25 augustus 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

In een eerder filmpje zag u een hevige hagelbui vergezeld gaan van de nodige windstoten (downburst) en neerslag. Het filmpje werd gemaakt in Colorado (USA). Dat hagelbuien ook in Europa van verwoestend kaliber kunnen zijn, bewijst onderstaande foto. Deze auto en vermoedelijk ook talrijk andere wagens werden op 5 augustus 2013 getorpedeerd door grote hagelstenen met een diameter van 6 – 7 cm. We hoeven er niet bij te vertellen dat het levensgevaarlijk is om op dat moment een buitenactiviteit te ondernemen..

Hoe ontstaat hagel?

Hagel van bovenstaand formaat kan enkel en alleen ontstaan door krachtige onweersbuien. Miljoenen regendruppels worden door verticale windstoten tot boven in de wolk gebracht. Op dit niveau bevriezen ze dan tot kleine bolletjes. Dit proces zorgt ervoor dat ze weer opnieuw omlaag gaan vallen. Als dit proces ettelijke keren herhaalt ontstaan er grote hagelstenen met een significante doorsnede. Voor de mensen die de kansen op hagel willen inschatten, kunnen terecht op onze ‘hagelradar‘.

Problemen door hagel

De hagelstenen zijn in de zomerperiode echter vaak van een groter kaliber. Dit komt door de hoogte die onweders kunnen halen. Soms bereiken de wolken hallucinante wel hoogtes van 12 km of meer! Het spreekt voor zich dat kleine hagelsteentjes op die manier vele malen op en neer bewegen in de buienwolk. Met alle gevolgen..

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken