Krachtige tropische cycloon Herman vervolgt Australisch cycloonseizoen
Het is al een tijdje geleden dat de uitzonderlijke tropische cycloon Freddy actief was op de zuidelijke Indische Oceaan. Deze cycloon behaalde ook al hoge windsnelheid toen hij zich nog binnen het Australische cycloonbassin bevond. Na tropische cycloon Darian in december 2022 werd Freddy de tweede tropische cycloon van dit seizoen die categorie 4 op de Australische schaalverdeling bereikte. Nu komt daar een derde cycloon bij. Wat heeft tropische cycloon Herman nog in petto?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen in binnen- en buitenland
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Onverwachte rapid intensification leidt tot categorie 5 op lokale schaal
Tropische cycloon Herman ontstond de afgelopen dagen op zo’n 800 kilometer ten noordwesten van Australië, boven de open zee. Op 28 maart werd het systeem voor het eerst waargenomen door de Australische nationale weerdienst Bureau of Meteorology (BOM). Een dag later bereikte de cycloon categorie 1-status en kreeg de naam Herman. De schaalverdeling die door BOM wordt gebruikt is anders dan de schaal van Saffir-Simpson. Een categorie 1 op de Australische schaal betekent een cycloon met windsnelheden van 63 tot 89 km/u. Volgens de schaal van Saffir-Simpson is er dan sprake van een tropische cycloon.
Herman bewoog zich richting het zuidoosten. Daar begon een onverwachte cyclus van rapid intensification, waarbij de winsnelheden van een tropische cycloon binnen 24 uur zeer snel toenemen. In de ochtend van 30 maart was Herman nog een categorie 2-cycloon, maar 24 uur later was het systeem dusdanig geïntensiveerd dat de windsnelheden de vijfde en hoogste categorie van de Australische schaal hadden bereikt. De pieksnelheid van Herman werd op 31 maart bereikt, met een doorstaande wind van 205 km/u (gemiddelde over 10 minuten). Het meest opvallend was dat de rapid intensification plaatsvond terwijl de omstandigheden er niet zo gunstig voor waren. Het zeewater had een temperatuur van zo’n 27 à 28°C en er stond nog redelijk wat verticale windschering (10-15 knopen). Dit is een verschijnsel dat soms wordt waargenomen wanneer een tropische cycloon in aanraking komt met de subtropische straalstroom of een trog.
Na rapid intensification ook rapid deepening
Vaak wordt de rapid intensification in zo’n geval ook gevolgd door het tegenovergestelde proces, rapid weakening. Hierbij zwakt de tropische cycloon snel af en dit zien we ook met Herman gebeuren. De windschering is namelijk flink toegenomen. Op de satellietbeelden is te zien dat Herman op 1 april snel kracht verliest. Ook in de dagen hierna zal het systeem nog verder afzwakken.
Verdere koers naar het westen
Na zondag 2 april zal tropische cycloon Herman zijn koers vervolgen naar het westen, zij het in afgezwakte vorm. Daarbij is er geen land in zicht en waarschijnlijk verdwijnt het systeem rond 4 april geheel van de weerkaarten.