13 januari 2016 - 5 min. lezen 786 reacties

We hebben er eigenlijk ruim een jaar moeten op wachten op een winterprik die niet alleen draagt tot de Ardennen, maar ook uitstraalt richting andere gebieden binnen Nederland en België. Na een mislukte poging begin januari 2016 (m.u.z. van het uiterste noorden van Nederland = ijzel) lijkt het komende dagen dan toch te lukken met Koning Winter. De gehele setting oogt trouwens goed voor een vervolg van de winterse perikelen.

Komende dagen blijven we onderaan dit artikel updates voorzien die daar meer informatie over geven. Voorlopig draagt de reikwijdte van dit artikel tot en met zaterdag. In de loop van zaterdag mag je een nieuw exemplaar verwachten met de meest recente weergegevens.

Wie actief is op de social media, vergeet ons niet te volgen op Twitter en Instagram. Op dat laatste verschijnen weerfoto’s van onze teamleden binnen NoodweerBenelux!

Winterse perikelen gecombineerd met stormweer

Komende 24 uur staan in het teken van een lagedrukgebied dat vanaf de noordelijke Noordzee richting het zuiden trekt. Aan de zuidwestelijke flank van dit systeem worden flinke hoeveelheden regen aangevoerd. Aan de noordoostelijke flank van het lagedrukgebied stroomt koudere continentale lucht over de regio’s met een verhoogde kans op sneeuw.

Dit reserveren we voorlopig voor de gebieden in het uiterste noordoosten van Nederland. Mogelijk dat de grens met natte sneeuw/sneeuw zich ook uitbreidt tot het midden van Nederland. Isothermie kan hiervoor zorgen (isothermie = wanneer intensieve neerslag de luchtkolom dusdanig doet afkoelen dat de regen transformeert in winterse neerslag).

winterse buien donderdag
Het lagedrukgebied op donderdag in beeld gebracht door het Europees weermodel. Andere weermodellen zoals het WRF en GFS berekenen een gelijkaardig traject waardoor we flink wat vertrouwen in de prognose kunnen leggen. Aan de noordoostelijke, oostelijke flank van het systeem aanzuiging van koude lucht met bron in Oost-Europa. Aan de westelijke en noordwestelijke flank een aanvoer van maritieme/zachte lucht en een typisch voorbeeld van ‘schaduweffect’. Hierdoor blijft het westen van België veelal gespaard van de meeste winterse buien (korrelhagel, donderklap en/of natte sneeuw).

In België blijft de kans op sneeuw voorlopig beperkt tot de Ardennen en de gebieden boven 200 meter. Elders op donderdag zullen het veelal winterse buien zijn met een verdwaalde donderklap en wat korrelhagel. De nacht van donderdag naar vrijdag lijkt de laatste neerslag ook in het binnenland van België en Nederland over te gaan in natte sneeuw/sneeuw. Accumulatie op het wegdek lijkt een moeilijke zaak vanwege de hoge bodemtemperatuur. Dat in acht genomen = een groot verschil met de afgelopen weken toen een saai weerbeeld telkens opnieuw werd bevestigd.

Storm donderdagavond

Precieze details rond dit event zijn op dit moment (woensdagavond) nog niet binnen handbereik. Het lijkt er volgens het Europees weermodel wel sterk op dat we tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend moeten rekening houden met een fors windveld uit westelijke richtingen. De windstoten kunnen volgens ECMWF pieken naar 11 BFT op volle Noordzee en op de Belgische kust.

Qua rukwinden denken we dan aan uitschieters van 100 tot 120 km/u. Een bijzonder gevaarlijke situatie wanneer dit wordt gecombineerd met krachtige buien die vanaf de Noordzee worden aangevoerd richting het binnenland. Dit zou zomaar windschade kunnen opleveren.

tijdelijk storm donderdagavond
ECMWF berekent een volle 8 BFT tussen 18:00 en 21:00 aan de Belgische en Nederlandse kust. Focuspunt Nederland, Zeeland. Windstoten kunnen tot boven 100 km/h pieken.

Het weermodel WRF berekent ook storm voor donderdagavond. We zien de windstoten in de onstabiele sector van het lagedrukgebied oplopen tot 100, lokaal 120 km/h voor de regio’s ten westen van de lijn Amsterdam – Gent – Kortrijk. Wanneer er zich in deze regio onweerachtige buien kunnen ontwikkelen (perfect mogelijk bij bovenluchttemperatuur van -10°C op 850 hPa).

windstoten WRF weermodel donderdagavond
Naast GFS en ECMWF berekent ook WRF een fors windveld in de avondperiode. Op volle Noordzee komt het enige tijd tot noordwesterstorm waarbij de gebieden in het zuidwesten van Nederland en provincie West-Vlaanderen moeten rekening houden met guur herfstweer. Windstoten tot 100 km/h en meer niet uitgesloten.

Welk weer krijgen we aanstaande vrijdag?

Na een zeer wisselvallige donderdag met geregeld fikse buien (lokaal winters getint) moeten we ook op vrijdag rekening houden met een heel lange fetch vanaf de Noordzee. Deze fetch is als het ware de voedingsbodem van een buienmachine die later op vrijdag opnieuw op volle toeren komt. Traditioneel laat deze fetch het uiterste westen van België letterlijk links liggen terwijl het binnenland van België en Nederland kan ‘profiteren’ van prachtige wolkenluchten en geregeld winterse neerslag.

Het Europees weermodel en de fijnmazigere WRF – Harmonie berekenen steeds sneeuw voor de Ardennen en de zone boven 200 meter. Elders gaat het tijdens intensieve neerslag vaak om natte sneeuw. Let op met natte sneeuw, deze vlokken zijn vaak een stuk dikker dan droge sneeuw en bemoeilijken het rijden op de weg! Pas de snelheid aan.

uitdraai gfs weermodel vrijdag
Schets weersituatie voor aanstaande vrijdag. Waar het tot voor kort een troosteloze situatie was op de Atlantische Oceaan zien we op vandaag een veel betere configuratie ontstaan. Flinke WAA (warmte-advectie) veroorzaakt tijdelijk een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland. Aan de oostelijke flank van de gele, oranje kleuren kan een grote hoeveelheid kou naar centraal Europa trekken. De Benelux bevindt zich in de invloedssfeer van de koude lucht waarbij een sneeuwdek het één en het ander significant kan gaan versterken. Dit zou vanaf zaterdag het geval moeten zijn met op zondag en na het weekend enkele ijsdagen (kwik blijft onder 0°C)

Komend weekend sneeuwplezier?

Wie twijfelt om dit weekend de skilatten even aan te binden in de Ardennen, niet doen. Het Amerikaans weermodel en quasi alle andere varianten berekenen een sneeuwdek van 10 tot 20 centimeter voor een groot deel van de Hoge Venen. Doordat het ook overdag vaak blijft vriezen is het verse sneeuwdek van uitstekende kwaliteit. Ideaal idee om met de kinderen even te doen. Sammy Dumortier kon vandaag alvast een impressie meegeven op onze Facebookpagina NoodweerBenelux. Komende dagen zal daar net iets meer sneeuw komen te liggen 😉

winterse perikelen ardennen
Het hoogste punt van België, Signal de Botrange. Samy Dumortier

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken