250

Het heeft afgelopen weken al flink geregend op diverse plaatsen in de Benelux. Meestal onder de vorm van stationaire en felle buien, maar ook onder de vorm van regenzones die langere tijd over éénzelfde regio trekken. Komende dagen is dat niet anders en moet vooral het oosten van Nederland en België rekening houden met grote neerslagsommen waardoor de kans op wateroverlast opnieuw fors zal stijgen.

Sommige weermodellen berekenen zelfs een neerslagsom boven 100 mm in amper enkele dagen tijd. De gebieden die afgelopen weken getroffen werden door wateroverlast moeten zich daar opnieuw voorbereiden op natte voeten!

  • Volg NoodweerBenelux ook via Facebook of Twitter!
  • Volg komende dagen de updates onderaan dit artikel!
Dit beeld is perfect mogelijk op woensdag en donderdag. (Florian Wolters)

Klein lagedrukgebied zorgt lokaal voor wateroverlast

Wie wacht op aangenaam zomers weer met 25°C en veel zon, komt voorlopig niet aan de beurt in de Benelux. Een kleinschalig lagedrukgebied parkeert zichzelf in de buurt van Duitsland en zorgt met een onstabiele oostelijke tot noordoostelijke luchtstroming voor felle regenbuien. Deze buien kunnen ook vergezeld gaan met onweer en de neerslagsom nog hoger tillen. De provincies Limburg en Noord-Brabant in Nederland, alsook provincies in het oosten van België moeten hierdoor rekening houden met meerdere dagen veel neerslag.

Het Duits weermodel ICON komt met een lagedrukgebied in het zuiden van Duitsland. Daaromheen vloeien warme en onstabiele luchtmassa’s naar België, Nederland en Luxemburg. Lokaal valt er overvloedig veel regen.

Vanaf dinsdag tot en met donderdag moet vooral het oosten van de Benelux rekening houden met fikse neerslaghoeveelheden. Pluviometers zullen overuren draaien volgens het Amerikaans weermodel. GFS berekent op woensdag en donderdag cumulatieve neerslagsommen tot 100 mm en meer. Andere weermodellen volgen enigszins deze weersverwachting en doen de betrouwbaarheid stijgen.

Neerslagsom op woensdag 14 juli 2021
Neerslagsom op donderdag schuift iets op naar het westen.

Ondanks regen behoorlijk warm

Ondanks de kletsnatte vooruitzichten blijven de temperaturen vrij goed op peil. Dat heeft alles te maken met de afkomst van de luchtsoort. Die draait namelijk rond het lagedrukgebied heen en brengt warmte uit het zuiden van Europa helemaal via Duitsland naar de Benelux. Dat is een behoorlijk atypisch fenomeen en vaak een graadmeter in de vorm van noodweer of extreem weer. Waar de regenzone zal stagneren, worden grote neerslaghoeveelheden verwacht met wateroverlast tot gevolg. Als er onweer ontstaat, kan er ook flash flooding ontstaan waarbij grote hoeveelheden modder op de weg terechtkomen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken