0

In april konden we bijna elke avond genieten van de Starlink 6 satellieten. Deze satellieten werden gelanceerd op 22 april en trokken veel bekijks in de Benelux. Tot nu toe in mei is dat een stuk minder. Maar de komeet Swan brengt hier mogelijk verandering in!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

De naamgeving van een komeet

Een komeet krijgt een naam als ze door drie onafhankelijke ontdekkers wordt waargenomen. In de afgelopen jaren zijn veel kometen ontdekt door grote teams van astronomen en met behulp van instrumenten. In zo’n geval krijgen kometen de naam van het instrument. Naast de ‘bijnaam’ voor de media, bijvoorbeeld Atlas of Swan, krijgt een komeet ook nog een wetenschappelijke naam.

De naamgeving werkt als volgt:

De naam begint met de herkomst van de komeet.

  • P/ : een periodieke komeet;
  • C/ : een niet-periodieke komeet;
  • X/ : er kan geen betrouwbare baan worden berekend;
  • D/ : een periodieke komeet die is verdwenen, afgebroken of verloren is gegaan;
  • A/ : een object dat ten onrechte werd geclassificeerd als een komeet, maar eigenlijk een kleine planeet is;
  • I/ : een interstellair object, in 2017 toegevoegd aan het systeem om de herclassificatie van ʻOumuamua (1I / 2017 U1) mogelijk te maken. Vanaf 2019 is komeet Borisov (2I / 2019 Q4) het enige andere object met deze classificatie.

Vervolgens komt het jaar waarin de komeet ontdekt is.

Hierna volgt een hoofdletter die aangeeft in welke halve maand het object ontdekt is en een nummer.

Hiervoor worden de letters A tot en met Y gebruikt, behalve de letter I. Dit is om mogelijke verwarring met het cijfer 1 te voorkomen.

De letters worden op chronologische volgorde gebruikt. Zo wordt A gebruikt voor het eerste deel van januari, terwijl B voor het tweede deel van deze maand geldt. Vervolgens staat C voor de eerste helft van de maand februari, enzovoort.

Achter de letter van de halve maand komt een cijfer die aangeeft om de hoeveelste geobserveerde komeet het gaat in die halve maand.Zo is komeet Swan de achtste geobserveerde komeet van de tweede helft van de maand maart en heeft zij de naam C/ 2020 F8.

De komeet Atlas (Martin Gembec)

De ontdekking van komeet Swan

In april was er even de hoop dat komeet Atlas met het oog zichtbaar zou zijn boven de Benelux. Helaas brak de komeet echter in stukken, waarmee deze hoop vervloog.

  • Wil jij ook de komeet spotten aan de sterrenhemel? Check deze telescoop waardoor je objecten nog beter kan waarnemen. (aff.)

Nu is er nieuwe komeet die kandidaat is om boven de Benelux gespot te worden. Haar naam is Swan.

De naam Swan komt van het instrument die de komeet heeft ontdekt. Dit was namelijk de SWAN-camera op 25 maart 2020. De camera bevindt zich aan boord van het Solar Heliospheric Observer (SOHO) ruimtevaartuig.

SOHO is een ruimtetelescoop die de zon observeert. Het is een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. SOHO is gelanceerd in 1995 en heeft sindsdien al ruim 3000 kometen ontdekt. Toch is de SOHO-camera helemaal niet gelanceerd om kometen te spotten. Het is ontworpen om het zonnestelsel te scannen op waterstof. Komeet SWAN verscheen op de beelden van de camera vanwege een vrij aanzienlijke hoeveelheid waterstof die het momenteel uitstraalt in de vorm van waterijs.

  • Naast kometen vallen er ook anderen objecten waar te nemen aan de sterrenhemel. Deze kan je ontdekken door een handboek sterrenkunde (aff.)
Komeet Swan vanuit Indonesië op 1 mei 2020 (Christian Gloor)

Hoe en wanneer is komeet Swan te zien?

De komeet is zichtbaar aan onze ochtendhemel tussen 11 mei en 7 juni 2020, en aan de avondhemel tussen 21 mei en 7 juni. Tot 10 mei is het object in Nederland en België vrijwel onzichtbaar. De grootste helderheid is rond 21 mei: magnitude +5.8. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is rond 25 mei. Het object heeft dan een helderheid van +6,0m en een magnitudecontrast van +3,4m.

  • Tips om wolken en andere zaken goed te fotograferen kan je vinden in dit praktijkboek voor fotografie! Dit mag niet ontbreken in je collectie (aff.)

Bij hemellichamen is het zo dat hoe lager de magnitude, hoe helderder. De zon is het best zichtbaar en heeft een magnitude van -26.8. De planeet Venus, die elke avond mooi te zien is, heeft op dit moment een magnitude van -4.66.

Een hemelobject is zichtbaar wanneer zijn magnitude lager is dan de grensmagnitude. Dit wordt uitgedrukt in een waarde voor magnitudecontrast.

Het feit dat de magnitudecontrast rond 25 mei positief is, wil zeggen dat een verrekijker of telescoop nodig is om het object te kunnen zien. Tenzij de helderheid van de komeet nog verandert wordt het dus lastig om deze met het blote oog te kunnen waarnemen.

  • Nog geen spiegelreflexcamera in het bezit? Op deze pagina kan je de meest populaire exemplaren vinden.

Komeet SWAN bevindt zich momenteel in de buurt van het sterrenbeeld Vissen. Op 15 mei zal de komeet het sterrenbeeld Driehoek bezoeken en op 18 mei het sterrenbeeld Perseus oversteken. Rond 25 mei bevindt de komeet zich dus in het sterrenbeeld Perseus. Om kans te hebben om de komeet te zien, moet men richting het noorden kijken rond 01:30 uur ‘s nachts. De hoogte boven het landoppervlak is dan ongeveer 8°, wat vrij laag is.

Al met al zijn de omstandigheden dus niet optimaal in de Benelux om komeet Swan te zien. En dan is het ook nog afwachten of bewolking de kans om de komeet te zien nog verder verkleint.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken