeyser

  Is dit een vraag, ofis het zo?

 • De bodem is normaliter koud genoeg door afgelopen dagen. De grootste verrassing is in principe mogelijk in West-Vlaanderen… Ik ben fors benieuwd.

 • Ian Vasquez Badilla

  Neerslagzone boven Noord-Nederland begint weer te activeren met meldingen van natte sneeuw :’)

 • Nathan

  Afwachten als die sneeuw ook blijft liggen.

 • Michiel

  sneeuwvlokken in Ieper nu?

 • Neen, dat zal pas komen wanneer het koudefront over land komt en in contact komt met de koudere onderlaag. Ik verwacht sowieso eerst regen, daarna rond 22:00-23:00 beginnende sneeuwval.

 • Michiel

  Sorry deze komt niet echt in beeld op bepaalde radars 😉 Maar er zit al sneeuw op? 🙂

 • kjell

  Wie volgt ec?

 • Welkom Mark op de discussiedraad!

 • Dat is heerlijk! Hopelijk kan er een samenwerking ontstaan.

 • Ik ben sowieso van de partij (Waregem).

 • jurgen

  Geloof niet in sneeuw voor het westen , temp gaat oplopen en intensiteit van de neerslag lijkt niet sterk genoeg .

 • Peter

  Zag ook de beste wensen in de reacties ergens op facebook van het KMI? Goed bezig mannen :p

 • Michiel

  Dacht ik ook al …

 • Paulus Piet

  Klasse!

 • Ian Vasquez Badilla

  Ik zie serieus geen neerslagzone, eerder een paar lichte buien. Volgens mij is het erg afgezwakt :/

 • Helaas ja, de balans maken we in maart op. Niemand weet wat er nog komt. Remember 2012? 🙂

 • Ulrich

  Hier ( Roosdaal -1) en nog steeds droog

 • Michiel

  Wanneer komt de neerslagzone precies?

 • Stijn Albrechts

  In Brecht (Antw) motregen

 • Peter

  Temperatuur van -0,6 graden (heuvelland), 2graden lager dan de voorspelde temperatuur. Ook is de temperatuur sinds 17u niet meer gestegen.

 • Nathan

  Hier ook alweer droog hopen dat er vanacht wat (smeltende) sneeuw valt.

 • Ulrich

  Laat ons hopen
  Het mag toch nekeer gaan gebeuren e this zo lang geleden😉

 • Jens Pinoy Soenens

  Ben van Roeselare 😉 hier droog momenteel.

 • Marcel Klok

  Zeker en kijkend naar het nieuwe ensemble van GFS zie je dat er voor volgend weekend alweer ijsdagen op het programma staat en dit wordt door diverse leden ondersteund….korte termijn steeds kouder en het lange termijn gewoonweg afwachten

 • Nathan

  Lichtervelde rond Roeselare

 • Jeroen Maes

  Heeft niks te maken met het winters karakter van de runs. 😉

 • Ulrich

  Het zag er zo goed uit, het kan zo snel keren e, maar we moeten niet beginnen panikeren, het kan allemaal nog

 • Marcel Klok

  Wel weer ugkb ik persoonlijk hecht daar niet veel waarde meer aan

 • Jens Pinoy Soenens

  Regio?

 • Marcel Klok

  Kan zeker de betrouwbaarheid v/d modellen is relatief kort maar de leden neigen steeds meer richting de opers te gaan dus ben bang dat we hiermee een”trend” te pakken hebben die niet echt gunstig is voor de lage landen m.b.t. winterweer

 • Jeroen Maes

  Zowel bij GFS als GEM zie je dus blokkadevorming richting ongeveer +240 en met deze trend is de kans op sneeuw relatief groot. Winters dus, UKMO is te kort om iets van te weten. In de parallel run van GFS komt die blokkade overigens echt goed tot stand.

 • Ulrich

  Kan nog goed komen e

 • Marcel Klok

  Nee hoog zakt weg en er lijkt een rugje op de oceaan te ontstaan…..maar deze komt niet noordelijk genoeg dus stroming blijft meer NW….guur weer. Maar bekijk je GEM en UKMO dan lijken we toch meer een WC in te raken…dus voor winterweer niet geweldig

 • Paulus Piet

  Hirlam 12z berekent een sneeuwtapijtje vannacht, maar staat hier wel vrij alleen in. https://uploads.disquscdn.com/images/7df248e49d65ad9a31477a95e7fb35fed77688833a6e2b5c82834f5f142c6ddd.png

 • Nathan

  West-Vlaanderen klopt wel hier lichte sneeuw.

 • Laurenz

  Everbeek nog droog bij temp. Van -1,5

 • Stephan Valcke

  Vooral voor wie van sneeuw houdt

 • Ulrich

  Dus het gaat terug de goede kant op?

 • lieven

  GFS12 is mooie winterse run, met vrij stevige koude in de periode 4-8 januari.

 • Jeroen Maes

  Zeker in detail is de kans vrijwel 0 dat het uitkomt natuurlijk maar het gaat uiteraard ook om de neigingen tot een blokkade die er weer inzitten. Paar dagen afwachten en kijken naar de runs hoe het evolueert.

 • Ian Vasquez Badilla
 • Marcel Klok

  Geloof er weinig van allemaal dat dit uitgaat komen

 • dEslectic

  Net v Brugge nr Antwerpen gereden. Hele tijd mot regen, ‘gelukkig’ nog geen gladheid gemerkt. ‘k zou denken dat de ondergrond wat bevroren is

 • Marcel Klok

  Toch is het vertrouwen er wel een beetje uit met deze winter….uitstel en het “net” niet verhaal is kenmerkend voor deze winter

 • Jeroen Maes

  En opnieuw die sterke pogingen naar een blokkade, zoals je zegt winterse neerslag, na +192 zit het in deze run vol van de sneeuw, zelfs tot 10 centimeter op de grens van België-Nederland nabij Antwerpen.

 • Paulus Piet

  KNMI geeft code oranje voor een groot deel van Nederland voor ijzel. Om sneeuw lijkt het (nog) niet te gaan.

 • Ian Vasquez Badilla

  Volgens knmi is de regen overgegaan in sneeuw in De Bilt. Kan iemand dit bevestigen?

 • Michiel

  Noodweer, zelfs een donker blauwe kleur te zien nabij zeeland, hevige sneeuw dus? Iemand die dit kan bevestigen?

 • Stephan Valcke

  Zal 1 oog open houden

 • Paulus Piet

  Exact.

 • Jens Pinoy Soenens

  Volgens mij terug van 9 januari een hele koude noorderwind, door terug een atlantisch rugje.

 • Stephan Valcke

  Valt goed mee. Begin volgende week zitten we met polaire lucht en koude bovenluchten. Prima run voor wie van sneeuw houdt

 • Domien

  sneeuwradar van?

 • Paulus Piet

  GFS12 is op de korte termijn kouder geworden. We komen vanaf +66h weer in een noordelijke luchtstroming terecht(later zelfs noordoost). Door een depressie die vanaf Scandinavië aan onze oost flank naar het zuiden zakt. Hiermee vergroot de kans op winterse neerslag ook weer, op korte termijn. Vanaf +96 gaat het fout en zitten we weer met dat hardnekkige Euro hoog.

 • Kurt DH

  Op de sneeuwradar verschijnen de 1ste blauwe kleuren (sneeuw) in het westen van het land…

 • Kurt DH

  Lichte regen bij -0,6 graden

 • Robbe

  Het zal snowcasten worden deze nacht! Wie doet er mee ?! 🙂

 • Polaire uitbraak op +204 uur en veel wind. Guur hoor. Winterse neerslag dan mogelijk door koude bovenluchten. https://uploads.disquscdn.com/images/1e33cbc2999c3eb71cdf43ec1db2d82c83ab2ed0cbee9cd2fe64347219b64543.png

 • Domien

  In mijn opzicht zijn de kaarten opnieuw verslechterd!

 • Marcel Klok

  Mooi maar enkele dagen geleden zou die nu een duik hebben genomen, weer uitstel.

 • Arjan van der Wal

  Regio Rotterdam lichte ijzel. Temp -0.2

 • kjell

  Inderdaad. Hoe staat het met gfs12?

 • Jeroen Maes

  Laat die duik maar eens eerst binnen de 7 dagen komen, binnen 7 dagen zou het juist nog stijgen. Komende dagen gaan we zien of de duik erin blijft.

 • Jens Pinoy Soenens

  Goed of slecht?

 • kjell
 • Ian Vasquez Badilla

  Ik woon in omgeving Veluwe dus temps hier zijn waarschijnlijk ietjes lager dan daar in Utrecht. Ik wacht met spanning af 😬

 • Wind draait iets meer naar het westen daardoor loopt de temperatuur op. Echter op het koufront wordt juist de bovenlucht kouder. Dan zou de neerslag over kunnen gaan in natte sneeuw. De temperatuur op neushoogte verwacht ik straks in de regio Utrecht op +1 of +2 graden. Ik laat me echter graag verrassen. 😉

 • kjell

  Gfs12 begint eraan

 • Het zou mogelijk zijn, temperatuur loopt nu heel geleidelijk wat op. Houdt de grafiek van Cabauw maar in de gaten. Op de link klikken voor actuele waarde!

 • Ian Vasquez Badilla

  Hopelijk is de smeltlaag niet al te dik. Want in het westen begint nu weer te dooien 🙁

 • Ian Vasquez Badilla

  Hopelijk is het smeltlaag niet te dik. Ik denk zelfs dat Utrecht ook natte sneeuw te zien krijgt 😉

 • Michiel

  Zal misschien straks opnieuw wat dalen?

 • Kurt DH

  Temperatuur is aan een indrukwekkende klim bezig… Nog “amper” -0.9 graden

 • Robby Roels

  Regen in Wetteren! Opgepast voor gevaarlijke toestanden op de weg..!

 • Nee, dat was gisteren. Je moet rechts op de grafiek kijken. De tijdstippen staan onderaan. Bijna -3 dus nu. 🙂

 • Matthias

  Dit is niet het koufront. Het koufront komt pas in de loop van de avond / nacht door.

 • Ian Vasquez Badilla

  Dus het is bijna 4 graden boven de 200 meter!? 🙁 Kan dat nog veranderen?

 • Jeroen Maes

  Bovenluchten zijn nu nog te warm, kan nog veranderen maar kans was al niet groot natuurlijk.

  Hier in Antwerpen was het ook even regen bij -0,7 graden.

 • Michiel

  Regen in Ieper … geen sneeuw meer deze avond? :/

 • Peter

  De buien activeren boven land, dit had ik niet op de voorspellingen gezien. Op meerdere plekken al aan het regenen.

 • Thomas

  Op een skew-t diagram kan je dat normaal duidelijk zien. Maar geen idee waar je die kan vinden.

 • @Matthias Hier de temperatuur van de verschillende luchtlagen tot 200 meter hoogte in Cabauw. (Midden Nederland) Dit betreft een zendmast.
  http://www.vwkweb.nl/index.php?page=1047 https://uploads.disquscdn.com/images/75ef0fccabfc1fca49804b7b91bb1f3a993e1a925e75eb17a0d6d904f5f2c3d8.png

 • @matthias. Deze is van de mast van Cabauw. Tot 200 meter hoogte. (Midden Nederland) https://uploads.disquscdn.com/images/75ef0fccabfc1fca49804b7b91bb1f3a993e1a925e75eb17a0d6d904f5f2c3d8.png

 • Niels2a
 • lieven

  Temperatuur te Welin (zuiden Ardennen) nu -4°

 • Matthias

  Nou eerst zal die smeltlaag moeten weggewerkt worden, maar dat zou normaal in orde moeten komen eer de echte neerslagzone ons land bereikt ( neerslagafkoeling op hogere hoogtes).

 • Matthias

  Idd, ik wist dat ik die ooit ergens gezien had, maar wist niet meer waar. Thnx!

 • Kurt DH

  Bovenluchten dan toch te warm…

 • Jeroen Maes
 • Dries Denolf

  T° stationeert laatste uur in Brugge (-.01°). Had verwacht dat die zou stijgen bij komst neerslagzone. Wind wordt nochtans variabel van richtingen. Eigenaardig en ik heb er geen verklaring voor

 • Chris Meire

  -1 graad en regen in brugge.echt kak. Grrrrrrrrr

 • Stephan Valcke
 • Matthias

  Heb je enig idee of je de temp van die tussenlggende lagen ergens kunt zien? Ik vind nergens temperatuur van bvb op 900 hpa.

 • kjell
 • Inderdaad die ijzelkans is groot, vooral in België, maar in mindere mate in Nederland. (Midden en zuiden een kans)

 • Jeroen Maes

  Hirlam berekent dit in zijn 06z run wel, klopt de laatste uren heel goed voor regio Antwerpen.

 • Nathan

  Ik zie het nu net haha.

 • Nathan

  Inderdaad 😉

 • Michiel

  Laat ons hopen op een
  verrassing! 🙂

 • Thomas

  Momenteel in zeker de helft van de Benelux nog negatieve (dauwpunt)temperaturen terwijl deze volgens veel modellen al positief zou moeten zijn. Als dit zo blijft en er zit geen smeltlaag tussen 1000 hPa en 850 hPa, dan zou er wel eens een sneeuwverrassing kunnen ontstaan. Bovendien is er ook nog een grote kans op ijzel wat het gevaarlijk kan maken op de weg.

 • Dries Denolf

  Toch wel. Op Buienradar zie je dat de neerslag ook over W-Vlaanderen aan land gaat

 • De koude plaklaag door de aanwezige inversie is hardnekkiger dan de weermodellen berekenen. Eigenlijk is het ook een absurde bijna onmogelijke situatie. Doordat de wind zuidwest is en ik denk dat de wind onderin op enkele meters hoogte zelfs nog een meer zuidcomponent heeft, kon de koude lucht vanuit België weer noordwaarts opschuiven. Eigenlijk een soort van transportkoude maar dat is het natuurlijk niet echt. De koude luchtlaag is namelijk zeer dun vandaar dat we nu actueel regen zien met ijzel daar waar de temperatuur laag genoeg is. Overigens als straks de wind gaat draaien naar noordwest gaat de temperatuur wat omhoog. Interessante dag vandaag!

 • Dries Denolf

  Ja, bij het voorbijtrekken van een neerslagzone draait de wind van zuid naar west naar noord

 • Michiel

  Hopelijk straks meer sneeuw boven
  België 😉

 • Lichte regen met ijzelvorming op auto’s en voorwerpen in Vleuten (Utrecht) bij -0.1 graad. Wegdek nog nipt boven het vriespunt alhier.

 • Nathan

  Bedankt 😉

 • Jens Pinoy Soenens

  Hoe zit het met de laatste runs? Is er nog ergens winter te bespeuren?

 • Niels2a

  Motregen, druppeltjes zijn te klein en worden niet opgepikt door de radar’s

 • Nathan

  Op geen enkele radar zie je regen in West Vlaanderen en toch valt er hier nu regen hoe kan dat ?

 • Dries Denolf

  Eerste neerslag gaat aan land over Nederland: mix van sneeuw en regen

 • Jens

  Niet enkel de modellen hoor 😉 Ik zie hier de sneeuw verdwijnen samen met de sneeuw in de westalpen 🙁

 • Ulrich

  Hier nog steeds regio Roosdaal -2

 • Paulus Piet

  De 6z run van Hirlam laat toch zien dat het zou kunnen gebeuren vanavond. Als je ook kijkt naar de huidige tempraturen in Zuid-Nederland en Vlaanderen, toch nog een stuk kouder dan voorspelt. Behoorlijk negatief nog her en der. Sowieso zou het vanavond weleens gevaarlijk kunnen worden met een bevroren ondergrond! https://uploads.disquscdn.com/images/9a252d9e27757775756b9e7cdd35f7d9319d2b4c5d55ba7fa60c73b802400ef5.png https://uploads.disquscdn.com/images/80e81d64a761e2decce3f1263b73ccec2b898169d41860c1237276728fbd8f61.png

 • Nathan

  Regen nu bij mij 🙁

 • Michiel

  Hier worden ze denk ik ook licht positief straks, maar is er dan nog steeds kans op sneeuw deze avond?

 • Michiel

  Ik denk dat de temperaturen in onze regio ook licht positief zullen worden, maar blijft de kans op sneeuw er dan nog inzitten straks?

 • Jens

  -0,9 staat bij Izegem en -1,9 is Roeselare/Beitem

 • Dries Denolf

  Kust tot Brugge nu licht positief

 • Domien

  Ik zit aan -0.5 regio Ieper!

 • Dries Denolf

  En zo’n zottigheden moeten de modellen als input gebruiken. Kun je geloven dat die tureluurs worden?

 • Michiel

  0,0 graden regio Ieper, klopt dit? Of is mn weerstation gewoon kapot haha?

 • Tim Veeckman

  het was daar ergens lang geleden precies 😉

 • Jens
 • Dries Denolf

  Brugge licht negatief. T° is gestegen sinds deze morgen maar stabiliseert zich nu

 • Dries Denolf

  T° van het ensemble zakt stevig zoals in andere runs naarmate de tijd vordert. Maar veel neerslag zie ik toch niet. Ik blijf bij wat ik al enkele dagen zeg: droog en relatief koud

 • Stephan Valcke

  Ziehier GFS06 pluim voor Brussel.
  Beter of deze ochtend vind ik. Ik denk dat we naar een vuil winterweer evolueren met af en toe een verrassing maar geen echte kou. Sneeuwkansen zullen er wel zijn hoor. https://uploads.disquscdn.com/images/a52eb32655ef33aeee5b21a36f1af577d02233f4dd319dc893ab5c830ff59c2e.gif

 • Dries Denolf

  Nu nog de verbinding van het Azoren- en Groenlandhoog (zoals in de 00z gfs run) en de weg naar instroom arctische lucht ligt open

 • Dries Denolf

  Volledig akkoord dat de 1ste neerslag als sneeuw zal vallen. Maar daarna kan die in regen overgaan en met die bevroren ondergronden…

 • Dries Denolf

  Dat dacht ik nu eigenlijk ook: er is toch nog niets gezegd voor na Driekoningen?

 • Kurt DH

  Volgens de sneeuwradar van noodweer en sneeuwradar van buienradar (gebruik deze laatste niet graag, maar kom) alles nog doodgewone regen

 • Dries Denolf

  Bovenluchten zijn wel zacht. Sneeuw kan overgaan in regen en dat op een bevroren ondergrond…Dat gaat schuiven worden

 • Stephan Valcke

  Maar hieronder zie je wel dat de regen boven zee al vlug transformeert in sneeuw van zodra die in aanraking komt met de koude lucht https://uploads.disquscdn.com/images/a7acc752308eed72be11d2ffac9e6becdca1d6b3b53028dbde32db8559664f6c.png

 • Ian Vasquez Badilla

  Vorst in Nederland breidt zich verder naar het noorden uit en in gebieden buiten de vorst zijn temps flink aan het dalen. Hoe komt dat nou eigenlijk? Sorry als ik te vaak reageer hier. Tis vakantie en ik heb verder niks te doen haha

 • Dries Denolf

  Je baseert je daarbij enkel op de oper en controle. GEM daalt vanaf begin stelselmatig, net als het aantal koude leden. Wie zegt dat oper en controle de juiste 2 uit 50 zijn?

 • 1 van de reden waarom level 1 actief is voor deze regio. Zal normaal leiden tot winters getinte neerslag. In de vorm van ijzel en/of natte sneeuw. Probleem is die smeltlaag.

 • Kurt DH

  Temperatuur op 10 min tijd gestegen van -2,7 naar -2,4. Warmer luchtbelletje lijkt me…

 • Robby Roels

  Als de eerste neerslag regen wordt kan dit een gevaarlijke situatie worden vanavond..

 • Rizky Taufik

  Zoals altijd zit ik op een gunstige plaats. Maar ik blijf voorzichtig, altijd spannend die 1ste sneeuw.

 • Rizky Taufik

  Om met een positieve noot te eindigen, na een ochtend vol ontgoocheling en voor ik vertrek voor het volgende feestmaal. Heb wel de indruk dat de korte termijn, lees eind volgende week, telkens iets kouder wordt berekend.

 • Stephan Valcke

  Nog steeds een temperatuur van -2 gr in Kortrijk

 • Dries Denolf

  De bovenluchten zijn warm bij het doortrekken van de neerslagzone. Dit zou voor erg gevaarlijke toestanden kunnen zorgen op een bevroren ondergrond

 • Ian Vasquez Badilla

  Ja dat klopt maar de vorst breidt zich verder naar het noorden uit. Hier bij ons weer vorst.. Dat is toch al wat 🙂

 • kjell

  Lantaarnpaalstaren 😉

 • Stephan Valcke

  Zie mijn artikel hieronder Rizky

 • Van een snelle blik gesproken 😉 Indien de smeltlaag tijdig genoeg kan opgeruimd worden kan een verrassing in de maak zijn. Temperaturen en dauwpunten zijn momenteel gunstig te noemen. Veel zal afhangen van de intensiteit van de neerslag. Duimen maar.

 • Jeroen Maes

  Hier zie je de blokkade in het gemiddelde ontstaan op +240. Ik weet niet waarom je steeds van uitstel spreekt want dit sluipt er nog maar een paar runs in.
  https://uploads.disquscdn.com/images/022e59ae8555ad774ba831544bd6095c4253f7395be342582bfc8e1fed288cbf.png

 • Stephan Valcke

  Ik verwacht geen positieve temperaturen voor een groot deel van het land. Uitzondering van kust en het eerste deel van het binnenland. Door isothetmie zie ik temperatuur terug dalen. Bovendien is de grond bevroren. Tegen de ochtend opnieuw opklaringen. Zou mij niet verbazen dat het morgen op veel plaatsen een witte wereld is. Voor Nederland liggen de kaarten moeilijker.

 • Michiel

  Net de waarschuwing van Noodweer gezien op twitter, waaruit ik kan afleiden dat de regio waar ik woon net in de grens ligt van 1-2cm .. zou het toch eindelijk gebeuren?? 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/94fefe0843c77ed3fd1742a874bd7229219bd3e63590499b79a1ae544b70c816.png

 • Rizky Taufik

  Maar weeral uitstel met 2 dagen.

 • Jeroen Maes

  De overgrote meerderheid van de ensembles gaat voor een blokkade op termijn en heel veel ensembles ook voor heel hoge druk boven Groenland, getuige hiervan deze kaart.
  https://uploads.disquscdn.com/images/65936099a3bf53eef4256226561a4da1fa885cfa892584d5a692b10fd9598511.png

 • Rizky Taufik

  Dat is nu een mooi en filosofisch gezegd ze. Rond 13 uur buiten een klein gebiedje in het oosten van het land nog altijd vorst en te ukkel nog een mooie – 3. Hier te Ninove nog – 2,6.

 • Dries Denolf

  Voor die ijsdag zou ik toch wachten. Als de neerslagzone vroeg nadert, gaan door het draaien van de windrichting die t° met enkele graden omhoog

 • Rizky Taufik

  Ondertussen enkel in Bierset heel licht positief.

 • Tim Veeckman

  Laat de Arpege 06z eens uitkomen… je gaat geen o of w vlaming meer horen behalve de kustbewoners jammer gng https://uploads.disquscdn.com/images/e7ae7eb6b3b953ce7c87355abaefccfb4db549787524d71889feb2e7d21ba517.jpg

 • Stephan Valcke

  Goedemiddag allemaal. Eerst en vooral mijn beste wensen aan alle mensen op deze mooie site van Noodweer Benelux. Omdat de weerkaarten ons een beetje in de steek laten, heb ik bij GFS06 een beetje de tijd genomen om alle leden eens afzonderlijk te bekijken. Bovendien wou ik ook eens zien vanwaar die plotse omslag van de weerkaarten komt. Wel 2 dingen zijn duidelijk. De blokkade die werd voorzien is nu minder ontwikkeld. Het hoog ligt minder westelijk en kan minder hoog opbouwen. Zit ons Eurohoog daar voor iets tussen? Bovendien is de depressie activiteit veel hoger boven Groenland. Daardoor is een blokkade onmogelijk en duwen de depressies het hoog weg. Maar, in bijna alle leden van GFS06 zitten er tussen pakweg +216 en +250 mooie winterse oplossingen. En ik weet wat de reacties zullen zijn. Weeral uitstel en buiten de betrouwbare termijn. Allemaal juist. Maar dat betekent ook dat alles nog niet verloren is. De winter blijft proberen. Alleen is alles met zo een 4 tal dagen uitgesteld. We moeten positief blijven. Want ik denk nog altijd dat we een mooie winterse periode krijgen. Bovendien krijgen we vanavond de eerste sneeuw. En zelf deze week zijn sneeuw verrassingen misschien mogelijk. Alleen blijft die niet liggen. Ik zou zeggen, geniet nu, vanavond en haal deze week de leuke momenten eruit . En tegen dan zal meteofictie en uitstel misschien binnen de betrouwbare termijn zijn. Duimen maar?

 • Nathan

  Het was niet veel maar toch blij dat ik vandaag al een sneeuwvlok gezien heb haha.

 • Van Laethem

  Wat een ijskoude en gure start van het nieuwe jaar!

 • Ian Vasquez Badilla

  Nou mooi toch! Niemand heeft dat verwacht

 • Nathan

  Kleine sneeuwvlokjes Lichtervelde (West-Vlaanderen)

 • Tim Veeckman

  @WeerstationWaregem:disqus : welk wrfmodel best te volgen aangezien ze allen een toch wat andere uitdraai hebben op termijn van 24h …

 • Ian Vasquez Badilla

  De Noordzee heeft ons verraden hier in Oost Nederland :'(

 • Tim Veeckman

  niet volgens Arome .. die legt de sneeuwgrens eerst op de lijn brugge -ieper en laat die dan verder doorschuiven richting ZO met het verdertreken van de neerslag.. volgens dit model alles ten O_ZO-Z van regio oudenaarde sneeuwval …. de andere modellen gaan idd voor regen overgaand in smeltendesneeuw/sneeuw… maar feit is idd wel dat het 2_3gr kouder is dan voorspeld op dit moment … ook dauwpunten overal nog tss -1 en -5 in vlaanderen… spannend !

 • Robby Roels

  Nicolas, hoe warm zijn de bovenluchten? Als de eerste neerslag regen is krijgen we levensgevaarlijke situaties op de weg als het blijft vriezen nu aan de grond..

 • Niels2a

  De eerste neerslag niet, de bovenluchten zijn hiervoor te warm :/

 • Jan De Keersmaecker

  Dan valt de neerslag van vannacht toch sowieso als sneeuw?

 • Kurt DH

  Ook in het noorden van Nederland koelt het nu flink af. De neerslagzone gaat daar het eerst aan land komen… Ben eens benieuwd

 • Niels2a
 • Rizky Taufik

  Amen. Vandaar eerder gezegd dat er ergere dingen in het leven zijn dat de kans op serieus winterweer mislopen.

 • Rizky Taufik

  Kan, maar in ons klimaat weet je dat die kans klein is. Ik bewonder je optisme sinds begin December maar er is een moment dat je moet toegeven dat het deze winter ook niet veel zal worden.
  Oke, tis momenteel veel kouder dan voorspeld, maar als dit het enigste is wat de winter ons te bieden heeft momenteel, wel dan is het zeeeer pover gesteld met W16/17.
  By the way, ook een gelukkig en gezond 2017

 • Laurenz

  Aan iedereen een gelukkig nieuwjaar hier.zalig toch om terug op te staan met voor de 3de dag op rij een wit landschap en temp. Onder nul.Snap ook niet waarom vele hier een beetje teleurgesteld is.ik zeg altijd daje moet tevreden zijn met wat je krijgt en op dit moment is het gewoon genieten.

 • Tim Veeckman

  yup oudenaarde ook -3 ..; das zo’n 3gr kouder dan voorspeld

 • Kim Jaspers

  Kan nog om klappen in winterse zin. De strijd is nog niet gestreden. Vandaag weeral stukken kouder dan voorzien 😉Gelukkig Nieuwjaar

 • Laurenz

  Gisteren ook ijsdag bij ons

 • Rizky Taufik

  Om 12 uur nog altijd vorst in het ganse land, gaande van -0,7 tot -4,9. Te ninove nog altijd – 3,3.

 • Rizky Taufik

  Oke, bedankt voor de toelichting. Alvast voor mij dan wel een onverwachte ijsdag. De 2de van deze winter en de 1ste van 2017.

 • Kenneth Noyelle

  Haha, van harte bedankt 🙂 voor mij was het een grote stap, want bij sommige echte liefhebbers is het weer een begrip met veel emotie, waarbij die soms snel worden uitgeschreven. Ik vermoed dat deze winter voor elk wat wils zal meebrengen.

 • Sven

  Teveel paars geweld op de oceaan lijkt me. Schrijven we daarmee de winter af? Nee maar ze hebben ons zand voor de ogen gestrooid!

 • Jeroen Maes

  Hirlam berekent in grote delen van België alvast een ijsdag dus niet onverwacht als je een beetje rondkeek naar de mogelijkheden die de fijnmazige modellen ons geven. 😉

 • Nathan

  Ja idd, toch iets die niemand verwacht had. Misschien kan de neerslag wel eens anders zijn dan voorspeld.

 • Rizky Taufik

  En weeral 1 dag opgeschoven.

 • Rizky Taufik

  Ben vooral benieuwd of we boven nul gaan vandaag? Wie weet een onverwachte ijsdag.

 • kjell

  Idd, en echt zacht word het volgende week ook niet, eerder normale temps.

 • Rizky Taufik

  Oke, de afgelopen 48 uur hebben we winters weer gehad, maar dit kan toch niet het hoogtepunt zijn? Mijn lat ligt sowieso al laag in ons klimaat, maar als je ziet wat de kaarten ons voorschotelde tot gisterenochtend, dan kan je van deze 48 uur toch niet echt blij van worden. En oké, tis al beter dan afgelopen winter, maar iedere winterliefhebber heeft liever nog meer winterweer dat dit.

 • Rizky Taufik

  Omgekeerd gebeurt maar heel zelden hoor. In 9 op de 10 gevallen als de kaarten omgeslagen zijn naar de zachte kant, dan blijft dit ook zo. Niet teveel hoop koesteren dat het toch nog goed komt voor de 2de week van Januari.

 • Rizky Taufik

  Kan kloppen de temperatuur is verder gedaald. Om 11 uur nog vette vorst over het ganse land. Benieuw of het nog boven nul komt vandaag.

 • Chris Meire

  -2.3 graden in Brugge, kan dat? heb ik slechts van mn thermo app, hoe onbetrouwbaar die ook is. Dat ligt dan toch aardig lager dan voorspelt

 • Rizky Taufik

  Voila, een heel serieuze kans dat we hebben gemist. Kostbare tijd tikt zomaar verder weg.

 • kjell

  Idd, oosterzele -2.7°C

 • Welkom Kenneth! Tof dat je de stap hebt gezet om je reactie te droppen op de discussiedraad. Heb je in het nieuwe jaar ook meteen toegevoegd aan de ‘trustlist’ zodat je reacties sneller tevoorschijn komen. Proficiat!

 • Kenneth Noyelle

  Ik volg je mening hierbij, ik denk dat een WC zeker nog niet meteen aan de orde zal zijn

 • De winter is überhaupt nog maar begonnen (21 december 16) dus de hele winter afschrijven zou getuigen van niet veel kennis 😉 Het feit is wel dat we een ENORME kans hebben gemist en dat de weermodellen ons een ferme loer hebben gedraaid binnen de toch wel respectabele termijn. Ook een feit is dat we eigenlijk al winters weer hebben gekend in België afgelopen 48 uur 😉

 • Thomas Verstraete

  Nicolas, zie jij nog een positief vervolg voor de winter? Iedereen is hier zo neerslachtig. Ik kan niet geloven dat de winter al afgeschreven is! Als de kaarten in 3 dagen van fantastisch naar slecht kunnen gaan kan het toch ook omgekeerd, of ga ik nu te kort door de bocht

 • Jeroen Maes

  Lange termijn dus nog een paar dagen afwachten of dit een trend blijft maar blokkadevorming richting +240 is iets dat in de 18z run er ook in zat, in de 00z ook en nu ook weer en steeds een pak beter dan de run daarvoor. Zoals ik al zei een paar dagen afwachten, kan evengoed zijn dat het in de 12z weg is en we het nooit meer terugzien.

  https://uploads.disquscdn.com/images/c256b594d54bb2426dfd03761e87f607dc88c7338540e2a3d557faccb710f5d6.png

 • Michiel, akkoord maar wanneer je weet dat de actuele temperatuur in mijn omgeving bijna 2°C lager ligt dan de prognoses in de weermodellen, dan ben ik toch wel fameus benieuwd naar de neerslag.

 • Goedemorgen Kasper, fijn dat je steeds opnieuw hamert op de euforie die we hier hadden en dat je daar niet wild van werd. Helaas en ook gelukkig is de weerkunde een rollercoaster van emotionele momenten die het net zo mooi maakt. Het is wat het is en daar ben ik perfect gelukkig mee. Een fijn en boeiend 2017 gewenst.

 • Niels2a

  Het is hier in Zoersel (noorden België) -2,2 graden en sterk dalende. Als het straks tot neerslag komt (regen of sneeuw) dan kan dat toch aanvriezen?? Gevaarlijk lijkt me dit wel te worden!

 • kasperd007

  Feit is dat we opnieuw een serieuze kans gemist hebben.
  Ben wel blij dat ik niet mee gegaan met de euforie die hier heerste.

 • Michiel

  Eventjes meegeven: iedereen wordt euforisch nu de temperaturen nog dalen, maar vanavond, bij het binnentrekken van de neerslagzone zullen de temperaturen in heel Vlaanderen wat stijgen, tot zo’n 2 à 3 graden, dus hopelijk gebeurt dit niet hé. We zullen zien, sneeuwvoorspellen is moeilijk en is pas soms op het moment zelf zeker waar het zal sneeuwen, dus fingers crossed!

 • Nathan

  midden West-Vlaanderen ook -3

 • Ulrich

  Is vroeg 😉

 • Ian Vasquez Badilla

  Hier in de Veluwe van 1 naar 0 gegaan. Dauwpunten liggen onder de 0 graden. Ik blijf hopen 🙂

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Met vananond/vanacht de eerste.

 • Nick Deschaght

  Wat ik ook begrijp. diepe zucht …

 • Ulrich

  Ondertussen hier in roosdaal van -2 naar -3 gegaan!?

 • Tim Veeckman

  arpege is zowat het enige model dat ook voor Wvlaanderen en west-oostvlaanderen ook een sneeuwlaag geeft. bij de fijnmazige modellen is de sneeuwgrens lichtjes ZO waarts opgeschoven (doornik -aalst-apen of nog zuidelijker) https://uploads.disquscdn.com/images/c16bc791d20593a591ec1bec9de4a47d16eab36d5dbd0b04a31951fd7571fbde.png

 • Stephan Valcke
 • kjell

  Iemand gfs6 aant volgen voor wat het waard is?

 • Ulrich

  Ik zou de winter zeker nog ni afschrijven
  Zeker als we zien hoe de kaarten zo snel kunnen veranderen
  Miss spreken we vanavond weer anders

 • Rizky Taufik

  We zien wel, hoop er niet meer op eerlijk gezegd.

 • Sven

  Dan maar onze hoop zetten op de sneeuw voor vanacht?

 • Rizky Taufik

  Wil zo een winter ook niet meer meemaken, maar blijkbaar was winter 89/90 ook zo een winter dat ge nooit meer wou meemaken. Ik was toen 9, dus niet echt bewust meegemaakt.

 • Rizky Taufik

  De EC-pluim is zo duidelijk als wat, geen winterweer de komende 10 en bij uitbreiding 15 dagen. Maar ondertussen is het buiten wel kouder geworden dan 1 uur geleden.

  https://uploads.disquscdn.com/images/e34b5de4af4267f6732b34b49ef467a6b6f801126a8e98788aab663b346bc829.png

 • Nick Deschaght

  Misschien brengt Februari ons echt winterweer, de wintermaand bij uitstek en veel mogelijkheden? Oma zegt dat Februari de strengste kan zijn?

 • Nick Deschaght

  Eerlijk gezegd verkies ik het weer zoals ze zich nu op dit moment afspeelt, maar zo ene als 2015/2016 wil ik echt nooit meer meemaken, ik weet het ik ben een beetje te veel eisend op gebied van winterweer maar wat wil je na drie zachte?? Oké ale komaan mijn kop omhoog en vooruit, ik geef het nog een kans, ik schrijf ze voorlopig niet af. 🙂

 • Rizky Taufik

  Volledig mee akkoord, maar eerst ging het rond 15 December gebeuren, dan zag het er naar uit rond de jaarwissel, dan werd het 9 Januari en nu is het weer verder uitgesteld en voor je het weet is het weer Maart.

 • Rizky Taufik

  December is dankzij de laatste 3 koude dagen 0,8 te zacht verlopen. Dus iets te zacht. Natuurlijk veel beter dan die lentemaand 2015. Dus op zich al een enorme verbetering tov vorige winter

 • Nick Deschaght

  Nee dat is waar de winter is nog niet gedaan, maar of je dit winter kunt noemen is een ander paar mouwen.
  Dat zeiden ze ook voor de winter 2015/2016 dat de winter nog niet gedaan is, maar is dan toch 6 maanden herfstweer geweest. 😉

 • Thomas Verstraete

  De winter is nog lang niet gedaan hoor

 • Rizky Taufik

  Of het een zacht winter wordt is nog veel te vroeg, voor hetzelfde geld verlopen Januari en Februari perfect normaal en hebben we zo in zijn geheel een perfect normale winter. Ik denk dat dat in het verleden nog is gebeurd ze da er een paar winters op rij zonder noemenswaardig wintereer verliepen.

 • Kurt DH

  Zachte winter? Sinds oktober verlopen de maanden zelfs iets te koud ten opzichte van normaal… Normale temperaturen voor de tijd van het jaar dus…

 • geert duym

  ik had telkens ook hetzelfde gevoel en dit op basis van ervaring, zonder een diepe depressie geen winterinval . ik ben al blij als we van die saaie hogedruk eens vanaf geraken…..maa rik verwacht zeker nog een periode van winterse buien….want na al die warme bovenluchten zal er toch een periode met koude bovenluchten komen zeker….

 • Nick Deschaght

  Alee zeg ik heb dat nu nog nooit meegemaakt, 4 zachte winters na elkaar?? Er moet nu toch wel een belletje gaan rinkelen?

 • Ian Vasquez Badilla

  Maar normaal krijgen we 30 dagen sneeuw per jaar (in ieder geval hier in NL). De afgelopen 3 winters hadden wij maar 4 of 5 sneeuwdagen in totaal.

 • Nick Deschaght

  Ja dat is misschien wel waar maar je moet toegeven dat vroeger de winters wel echte winters waren en erg koud te noemen, ik maak het verschil van nu de laatste vier jaren en de winters van toen.
  Mijn oma kon zich nooit van haar leven een winter als 2015/2016 herinneren ultra zacht en vorstloos en oh wat kan ik zo genieten van haar verhalen van de winters van toen, dus ik kon het nog niet weten maar toen ze jong was zei ze dat winters dan ook échte winters waren dus als het toen destijds kon kan het eigenlijk nu toch ook na een 3 voorbije baggerwinters?
  ook al leven we nu eenmaal in een gematigd zeeklimaat dus er is meer aan de hand denk ik dan het gematigde zeeklimaat alleen.

 • Kurt DH

  Klopt inderdaad. We moeten nu ook niet té pessimistisch zijn. Oktober, november en december verlopen bijna perfect normaal… Hoewel wij natuurlijk het liever iets extremer willen hebben 🙂

 • Rizky Taufik

  Op zich is dat niet raar hoor dat zachtere oplossingen het meestal halen. We wonen nog altijd in een gematigd zeeklimaat met zachte winters.

 • Willem Schoenmaker

  Het was dan misschien te mooi om waar te zijn, maar heb toch wel weer super genoten van iedereen 😉. Leuk om te zien dat we massaal gek worden als er winter op de kaarten staan 😁. Ik hoop dat de winter gauw terug keert op de kaarten want het was toch een fijne tijdverdrijf om naar noodweer benelux te komen.

  Fijne zondag iedereen 👍

 • Nick Deschaght

  Eerst en vooral ieder een gezond en gelukkig 2017.
  Jammer dat we geen winter meer moeten verwachten en raar dat zachte oplossingen op lange termijn altijd waarheid worden en uitkomen dan wanneer we hier weer hebben mogen lezen de laatste weken en dagen en net wanneer het nu nieuwjaar is zo een serieuze slechte vooruitzichten in een plotse omslag. Ik begrijp dat winterfans de handdoek in de ring gooien. Er zijn er sommigen die werden uitgelachen en uitgescholden omdat men zei dat het toch niets wordt en de kaarten veel te ver vooruit zijn die we mogen negeren dan denk ik aan Ceejay. Wel die heeft zo goed als gelijk.
  Ik bekijk het voortaan tot drie dagen vooruit maximum 5 dagen. Na Driekoningen blijkbaar de trend de brug maken of breken dus is weeral breken dus de trend is gezet denk dat dat we inderdaad geen winter meer moeten verwachten.

 • Bradley Lems

  Hierbij de mooiste kaart in jaren voor 8 januari van de befaamde 00z run geweest en de laatste run van gfs voor dezelfde periode. Ik zeg niet dat gfs nu gaat uitkomen maar komaan iedereen wist toch dat zoiets nooit ging uitkomen op die termijn? https://uploads.disquscdn.com/images/4940184b0ae1c404df8a3c0fbd7f98f27d771162c54caab593d4bcd4c8a99ae2.gif https://uploads.disquscdn.com/images/88acf011d2ce8fe466bfd0caed8ca1a109be3fccef53070b62b58a5bdf0225eb.gif

 • Sven

  In the states zal de winter wel slagen zeker. Ben niet thuis dus kan niks checken. Enne mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Krijgen we geen winter is dan maar een goed onweerseizoen…

 • Chris Meire

  Voor mij hetzelfde Rizky, ik blijf af en toe wel eens met een knipoogje kijken hier zonder zelf te posten, maar zonder enig belang te hechten aan posts over hammerkaarten, opkomende VP splits, russische beren,negatieve AO en NAO indexen enz enz enz, tenzij deze in de +144 termijn komen. Veel plezier verder aan iedereen met het beoefenen van jullie hobby. Das tenslotte het voornaamste.

 • Kurt DH

  Kaarten zijn inderdaad fors verslechterd op korte tijd… Anderzijds is het slechts 1 januari.. een forse winter(prik) kan nog steeds deze winter. Ik begrijp echter wel je gevoel/frustratie (van uitstel komt afstel)

 • Rizky Taufik

  Vooreerst wens ik iedereen een prettig 2017. Deze ochtend zijn de kaarten nog verslechterd en de kans op een winterse inval 2de week van Januari is volledig van de kaarten verdwenen. Zo zie je maar weer hoe rap de kaarten kunnen veranderen in anti-winterweer.
  Ik wil ook iedereen bedanken voor de analyses die wij hier meermaals mochten maken, maar ik gooi de definitief handdoek in de ring. Had gehopt dat de kaarten nog zouden veranderen deze ochtend, zeker na het zien van EC12 +240, maar elke poging die de winter doet wilt maar niet lukken en het is de vraag, gaat het nog lukken deze winter. Uit eigen ervaring zou ik zeggen nee.
  En als de laaste 3 dagen het hoogtepunt waren van deze winter, ja dan steken deze dagen ferm tegen in stil contrast met de W09/10 – W10/11 – 1ste 2 weken van Februari 2012 en W12/13.
  Ga er mijn slaap niet voor laten, want er zijn ergere dingen in het leven.

 • Rizky Taufik

  sorry Dries, maar dan spreek je over een termijn verder dan +300. Nee, de kaarten zijn deze ochtend serieus verslechterd hoor. Deze winter wordt het ook niet. Ik weet het is nog 2 maanden, maar telkens zie je dat de pogingen van de winter worden afgeslagen voor ze ooit binnen een zeer betrouwbare termijn komen. Het was een mooie virtueele periode met die mooie winterkaarten, maar daarmee kopen we niks.
  Ik gaf deze ochtend de kaarten te kans om terug op de goede weg te komen, maar ik gooi de handdoek in de ring. Het zal voor W17/18.

 • Chris Meire

  Ald deze prik rond 9 Jan er niet doorkomt, dan ben ik hier weg tot er op korte termijn iets staat te gebeuren. Al de rest heeft (reeds voor de 3e keer deze winter) geen zin.

 • Chris Meire

  Happy New year Dries. Op welke termijn? en als het +192 of meer is dan vrees ik dat we onszelf alweer wat wijs maken.

 • Dries Denolf

  Ik vind dat jullie te vroeg conclusies trekken: gfs 00z heeft een stevige verrassing in petto, namelijk het aanpunten tussen het Azoren- en Groenlandhoog, waardoor arctische lucht vrij spel heeft om onze regio’s in te palmen. Hoegenaamd geen raakpunten met vorige run

 • Robby Roels

  Jammer dit. Het had allemaal veel potentieel me dunkt, maar het heeft niet mogen zijn. Atlantische Oceaan-Winterweer: 1-0

 • Van Laethem

  Jongens ik heb het realisme hier de voorbije dagen gepromoot. En ik denk dat in dit nieuwe jaar iedereen met beide voeten op de grond staat. De winter is ver weg en structureel winterweer zit er volgens mij eerstkomende tijd niet in. Heb wel genoten de voorbije dagen van het klein maar mooi winterprikje. Misschien komt er nog iets, maar ik bekijk het enkel op de korte termijn. De lange termijn heeft nog geen een keer standvastige kaarten getoond die bleven terugkomenom. Hopelijk niet te veel mensen ontgoocheld hier. Fijn Nieuwjaar iedereen.

 • Laurenz

  Jaman,wa domme kaarten voor het nieuwe jaar 2017,bye,bye winter alst zo blijft verder gaan.pfff …..

 • Dries Denolf

  Had het over de EC 00z run die rond 6u begint

 • Dries Denolf

  18Z GFS wordt niet voor niks de floprun genoemd. Hopelijk doet hij zijn naam eer aan en is het geen trendsetter. EC12z oper was ook niet goed, maar pluim toont enorme verspreiding vanaf vrijdag. Zoals vroeger op de avond gezegd zoeken de modellen hun weg

 • Dries Denolf

  Mijn antwoord is idd verwarrend: de 00z begint om 4:30. anderhalf uur is die idd ongeveer binnen

 • Rizky Taufik

  Minder dan de 12run

 • Rizky Taufik

  Dat hoor ik je al van begin December zeggen en ondertussen wacht ik nog altijd op het betere werk.

 • Rizky Taufik

  Volledig Game over zou ik niet zeggen, maar indien deze trend later vandaag gehandhaaft blijft, dan gooi ik ook de handdoek in de ring wat betreft deze winter.

 • Rizky Taufik

  Allez dan zit ik terug goed, indien er effectief een laagje sneeuw ligt, dan zal dit de ontgoocheling van de verslechtering van de kaarten goed maken.

 • Rizky Taufik

  Effe naar de EC-pluim gekeken en die is verslechterd tov van de vorige pluim’s. Indien straks geen verbetering, ja dan gooi ik de handdoek in de ring wat deze winter betreft. Als het nu niet lukt bij de 3de poging, ja dan zal het niet meer lukken denk ik deze winter. Tot hier toe zijn alle kansen die de winter al heeft gehad verspeeld.
  Ondanks de 3 winterse dagen die wij al hebben gehad, kan het mij niet bekoren als ge ziet wat voor kans we krijgen op een winterinval.

 • Michiel

  Oke, ik zal nog even wachten met slapen dan 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Dan is die al binnen. Rond 4u30 start gfs 00:00

 • kjell

  4:30 gfs

 • kjell

  De modellen hebben wat teveel drank binnen denkik

 • Dries Denolf

  gefs ensemble geeft 10 WC en 10 OC. Volgende run start rond 6u30

 • Michiel

  Wanneer is de volgende run? :p

 • Nathan

  Dat verpest een beetje de feestvreugde 🙁

 • Michiel

  Pff …

 • Koen

  Gelukkig en gezond 2017 aan noodweer en zijn volgers !! Keep up the good work !

 • Tim Veeckman

  alles ten Z vd as kortrijk-gent-antwerpen volgens dit model…later in de run ook een weinig voor de westvlamingen ….

 • Tim Veeckman
 • Tim Veeckman

  der rommelt idd wat ..; zij het wel weer op 10dagen+ 🙂

 • Kim Jaspers

  Ja.. 1 grote rommel nu maar dat is normaal. We staan volgens mij aan de vooravond van 1 grote winterinval … watch it 😉 Ik heb gesproken!

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ja vind hem slechtzr

 • kjell

  In goede of slechte zin?

 • Tim Veeckman

  vanaf 216 toch wel terug een heel andere run ….

 • Aurora

  Ik focus me nu voorlopig meer op de situatie voor zondagavond/maandagochtend. Hier is gfs 18:00 toch weer net iets beter. Er zou zelfs op meerdere plaatsen heel tijdelijk een drapdekje kunnen ontstaan ( zie onderstaand kaartje ). Ze bereken de neerslag ook terug iets intenser dan de vorige runs heb ik de indruk. Wat ook handig kan zijn is om modellen zoals Harmonie te bekijken. https://uploads.disquscdn.com/images/7a07e0ee38a1825fe12452f9a1e55ae92a7ff7fa5c61d350576ab03d47f5de69.png Ik ga alvast vol spanning afwachten en eventueel heel lang opblijven om de eerste vlokken van het seizoen te kunnen waarnemen, en hopelijk volgen er nog meer vlokken dit seizoen😜.

 • Tim Veeckman

  we zullen morgen zien maar veel verschil zit er niet op de gfs18 tov de 12Z run ..; echt grotendeels hetzelfde, zonder in detaisl te treden..; jammer hopen op morgen !

 • kjell

  Ik denk het ook

 • Chris Meire

  Game over

 • Tim Veeckman

  momenteel amper verschil in gfs18 tot 60u

 • kjell
 • Ian Vasquez Badilla

  Pluim ECMWF flink opgewarmd ten opzichte van vanochtend.

 • Michiel
 • Aurora

  Momenteel in Sint-Antonius ( naast Zoersel ) -1,2 graden en motsneeuw 😉

 • Jan De Keersmaecker

  Er steekt plots mist op hier in Vlaams-Brabant… Raakt deze tegen middernacht nog opgeruimd?

 • Peter

  Vandaag ook 2 keer gehad

 • kjell

  Bij deze voor iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst!

 • happy godutch

  Ik weet het niet, zo’n grensgebied wel vaak lage druk ten noordoosten van ons en lage 850hpa, kansen op sneeuw?

  Gelukkig nieuwjaar iedereen trouwens

 • Jens Pinoy Soenens

  Hoe is EC? Aan allen een gelukkig nieuwjaar en hopelijk een koude en sneeuwrijke 2017!

 • kjell

  Beter als de 00z run?

 • Dries Denolf

  Ondertussen is EC al volle bak aan het draaien. Tot +120 niets nieuws onder de mist

 • Dries Denolf

  Geniet van oudejaarsavond, Stephan en familie. Wel met mate, want we rekenen op jou voor een degelijke analyse van de 00z runs. Ik volg nog even actief, dus tot volgend jaar

 • Dries Denolf

  Na bekijken van run idd altijd met 2 woorden spreken, want oper is slechts 1 van de 20 (bij gfs) opties. Daarom ook ensemble bekijken en enkele andere runs uitpikken

 • Thomas Verstraete

  Aan iedereen een prettig en veilig oude jaars avond gewenst. Bedankt voor het boeiende jaar. Ter info: vandaag een paar keer een half scherm gehad. Was lang geleden.

 • Dries Denolf

  Had het ergens verwacht, maar durfde het niet posten. Als het neerslaggebied boven de Benelux komt, botst het op een stevig hogedrukgebied en is het logisch dat het daardoor verzwakt wordt

 • Rizky Taufik

  Ga da bekijken als ik straks thuis kom. Fingers crossed dat het ook op schema blijft voor een winterse 2de week van Januari.

 • kjell

  Wie volgt ec met een scheef oog?

 • Rizky Taufik

  En hier de pluim prikpunt Brussel: Iets beter terug vanaf 8 Januari en ik zie dat de periode 6/7 Januari iets kouder is geworden.
  Nee, zo slecht was GFS12 nog niet, buiten de OPER. Nog niks verloren.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b1d55901c12ed9d4ea6284e564625b77425c567cb19d73ec12078882289e8098.gif

 • Dries Denolf

  Ik zag net de gfs12z run en wou een deskundige vragen, wat ik daar nu moet van denken, omdat ik er geen knoop aan vast kan knopen. Maar ik merk dat zelfs meer gevorderde weeramateurs met hetzelfde probleem zitten. Zoals altijd in de winter is afwachten de boodschap. En ondertussen niet klagen, want de t° dalen nu als een baksteen. En dat is toch ook winter!

 • Rizky Taufik

  Voor ik vertrek effe naar het gemiddelde gekeken vanaf 8 Januari en die is een pak beter dan de oper. Hierdoor kunnen we stellen dat GFS ENS nog niet zo slecht is. Op basis van het gemiddelde en het merendeel aan goede leden onderling kunnen we stellen dat we nog altijd op schema zitten voor een winterse 2de week van januari. Het is momenteel op 192 50/50. Dus de kansen zijn bijlange nog niet verkeken.

 • Rizky Taufik

  Wou het ook just posten

 • Marcel Klok

  GFS ens moyenne op 180h beter dan oper

 • Marcel Klok

  Wordt echt hoogtijd dat de opers beter worden…naarmate het dichterbij komt wordt het alleen beroerder op basis van winterweer…zonaliteit die we nu soms zien geloof ik niet echt….AO en NAO indexen zijn neutraal/negatief maar kansen worden gewoonweg niet benut en dit is echt al een behoorlijke tijd bezig…wens jullie allen een goed uiteinde en nu maar hopen dat met januari op de kaarten dit weerpatroon is wordt doorbroken

 • Rizky Taufik

  Ook voor jou een goed en veilige overgang naar 2017. Ook al de rest wens ik een veilig en goed overgang naar 2017.
  Ben er ook mee weg en zal maar eens kijken naar het ensemble/pluim voor ik deze avond nog vertrek en als ik terug kom.

 • Het worden nog bange dagen. Ik vind het een beetje een weersoep op de weerkaarten. Druk met allerlei hoogjes en laagjes, daar valt geen touw aan vast te knopen. Afwachten is de boodschap met samengeknepen billen 😉 Het lijkt wel of de winter wel wil komen, maar nog niet mag. Wie mag ik daar op aanspreken?

 • Stephan Valcke

  Zie zo mensen. Na het bekijken van de GFS12 run kunnen we vaststellen dat het nog niet in kannen en kruiken is vanaf volgend weekend maar zeker ook nog niet verloren. Het zijn echt kleine details die gaan uitmaken of al de kou richting balkan trekt of richting west Europa. Deze setting zal de komende 3 a 4 dagen nog wel een aantal keren veranderen zowel in de goede als de slechte zin. Daarom is het ook belangrijk om de verschillende modellen en ensembles te bekijken. Een winterinval gaat hier in onze regio nu eenmaal niet zonder slag of stoot. Ik wens jullie allemaal een gezellig oudejaar en goed begin van het nieuwe jaar.
  Als je de weg op moet , wees voorzichtig.
  Ik volg passief vanavond wel nog de inkomende runs.
  Geniet er van.

 • Marcel Klok

  Gevoelsmatig blijft het bij wat gerommel op de weerkaarten…..deze trend is al heel lang zo

 • Marcel Klok

  Klopt maar de laatste dagen is dit te wispelturig dus ook een trend is er niet uit te halen op basis van de oper

 • Rizky Taufik

  De zoveelste op die termijn.

 • Marcel Klok

  Akkoord en misschien een mooi pluim van gfs

 • Ivan

  idd maar geeft weer perspectieven

 • Rizky Taufik

  GFS12 is iets beter dan GFS06, maar uiteindelijk is de OPER weer niks en gaat het een beetje verder op de ingeslagen weg van GFS06.
  UKMO daarentegen is beter dan de 3 voorgangers, maar dat gaat tot 144
  Indien EC deze avond meegaat met GFS, ja dan zie ik de bui al weer hangen, maar nog geen paniek tot na EC.

 • Ivan

  als dit aanknoping vind met groenlandhoog, dan bingo

 • Marcel Klok

  Kaarten na 240h kun je met een korreltje zout nemen….je kunt hooguit een trend eruit halen, meer niet…

 • Ivan

  nieuw hoog lijkt zich te gaan vormen op oceaan?

 • Marcel Klok

  Na 240h….te ver buiten het betrouwbare termijn

 • Ivan

  wat bedoel je met ugkb?

 • Rizky Taufik

  Daarvoor moeten we wachten tot morgenvroeg.

 • Marcel Klok

  Mee eens…ook een belangrijk model had graag de 168h willen zien

 • Marcel Klok

  Allemaal mooi Ivan maar opnieuw dik ugkb, dit schiet totaal niet op

 • Rizky Taufik

  Maar UKMO lijkt mij dan wel iets beter op 120 en 144.

 • Marcel Klok

  Hecht nu ook meer waarde aan het ensemble en vooral na 144h….de opers zijn opnieuw niet geweldig

 • Ivan

  nu transportkou in gang zetten?

 • Rizky Taufik

  Als je weet waar GFS06 mee kwam en je ziet nu GFS12, dan is GFS12 terug iets beter dan de GFS06.
  Nu ja, gewoon het ensemble en de pluim afwachten.

 • Ivan

  idd lijkt te gaan voor scandi hoog

 • Marcel Klok

  Azorenhoog is ook weer prominent aanwezig
  Bij GEM neigt alweer vlotjes richting een WC

 • Thomas Verstraete

  Dit is goed?

 • Marcel Klok

  Je bedoelt de kaart van 228h?
  Ook deze kaart is weer uitstel en “gerommel in de marge”

 • Ivan

  lijkt toch iets beter nu

 • Marcel Klok

  GEM ook niet veel soeps….

 • Matthias

  Harmonie zit rond -2/-3 voor dauwpunt morgen op dat tijdstip.

 • Matthias

  Kijk naar kaart van 16h, ik zie nergens zulke dauwpunten. Deze worden zeker te laag ingeschat door gfs, en niet een beetje…

 • Marcel Klok

  GFS is gewoonweg slecht….gevoelsmatig heb ik het gevoel dat het deze winter niet wilt lukken

 • Matthias

  Zou ik niet op voortgaan. Het berekent amper neerslag, laat staat dat er zoveel “sneeuw” zou vallen…

 • Rizky Taufik

  UKMO is een veel betere run dan de afgelopen 3 runs. Dat is al positief. Nu GFS terug op de rails vanaf 08/01 en we zitten terug volledig op schema.
  GFS lijkt me tot hier toe iets beter.

 • Matthias

  En zoals ik dacht blijft er volgens hirlam amper nog activiteit op het front over. Vind dat vrij opmerkelijk. Het zelfde bij arpege, front lijkt ook sterk verzwakt. Beide modellen volgen elkaar qua neerslagintensiteit, niet qua vorm ervan.

 • Matthias

  Idd, de +144h ook. Kan me meer bekoren dan GFS.

 • Michiel

  Op +150 stralingskoude?

 • Thomas

  Inderdaad, fout van mij.

 • Stephan Valcke

  En het hoog lijkt het te gaan doen. Dit is nu het verschil met vorige run

 • Stephan Valcke

  Bij +132 moet het hoog nu zijn rug rechten op de oceaan of we zijn terug naar af net als de GFS06 run

 • Marcel Klok

  Gaat weer voor een zakkend hoog bij 120h

 • Tim Veeckman

  klopt voor het front uit

 • Dat wordt toch lastig denk ik omdat we een andere weersetting krijgen op de weerkaarten, tenzij we opeens een andere verwachting krijgen. 🙂

 • Rizky Taufik

  UKMO is op 72 ook al beter dan die van deze ochtend.

 • Phoe, veel te positief berekent die lage dauwpunten. Zo droog wordt de lucht niet en dit kan alleen maar tijdens opklaringen bereikt worden. Interessanter is het om te kijken of die opklaringen ook goed doorkomen. Actueel zien we een opklaringsgebied boven het oosten van België. Volgens de berekeningen moet dit gaan uitbreiden. Complexe situatie vanavond hoor met grote verschillen in heel de Benelux. De mist is ook nog niet helemaal weg. Beter kijken naar de fijnmazige weermodellen.

 • Rizky Taufik

  Het zal sowieso nipt worden en het zal ook te zien hoe ver in het binnenland je woont. De kuststreek en iets verder daar vandaan morgen het sowieso vergeten.

 • Rizky Taufik

  Dit is toch een kaart voor zondag? of zie ik dat verkeerd?

 • Peter

  Hahahahahaha ik pas dit snel aan

 • Thomas

  Lijkt me zeer onbetrouwbaar. Temperaturen lopen overdag maandag op tot 5°C, dus ik zou aanraden om vooral te kijken naar Harmonie en WRF

 • Tim Veeckman

  sorry 15u !

 • Thomas

  Inderdaad, maar dit is bij droge condities. Wanneer de neerslagzone arriveert zitten de dauwpunten op veel plaatsen rond het vriepsunt.

 • Tim Veeckman
 • Ian Vasquez Badilla

  Ik zit op de grens van -6 en -7. Is dat een goede teken?

 • Inderdaad, een positieve houding tegenover zondagavond is zeker niet verkeerd want het zou zomaar kunnen dat we een winterse verrassing gaan krijgen. We volgen het op! Fijn oudejaar gewenst Samir.

 • Welkom Tom op onze discussiedraad! Fijn oudejaar gewenst!

 • Rizky Taufik

  Ben al hard aan het duimen dat GFS06 oper een scheve schaats heeft gereden.

 • Tim Veeckman
 • GFS +78 uur (12:00) Fractie beter dan de 06:00 run met 2 afzonderlijke laagjes op de Atlantische Oceaan die elkaar vinden en zodoende de forse WAA moeten verzorgen om de rug recht te trekken.

 • Rizky Taufik

  Ziet er goed uit. Ik zit op de grens van – 9 en – 10.

 • Tim Veeckman

  hier is de link hier is de link

 • Tim Veeckman

  tluk mij niet voor een of andere reden …

 • Thomas
 • Thomas

  GFS 12z komt morgen overdag met dauwpunten tot -12°C. Benieuwd hoe snel deze weggewerkt zijn. Het eerste deel van de neerslagzone botst hierop, dus ik denk dat we nog wel eens voor aangename verassingen kunnen komen te staan! https://uploads.disquscdn.com/images/333d48739349391514b62cf9ad1bae76f4199c9ed06ca9cd8ec055d2c4474014.gif

 • kjell

  Klaar voot gfs12 😉

 • Thomas

  Arperge is wel vaak te positief, maar toch mooi om te zien! (kaart: inclusief natte sneeuw (ben er niet zeker van)) https://uploads.disquscdn.com/images/61dcfd907cadfd86fce86f9ac32bf0a1e37a6d7013ec188f91bbbffef0e848ec.png

 • Michiel

  GFS is nu bezig

 • Nathan

  Ik ook niet

 • Willem Schoenmaker

  Run ? Hoelaat..

 • Kurt DH

  Ik zie geen foto Tim

 • Thomas Van Hullebusch

  Ik denk dat iedereen het al begrepen heeft man,haha.

 • Rizky Taufik

  En zich druk maken om 1 slechte oper run van GFS06.

 • Dries Denolf

  Op 28 en 29 dec hadden we al ijsdagen. Dat zijn er dus 3 voor dit jaar en alledrie deze winter. En maar klagen

 • Tim Veeckman

  Nieuwe run Arpege , ziet er niet slecht uit voor morgen qua intensiteit en neerslagvorm ! https://uploads.disquscdn.com/images/55446d7010e21393e321d116b0f84aff036d66cd0757739599dc98510223b2df.gif

 • Rizky Taufik

  Da denk ik er ook over.

 • Nathan

  Zo zie je maar dat de temperatuur ook voor verrassingen zou kunnen zorgen de komende dagen.

 • Rizky Taufik

  hehehehehehe, ik denk dat je 4 graden onder het voorspelde bedoelt.

 • Thomas Verstraete

  Tis er 1 van 40 graden zeker? 🙂

 • Dries Denolf

  Peter heeft zijn 1ste fles Cava al binnen

 • Dries Denolf

  Correct. Ook luchtdruk speelt een rol. Bij hoge luchtdruk heb je dit fenomeen vlugger

 • Thomas Verstraete

  Was er dan min 7 verwacht?

 • Willem

  Beste wensen aan iedereen en voorzichtig als je de weg opmoet. Grt

 • Peter

  4 graden boven de voorspelde temperatuur!

 • Jeroen Maes

  Toen stond het in de GFS 18z, was geen voorspelling. 😉

 • Rizky Taufik

  Te Ukkel ook een onvervalste ijsdag met om 16u een temperatuur van -3. Hiermee is de 1ste officielle ijsdag ook een feit.

 • Rizky Taufik

  En de 1tse ijsdag van deze jonge winter is een feit te Ninove. -1,4 graden. Zo heeft op de valreep 2016 nog een ijsdag opgeleverd. Het is geleden van de W14/15 dat ik hier een ijsdag mocht meemaken. Als dit geen winter is, wel dan ligt jullie lat veel te hoog.

 • Van Laethem

  Hier gaat het een ijsdag worden. Op de valreep van 2016!

 • Michiel

  Bedankt!! Ik wens je van harte een goede gezondheid, veel liefde en een paar sneeuwstormen toe!

 • Peter

  Inderdaad, maar heb dan toch een voorkeur voor het 2e :p een heerlijke polar low mag wel eens op bezoek komen haha

 • Thomas

  Inderdaad. Dat waren toen er paar magnifieke winterfoto’s die je daar geschoten had!

 • Stephan Valcke

  inderdaad. Wij hebben hier het beste sneeuw met een continentale invoer. Hetzij van oorsprong , hetzij langsheen een depressie

 • Stephan Valcke

  En daar was ik zelf getuige van. Heel vreemde situatie. Dit komt in de bergen wel vaker voor. Bij heel lage vochtigheid houd de sneeuw zichzelf in stand. Daardoor ontneemt hij de warmte als het ware van zijn omgeving en blijft de sneeuw in tact.

 • Peter

  Daarom is het ook moeilijk dat eventuele sneeuw zou blijven liggen komende dagen. Vochtigere lucht komt samen met de storing binnen waardoor dauwpunten stijgen

 • Thomas