13 juli 2021 - 5 min. lezen
17 reacties 17

De afgelopen dagen vielen er af en toe enkele fikse buien en ook de komende dagen mogen we nog veel neerslag verwachten. De laatste weermodellen laten echter licht aan het einde van de tunnel zien. Vanaf donderdag zou het geleidelijk droger en zachter worden met ook zomerse temperaturen. Lees snel verder om te ontdekken hoe warm het wordt en of er nog onzekerheden zijn!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie in Europa

Tussen twee hogedrukgebieden (eentje boven het oosten van Europa en eentje net ten westen van het Verenigd Koninkrijk) zit een trog gevangen in onze omgeving. Dit zorgt voor een wisselvallige episode in een groot deel van Centraal-Europa met veel neerslag, vooral door enkele slepende frontale structuren (occlusie). Aan de oostflank hiervan zorgt WAA voor een zomerse periode in het oosten van Europa met kans op onweersbuien.

Een trog zakt uit boven het westen en centrale deel van Europa

Nog steeds is het zeer warm voor de tijd van het jaar in Scandinavië (zomerse tot tropische temperaturen). Dit levert een zéér warme Baltische Zee op. Volgens het Deens Meteorologisch Instituut is deze zee (op basis van satellietwaarnemingen) maar liefst 4 graden of meer te warm voor de tijd van het jaar. Lokaal is het zeewater zelfs 25 graden. Bij ons liggen de zeewatertemperaturen rond normaal. Laten we hopen dat deze zee op tijd afkoelt voor het winterseizoen en we dan een negatieve afwijking zien!

Weersverwachting komende dagen

Zowel vandaag (dinsdag) als op woensdag, donderdag en in mindere mate ook vrijdag, valt er veel neerslag over het oosten van de Benelux. Een slepende (indraaiende) occlusie, samenhangend met het lagedrukgebied dat gekneld zit tussen twee hogedrukgebieden, zorgt hiervoor. Zomer met hoge temperaturen is dus eerstdaags uitgesloten.

  • Klik hier voor de updates omtrent de overvloedige neerslag.

De temperaturen schommelen de komende dagen vaak rond 20 graden, wat iets onder normaal is voor de tijd van het jaar ondanks de vrij zachte bovenluchten. Zo is het duidelijk dat de zon voor een groot deel van de opwarming zorgt. Vandaag (dinsdag) schommelen de maxima tussen 16 en 22 graden. Woensdag kan het vooral in het noorden van Nederland nog wat warmer worden. De wind waait daar tijdelijk iets meer naar het oosten, waardoor het kwik kan opveren. Elders blijven de maxima met een noordelijke tot noordwestelijke bries rond of onder 20 graden liggen.

Ook donderdag en vrijdag blijft het kwik rond die 20 graden schommelen, al liggen de temperaturen er dan wel meer boven dan onder. Vanaf het westen verschijnen er dan ook steeds meer opklaringen. Op donderdag zijn nog enkele buien mogelijk, maar op vrijdag zou het grotendeels droog moeten blijven.

Grote onzekerheid vanaf dit weekend

Vanaf vrijdag kan een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren steeds meer zijn stempel drukken op het weer. De maxima kunnen dan geleidelijk klimmen tot zomerse temperaturen. De precieze positie van de drukgebieden zal wel de temperatuur bepalen. Valt het zwaartepunt van de hogedruk iets westelijker uit, dan blijft de stroming langer noord met koelere temperaturen. Valt het zwaartepunt oostelijker, dan kan de stroming sneller ruimen naar het oosten. De temperaturen kunnen hierdoor ook sneller oplopen. Vooral na het weekend zal dit de onzekerheid doen toenemen! Hieronder volgt een toelichting.

UKMO zit het meest oostelijk met het hogedrukgebied. In eerste instantie kan er nog wat koelere zeelucht binnensijpelen, maar het hoog schuift snel door met hogere temperaturen. Bij ECMWF heeft de wind een grotere noordelijke component. In de noordelijke gebieden zal de temperatuur dus wat achterblijven. Uiteindelijk draait de stroming later ook oostelijk, maar dat duurt langer dan bij UKMO. In GFS zit het hoog nog westelijker waardoor een trog kan uitzakken met een noordelijke stroming en koelere temperaturen tot gevolg. De stroming wordt hier niet oostelijk. De onzekerheid vanaf dit weekend is dus groot!

Langere termijn?

Een (tijdelijke?) zomerse periode met hogere temperaturen maakt op dit moment wel het meeste kans, maar een blijvende onzekerheid met betrekking tot de positie van het hogedrukgebied maakt het moeilijk om tot een stevige conclusie te komen. Ook in de weerpluim van ECMWF zijn beide opties aanwezig in de vorm van toenemende spreiding vanaf zondag. Het zal nog enkele dagen duren vooraleer we zeker weten of de warmte na dit weekend blijft hangen!

Weerpluim ECMWF regio Zuid-Nederland

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

6 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen