18 januari 2020 - 2 min. lezen 2 reacties

De configuratie op de weerkaarten is ook dit weekend anti-winters. We hebben te maken met een opbouw van hogedruk over het westen van Europa waarbij aan de oostelijke flank koelere lucht naar beneden duikt. Het levert ons een noordwestelijke tot noordelijke luchtstroming op waar enkele buien in vervat zitten. In de nacht van zaterdag op zondag kan dat, mits een gunstige timing, wat smeltende sneeuw opleveren.

  • Vanavond gaat Nicolas opnieuw live op Youtube (20:00)!
  • Volg NoodweerBenelux ook via Facebook en Twitter

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Smeltende sneeuw in het binnenland

Om de kans op sneeuwval in te schatten is het belangrijk om de naar de temperatuur in de bovenlucht te kijken. Momenteel (zaterdagochtend) hebben we een temperatuur van -5°C op 1500 m. We evolueren richting -7 tot -8°C tegen zondagochtend. Als er dan enkele buien worden aangevoerd vanaf de Noordzee zal dat nipt voldoende zijn om korrelhagel en/of natte sneeuw te genereren. Een gesloten sneeuwdek in de lager geleden gebieden van de Benelux verwachten wij niet (<200 m).

Temperatuur zaterdagochtend schommelt rond -5°C op 850 hPa.
Minimale daling van de bovenluchttemperatuur op zondagochtend moet voldoende zijn voor enkele winterse buien. In de Ardennen zijn dat sneeuwbuien.

Lokale sneeuwbuien in Ardennen

Volgens de meest recente weermodellen (AROME/HARMONIE) maken de hoge Ardennen kans op een tijdelijk sneeuwdek van 1 of 2 cm. Er zal zeker niet overal sneeuw liggen, aangezien de positie van de buien cruciaal zal zijn. Waar er wat sneeuw valt, is het uiteraard opletten geblazen voor gladheid. Tegen zondagmiddag is de meeste sneeuw alweer verdwenen door een sterkte stijging van de temperatuur.

We zien een sterk verhoogde kans op sneeuwval in het ZO van Nederland en de Hoge Venen.
Zondag wordt het na de winterse buien in de ochtend al snel opnieuw 5-7°C. De buien kunnen dan nog vergezeld gaan van korrelhagel en/of een donderklap.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken