Bijzondere wolkenformaties trekken over België
Wat een dagje was me dat gisteren. Reeds vanaf de ochtendperiode een koufront dat het westen van België en Nederland in de greep hield met lokaal erg veel regen (vooral de regio rond Rotterdam). Toen al werd duidelijk dat de windschering een factor van belang was voor de vorming van zogenaamde low topped supercells.
Deze wolkenformaties onderscheiden zich van volwassen uit de kluiten supercells met een enorme tophoogte doordat ze vooral profiteren van het temperatuurcontrast tussen diverse luchtlagen. Vervolgens een snuifje windschering erbij om de rotatie in de bui te verzekeren en dat levert spektakel op. Een dik punt aan het eind van deze alinea, prachtig dag.
Bijzondere wolkenformaties over Kruishoutem
Zogezegd zo gedaan. Voor de wolkenformaties die behoren tot de classificatie supercell is het soms dagen hopen op een goede set-up voor onweer. Veelal verwachten stormjagers dan bijzonder veel poeha in de media of bombastische kaarten met een enorme cape, veel cin en een hoge windschering (laat ons ook een level 3 van de waarschuwingsorganisatie Estofex niet vergeten)…
Allemaal niet nodig als we kijken naar dagen zoals vandaag.. Amper een 15% kans op een verdwaalde blikseminslag volgens deze laatste organisatie en dus weinig hoop voor de liefhebber van natuurgeweld in haar mooiste vorm. Tarara zeggen we niet, want het was gisteren showtime voor stormjagers!
Videobeelden supercell
Een weerfotograaf kon op deze locatie ook enkele bijzonder imposante wolkenformaties vastleggen op video. Altijd goed om achteraf de situatie te analyseren richting rotatie en mogelijkheid tot vorming van windhozen. Eerlijk, die kans was zeker aanwezig maar zal zich eerder in het beginstadium van de supercell voorgedaan hebben. Niettemin, prachtige beelden!
Bedankt aan alle mensen die zich massaal engageren op de Facebookpagina NoodweerBenelux met beelden en videobeelden. Op deze manier blijven we het unieke archief van onze website aanvullen!