Extreem grote hagelstenen

In het voorgaande filmpje zag u een hevige hagelbui vergezeld gaan van de nodige windstoten (downburst) en neerslag. Het filmpje werd gemaakt in Colorado (USA). Dat hagelbuien ook in Europa van verwoestend kaliber kunnen zijn, bewijst onderstaande foto. Deze auto en vermoedelijk ook talrijk andere wagens werden op 5 augustus 2013 getorpedeerd door grote hagelstenen met een diameter van 6 – 7 cm. Ik hoef er niet bij te vertellen dat het levensgevaarlijk is om op dat moment een buitenactiviteit te ondernemen..

Extreem grote hagelstenen

extreem grote hagelstenen

Locatie hagelbui: Puy-de-Dôme (Centraal Massief in Auvergne)

Fotograaf: Florian GUERARD

Hoe ontstaat hagel?

Hagel van bovenstaand formaat kan enkel en alleen ontstaan door krachtige onweersbuien. Miljoenen regendruppels worden door verticale windstoten tot boven in de wolk gebracht. Op dit niveau bevriezen ze tot kleine bolletjes. Dit proces zorgt ervoor dat ze opnieuw naar omlaag gaan vallen. Als dit proces ettelijke keren worden herhaald ontstaan er grote hagelstenen met een significante doorsnede. Voor de mensen die de kansen op hagel willen inschatten, kunnen terecht op onze ‘hagelradar‘. Deze radarbeelden door Buienradar.nl kunnen een handige indicatie zijn.

Problemen door hagel

De hagelstenen zijn in de zomerperiode vaak van een groter kaliber. Dit komt door de hoogte die onweders kunnen halen. Soms worden hallucinante hoogtes bereikt van 12 km of meer! Het spreekt voor zich dat kleine hagelsteentjes op die manier vele malen op en neer bewegen in de buienwolk. Met alle gevolgen..