Hevige windstoten boven noorden van Nederland

Gisteren verscheen op onze website het artikel over de tyfoon Nock-Ten die met windstoten tot 250 km/u richting de Filipijnen trekt. Dexy Roelvink schreef in de eerste alinea dat het voor stormweer in de Benelux nog even wachten was. Helaas haalt de actualiteit onze berichtgeving in, want vandaag – maandag 26 december 2016 – neemt de kans op flinke windstoten toe boven het noorden van Nederland.

Volgens de laatste detailmodellen is er zelfs kans op een westerstorm met hevige windstoten tot 110 km/u.

Toename windsnelheden na koudefront

Deze voormiddag trekt een koudefront over de Benelux met verspreid in de 3 landen flink wat regenval. Tijdens de passage van de regenzone kan het tijdelijk stevig regenen met gevaar voor aquaplaning. Al snel komen vanuit het westen brede opklaringen opzetten waardoor het kwik een forse duik naar beneden maakt.

De temperatuur op enige hoogte daalt van +4°C maandagochtend richting -7°C maandagavond (18:00). Een verschil van maar liefst 11°C waarbij de laatste buien in het noorden van Nederland een winters karakter kunnen vertonen.

temperatuur 1500 meter nachtperiode

In de nacht van zondag op maandag ligt de temperatuur op 850 hPa rond 4°C in de Benelux. De doortocht van het koudefront moet dan nog beginnen.

temperatuur 1500 meter avondperiode

Slechts enkele uren later daalt de temperatuur op 1500 m fors. We halen op veel plaatsen in de Benelux -7°C waardoor de laatste buien – mits voldoende intensiteit – een winters karakter kunnen vertonen.

Tijdelijk kans op een westerstorm

De regio’s in het noorden van Nederland hebben niet alleen last van een sterk afkoelende troposfeer, ook de kans op hevige windstoten stijgt significant richting maandagavond. Een snel uitdiepende depressie nabij het UK kiest een westelijke trekrichting waardoor het tegen het einde van de dag in de buurt van Denemarken komt te liggen.

Deze storm, genoemd Connor, trekt vooral over het noorden van de Britse Eilanden met windstoten tot 120 km/u (11 BFT). Naarmate maandag vordert, kiest het systeem voor een zuidoostelijke koers. Onderstaande video door MetOffice laat de koers van de storm mooi zien.

Periode met de hevige windstoten

Zoals het er nu naar uitziet, mag het noorden van Nederland zich aan de hevigste windstoten verwachten tussen 15:00 en 22:00. De combinatie met enkele convectieve buien kunnen de windsnelheden richting 100 km/u duwen. Het weermodel Harmonie maakt het helemaal bont en kiest voor windstoten tot 120 km/u in het uiterste noorden van de Benelux. Een situatie die niet onmogelijk is, maar dan moeten de buien zich wel beter gaan organiseren waarbij we dan denken aan boogsegmenten.

Windwaarschuwing 26 december 2016

Bij convectief sterkere buien kunnen de windstoten over het noorden van Nederland pieken richting 110 km/u. Het hoogtepunt bevindt zich tussen 16:00 en 23:00. Na middernacht stabiliseert de situatie vanuit het noordwesten.

Lees ook eens:

Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Starlink satellieten

Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in...

NicolasLees dit artikel >