1

De Benelux heeft op dit moment te maken met een eerste winterprik van de aankomende winter. Op veel plekken kwam het al tot wat winterse neerslag en lokaal vormde zich zelfs een dun sneeuwdekje. Dit alles wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat arctische lucht zuidwaarts transporteert. In Groot-Britannië zorgde ditzelfde lagedrukgebied voor een zware storm. De storm heeft de naam Arwen gekregen en is daarmee de eerste naam uit de lijst van het stormseizoen 2021-2022. Met windstoten tot wel 160 km/u zorgde storm Arwen voor veel verwoestingen. Hoe kon de storm zo’n ravage aanrichten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Storm Arwen is de eerste storm van het seizoen 2021-2022

Sinds 1 september 2019 werkt de Nederlandse nationale weerdienst KNMI samen met de nationale weerdiensten van het Verenigd Koninkrijk (Met Office) en Ierland (Met Éireann) voor de benaming van stormen. Over het algemeen krijgt een storm een naam wanneer deze in minstens één van de drie landen potentie heeft om tot een een code oranje of rood te leiden. Het doel is om de bevolking beter en eenduidiger te waarschuwen voor de gevaren die de storm met zich meebrengt. Storm Ciara werd in februari 2020 de eerste storm uit die nieuwe lijst die de Benelux trof. Elk seizoen, dat begint op 1 september, wordt er een nieuwe namenlijst in gebruik genomen. De eerste naam begint met een A en is dit jaar Arwen.

Arwen ontstond op donderdag 25 november uit een lagedrukgebied ten oosten van Groenland. De straalstroom ligt sinds die tijd ongeveer georiënteerd van noord naar zuid tussen IJsland en Portugal. Het lagedrukgebied werd al snel opgemerkt door het Britse Met Office en kreeg die dag al de naam ‘Arwen’, omdat de verwachting toonde dat er mogelijk een zware storm kon ontstaan.

Vervolgens werd Arwen meegevoerd met de straalstroom naar het zuiden en op vrijdag 26 november kwam de storm op de Noordzee terecht. Tegelijkertijd was storm Arwen flink uitgediept als gevolg van het temperatuurverschil tussen de zeer koude arctische lucht in het hoge noorden en zachte oceaanlucht in het zuidwesten. De kerndruk was vrijdagmiddag gedaald tot 975 hPa.

Storm Arwen trok vanaf IJsland de Noordzee op en krulde vervolgens op 26 en 27 november langs de oostkust van Groot-Brittannië. Inmiddels liggen de restanten boven het noorden van Frankrijk. (tropicaltidbits.com)

Zeer zware windstoten, winterse neerslag en veel schade

Doordat storm Arwen over de Noordzee naar het zuiden koerste, kreeg Groot-Brittannië veel wind te verwerken. Vooral aan de oostkust van Schotland en Engeland stond er veel wind, omdat zich hier het zwaarste windveld bevond, zoals gebruikelijk aan de westzijde van de stormkern. De zwaarste windstoot werd gemeten in het uiterste noorden van Engeland, de pieksnelheid liep er op tot 157 km/u.

Naast de windschade was er nog een andere weersomstandigheid die storm Arwen gevaarlijk maakte. Aan de westzijde van de storm werd arctische lucht over het Verenigd Koninkrijk geblazen. De temperaturen daalden flink en haalden op veel plekken niet eens 5°C. De onstabiele setting triggerde de vorming van buien die op veel plekken een winters karakter hadden. Lokaal vormde zich in de hoger gelegen gebieden een sneeuwdek van 10 cm.

De restanten van storm Arwen bevinden zich momenteel boven het noorden van Frankrijk. Ze veroorzaakten enige tijd sneeuw in het zuiden van België, maar zullen snel oplossen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken