28 april 2020 - 3 min. lezen 39 reacties

Na een lange droge periode is het weerbeeld omgeslagen. De luchtcirculatie is gedraaid waardoor maritieme lucht zijn weg naar de Benelux vindt. Dit betekent een stijgende kans op neerslag met regen en buien. Lokaal is vandaag ook een onweersbui mogelijk, voornamelijk in het zuidwestelijk deel van de Benelux.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]!

Configuratie op de weerkaarten

Het (licht) wisselvallige weer wordt vandaag veroorzaakt door een zwak koufront dat maar traag overtrekt. Dit hoort bij de passage van een hoogtetrog (met occlusie) die vanavond boven de Benelux ligt. Lagedruk bevindt zich voor de Ierse kust terwijl de keten van hogedruk, die afgelopen dagen nog domineerde over Europa, zich terugtrekt naar het zuiden.

Een zwakke hoogtetrog passeert vanavond over de Benelux.

Neerslagverwachting

Deze voormiddag trok een eerste neerslagzone van ZW naar NO over. Een mooie opfrisser voor de natuur, maar met eerder beperkte intensiteit. Tijdens de namiddag verwachten we opklaringen vanaf de Franse grens en stijgen de temperaturen. Er is vervolgens een duidelijk signaal aanwezig voor buienvorming in een occlusiezone boven NW Frankrijk, die zich vervolgens tegen de avond verplaatst naar België. Deze zone hangt samen met een kleine lagedrukkern, die naar de Noordzee trekt. Met CAPE waarden tot 100-300 J/kg is er een duidelijke onweerskans aanwezig.

  • Onweerskansen in het verschiet? Het seizoen met donder en bliksem komt opnieuw naar de Benelux. Dit stormglas is een echte eyecatcher in je interieur. Het verandert bij slecht weer. Cool!⛈️
Het Duitse weermodel COSMO berekent vanaf 16-17u lokaal felle buien vanaf de Franse grens.

Soundings

Op de sounding voor Kortrijk is tussen ongeveer 925 hPa en 475 hPa een duidelijke zone te zien waar lucht kan stijgen omwille van densiteit-verschillen (rode zone). Dit komt overeen met een CAPE. Omwille van de beperkte omvang en hoogte (toppen tot ~ 400 hPa) is er op de locatie van deze sounding kans op beperkt/kleinschalig onweer. De windschering is beperkt tot 24 kn tussen 0-6 km en slechts 7 kn tussen 0-1 km.

  • Wil je meer weten over het weer en haar diverse parameters? In dit weerboekje krijg je antwoorden op heel wat vragen.📖

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Dankzij beperkte aanwezigheid van windschering (bovendien enkel snelheid en amper richting) is de onweersmodus in de verwachting hoofdzakelijk single cell. Dit wil zeggen: “buien die lokaal het onweer stadium kunnen bereiken, maar niet consistent actief blijven”. Mits we vertoeven op de grens met multicell modus, is een lokaal langdurige onweerscel niet uitgesloten.

Weersverwachting

Deze namiddag verwachten we enkele buien vanaf de Franse grens die lokaal gepaard kunnen gaan met een donderslag. Het zal eerder gaan om kleinschalig onweer met een beperkte activiteit. De focus van de buien ligt op het zuidwesten van de Benelux, waar de buien geadvecteerd toekomen vanuit Frankrijk.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken