31 december 2016 - 5 min. lezen 4 reacties

Spannende tijden breken aan als zondag een koufront, winterse neerslag kan gaan brengen in de vorm van (smeltende) sneeuw. Eerst hebben we nog te maken met een hogedrukgebied boven onze omgeving. Dit brengt rustig weer terwijl de temperatuur op enige hoogte juist vrij hoog is, zien we aan de grond relatief lage temperaturen. Dit noemen we een inversie. Er ontstaat dan een “koude plaklaag” die gevangen zit onder de inversielaag. Mist en lage bewolking zijn kenmerkend voor dit weertype, al kan het ook in sommige gebieden tijdelijk opklaren.

UPdate 1 januari 2017

Er zit echter geleidelijk een weersverandering aan te komen. De wind gaat draaien naar een meer noordelijke richting en vanuit die hoek komt koude, maritiem arctische lucht afzakken en gaat zich uitbreiden over de Benelux. Met het binnendringen van de koudere luchtsoort valt neerslag, vooral in de hogere luchtlagen wordt het namelijk flink kouder, waarbij de kans op sneeuw tijdelijk toeneemt.

Voordat het zover is, profiteert de Benelux tijdens de jaarwisseling nog van het hogedrukgebied. Daarbij is het rustig weer en vooral in de zuidelijke Benelux kan het (tijdens opklaringen) licht gaan vriezen. Er is een kleine kans op op wat lichte motregen of motsneeuw in de bewolkte gebieden.

Ruige rijp
Ruige rijp in de ochtend van 30 december. Op veel plaatsen konden we genieten van een schitterend winterlandschap. Met dank aan Anne van Heest, die dit prachtige kiekje nam in Vlaardingen.

Rustig weer op oudjaarsdag en tijdens Oud & Nieuw

Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa voert met een zwakke zuidwestelijke stroming relatief zachte zeelucht tot over onze omgeving. Omdat er zich in de onderste luchtlagen nog een koude plaklaag bevindt, kan de temperatuur met uitzondering van een brede kuststrook, niet hoog oplopen. Vooral in het zuidoosten is dit merkbaar.

Terwijl de maximumtemperatuur aan de Nederlandse kust wel 8 graden kan bereiken zien we een stuk lagere maxima dieper landinwaarts. In het zuidoosten blijft het kwik steken bij enkele graden boven het vriespunt. Verder landinwaarts, in België en Luxemburg, liggen de maxima mogelijk nog wat lager.

Grote temperatuurtegenstellingen dus. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, maar aan de kust af en toe vrij krachtig, voor het gevoel zal het daar dus ook koud zijn. Het weerbeeld kenmerkt zich met (lage) bewolking waaruit lokaal een drupje motregen of een vlokje winterse neerslag kan dwarrelen. Sommige weermodellen berekenen opklaringen boven de zuidelijke helft van België die in de loop van de dag zich noordwaarts gaan uitbreiden. Tijdens opklaringen zakt het kwik, in de avond en nacht, enkele graden onder het vriespunt. De kans op mist is kleiner omdat de aangevoerde lucht wat droger lijkt te zijn.

Jaarwisseling
Rustig weer rond de Jaarwisseling, Een hogedrukgebied houdt een inversielaag in stand, waardoor vooral dieper landinwaarts de temperaturen vrij laag blijven. Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan kondigt zondag een weersverandering aan. Koude (arctische) lucht bereikt dan geleidelijk de Benelux.

Toenemende kans op winterse neerslag

Zondag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en gaat het later op de dag regenen. Mogelijk dat dieper landinwaarts ook smeltende sneeuw voorkomt. De grootste kans hierop is weggelegd voor de heuvels van Zuid-Limburg en in de Ardennen. Boven de 300 meter hoogte kan het wit worden.

Het is nog even kijken in hoeverre isothermie en de in eerste instantie aanwezige koude plaklaag, de neerslag kan doen transformeren naar sneeuw. Het kwik ligt met uitzondering van de hoger gelegen gebieden namelijk meest tussen +1 en +4 graden. In de Ardennen kan er zich geleidelijk een sneeuwdek gaan vormen van 2 tot 5 cm.

Winterse neerslag
Een neerslagzone behorende bij het koufront, bereikt zondag de Benelux. De neerslag valt voornamelijk als regen in de westelijke helft, meer naar het oosten neemt de kans op natte sneeuw toe. Boven de 300 meter hoogte kan zich een sneeuwdek gaan vormen.
dauwpunttemperatuur
De dauwpunttemperatuur ligt in een brede kuststrook, door aanvoer van lucht over de Noordzee, wat hoger dan elders in de Benelux.

Zien we vanaf volgend weekend signalen op koud winterweer?

De rest van de week mogen we rond normale temperaturen verwachten zonder dat het echt hard gaat vriezen of dat het tot diep winterse toestanden komt. Echter er lijkt een verandering op komst. In het weekend van 7 en 8 januari stroomt er waarschijnlijk een nieuwe portie maritiem arctische of maritiem polaire lucht uit over de Benelux.

Ook zien we een nieuwe blokkade zich vormen op de Atlantische Oceaan. De vraag is of deze berekeningen uit gaan komen en of deze blokkade stand kan gaan houden. De termijn is nu nog te ver weg om dat met zekerheid te kunnen zeggen. Spannend is het hierdoor al dagen en dat zien we terug in de reacties onderaan de artikelen.

weerpluim
De weerpluim van het Europees weermodel ECMWF. Tijdelijk wat oplopende temperaturen, maar na volgend weekend zou het flink kouder kunnen worden. Ongeveer de helft van het aantal oplossingen kiest voor koud winterweer. Zeer zacht weer zit dan voorlopig ook niet in de berekeningen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken