Hevige windstoten boven noorden van Nederland
Gisteren verscheen op onze website het artikel over de tyfoon Nock-Ten die met windstoten tot 250 km/u richting de Filipijnen trekt. Dexy Roelvink schreef in de eerste alinea dat het voor stormweer in de Benelux nog even wachten was. Helaas haalt de actualiteit onze berichtgeving in, want vandaag – maandag 26 december 2016 – neemt de kans op flinke windstoten toe boven het noorden van Nederland.
Volgens de laatste detailmodellen is er zelfs kans op een westerstorm met hevige windstoten tot 110 km/u.
Toename windsnelheden na koudefront
Deze voormiddag trekt een koudefront over de Benelux met verspreid in de 3 landen flink wat regenval. Tijdens de passage van de regenzone kan het tijdelijk stevig regenen met gevaar voor aquaplaning. Al snel komen vanuit het westen brede opklaringen opzetten waardoor het kwik een forse duik naar beneden maakt.
De temperatuur op enige hoogte daalt van +4°C maandagochtend richting -7°C maandagavond (18:00). Een verschil van maar liefst 11°C waarbij de laatste buien in het noorden van Nederland een winters karakter kunnen vertonen.
Tijdelijk kans op een westerstorm
De regio’s in het noorden van Nederland hebben niet alleen last van een sterk afkoelende troposfeer, ook de kans op hevige windstoten stijgt significant richting maandagavond. Een snel uitdiepende depressie nabij het UK kiest een westelijke trekrichting waardoor het tegen het einde van de dag in de buurt van Denemarken komt te liggen.
Deze storm, genoemd Connor, trekt vooral over het noorden van de Britse Eilanden met windstoten tot 120 km/u (11 BFT). Naarmate maandag vordert, kiest het systeem voor een zuidoostelijke koers. Onderstaande video door MetOffice laat de koers van de storm mooi zien.
Periode met de hevige windstoten
Zoals het er nu naar uitziet, mag het noorden van Nederland zich aan de hevigste windstoten verwachten tussen 15:00 en 22:00. De combinatie met enkele convectieve buien kunnen de windsnelheden richting 100 km/u duwen. Het weermodel Harmonie maakt het helemaal bont en kiest voor windstoten tot 120 km/u in het uiterste noorden van de Benelux. Een situatie die niet onmogelijk is, maar dan moeten de buien zich wel beter gaan organiseren waarbij we dan denken aan boogsegmenten.