10 maart 2023 - 5 min. lezen
0 reacties 0

We berichtten er meer dan een maand geleden al over: een tropische cycloon genaamd ‘Freddy’ bevond zich toen nog in de buurt van Australië. In de tussentijd zorgde Freddy ook nog voor veel problemen in Madagaskar. Nu, ruim een maand later is Freddy nog altijd niet van de weerkaarten verdwenen. De komende dagen volgt een nieuwe landfall in Mozambique. Hoe bijzonder is deze tropische cycloon?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Langst levende cycloon ooit waargenomen

Het systeem dat later zou uitgroeien tot tropische cycloon Freddy werd voor het eerst opgemerkt op 30 januari. Het ontwikkelde zich tot tropische depressie op 4 februari, en daarmee begon een lange reis. Destijds lag Freddy nog (ruim) in het Australische bassin, al leek meteen al duidelijk dat Freddy geen eendagsvlieg zou zijn.

Vervolgens trok Freddy zo’n twee weken lang in een min of meer rechte lijn naar het westen. Op 14 februari passeerde hij 90°OL, waarmee tropische cycloon Freddy in een ander bassin terecht kwam. In de zuidwestelijke Indische Oceaan sterkte de cycloon alleen maar verder aan. Op 15 februari bereikte Freddy zijn pieksnelheid. De windsnelheid bereikte ongeveer 270 km/u (1-minuutsgemiddelde). Dat is equivalent aan een categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson.

Hierna trok de storm langs de Mascarenen en zorgde rond 21 februari voor veel problemen in Madagaskar. De cycloon trok over het eiland en kwam een dag later, zij het sterk verzwakt, boven de Straat van Mozambique te liggen. Daar volgde opnieuw een intensivering. Op 24 februari ging Freddy voor de tweede keer aan land, ditmaal in Mozambique. Door interactie met het landoppervlak verslechterde de structuur snel en leek het alsof het einde van de cycloon in zicht was.

Echter veranderde de stroming na enkele dagen van richting, waardoor Freddy opnieuw naar de Straat van Mozambique werd gedreven. Omdat er nog steeds warm zeewater aanwezig was en er weinig windschering was, sterkten de restanten van Freddy nogmaals aan tot tropische depressie op 2 maart. Langzaam intensiveerde de storm terwijl deze in de buurt kwam van het zuidwesten van Madagaskar. Echter werd Freddy hier op zijn plek gehouden en later afgebogen richting het noordwesten. Dit alles zorgde ervoor dat tropische cycloon Freddy het ongekend lang heeft volgehouden. Tot en met 9 maart bestaat Freddy al 33 dagen als tropische cycloon, waarmee het oude record van orkaan/tyfoon John uit 1994 uit de boeken verdwijnt. Die orkaan was destijds 31 dagen actief op de Stille Oceaan.

Ook record voor hoogste ACE in zicht

Daarnaast komt Freddy in de buurt van een ander bijzonder record, namelijk dat van Accumulated Cyclone Energy (ACE). Dit is een maatstaf die de intensiteit en de levensduur van een tropische cycloon meeneemt in één getal. Het wereldwijde record staat op 85,3 punten van orkaan/tyfoon Ioke uit 2006. Op 9 maart om 18 uur UTC passeerde Freddy de grens van 80 ACE-punten en is daarmee de tweede cycloon die zo’n hoge waarde haalt. Aangezien Freddy nog een tijd boven water over heeft, is er een serieuze kans dat ook het record voor ACE wordt aangescherpt.

Maar liefst zes cycli van rapid intensification

Nog een opvallend record dat gebroken is, heeft te maken met rapid intensification. Daarvoor moet een tropische cycloon binnen 24 uur tijd minstens 30 knopen (ongeveer 55 km/u) aansterken. Freddy heeft volgens schattingen al zes cycli van rapid intensification doorgemaakt. Nog nooit had een cycloon meer dan vier van zulke cyclo doorlopen. Dit record wordt momenteel geverifieerd door de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie).

Derde landfall op komst, opnieuw in Mozambique

Kijken we naar de effecten op de omringende gebieden, dan kunnen we stellen dat het lange bestaan van Freddy slecht nieuws is voor Mozambique. Het Afrikaanse land krijgt op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart voor de tweede keer te maken met de wind en neerslag die Freddy veroorzaakt. De derde landfall vindt in de avond van 10 maart plaats. De intensiteit van tropische cycloon Freddy kan daaraan voorafgaand nog flink toenemen. Mogelijk vindt er zelfs nog een zevende cyclus van rapid intensification plaats.

Tropische cycloon Freddy zal op 10 maart voor de tweede keer Mozambique treffen. Waarschijnlijk ligt de windsnelheid op het moment van landfall rond 150 km/u.

Het einde van tropische cycloon Freddy in zicht?

Na de landfall in Mozambique zal Freddy ongetwijfeld snel afzwakken. Is het dan ook definitief afgelopen met het bestaan van deze tropische cycloon? Mogelijk niet. Het is nog erg onzeker, maar een groot deel van de modellen toont opties waarbij de restanten van Freddy opnieuw de Straat van Mozambique op worden geduwd. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan zijn de omstandigheden opnieuw gunstig voor intensivering. Dit verhaal kan dus nog een staartje krijgen…

Verschillende oplossingen van het GFS ensemble laten Freddy voor de tweede keer terugkeren over de Straat van Mozambique. (tropicaltidbits.com)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken