Krijgen we een winterse start van 2017?

Dit artikel is gebaseerd op de weermodellen ECMWF (Europees) en GFS (Amerikaans). We behandelen de kansen op een koudere trend richting het einde van de maand december 2016 en de overgang naar 2017. Mensen die de parameters met betrekking tot winterweer nog wat meer in detail willen bestuderen kunnen terecht in het artikel ‘winterkaarten lezen‘. Er is sowieso een voorzichtige houding gewenst bij het interpreteren van de huidige weerdata. De updates van de nieuwste ontwikkelingen zetten we dan ook graag neer in de reacties onderaan deze geschreven tekst. Registreren en actief discussiëren is zeer éénvoudig via het inloggen langs sociale platformen.

Video-update via YouTube. Mensen die de bespreking van de winterkaarten willen volgen op YouTube kunnen zich gratis abonneren op het kanaal van Noodweer Benelux. Een van onze mensen, Mathias Bernaerts, schetst voor jullie de situatie met duidelijke uitleg waardoor je heel snel de winterkaarten kan lezen en interpreteren (aanrader).

Huidige luchtdrukverdeling

Momenteel bevindt West-Europe zich onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met de kern boven het NW van Frankrijk. Hierdoor blijft het boven België veelal rustig met relatief weinig wind. Een groot verschil met Nederland dat zich op maandag mag schrapzetten voor de restanten van een stormdepressie.

Dit snel uitdiepend lagedrukgebied, Conor, kiest voor de Duitse bocht en Denemarken. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied staat tijdelijk een stormveld met windstoten tot 110 km/u. Extra informatie en waarschuwingskaarten vindt u in het artikel dat we deze ochtend hebben geschreven.

hogedrukgebeid over westen van frankrijk

De huidige luchtdrukverdeling beschermt ons tegen zonaal geweld vanaf de Atlantische Oceaan. Merk de lage geo’s op boven Scandinavië. Daar zal het op grote schaal opnieuw tot sneeuwval komen. Aan de westflank van het hogedrukgebied zien we een forse zuidelijke uitstroom van arctische lucht. Dit zal de trigger vormen voor een winterse configuratie eind 2016.

Wat er na dit weekend staat te gebeuren op de weerkaarten is hoogst interessant. De zuidelijke uitstroom nabij Groenland zorgt voor grote meandering op de Atlantische Oceaan. Ook de situatie ten oosten van Noord-Amerika is gunstig om de meandering voldoende ruggesteun te geven. In de plaats van een straffe westcirculatie (afkorting WC) zien we flinke troggen en ruggen ontstaan op de Atlantische Oceaan. Het is net de vorming van een stevige rug op de Atlantische Oceaan die ervoor kan zorgen dat West-Europa tijdelijk winters weer geserveerd krijgt.

hogedrukgebied over atlantische oceaan

Deze weerkaart illustreert bovenstaand verhaal. Reeds op +108 uur (30 december 2016) zien we ontwikkeling van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan met 1030 hPa. Forse WAA ten oosten van Newfoundland zorgt voor een solide opbouw van hogedrukimpulsen. Aan de overkant van de Noordpool is eveneens sterke WAA op te merken waardoor een volledige split van de polar vortex tot de mogelijkheden behoort. Een scenario dat we in het ver UGKB zien bij GFS.

Winterse weerpluim met later sneeuwkansen

Om de kansen op winters weer in te schatten is het van cruciaal belang om de trend in de ensembles te analyseren. Hieronder ziet u een GFS-ensemble (Amerikaans weermodel). Alle individuele leden van de Amerikaanse weercomputer worden weergegeven in grafiekvorm waardoor het voor meteorologen en weerliefhebbers eenvoudiger is om een trend af te lezen.Uit de huidige weerpluim/ensemble is een beduidend kouder weertype op komst met de jaarwisseling. Heel wat leden kiezen voor temperaturen onder het vriespunt. 3 tot 4 andere leden zijn het daar volstrekt mee oneens en gaan richting 10°C. Dit heeft tot gevolg dat het algemeen gemiddelde toch nog vrij hoog komt te liggen.

winters ensemble brussel

Het ensemble voor Brussel oogt alvast interessant met betrekking tot 2 fases in een nieuwe winterprik. Tot en met 1 januari blijft het vrij droog (zie onderste grafiek). Daarna stijgen de kansen op winterse neerslag met zelfs enkele kansen tot sneeuwval. Voorlopig nog geen structureel winterweer met een flink wat sneeuw of stevige vorst.

Winterse start van 2017 volgens GFS & UKMO

Zonet kwamen het Amerikaans en Brits weermodel met een nieuwe set aan weergegevens op de proppen. In beide weermodellen blijft de trend tot een (tijdelijke) blokkade staande boven de Atlantische Oceaan. Aan de oostelijke flank van dit hogedrukgebied stromen koude polaire luchtmassa’s richting de Benelux.

De kans op (natte) sneeuw neemt hierdoor significant toe vanaf 2 januari 2017. Een storing trekt dan vanuit het noorden over Nederland met temperaturen op 850 hPa (1499 m) van -7 tot -10°C. Een winterse start van 2017 die voor de automobilisten in het verkeer goed opgevolgd moet worden.

sneeuwzone 2 januari 2017

Op 2 januari 2017 trekt een neerslagzone vanuit het noorden over de Benelux met een transformatie van regen naar winterse neerslag. Voor veel winterliefhebbers een emotioneel moment om de sneeuwvlokken te zien dwarrelen.

vervolg sneeuwzone 2 januari 2017

Op 2 januari 2017 trekt de sneeuwzone vervolgens verder richting het zuiden met overal in de Benelux een drapdekje tot gesloten sneeuwdek. De hoogste kansen op een sneeuwdek reserveren we voorlopig voor het zuidoosten van Nederland en België. Ook Luxemburg niet vergeten.

 • kjell

  Bedankt voor dit duidelijk en realistisch artikel Nicolas! Wacht ook al met ongeduld op de volgende videoupdate van Matthias 😉

 • Bradley Lems

  Mooi artikel nicolas! Duidelijk, objectief en realistische opvattingen.

 • ziet er zeer goed uit 🙂 zeer duidelijke uitleg bedankt

 • Daniel

  Ik snap heel goed dat mensen voorzichtig zijn.
  We hebben vaker deksel op de neus gehad.

  Mooi geschreven Nicolas!

  • Bedankt Daniel! Fijne avond en feestdagen gewenst. Leuk dat je reageert!

   • Daniel

    Jij ook!
    Volg al paar jaar jullie berichten. Hier worden de kansen op winterweer namelijk mooi in een discussie gegooit. Heerlijk al die meningen over verschillende kaarten.
    Ik merk uit vele reacties namelijk het enthousiasme op als het eindelijk is weer richting wat winterweer komt.

 • Dries Denolf

  Gestructureerd, duidelijk, objectief en goed geïllustreerd zoals we van je gewoon zijn, Nicolas. Merk dat je nogal wat voorzichtigheid inbouwt: “tijdelijk” winters weer, kans op (smeltende) sneeuw, … Doe je dat om te positieve reacties te vermijden na de vorige snertwinters, of is alles werkelijk nog zo fragiel? Ook na de 1ste avondruns vandaag 26/12?

  • Winterse cases zijn altijd fragiel te noemen, je moet eigenlijk een volledige obstructie krijgen van de polar vortex met een retrograadse verplaatsing van hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Dat is zo zeldzaam en geleden van 2012-2013. Nu neigt de winterprik in een eerste fase richting een prik met winterse neerslag. Kans op structurele koudeprik is momenteel nog niet te voorspellen in de huidige set. Bedankt voor de complimenten.

   • Dries Denolf

    Geaag gedaan en gemeend. Idd wel spijtig dat retrograads laag verdwenen is (stond er wel enkel bij EC) en plaats maakt voor een afwisseling van arctische en Eurohoog koude lucht. T° zijn gans de periode wel opvallend laag (sommige nachten onder -10 in de Ardennen, -6 tot -8 in Vlanderen