28 augustus 2022 - 3 min. lezen
61 reacties 61

Komende dagen blijft het zomerweer in de buurt. Een omvangrijk gebied van hogedruk tussen de UK en Scandinavië blokkeert het weer boven Noordwest-Europa en zorgt voor aanvoer van droge landlucht uit het noordoosten. De temperaturen blijven gematigd zomers en gaan opnieuw de zomerse grens van 25°C opzoeken op veel plaatsen in het binnenland. Het zomert dus gewoon verder, voorlopig zonder extreme kwikstanden. Grote afwezige is en blijft voorlopig neerslag… De droogte scherpt verder aan, al verschijnen er tegen het eind van de week voorzichtig indicaties op neerslag.

Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
Volg de interessante weerberichten op Youtube

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hogedruk blijft zegevieren

Omegablokkade

Op de weerkaarten zien we een dominantie van een hogedrukgebied. Dit ligt eerst ten noorden van de UK en schuift geleidelijk verder door richting Scandinavië. We vertoeven daarbij in een noordoostelijke stroming met aanvoer van droge polaire landlucht. Op hoogte ontstaat er tijdelijk een omegablokkade.

Lagedrukgebied zakt uit richting Britse Eilanden

Pas tegen het eind van de week zien we een complex lagedrukgebied opbouwen boven de UK. Boven Frankrijk ontstaat daarvan aan de oostelijke flank een thermisch laag dat wellicht richting het weekend over onze contreien kan trekken als een thermische trog. Dat kan de onstabiliteit verhogen met toenemende neerslagkansen (buien en/of onweer). Zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel komen met deze setting op de proppen.

Vrijdag ontstaat er een complex laag boven de UK. Een thermische vore nadert vanuit Frankrijk.

Gematigde zomertemperaturen zonder extremen

De eerstvolgende dagen dagen stijgen de temperaturen naar gematigde zomerwaarden. Er is daarbij ruimte voor de zon, maar de zon zal af en toe wel vergezeld worden van hoge en middelhoge wolkenvelden en/of wat stapelwolken die kunnen ontstaan. Regionaal zijn die soms wat hardnekkiger. Er passeren soms nog restanten van storingen die daarvoor verantwoordelijk zijn.

Op maandag is dat vooral boven het noorden en midden van Nederland het geval. Daar zijn er dan ook wat meer lage wolkenvelden/stapelwolken en is er zelfs een beperkte kans op een spatje regen (stelt niet veel voor). Op maandag liggen de temperaturen tussen 19 en 24°C. Op dinsdag doen we er een schepje bovenop en dan klimt het kwik op meerdere plaatsen wellicht richting de zomerse kaap van 25°C of zelfs wat meer.

Toenemende neerslagkansen eind van de week

Tegen het einde van de week zien we op de weerpluim stilaan indicaties voor wat meer onstabiliteit en neerslag. Weermodellen schetsen een toenemende invloed van lagedrukgebieden, met wellicht een thermische trog die voor wat buien en/of onweer kunnen zorgen in het weekend. Hoe het daarna verder moet is nog afwachten, maar de kans dat de lagedruk het weer zal overnemen is wat groter geworden.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken