10 maart 2019 - 3 min. lezen 217 reacties

Hou de paraplu vandaag maar goed bij de hand. Het weerbeeld in West-Europa wordt gedomineerd door een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Via een sterke straalstroom aan de zuidelijke flank ervan worden actieve depressies geboren! 1 van deze depressies is op zondag op weg naar de Benelux met een stevig windveld voor de westelijke regio’s van België en Nederland. Lokaal pieken de windstoten tot +100 km/u.

  • Op zoek naar een paraplu om stormweer te trotseren? Het kan!
  • Volg ons op sociale media voor updates (Facebook en Twitter)

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om gratis deel te nemen als weeramateur of liefhebber van weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & éénvoudig toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Piek van het windveld

Quasi alle weermodellen zijn het erover eens dat vanaf de voormiddag het windveld in kracht zal toenemen. Dat gaat tijdens de ochtend ook nog eens gepaard met regen die vanuit Frankrijk de Benelux veroverd. In totaal verwachten de weermodellen 5 tot 15 mm.

Neerslagsom tot en met zondagavond 18:00 over de Benelux.

Op basis van de informatie die we nu beschikbaar hebben leggen we een level 2 (oranje) zone over de westelijke gebieden van België en Nederland. Timing van het stormveld op de Noordzee wordt verwacht tussen 11:00 deze voormiddag tot 18:00 vanavond. Daarna schuift het stormweer op richting het NO en wordt vooral het noorden van Nederland beïnvloed.

Waarschuwingskaart voor zondag 10 maart 2019

Nowcasting en upgrade level

Deze ochtend komen fijnmazige weermodellen binnen die draaien op een hogere resolutie. Voordeel van dit soort weermodellen is dat ze vaak de actuele weersituatie een tikkeltje beter inschatten dan de grovere weermodellen (GFS en ECMWF). Laat nu net de fijnmazige weermodellen bijzonder interessant zijn, want ze komen quasi allemaal met een toename van het windveld in de namiddag. Weermodellen AROME en ARPEGE berekenen mogelijke rukwinden van 100 tot 120 km/u voor de Belgische kust en het ZW van de Nederlandse kust.

Flinke windstoten tot 100 km/u of meer volgens Arome na de middag.
Weermodel ARPEGE maakt het bont met windsnelheden tot 120 km/u na de middag

Livestream stormkansen op Youtube

Mensen die houden van stormweer en graag meer willen weten over het analyseren van weerkaarten kunnen terecht op de livestream met Nicolas. Daarin vertelt hij het verschil tussen alle weermodellen en welke windsnelheden er te verwachten zijn voor de Benelux.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken