7 december 2021 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Klimaatverandering, met steeds meer stormen en hittegolven, heeft ook gevolgen voor onze energievoorziening. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu een nieuwe methode ontwikkeld om te berekenen hoe extreem weer energiesystemen beïnvloedt. Klimaatverandering wordt vaak beschreven in termen van gemiddelde temperatuurveranderingen. Maar het zijn vooral extreme weersomstandigheden, zoals koudegolven, herfststormen en hittegolven, die de grootste impact hebben op de economie en de samenleving. Vandaag kun je hier meer over lezen, waarna je mogelijk van energiecontract wil overstappen.

Energievoorziening afhankelijk van het weer

Onze energiesystemen, vooral systemen die hernieuwbare energiebronnen bevatten, zijn sterk afhankelijk van het weer en het klimaat. Tot op heden zijn er geen geschikte methoden om te berekenen hoe toekomstige extreme weersomstandigheden deze energiesystemen zullen beïnvloeden. Hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, spelen desondanks een cruciale rol bij het terugdringen van klimaatverandering. Ze vervangen gedeeltelijk van op fossiele brandstoffen gebaseerde energiebronnen.

Maar hun capaciteit is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, waardoor hun aandeel in het bestaande energiesysteem een ​​uitdaging is als het gaat om betrouwbaarheid en stabiliteit.

Onderzoek in Zweden

Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld om te voorspellen hoe energiesystemen worden beïnvloed door een veranderend klimaat met een focus op extreem weer. Onderzoekers hebben de methode gebruikt om 30 Zweedse steden te analyseren, waaronder Göteborg, Stockholm en Malmö. De resultaten laten zien dat toekomstige extreme klimaatgebeurtenissen een aanzienlijke impact kunnen hebben op energiesystemen.

De kloof tussen toegang tot en vraag naar energie kan, met bepaalde toekomstige klimaatschommelingen, namelijk oplopen tot 34 procent. Dat betekent een vermindering van de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening tot wel 16 procent als gevolg van extreme weersomstandigheden.

Hernieuwbare energiebronnen

Geconfronteerd met opkomende klimaatveranderingen, vereist het vormgeven en optimaliseren van een energiesysteem een nauwe samenwerking tussen energiesysteemexperts en klimaatonderzoekers. Dit soort samenwerking is nodig om de complexiteit van klimaat- en energiesystemen aan te kunnen en de multidimensionale effecten te kunnen voorspellen die ons te wachten staan

Dat het klimaat niet alleen effect heeft op de energievoorziening, maar ook op het energiegebruik was al langer bekend. In de komende decennia zullen warmere winters de behoefte aan verwarming verminderen en het energieverbruik verminderen. Omgekeerd zullen warmere zomers de vraag naar koeling doen toenemen, waardoor het energieverbruik zal toenemen. De energie die bespaard wordt tijdens warmere winters zal naar verwachting niet de stijging van het verbruik tijdens warmere zomers compenseren. Daarom kunnen de meeste regio’s een netto toename van het energieverbruik verwachten. 

Pieken in de vraag naar energie

Meer energieverbruik zorgt er voor dat de energie-infrastructuur meer belast wordt, wat deze mogelijk niet overal ter wereld aan kan. Dit is vooral het geval tijdens perioden van pieken in de vraag naar energie. Op dagen dat de temperatuur hoger is dan 35 graden Celsius, kan de vraag naar elektriciteit de capaciteit van energieopwekkende installaties en het elektriciteitsnet overschrijden. Om dit te voorkomen is een nauwe samenwerking nodig tussen energiesysteemexperts en klimaatonderzoekers. 

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken